Το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου στη Νάπολη της Ιταλίας

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA210 “Revitalizing Lives: Migrant Students’ Journey to Inclusion”, πέντε μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου “Constantin Caratheodory”  επισκέφτηκαν τη Nάπολη της Ιταλίας, κατά το χρονικό διάστημα 30 Μαρτίου ως 5 Απριλίου 2025.  Ο εκπαιδευτικός Οργανισμός υποδοχής ήταν το Liceo Torricelli di Somma Vesuviana, ενώ οι μαθήτριες του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου φιλοξενήθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη στα σπίτια συμμαθητριών τους στην περιοχή της Somma Vesuviana. Παραβρίσκονταν  εκεί, επίσης, μέλη άλλων δυο ευρωπαϊκών σχολείων-εκπαιδευτικών κέντρων: IV Liceum Ogólnokształcące im. Bolesława Prusa, Szczecin (Πολωνία) και Dorlion  Eğitim Bilim ve Kültür Derneği, Eskisehir (Tουρκία).  Εκπληρώνοντας τη βασική στοχοθεσία του έργου που είναι η  ευαισθητοποίηση σχετικά με την ενσωμάτωση των μεταναστών στις κοινωνίες υποδοχής, η απόκτηση  δεξιοτήτων  στις  νέες τεχνολογίες, η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, η επικοινωνία των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας σε διεθνές επίπεδο και η σφυρηλάτηση των ευρωπαϊκών δεσμών, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί εργάστηκαν ομαδικά, διδάχτηκαν βιωματικά, περιηγήθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους, θαύμασαν μνημεία και αξιοθέατα μέσα σε μια ατμόσφαιρα συνεργασίας, αλληλεγγύης και συναδέλφωσης. Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα των εργασιών και δραστηριοτήτων με τίτλο “Raising our voices” περιελάμβανε:

1. Συνεργατικές δραστηριότητες των μαθητριών σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρώπη του σήμερα.

2. Προσωπικές μαρτυρίες μαθητών-μεταναστών, ερωτήσεις και ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των μαθητριών.

3. Εκδηλώσεις και δράσεις για τη σύσφιξη των σχέσεων και τη δημιουργία ισχυρών δεσμών φιλίας ανάμεσα στις συμμετέχουσες μαθήτριες.

4. Ξενάγηση στο Σχολείο( πλανητάριο, εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας) και παρακολούθηση μαθημάτων.

5. Ανταλλαγή πρακτικών και εκπαιδευτικών μεθόδων μεταξύ των εκπαιδευτικών.

6. Χρήση των Νέων Τεχνολογιών για τη δημιουργία ψηφιακών  παραδοτέων από τις μαθήτριες , που εργάστηκαν σε μικτές πολυεθνικές ομάδες.

7. Ξενάγηση στην αρχαίες ρωμαϊκές  πόλεις της Πομπηίας και του Ερκολάνο, που καταστράφηκαν από την έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου το 79 π.Χ . 

8. Επίσκεψη στους κήπους και  τα παλάτια και της Cazerta, που αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ανάκτορα που ανεγέρθηκαν στην Ευρώπη κατά τον 18ο αι. και χαρακτηρίστηκαν μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 

9. Ξενάγηση από μαθητές του Liceo Torricelli στο μεσαιωνικό κέντρο  της Somma Vesuviana.

10. Πολιτιστικές ανταλλαγές μέσα από βίντεο και βιωματικές εργασίες.

 

Οι μαθήτριες του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου, οι οποίες δέχτηκαν πολλούς επαίνους και ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια για την παρουσία και την εργασία τους στο πλαίσιο του πραγράμματος, αλλά  και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί επέστρεψαν, έχοντας στις αποσκευές τους πολλά δώρα από τους φιλόξενους Ιταλούς εταίρους μαζί με  νέες γνώσεις, πολύτιμες εμπειρίες, όμορφες  εικόνες, πολλαπλές και χρήσιμες  δεξιότητες, υπέροχες αναμνήσεις και πολλούς νέους φίλους και συνεργάτες.

 

Το Εληνικό Λύκειο Μονάχου εκπροσώπησαν οι μαθήτριες  Καζακίδου Χριστίνα ( Β΄Λυκείου), Παπαλίτσα Αλεξάνδρα ( Β΄Λυκείου), Σοφιανού Κλειώ (Β΄Λυκείου), Τσέλα Κωνσταντίνα ( Α΄Λυκείου) και Φωτίου Ειρήνη ( Β΄Λυκείου) και οι εκπαιδευτικοί Σκαμπαρδώνη Αγορίτσα ΠΕ02 ( Συντονίστρια του έργου στο Ελληνικό Λύκειο Μονάχου), Γραφιαδέλλη Μαρία ΠΕ02 (Υποδιευθύντρια του σχολείου και μέλος της παιδαγωγικής ομάδας) και Βαμπούλας Βασίλειος ΠΕ03 (μέλος της παιδαγωγικής ομάδας).