Ενορία Αγ. Στεφάνου Νταχάου

Πρόγραμμα Αγίου Δωδεκαημέρου σε Μόναχο, Geretsried, Garmisch-Patenkirchen, Haar

Aπό τη σημερινή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για μαθητές των ελληνικών σχολείων Μονάχου που διοργάνωσαν η Αρχιερατική Επιτροπεία Βαυαρία και το Γενικό Προξενείο Μονάχου στην Salvatorkirche 21.12.2019

Μια ιδιαίτερη ελληνοβαυαρική κηδεία στο Μόναχο

Στό Μόναχο έλαβε χώρα στις 11 Δεκεμβρίου 2018 μια ιδιαίτερη ελληνοβαυρική κηδεία του μακαριστού δρ. Δημητρίου Παπαδόπουλου (1941-2018), τενόρου όπερας, διευθυντού ορχήστρας, μουσικοδιδασκάλου και διευθυντού διαφόρων γερμανικών χορωδιών.

Ο μακαριστός Παπαδόπουλος ήρθε σε ηλικία 18 ετών στη Γερμανία, για μουσικές σπουδές, με 5 ευρώ στη τσέπη του. Σπούδασε στην ανωτάτη μουσική Σχολή της Κολωνἰας, ενώ παράλληλα έψελνε σε διάφορες χορωδίες γερμανικών εκκλησιών.

Μετέβη στο Μόναχο όπου έκανε καί άλλες πανεπιστημιακές σπουδές. Εργάστηκε επίσης σε γερμανικές θεατρικές επιθεωρήσεις και διετέλεσε σολίστας στη χορωδία του μεγάλου και διεθνώς ονομαστού Θεάτρου της Γερτνερπλατς Μονάχου (Gärtnerplatztheater). Εργάστηκε επίσης και ως μουσικοδιδάσκαλος σ’ένα ελληνικό σχολείο του Μονάχου. Ίδρυσε δύο Ιδιωτικές Μουσικές Σχολές στη Βαυαρία, εργάστηκε ως Λέκτορας στο Τμήμα Ηλεκτρικών Εκκλησιαστικών Μουσικών  Οργάνων του Πανεπιστημίου Μονάχου και αναγορεύθηκε σε διδάκτορα της Μουσικής Παιδαγωγικής.

Η μεγάλη του θλίψη να βλέπει μνημειώδη βαυαρικά κτίσματα να υφίστανται βαρειές φθορές στο χρόνο, γέννησε το ενδιαφέρον του να ασχοληθεί και με τις δυνατότητες ανακαίνισής τους και για το λόγο αυτό σπούδασε Ασβεστολογία, Τσιμεντολογία και συντήρηση φυσικής πέτρας στο Πολυτεχνείο της Καρλσρούης.

Διετέλεσε επιτετραμμένος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Ναυτικών Ομίλων και διευθυντἠς πολλών βαυαρικών χορωδιών στο Μόναχο.

Διετέλεσε επίσης από 1992 μέχρι 2008 Γενικός Γραμματέας της „Ελληνικής Εκκλησιαστικής Κοινότητας Μονάχου“, ενός συλλὀγου που είχε από το 1976 αντικανονικά και αντίνομα υφαρπάσει την ιστορική Σαλβάτορκιρχε από την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και την είχε υπαγάγει στη σχισματική ομάδα των ΓΟΧ, με αποτέλεσμα να μη εκκλησιάζεται πλέον ο ορθόδοξος ελληνισμός του Μονάχου στη Σαλβάτορκιρχε. Το Βαυαρικό Κράτος, ως διαχειριστής της από το 1802 κρατικής Σαλβάτορκιρχε, διεξήγαγε ένα πολυετή δικαστικό αγώνα εναντίον του προεδρείου της „Ελληνικής Εκκλησιαστικής Κοινότητας Μονάχου“ με σκοπό της επαναφορά της Σαλβάτορκιρχε στη Μητρόπολη Γερμανίας.

Ο μακαριστός Παπαδόπουλος θέλησε ως γενικός γραμματέας του συλλόγου της „Ελληνικής Εκκλησιαστικής Κοινότητας Μονάχου“, να  βοηθήσει στο να λήξει αυτή η δικαστική διαμάχη και να επανέλθει η Σαλβάτορκιρχε στη Μητρόπολη Γερμανίας και στους ορθοδόξους έλληνες Μονάχου και Βαυαρίας. Όταν διαπίστωσε όμως ότι από πλευράς του προεδρείου της „Ελληνικής Εκλησιαστικής Κοινότητας Μονάχου“ υπήρχαν άλλες ενέργειες και βλέψεις, που δεν απηχούσαν στις προσπάθειές του, υπέβαλλε την παραίτησή του από το προεδρείο και συνέχισε να προσφέρει της υπηρεσίες του στις ενορίες της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας, στο Μόναχο.

Είναι μνημειώδης ο ζήλος του να ψάλλει με πάθος, σε επίσημες εκδηλώσεις των Ελλήνων Μονάχου, τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο και να απαγγέλει ποιήματα ονομαστών ελλήνων εθνικών ποιητών σχετικά με τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης 1821.

Η θυγατέρα του Δανιέλα σπούδασε μουσική και θέατρο και προσφέρει με μεγάλη επιτυχία το πολυποίκιλο ταλέντο της στο μουσικό και θεατρικό πολιτιστικό γίγνεσθαι του Μονάχου και της Βαυαρίας.

Η Ορθόδοξη κηδεία του τελέστηκε στο Μόναχο στο ονομαστό μεγάλο „Δημοτικό Κοιμητήριο του Δάσους“ από τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και τον Πρεσβύτερο-Οικονόμο Πλούταρχο Κωσταντινίδη. Ο διάσημος πιανίστας κ. Μηνάς Κουτσαμπασόπουλος και η σοπράνο κ. Anna Morva  ερμήνευσαν θαυμάσια τις μελωδίες: Panis Angelicus: „Engelsbrot“, Sacris solemnis (Text: Thomas v. Aquin, 1264, Vertonung: 1872 d. Cesar Frank),  και Caro mio ben: Arie der Arietta v.Giuseppe Giordani.

Επίσης ο εκπρόσωπος του ναυτικού ομίλου κ. Josef Mottl, αναφέρθηκε διεξοδικά στη ζωή και το έργο του μακαριστού Παπαδόπουλου και διάβασε και ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα-ποίημα. (επισυνάπτεται σε ελληνική μετάφραση).

Μετά το πέρας της ταφής η βαυαρική χορωδία ναυτιλομένων „Die Seelords“, στην οποία ο Δημήτριος Παπαδόπουλος ήταν χοράρχης και διευθυντής ορχήστρας, έψαλλε  δύο μελωδίες προς τιμή του μακαριστού Παπαδόπουλου, στις οποίες εξέφρασαν την αγάπη, το σεβασμό, την αναγνώριση και τη λύπη τους για τον „αγαπητό Δημήτρη“ και την ελπίδα να συναντηθούν και πάλι ως χορωδία και ορχήστρα στον ουρανό και να υμνήσουν το Θεό.

Τελευταίο γράμμα της βαυαρικής χορωδίας ναυτιλομένων „Die Seelords“ στον αποθανόντα σύντροφο  Δημήτριο Παπαδόπουλο

Αγαπητέ σύντροφε Δημήτρη

Άκουσες το κτύπημα της καμπάνας του καραβιού; Το κἀλεσμά του το κατάλαβες και ακολούθησες την τελευταία εντολή ανάληψης δράσης στη ζωή σου: „Αλλαγή φρουράς“.

Το καράβι της ζωής σου έδεσε στο λιμάνι και απαλλάχτηκες από την υπηρεσία σου για να ξεκινήσεις για μια νέα και τελευταία εντολή και αποστολή, με το καράβι του θανάτου. Αυτό το καράβι θα σε μεταφέρει στο τελικό σου λιμάνι, που βρίσκεται στη μεταθανάτια παραλία της αιώνιας ειρήνης και της αιώνιας ησυχίας. Εκεί θα αγκυροβολήσεις για πάντα.

Ίσως να ήταν το ταξίδι σου με το καράβι της ζωής σου ευχάριστο και όχι τόσο επίπονο. Για το λόγο αυτό θέλουμε να χαρούμε μαζί σου και να ευχαριστήσουμε το Θεό που σου έδωσε αυτή την άνεση.

Όμως εσύ, αγαπητέ Δημήτρη είχες στο τελευταίο στάδιο της πορείας του καραβιού της ζωής σου ένα εξαιρετικά επίπονο και θυελλώδες ταξίδι. Ο μεγάλος μας πλοίαρχος εκεί πάνω, σε έβαλε σε μια ιδιαίτερη πορεία, η οποία απαίτησε τα πάντα από σένα. Εμείς όλοι δεν αναμέναμε μια τέτοια αντίξοη πορεία. Όμως εσύ αψήφησες για αρκετό χρονικό διάστημα τις καταιγίδες και τα κύματα.

Η δύναμή σου δεν φάνηκε ποτέ να στερεύει.Εμείς οι σύντροφοί σου σε θαυμάζουμε για τη δύναμη της θέλησής σου και είμαστε υπερήφανοι για το ότι σε συνοδεύσαμε σ΄αυτὀ το τελευταίο ταξίδι του καραβιού της ζωής σου.

Τώρα το καράβι του θανάτου σου αναχώρησε.  Στη ερυθρότητα της δύσης του ήλιου ανοίγει τα πανιά του, ταξιδεύει προς τον ορίζοντα και αφήνει πενθούντες πίσω στην αποβάθρα την οικογένειά σου, τους φίλους σου και τους συντρόφους σου. Όταν το καράβι θα χαθεί από τον ορίζοντα τότε θα σκεφθούμε θλιμμένα: „ Έφυγε...“

Όμως παρά τη θλίψη μας δεν ξεχνούμε ότι την ίδια στιγμή σε περιμένουν στη μακρυνή ακτή πέρα από τον ορίζοντα, ἀλλα μέλη της οικογένειάς σου, φίλοι και σύντροφοι, οι οποίοι ενθουσιασμένοι θα αναφωνήσουν: „Έρχεται...„

Εκεί στην ακτή  θα στέκεσαι και εσύ μια ημέρα, όταν και εμείς με το καράβι του θανάτου θα προσαράξουμε εκεί και με χαρά θα μας καλοσωρίσεις.

Όχι αγαπητέ Δημήτρη, δεν θέλουμε να βυθισθούμε στη θλίψη. Θέλουμε να χαρούμε σ΄ένα επανιδείν με σένα και μέχρι τότε να σε κρατήσουμε ως μέλος του πληρώματος, στις καρδιές μας, στις σκέψεις μας και στις συζητήσεις μας.

Μέχρι σύντομα, αγαπητή Δημήτρη !

----------------------------------------------------------------------------

Φωτογραφία εντός του ναού και επί του τάφου: Χρήστος Μαραζίδης

Φωτογραφία στα Προπύλαια Μονάχου, όπου απήγγειλε ποιήματα και τον Εθνικό Ύμνο: Ingrid Grossmann

Φωτογραφία στο λιμάνι: Anton Halmos

---------------------------------------------------------------------

Ευχόμαστε να αναπαύει ο Κύριος την ψυχή του μακαριστού Δημήτρη Παπαδόπουλου.

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Ανακοίνωση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας των Αγίων Πάντων

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, εξαίρετοι φίλες και φίλοι,

Σας προσκαλούμε εγκάρδια στη συναυλία, «Ένα Χριστουγεννιάτικο ταξίδι» την Κυριακή, 23.12.2018 και Ώρα 18.00 στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία των Αγίων Πάντων Ungererstr. 131 - 80805 München

Ο Έλληνας Βαρύτονος ερμηνευτής Διονύσιος Τσαουσίδης, ερμηνεύει με συνοδεία ορχήστρας, σε μια ιδιαίτερη Χριστουγεννιάτικη συναυλία παραδοσιακά, κλασικά και μοντέρνα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια μεγάλων συνθετών, στη Γερμανική, Γαλλική, Αγγλική και Ελληνική γλώσσα.

Ανάμεσα στα τραγούδια – κι αυτό είναι το ιδιαίτερο σ' αυτό το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι – θα απαγγέλει συλλογισμούς γύρω από τη Γιορτή των Χριστουγέννων.

Συνοδέψτε, λοιπόν, σ’ αυτό το ξεχωριστό ριστουγεννιάτικο ταξίδι και αφήστε να πλημμυρίσουν την ψυχή σας η μουσική και τα λόγια.

Kartenreservierung unter der Nummer: 08936038788, g.siomos@orthodoxie.net

Ανακοίνωση ενορίας Αγίων Πάντων

Ο πλέον μακρόβιος λαικός συνεργάτης της Εκκλησίας μας στο Μόναχο, ο κ. Γεώργιος Μανδαλενάκης, εορτάζει τα 60 χρόνια της ζωής του.

Τον κ. Μανδαλενάκη τον γνώρισα τον Σεπτέμβριο 1982 όταν η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας με μετέθεσε από την Ενορία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λουτβικσχάφεν, στην Ενορία του Μονάχου. Υπηρετούσε ήδη ως λαικός-βοηθός στον τότε Ναό των Αγίων Πάντων και αμέσως αρχίσαμε τη συνεργασία, που συνεχίστηκε απρόσκοπτα και δημιουργικά επί μια τριακονταετία, μέχρι το 2012, έτος συνταξιοδότησής μου. Και μετά το 2012 συνεχίστηκε η πολυμερής προσφορά του με τους προισταμένους ιερείς της Ενορίας, π. Γεώργιο Βλέτση και Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο.

Σ΄όλα εκείνα τα τότε δύσκολα χρόνια, που ο ορθόδοξος ελληνισμός του Μονάχου ευρίσκετο σε εκκλησιαστική „εξορία“, για το λόγο ότι δεν  μπορούσε να εκκλησιαστεί στη Σαλβάτορκιρχε, λόγω της εκεί κρατούσης σχισματικής κατάστασης, εργάστηκε, με αυτοθυσία και απόλυτη αφοσίωση στη Μητρόπολή μας και ως νεωκόρος και ως εκκλησιαστικός επίτροπος και κατέστη πολύτιμος σύμβουλος στο ενοριακό μας έργο.

Στήριξε με εξαίρετο οργανωτικό ταλέντο όλες τις εκδηλώσεις της Ενορίας μας, πάλεψε μαζί με τους άλλους Επιτρόπους και την Ορθόδοξη Διακονία για την εύρυθμη λειτουργία της Ενορίας, μέχρι και την καταδάφιση του παλαιού κτίσματος των Αγίων Πάντων (1993), τη διετή παραμονή μας (1993-1995) στον Ναό του Αγίου Ιακώβου, την μετέπειτα μόνιμη στέγασή μας στον νεόδμητο Ναό των Αγίων Πάντων και του Ενοριακού Κέντρου και τη λειτουργία τους μέχρι σήμερα.

Πάντα πρόθυμος, πάντα εφευρετικός για επίλυση τεχνικών δυσκολιών, επιτελούσε το έργο που του ανέθετε η Εκκλησία μας με αίσθημα μεγάλης ευθύνης και με επιτυχία ως προς το αποτέλεσμα. Και στο χορευτικό συγκρότημα της Ενορίας μας έδωσε παλμό, όχι μόνο ως άριστος χορευτής, αλλά και ως χοροδιδάσκαλος-ερμηνευτής των κρητικών χορών.

Η βοήθειά του προς τους ιερείς για τη τέλεση της Θείας Λειτουργίας και των ιερών μυστηρίων γάμων, βαπτίσεων, μνημοσύνων κ.λ.π. από το 1970, που εγκαταστάθηκε στο Μόναχο μέχρι και σήμερα, καταγράφεται σε πολλές εκατοντάδες φωτογραφίες και μαγνητοσκοπήσεις των ορθοδόξων ελλήνων του Μονάχου.

Στην αφιλοκερδή πολύτιμη προσφορά του οφείλεται και η επιτυχία στη πολυετή διοργάνωση των μεγάλων εκδηλώσεων που καθιερώθηκαν ήδη από τη Μητρόπολή μας, δηλαδή του Αγιασμού του ποταμού Ίσαρ και της Ελληνοβαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας, καθώς επίσης και στη αρχική διοργάνωση της περιφοράς του Επιταφίου στην Marienplatz. Είναι γνωστό το ότι η βαυαρική κοινωνία ενέταξε τις τρεις αυτές εκδηλώσεις στο εορτολόγιο και στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης Μονάχου.

Η Ενορία των Αγίων Πάντων Μονάχου έχει ανεξἰτηλη τη σφραγίδα της υπηρεσίας του σε όλες τις πολυετείς και ποικιλόμορφες φάσεις, λειτουργικές, πολιτιστικές και ελληνοβαυρικές.

Η Μητρόπολή μας τίμησε ήδη προ ετών τον κ. Γεώργιο Μανδαλενάκη για την πολυετή ευδόκιμη διακονία του σε ειδική εκδήλωση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο.

Στις 22 Σεπτεμβρίου εόρτασε τα 60α γενέθλιά του με συγγενείς και φίλους, έλληνες και βαυαρούς, στο εστιατόριο ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Παρέστησαν οι δύο ιερείς της Μητροπόλεώς μας, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, τον ευχαρίστησαν θερμά για την προσφορά του στην Εκκλησία μας και του ευχήθηκαν έτη πολλά και ευλογημένα.

Συγκινητικά ἠταν τα λόγια και οι χαιρετισμοί των αδελφών του, των παιδιών του Ελένης και Μιχάλη, του προέδρου τπυ Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Μανώλη Κουγιουμουτζή, φίλου και συνοδοιπόρου του από τη κοινή στρατιωτική τους ήδη θητεία, και της ιατρού Δρ. Παρασύρη-Μπάουερ.

Εύχομαι ολόψυχα να χαρίζει ο Κύριος στον κ. Γεώργιο Μανδαλενάκη, στην αξιαγάπητη για τη θαυμαστή εθελοντική προσφορά της στην Ενορία σύζυγό του Χριστίνα και στα παιδιά του Ελένη και Μιχάλη και στις οικογένειές τους, έτη πολλά και ευλογημένα.

Οι ιερείς του Μονάχου είμαστε βέβαιοι ότι με το ζήλο που έχει  για την υπηρεσία του μέσα στην Εκκλησἰα, όπως αυτός χαλυβδώθηκε και χαράχθηκε ανεξίτηλα μέσα στη καρδιά του και στο είναι του, θα συνεχίζει να προσφέρει έργο Θεού και στα επόμενα χρόνια, για το καλό της Εκκλησίας μας και του Ορθοδόξου Ελληνισμού του Μονάχου.

Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΑΥΑΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΛΑΜΟΥΣΗΣ
ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
 
Ελληνική μυθολογία και βαυαρικός οίνος σε Βαυαρικά Μουσεία

Τα μεγάλα και παγκοσμίως γνωστά βαυαρικά μουσεία έχουν καθιερώσει να προσφέρουν κάθε χρόνο σε επίσημες εκδηλώσεις τους, η σε εγκαίνια εκθέσεων, εξαίρετο βαυαρικό οίνο με ταυτόχρονη αναφορά σε θέματα ελληνικής μυθολογίας. Στις φιάλες οίνου υπάρχει κάθε χρόνο και μια διαφορετική ετικέττα με θέματα που έχουν σχέση με τον οίνο στην ελληνική μυθολογία.

Για το έτος 2018 - 2019 η ετικέττα των φιαλών οίνου (λευκός οίνος  ποικιλίας Σιλβάνερ) έχει μια παράσταση με τον θεό Ήφαιστο, ο οποίος μετά την κατανάλωση οίνου, οδεύει προς την κατοικία των θεών στον Όλυμπο.

Την  παράσταση αυτή, ζωγράφισε το 430 π.Χ. ο ζωγράφος Κλεοφώνας, πάνω σε αττικό πυθάρι, το οποίο κοσμεί το Μουσείο "Κρατική Συλλογή Αρχαιοτήτων" του Μονάχου.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2018 έλαβε χώρα στη Γλυπτοθήκη Μονάχου η φετεινή επίσημη παρουσίαση του οίνου, με την παράσταση του Ηφαίστου, από την Βαυαρή Υπουργό Επιστημών, Πολιτισμού και Ερεύνης κ. Marion Kiechle. Η Υπουργός κατάγεται από οικογένεια αμπελουργών και οινοποιών και έχει άριστη γνώση των ποικιλιών των σταφυλιών και της γευστικότητας του οίνου. Τόνισε επίσης το γεγονός ότι "σε μια καλή τέχνη ανήκει και ένα καλό κρασί".

Στην παρουσίαση έλαβε μέρος και η εκλεγμένη για το 2018/2019 "Βασίλισσα του Βαυαρικού Οίνου", φοιτήτρια Klara Zehnder, η οποία έχει ως αποστολή την προβολή των βαυαρικών οίνων σ΄όλο τον κόσμο.

Στον χαιρετισμό του ο διευθυντής της Γλυπτοθήκης και της Κρατικής Συλλογής Αρχαιοτήτων κ. Dr.Florian Knauß, αναφέρθηκε διεξοδικά στον μύθο για τον Ήφαιστο, την καταγωγή του και τις περιπέτειές του και στην επιλογή αυτού του θέματος, ως ένδειξης το ότι ο οίνος οδηγεί τον Ήφαιστο και τον Διόνυσο στην κατοικία των θεών του Ολύμπου.

Παρέστησαν επίσης ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο γνωστός εστιάτορας Μανώλης Μανουσάκης, που μετέχει και στην επιτροπή επιλογής των οίνων, οι τέσσερις οινοπαραγωγοί από την Φρανγκωνία/Βαυαρίας που βραβεύθηκαν εφέτος για την εξαίρετη ποιότητα του οίνου κ.α.

Περιγραφή της παράστασης στην ετικέττα:

Μπροστά προχωρεί ο γενειοφόρος Διόνυσος που ρίχνει το βλέμμα του στον Ήφαιστο που τον ακολουθεί. Στο αριστερό του χέρι κρατεί (ο Διόνυσος) τον Θύρσο και στο δεξί υψωμένο χέρι του τον κάνθαρο. Είναι ενδεδυμένος με ένα ιωνικό χιτώνα, με νεβρίδα (δέρμα ελαφιού) με ένα επανωφόρι στο αριστερό χέρι, και φέρει ένα διάδημα (μίτρα) στην κεφαλή.

Πίσω του προχωρεί με κλονισμένο βήμα ο Ήφαιστος, στηριζόμενος με το δεξί του χέρι από ένα σάτυρο, στεφανωμένο με κισσό. Ο Ήφαιστος φέρει γενειάδα και μίτρα στην κεφαλή του και είναι ενδεδυμένος με κοντό χιτώνα με ζώνη και επανωφόρι. Στο αριστερό του χέρι κρατεί ένα σφυρί που στηρίζεται στον αριστερό του ώμο και στο δεξί του χέρι κρατεί μια τσιμπίδα από λευκό μέταλλο.

Φωτογραφίες/ Fotos: Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με την Βαυαρή Υπουργό κ.Kiechle και την "Βασίλισσα του Βαυαρικού Οίνου", φοιτήτρια Klara Zehnder.

TIF: Staatliche Antikensammlungen und Glyptothek München, fotografiert von Renate Kühling

Kiechle: Bernd Lindenthaler

Τα αποκαλυπτήρια του πίνακα δωρητών για την ανακαίνιση της ιστορικής εκκλησίας Salvatorkirche στο Μόναχο

Βραδικά κλασικού και μοντέρνου χορού των τμημάτων κλασσικού και μοντέρνου χορού του Πολιτιστικού Κέντρου "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος" της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανία

Με μια υπέροχη παράσταση σε μια κατάμεστη αίθουσα έκλεισε άλλη μια επιτυχημένη χρονιά των τμημάτων κλασσικού και μοντέρνου χορού του Πολιτιστικού Κέντρου "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος" της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας. Το ζεστο χειροκρότημα του κόσμου ήταν η επιβράβευση για τα παιδιά και τη δασκάλα τους!

Φώτης Μάραντος

Βαυαρικά ιωβηλαία με συμμετοχή και συμβολή της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας

Εφέτος εορτάζει η Βαυαρία δύο ιωβηλαία:

    100 χρόνια από την κατάργηση της Βασιλείας και την ανακήρυξη της Δημοκρατίας και
    200 χρόνια από την κατάρτιση και ισχύ του Βαυαρικού Συντάγματος.

 
Αναφορά στα δύο αυτά ιστορικά γεγονότα, με πλούσιο ιστορικό οπτικοακουστικό υλικό, εκθέματα, πίνακες, λιθογραφίες κ.λ.π. θα λάβει χώρα στο νεόκτιστο Μουσείο της Βαυαρικής Ιστορίας (Haus der Bayerischen Geschichte) στη πόλη Ρέγκενσμπουργκ.
 
Στα πλαίσια αυτής της μόνιμης έκθεσης σκοπεύει το Βαυαρικό Κράτος να παρουσιάσει συνολικά και επιλεκτικά την ιστορία της Βαυαρίας τον 18ο και 19ο αιώνα, σ΄όλες τις παραμέτρους της, πολιτικές, εκκλησιαστικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και μεταναστευτικές.
 
Σε ειδική πτέρυγα του Βαυαρικού Μουσείου θα υπάρξει παρουσίαση της ιστορίας των εκκλησιών Μονάχου με ιερά εκθέματα λατρείας. Την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βαυαρίας θα εκπροσωπήσει η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας με παραχώρηση. ως τριετούς δανείου, μιας μεγάλου μεγέθους ιστορικής βυζαντικής εικόνας του ένθρονου Χριστού, που χρονολογείται από το 1500 μ.Χ. και φυλάσσεται στα γραφεία της Μητροπόλεως στο Μόναχο. Μετά το πέρας της τριετίας η Μητρόπολη θα παραχωρήσει, με δάνειο περιορισμένου χρόνου, και άλλες ιστορικές βυζαντινές εικόνες, που χρονολογούνται από τον 14ο μέχρι και 18 αιώνα μ.Χ. και φυλάσσονται στα γραφεία της στο Μόναχο. Οι εικόνες αυτές θα εκπροσωπούν παράλληλα και όλες τις ορθόδοξες Ενορίες Βαυαρίας, ελληνικές, ρωσσικές, ρουμανικές, βουλγαρικές, γεωργιανές, και σερβικές. Όπως είναι γνωστό, η αρχαιότερη ορθόδοξη εκκλησία στη Βαυαρία είναι η ιστορική Σαλβάτορκιρχε Μονάχου, που παραχωρήθηκε το 1828 από τον τότε φιλέλληνα βασιλέα της Βαυαρίας Λουδοβίκο Α΄ στους ορθοδόξους Έλληνες του Μονάχου. Παράλληλα με τις εικόνες η Ορθόδοξη Εκκλησία θα παρουσιάσει και σταθμούς της ιστορίας της στη Βαυαρία μέχρι και σήμερα.
 
Για το σκοπό αυτό το Βαυαρικό Μουσείο, στο πρόγραμμά του με τον τίτλο "Μάρτυρες της ιστορίας διηγούνται" (Zeitzeugen berichten)  έλαβε μια συνέντευξη από τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, σχετικά με την  προσωπική και ιερατική ζωή και διακονία του και την εν γένει δραστηριότητα και την προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και του σύγχρονου ορθοδόξου ελληνισμού στο Μόναχο και στη Βαυαρία. Το ντοκυμαντέρ αυτό θα αποτελεί μέρος της διαρκούς έκθεσης του Βαυαρικού Μουσείου Ιστορίας.
 
Προ ημερών το νεόκτιστο Μουσείο της Βαυαρικής Ιστορίας άνοιξε για πρώτη φορά, και μόνο για μιά ημέρα,  τις πύλες του στους επισήμους προσκεκλημένους της βαυαρικής κοινωνίας, με σκοπό την παρουσίαση των χώρων του και την προβολή, με υπερσύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό, (με πανοραμική παρουσίαση 360 μοιρών) της ιστορίας της Βαυαρίας κατά τους δύο τελευταίους αιώνες.
 
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Dr. Markus Söder,  ο Δούκας της Βαυαρίας Franz von Bayern, οι βαυαροί υπουργοί Οικονομικών και Πολιτισμού, ο διευθυντής του Μουσείου, ο πρόεδρος του Βαυαρικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, πολλοί βουλευτές της βαυαρικής Βουλής, εκπρόσωποι Δήμων και Κοινοτήτων, των γραμμάτων, της τέχνης, των εκκλησιών κ.α.
 
Την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βαυαρίας και την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας εκπροσώπησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία. Μετά το πέρας της επίσημης εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση πάνω σε δύο πολυτελή επιβατικά πλοία που διασχίζουν τον Δούναβη, από τη Βαυαρία μέχρι και την Αυστρία.
 
Τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου, με τοποθέτηση όλων των προβλεπομένων εκθεμάτων σ΄όλους τους χώρους, με επεξηγηματικό υλικό και κατάλογο πολυτελούς έκδοσης, θα λάβουν χώρα τον Μαϊο 2019.
 
Στις φωτογραφίες: Ξενάγηση των επισήμων με παρουσίαση της ιστορίας της Βαυαρίας. Διακρίνονται ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Dr. Markus Söder, ο Δούκας της Βαυαρίας, Franz Herzog von Bayern, η Υπουργός Επιστημών, Ερεύνης και Τέχνης, Dr. Marion Kiechle, ο διεθυντής του Μουσείου Richard Loibl και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.
 
Fotos:

Günter Staudinger (Wochenblatt Regensburg). Ο πρωθυπουργός κ. Dr. Markus Söder πέμπτος από δεξιά.

 
Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΑΥΑΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΛΑΜΟΥΣΗ

Αντιρατσιστική διαδήλωση στο Μόναχο με αφορμή τα 80 χρόνια από την καταστροφή της εβραϊκής συναγωγής από τους ναζιστές (8 Ιουνίου 1938)
 
Η εβραική Συναγωγή Μονάχου, ένα μεγαλοπρεπέστατο και επιβλητικό οικοδόμημα, νεορωμανικού ρυθμού, στο κέντρο της πόλης, με χώρους λατρείας, αίθουσες κοντσέρτου και εκθέσεων, κτίστηκε μεταξύ των ετών 1884 -1887. Αποτελούσε το θρησκευτικό κέντρο των Εβραίων Μονάχου και συνάμα και τρόπο έκφρασης της πολιτιστικής και εθνικής αυτοσυνειδησίας του εβραικού λαού.
 
Στι 7 Ιουνίου 1938 ο Αδόλφος Χίτλερ επισκέφθηκε τον "Οίκο των Καλλιτεχνών" που ήταν δίπλα στη Συναγωγή και ατενίζοντας το μεγαλοπρεπές εβραικό οικοδόμημα, έδωσε εντολή να καταδαφιστεί αμέσως, με το πρόσχημα ότι το κτίσμα αυτό αποτελεί εμπόδιο στην κυκλοφορία των οχημάτων. Υποχρέωσε μάλιστα την Εβραική Κοινότητα Μονάχου να πωλήσει στο Δήμο Μονάχου το ιδιόκτητο οικόπεδο της Συναγωγής με ένα ευτελές ποσό. Είναι η πρώτη Συναγωγή της Γερμανίας που καταδαφίζεται από τους ναζιστές.
 
Σε ανάμνηση αυτού του τραγικού γεγονότος, που έλαβε χώρα το 1838 με κρατική (ναζιστική) τροποκρατική παρέμβαση, ο Δήμος Μονάχου, οι Εκκλησίες Μονάχου, τα συνδικάτα, εκπρόσωποι των τεχνών και αντιφασιστικές οργανώσεις προσκάλεαν τη βαυαρική κοινωνία να παραστεί στον αύλιο χώρο της νέας Εβραικής Συναγωγής Μονάχου και να διατρανώσουν από κοινού την αντίθεσή τους σε κάθε μορφή ρατσιστικής και αντιεβραικής συμπεριφοράς, όπως αυτή αρχίζει και πάλι να αναβιώνει και να απλώνει τα πλοκάμια της στη γερμανική κοινωνία.
Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας έλαβε μέρος με τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, Αρχιερατικό Επιτετραμμένο για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία και με τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, προιστάμενο της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου.
Περίπου 3 χιλιάδες διαδηλωτές  έλαβαν μέρος στη διαδήλωση.
 
Η Πρόεδρος της Εβραικής Κοινότητας Μονάχου και Άνω Βαυαρίας, κ. Σαρλότε Κνόμπλοχ ευχαρίστησε δημόσια και ονομαστικά τους οργανωτές και μεταξύ αυτών και τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, ως πρόσωπο που στηρίζει την Εβραική Κοινότητα Μονάχου.
 
Οι εφημερίδες, τα τηλεοπτικά κανάλια και πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αφιέρωσαν εκτενή  ρεπορταζ, σχετικά με την εκδήλωση αυτή.
 
Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΕΡΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΑΥΑΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΛΑΜΟΥΣΗΣ - ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟς ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
 
 
Εορτή της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου.
 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η ελληνική παροικία Μονάχου εόρτασε την εορτή των Αγίων Πάντων στον ομώνυμο ναό, στο πνευματικό κέντρο "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος" και στην αυλή της εκκλησίας.
 
Στον εσπερινό του Σαββάτου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρίστης κ. Βασίλειος και έψαλλε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ο καλλιφωνότατος Μουσικοδιδάσκαλος,  Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ Αντώνιος Πατρώνας. Στο κήρυγμά του ο Θεοφ. Επίσκοπος αναφέρθηκε στο γεγονός της Εκκλησίας, μάλιστα δε υπογράμμισε την παρουσία, την ενέργεια και τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, που αποτελεί και είναι, ο νους και η καρδιά της Εκκλησίας. Αυτό είναι που επιτελεί το ενοποιό, σωστικό και λυτρωτικό έργο του, κτίζοντας μέσα μας και γύρω μας τον καινούργιο κόσμο, τον οποίο καινούργιο κόσμο εγκαινιάζει ο Θεάνθρωπος Σωτήρας μας με την Ανάστασή του. Σ΄αυτή την πορεία, σ΄ένα τέτοιο έργο της Εκκλησίας μας διακονούμε όλοι μας, ποιμένες και ποιμενόμενοι, ο καθένας μας από τη θέση του και με τα δωρήματα και χαρίσματά του, λαικοί και κληρικοί, έχοντες πρότυπα και δείγματα τους Αγίους Πάντες, μάλιστα δε την ομολογία τους, τη μαρτυρία τους - μαρτυρία Ιησού Χριστού- έχοντες και μιμούμενοι το φρόνημά τους το ορθόδοξο και το βίωμά τους το εκκλησιαστικό.
 
Την κυριώνυμο ημέρα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρίστης κ. Βασίλειος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από τον προιστάμενο του Ναού Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Βλέτση, τον Πρεσβύτερο-Οικονόμο Πλούταρχο Κωσταντινίδη και τον ιερολογιώτατο Διάκονο Νικόλαο Τζώρτζη, του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση συμπροσευχομένου, για λόγους υγείας, εν των ιερώ Βήματι. Χιλιάδες πιστών προσήλθον στο Ναό για τη Θεία Λειτουργία και την επακολουθήσασα εκκλησιαστική πανήγυρη.
 
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρίστης κ. Βασίλειος αναφέρθηκε στο κήρυγμά του στις δυσκολίες και την απροθυμία του συγχρόνου κόσμου ν΄ακούει λόγους, ομιλίες και κηρύγματα. Και απέδωσε το φαινόμενο αυτό στο γεγονός, ότι την σήμερον ημέρα στους καιρούς μας τους δυσχερείς και χαλεπούς, το χαρακτηριστικό και εντυπωσιακό είναι πως μιλούν όλοι, οι πάντες προς πάντας, όλοι προς όλους, απ΄όλα τα σημεία και προς κάθε κατεύθυνση, όλοι αποβλέπουμε και επιχειρούμε να μεταβάλομε τους άλλους με το λόγο μας και μάλιστα με την εικόνα μας σε ακροατές και θεατές μας. Ακροατές πια δεν υπάρχουν και πολλοί, και συνεχώς λιγοστεύουν. Και δεν υπάρχουν, γιατί όλοι, οι πάντες επιμένουμε να είμαστε μόνο ομιλητές χωρίς ακροατές. Σ΄αυτό το σύγχρονο βουητό και θόρυβο της πληροφόρησης και πληροφορικής, αντιμετωπίζει και η Εκκλησία μας, εδώ και παντού δυσχέρειες στα θέματα διδαχής, συμπαράστασης και βοήθειας στο σημερινό άνθρωπο.
 
Ο Επίσκοπος Βασίλειος επικεντρώθηκε στον τρόπο υπέρβασης όλων αυτών των σχετικών φαινομένων μέσω της Εκκλησίας μας: Η Εκκλησία μας σαν ζωντανός οργανισμός συναθρισμένων πιστών με κοινή πίστη, ομόνοια , συνεργασία, και φιλάνθρωπη αγάπη. Οι εκκλησιατικές μας Ενορίες στη Γερμανία, όπως αυτές εδώ του Μονάχου, έχουν να προσφέρουν τα καλλίτερα δυνατά, όταν λειτουργούν σωστά, οργανικά συγκροτημένες, ως εστίες και πυρήνες ορθής πίστης και έμπρακτης αγάπης, ομόνοιας και συμπαράστασης.
Ο Επίσκοπος κατέκλεισε τις σκέψεις του με μια διήγηση κάποιου διδακτικού ανεκδότου. Αναφέρθηκε σε μια γυναίκα, που μεταξύ των άλλων, θεωρούσε τον ευατό της πιστή και κατά πάντα ευσεβή και σωστή χριστιανή. Εξεπλάγη όμως η γυναίκα αυτή, όταν μετά το θάνατό της, βρέθηκε στον τόπο της κόλασης, σε μια λίμνη του πυρός Εκεί στον αιγιαλό της θάλασσας εκείνης αντικρύζει τον φύλακα άγγελό της. Του φωνάζει, του κραυγάζει και διαμαρτύρεται, πώς μια τέτιοια γυναίκα αγία, όπως νόμιζε τον εαυτό της, βρέθηκε εσφαλμένα και άδικα στον τόπο εκείνο της βασάνου και της τιμωρίας. Ο Άγγελος ερευνά με προσοχή και προσπάθεια για να βρεί κάποια καλή πράξη της γυναίκας εκείνης. Και πράγματι βρήκε μια και μοναδική. Η καλή της πράξη ήταν πως κάποτε, μια φορά σ΄όλη της τη ζωή, είχε δώσει, προσφέρει, χαρίσει ένα φρέσκο κρεμμύδι στη γειτόνισσά της, που το χρειαζόταν για τη σαλάτα της. Αυτό μονάχα βρήκε ο φύλακας Άγγελος στο βιβλίο της ζωής της. Και το κρεμμύδι με το μεγάλο στέλεχος, με μεγάλη δηλαδή ουρά, το είχε μαζί του ο Άγγελος. Το ρίχνει λοιπόν, το πετάει στα βρασμένα νερά της λίμνης εκείνης, όπως ρίχνομε και εμείς τον Τίμιο Σταυρό στα νερά των ποταμών, των λιμνών και των θαλασσών. Πιάνεται η γυναίκα από την κεφαλή του του κρεμμυδιού και ο Άγγελος επιχειρεί να τη σώσει, τραβώντας την προς τα έξω, κρατώντας προφανώς την μεγάλη ουρά του κρεμμυδιού. Η λίμνη όμως εκείνη είχε και άλλες υπάρξεις βασανιζομένων ανθρώπων. Βλέποντες λοπόν το φαινόμενο αυτό, ώρμησαν μερικοί, που μπορούσαν, να πιαστούν και εκείνοι από το θαυματουργό εκείνο κρεμμύδι. Η γυναίκα όμως οργίστηκε αφάνταστα, άρχισε να απωθεί, να διώχνει με λακτίσματα (κλωτσιές) όλους, κραυγάζοντας πως αυτή και μόνο σώζεται και σ΄αυτή ανήκε το κρεμμύδι, αυτή διακιούται να διασωθεί.. Σ΄αυτά της τα λόγια σπάει το κρεμμύδι αυτό και η γυναίκα εκείνη βυθίστηκε και πάλι στα φλογισμένα νερά του πόνου, στη λίμνη του πυρός και της κολάσεως.
Ο Θεοφ. Επίσκοπος ευχόμενος, αφήκε στον καθένα μας να εξάγει διαρκώς και από μιά τέτοια πλαστή διήγηση τα ανάλογα σωτήρια και λυτρωτικά συμπεράσματα και επωφελή διδάγματα.
 
Οι ιεροψάλτες, ο Μουσικοδιδάσκαλος,  Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ Αντώνιος Πατρώνας και οι δύο καθηγητές του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, ελλογιμώτατοι Αθανάσιος Βέτσης και Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, μαζί με τον ιεροψάλτη του ναού Πασχάλη Δουγαλή, "γκρέμισαν" τα τείχη του ναού με την μεγαλοφωνότατη ψαλμωδία και την άριστη απόδοση των βυζαντινών ύμνων, που απετέλεσαν αισθητή την παρουσία ορθόδοξης λατρείας όχι μόνο στους ορθόδοξους πιστούς, αλλά και στους διερχομένους από την κεντρική οδό βαυαρούς και άλλους τουρίστες.
 
Μετά τη Θεία Λειτουργία έλαβε χώρα λιτάνευση της ιεράς εικόνος των Αγίων Πάντων πέριξ του Ναού, προεξάρχοντος του Θεοφ. Επισκόπου κ, Βασιλείου, στην οποία έλαβε μέρος, εκτός από τους προαναφερθέντες κληρικούς που μετείχαν στη Θεια Λειτουργία και  ο αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς. Ο π. Πέτρος τέλεσε νωρίτερα τη Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μονάχου, τη γνωστή Σαλβάτορκιρχε και ακολούθως μετέβη στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, για να λάβει μέρος στη λιτανεία. Επίσης ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μηνάς, τέλεσε το μεσημέρι τη Θεία Λειτουργία στην Ενορία Αγίου Γεωργίου Μονάχου και το απόγευμα προσήλθε στην πανήγυρη του ναού των Αγίων Πάντων.
 
Μετά το πέρας των ιερών ακολουθιών ακολούθησε, κάτω από τον γαλανόλευκο ουρανό του Μονάχου, πολύωρο εκκλησιαστικό πανηγύρι, με συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων των ελληνικών συλλόγων Μονάχου, του Θρακικού, της Ηπειρωτικής Κοινότητας και του Αιγαίου. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η γοητευτική χορευτική εμφάνιση του Νηπιαγωγείου της Εκκλησίας μας που καταχειροκροτήθηκε από όλους. Η ποντιακή λύρα και το ποντιακό τραγούδι πλαισίωσαν μουσικά την εορτή. Επίσης το Ελληνικό Βιβλιοπωλείο της Νυρεμβέργης εμπλούτισε με το περίπτερό του και την έκθεση ελληνικού βιβλίου την εορτή της Ενορίας.
 
Τα νοστιμώτατα ελληνικά εδέσματα, σουβλάκια, χορτόπιττες και πολλά είδη κλυκισμάτων έτερψαν τους επισκέπτες τα δε έσοδα διατέθηκαν για τις πολυποίκοιλες εκκλησιαστικές, πολιτιστικές και κοινωνικές ανάγκες της Ενορίας των Αγίων Πάντων Μονάχου.
 
Με την παρουσία τους τίμησαν την εορτή η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, η πρόεδρος του ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ Δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Χέρμανν, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου, Σταύρος Κωσταντινίδης, η πολυβραβευμένη συγγραφέας Ελένη Τορόση, ο πρόεδρος της Ηπειρωτικής Κοινότητας, Νίκος Σταμάτης, ο πρόεδρος των Θρακιωτών, Ηλίας Νταλακίδης, ο πρόεδρος Ποντίων Χάρης Φωτιάδης, ο πρόεδρος του Συλλ. Επτανήσων, Δημήτρης Δρογγίτης, η αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Αργυρή Παρασύρη, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αιγαίου και από το Δ.Σ. των Κρητών Μονάχου ο Στέλιος Μανδαλενάκης, ο γραμματέας της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων, Ρήγας Γεώργιος Ζαπουνίδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Γκέρετσριντ Ευάγγελος Καρασακαλίδης, ο διευθυντής του Ελληνικού Σπιτιού Κωνσταντίνος Γιαννακάκος, ο εκδότης του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ Κωνσταντίνος Τάτσης κ.α.
 
Θερμά συγχαρητήρια στον προιστάμενο της Ενορίας, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, στον εφημέριο πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Βλέτση, στους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους, στην Ορθόδοξη Διακονία και σε όλους τους εθελοντές, που με περισσή φροντίδα και ορθόδοξο μεράκι προετοίμασαν και έφεραν σε πέρας την επιτυχημένη εορτή των Αγίων Πάντων Μονάχου.
 
Με ευχές
 
π. Απόστολος Μαλαμούσης
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
 
Στη φωτογραφία 1
(από αριστερά) Ο Διάκονος Νικόλαος Τζὠρτζης, ο Θεοφ. Επίσκοπος Αρίστης κ. Βασίλειος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. ο Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης
 
Στη φωτογραφία 2
(από δεξιά) ο ιεροψάλτης Πασχάλης Δουγαλής, ο Μουσικοδιδάσκαλος,  Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ Αντώνιος Πατρώνας, οι καθηγητές του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, ελλογιμώτατοι Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος και Αθανάσιος Βέτσης και ο λάτρης της βυζαντινής μουσικής Χρήστος Μαραζίδης.
 
Στη φωτογραφία 4
Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και τα παιδιά του Ελληνικού Νηπιαγωγείου της Εκκλησίας μας, με τις νηπιαγωγούς.
 
Οι φωτογραφίες 1 και 2 από τον Παναγιώτη Μαραζίδη, η φωτογραφία 3 από τον Βασίλειο Αδημούδη και η φωτογραφία 4 από τον π. Γεώργιο Σιώμο, διετέθησαν ευγενώς για δημοσίευση

Ο π. Ιωάννης, η Γεν. Πρόξενος Π. Κωνσταντινοπούλου, ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανώλης Κουγιουμουτζής, το μέλος του κρητικού συλλόγου και φίλος του Δορυφόρου Βασίλης Μαρής στο πανηγύρι του ΙΝ Αγίου Γεωργίου Μονάχου στην Gollierplatz

Πανηγύρι της ενορίας Αγ. Γεωργίου στην Gollierplatz Μονάχου

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΑΥΑΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΛΑΜΟΥΣΗΣ
ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
 

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στα επίσημα εγκαίνια του Μνημείου Θυμάτων Mühldorf, ενός ναζιστικού Στρατοπέδου Συγκέντρωσης στη Βαυαρία.

Στις 27 Απριλίου 2018 έλαβαν χώρα τα επίσημα εγκαίνια του Μνημείου των Θυμάτων Mühldorf, του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, που ευρίσκεται σε δασική περιοχή της σημερινής πόλης Waldkreiburg, Βαυαρίας. Στη πόλη Waldkreiburg ζουν και εργαζονται από την δεκαετία του 1970 και Έλληνες μετανάστες,  οι οποίοι εξυπηρετούνται ποιμαντικά από τις ενορίες της Μητροπόλεώς μας στο Μόναχο, τα τελευταία έτη από τον Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Μηνά, εφημέριο της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Μονάχου.

Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Βαυαρός Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Επιστήμης και Τέχνης, κ. Bernd Sibler, o διευθυντής του Ιδρύματος Βαυαρικών Μνημείων κ. Karl Freller, μερικοί επιζήσαντες του εκεί ολοκαυτώματος, ο Ομοσπονδιακός Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Mayer, ο πρόεδρος του Βαυαρικού Συνταγματικού Δικαστηρίου κ. Peter Küspert, ο πρώην ομοσπονδιακός Υπουργός και πρώην πρόεδρος του Γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD) κ. Hans-Jochen Vogel, η πρόεδρος της Εβραικής Κοινότητας Μονάχου κ. Charlotte Knobloch, βουλευτές του βαυαρικού κοινοβουλίου, η Γενική Πρόξενος του Ισραήλ κ. Sandra Simovich, γενικοί πρόξενοι διαφόρων κρατών και πολλοί ανώτατοι εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας.

Την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βαυαρίας εκπροσώπησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία. Στον επίσημο χαιρετισμό του ο υπουργός Παιδείας κ. Sibler αναφέρθηκε ιδιαίτερα τη προσωπική και υπηρεσιακή συμμετοχή του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση σε όλες τις εκδηλώσεις της Βαυαρικής Πολιτείας, τις σχετικές με το Ολοκαύτωμα.

Μετά την πολιτειακή επίσημη τελετή, είχαν τη δυνατότητα οι επισκέπτες να επισκεφθούν τον χώρο μέσα στο δάσος που υπήρχε παλαιότερα το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Στο σημείο που υπήρξε ο ομαδικός τάφος τοποθετήθηκε αναμνηστική πλάκα και τα γύρω δέντρα κόπηκαν συμβολικά στο ύψος 1,70 για να θυμίζουν την "κοπή" της ζωής των κρατουμένων.

Στις φωτογραφίες ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης στο Μνημείο Θυμάτων Mühldorf και με την Γενική Πρόξενο του Ισραήλ κ. Sandra Simovich. (Φωτογραφίες Απόστολος Μαλαμούσης)

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ MÜHLDORF

Όπως είναι γνωστό, το ναζιστικό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου είχε πολλά εξωτερικά παραρτήματα. Το τρίτο μεγαλύτερο ήταν σε μια δασική περιοχή, στη πόλη Mühldorf της Βαυαρίας.

Στο στρατόπεδο αυτό μεταφέρθηκαν από το 1944 κρατούμενοι, κυρίως εβραίοι, από διάφορα στρατόπεδα συγκεντρώσεων και ιδιαίτερα από την Ουγγαρία και χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός ημιυπογείου καταφυγίου για τη φύλαξη πολεμικού υλικού του Χίτλερ και τη διάσωσή του από τις αεροπορικές επιδρομές των συμμάχων.

Το καταφύγιο είχε προγραμματιστεί να έχει 400 μέτρα μήκος, 85 μέτρα πλάτος και θα το σκέπαζε μια τσιμεντένια σιδεροκατασκευή σκεπή, πάχους 5 μέτρων.

Οι 8.300 κρατούμενοι διέμεναν σε πρόχειρες ξύλινες παράγκες και σε ξύλινες κατασκευές που ήταν υμιυπόγειες, ένα μέτρο μέσα στο χώμα. Με την υγρασία του εδάφους και του δάσους, με υποσιστισμό και αρώστειες και με την εξαθλιωτική καταναγκαστική καθημερινή πολύωρη εργασία, περίπου 4.000 βρήκαν τραγικό θάνατο. Εξ αυτών 2.200 τάφηκαν προσωρινά σε ομαδικό τάφο στον τόπο του μαρτυρίου.

Στους κρατούμενους παρείχαν το πρωί ένα κομμάτι ψωμί, με καφέ, το μεσημέρι και το βράδυ μια νερουλή σούπα. Τη σούπα την παρείχαν μόνο σε όσους μπορούσαν ακόμη να εργαστούν.

Τον Μάρτιο και Απρίλιο 1945 άρχισαν οι βομβαρδισμοί των συμμάχων στην γύρω περιοχή. Οι ναζιστές προσπάθησαν να εκκενώσουν το στρατόπεδο με πολυήμερες μαρτυρικές και εξαντλητικές πεζοπορίες κρατουμένων και τη μεταφορά τους προς την Αυστρία. Περίπου 3.640 κρατούμενοι έλαβαν μέρος στις θανατηφόρες πεζοπορίες.

Αξιοσημείωτο είναι και το εξής περιστατικό. Στις 2 Μαίου 1945 εισήλθε στο χώρο του στρατοπέδου ο ναζιστής διοικητής του στρατοπέδου Βάλτερ Λάνγκλάιστ, συνοδευόμενος από τη ναζιστική αστυνομία και με σκοπό να εκτελέσει όλους τους κρατουμένους. Ο ομαδάρχης του στρατοπέδου Όστερμαν, αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή του προισταμένου του και οι κρατούμενοι συμφώνησαν να υπογράψουν μια γραπτή δήλωση, που να βεβαιώνει ότι ο διοικητής τους συμπεριφέρονταν πάντα καλά. Αυτό το "ελαφρυντικό έγγραφο" το υπέγραψαν, παρά τις εγκληματικές ενέργειες και πράξεις του διοικητή, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να τους σώσει μελλοντικά.

Μετά από λίγες ώρες οι αμερικανοί στρατιώτες κατέλαβαν το στρατόπεδο, απελευθέρωσαν τους 600 εναπομείναντες κρατουμένους και συνέλαβαν τους ναζιστές τυράννους.

Με βάση αρχεία του στρατοπέδου 284 Έλληνες ήταν εκεί κρατούμενοι.

Από την πόλη Mühldorf πέρασε, στις 14 Απριλίου 1945 ως κρατούμενος και ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Χαραλάμπους (ο μετέπειτα Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Διονύσιος, Τρίκαλα),  μεταφερόμενος με άλλους κρατουμένους και με προορισμό το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπερνάου Βαυαρίας, από όπου και απελευθερώθηκε το Πάχα του 1945.

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ  Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας σε επίσημη εκδήλωση στη Βαυαρική Βουλή για τους Σίντι και Ρομά.

Όπως είναι γνωστό, οι Σίντι κιαι Ρομά είναι εγκατεστημένοι στη Γερμανία και Βαυαρία ήδη από τον 15ο αιώνα μ.Χ.


 Πάντα η βαυαρική κοινωνία αντιμετώπιζε αυτή την κοινωνική ομάδα με δυσπιστία και κοινωνικό αποκλεισμό. Όμως πολλοί Σίντι και Ρομά κατόρθωσαν με την εργατικότητάς τους, τη μουσική και την τέχνη τους να ριζώσουν στα διάφορα κοινωνικά επίπεδα της Βαυαρίας και να επιτύχουν έτσι την ενσωμάτωσή τους.  Την ομαλή διαβίωσή τους κατέστρεψαν οι ναζιστές με διώξεις, στρατόπεδα συγκέντρωσης και ολοκαυτώματα, όπως εκείνα των Εβραίων. Υπολογίζεται ότι 500 περίπου χιλιάδες Σίντι και Ρομά βρήκαν τραγικό θάνατο στη ναζιστική Γερμανία.


 Έκτοτε υπήρξαν πολλές προσπάθειες από τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες των Σίντι και Ρομά να αναγνωριστεί και επίσημα η γενοκτονία τους στο Γ΄Ράιχ και η γενικώτερη αποκατάστασή τους  στη σύγχρονη εποχή.


Στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας για τους Σίντι και Ρομά, που καθιερώθηκε να τελείται κάθε χρόνο στις 8 Απριλίου, η Βαυαρική Βουλή διοργάνωσε ειδική εκδήλωση, με τον τίτλο „Ευθύνη-Συμφιλίωση-κοινό μέλλον“ με σκοπό την την επίσημη αναγνώρισή τους, την παρουσίαση και γνωστοποίηση του έργου της Βαυαρικής Ομοσπονδίας και των τοπικών συλλόγων των Σίντι και Ρομά και την προβολή των προβλημάτων της μειονότητας αυτής στη βαυαρική κοινωνία.


Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 15 Απριλίου 2018 στην επίσημη αίθουσα τελετών της Βουλής, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, των εκκλησιών και άλλων οργανισμών και συλλόγων.


Η αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής κ. Claudia Roth, η αντιπρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Ulrike Gote και η υφυπουργός του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Carolina Trautner αναφέρθηκαν, στους χαιρετισμούς των, στην ανάγκη να στηριχθούν οι προσπάθειες των Σίντι και Ρομά για ευρύτερη αναγνώρισή τους και αποδοχή τους σ΄όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Σίντι και Ρομά Βαυαρίας κ. Erich Schneeberger αναφέρθηκε στην ομιλία του στις μέχρι τώρα δυσκολίες των μελών των συλλογων τους και ευχαρίστησε θερμά τη Βαυαρική Κυβέρνηση για τη πρόσφατη (Φεβρουάριος 2018) σύναψη σύμβασης μεταξύ της Βαυαρικής Πολιτείας και της Ομοσπονδίας του για την πολύπλευρη οικονομική στήριξη του μορφωτικού, του πολιτιστικού και του κοινωνικού έργου της μειονότητας στη Βαυαρία.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βαυαρική Πολιτεία έχει συνάψει μέχρι σήμερα κρατικές συμβάσεις, οικονομικής υφής, με την Ρωμαιοκαθολική και την Ευαγγελική Εκκλησία, με την Εβραική Κοινότητα και με την Ομοσπονδία Σίντι και Ρομά.


Στην εκδήλωση παρέστησαν και επιζήσαντες Σίντι και Ρομά του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι και επέδειξαν τον αριθμό κρατουμένου που είχαν χαράξει στα χέρια τους οι ναζιστές και αναφέρθηκαν στους διωγμούς και τα μαρτύρια που υπέστησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.


Από πλευράς ορθόδοξης εκκλησίας προσκλήθηκε και παρέστη ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος και έχει μια ιδιαίτερη μακροχρόνια φιλική σχέση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σίντι και Ρομά, κ. Erich Schneeberger.


Στη  φωτογραφία Sinti-Roma-1 ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με τον πρόεδρο της Βαυαρικής Ομοσπονδίας Σίντι και Ρομά κ. Erich Schneeberger και στη φωτογραφία Sinti-Roma-2 με τον επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος κ. Peter Rauch (δεύτερος από δεξιά) και τους εκπροσώπους της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Βαυαρίας.
Και oi δύο φωτoγραφίες από τον κ. Rolf Poss.

Με ευχές
Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Μόναχο: Ο Δρόμος του Σταυρού των Λαών-Χριστιανικές Εκκλησίες και Μουσουλμάνοι στη Γερμανία.

Στο Μόναχο έλαβε χώρα στις 30 Μαρτίου 2018, την Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών και Προτεσταντών, η από ετών καθιερωμένη ετήσια Λιτανεία με τον τίτλο : „Δρόμος του Σταυρού των Λαών“ στον πεζόδρομο του Μονάχου και την κεντρική πλατεία της πόλης, την Marienplatz.

Της Λιτανείας ηγείτο ο Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράισινγκ και Πρόεδρος της Συνόδου των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Γερμανίας, Σεβ. Καρδινάλιος Ράινχαρντ Μάρξ, συνοδευόμενος από τον βοηθό Επίσκοπο κ. Ρούπερτ Γκραφ φον Στόλμπεργκ και πλειάδα κληρικών των καθολικών ενοριών των μεταναστών, Ιταλών, Άγγλοφώνων, Κροατών, Σλοβένων, Βιετναμέζων, Ρώσσων, Πολωνών, Αφρικανών, Ισπανών, Χαλδαίων και Αραμαίων, Πορτογάλλων και Νιγεριανών.

Με πρόσκληση του Καρδιναλίου παρέστη και ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Η Λιτανεἰα άρχισε από τον Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, όπου ευρίσκονται και Ιερά Λείψανα των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, και με 14 στάσεις περατώθηκε στην Marienplatz.

Το κεντρικό θέμα της φετεινής Λιτανείας ήταν η ρήση του προφήτη Ησαία για τον Κύριο: „καὶ αὐτὸς διὰ τὸ κεκακῶσθαι οὐκ ἀνοίγει τὸ στόμα αὐτοῦ“

Στις επί μερους στάσεις έγινε αναφορά στο λυτρωτικό έργο του Κυρίου για όλη την ανθρωπότητα και στη σύγχρονη σταύρωση ανθρώπων, με φτώχια, περιφρόνηση, αδικία, απόριψη και μοναξιά. Τονίστηκε ιδιαίτερα η ευθύνη όλων μας για δικαιοσύνη, σεβασμό της προσωπικότητας του άλλου, έγκαιρη παρέμβαση για καταπολέμηση του κακού και της απανθρωπιάς και συνεχούς προστασίας των πάσης φύσεως αδυνάτων.

Ο Σεβ. Καρδινάλιος κ. Μαρξ αναφέρθηκε στην ομιλία του και στη σχέση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Γερμανία. Με αφορμή την επίκαιρη φλέγουσα δημόσια συζήτηση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο στη γερμανική κοινωνία, για το εάν οι Μουσουλμάνοι μετανάστες ανήκουν στη γερμανική κοινωνία ή όχι, ο Καρδινάλιος πήρε σαφείς αποστάσεις από δηλώσεις και τοποθετήσεις μερικών επισήμων γερμανών πολιτικών, που διαφοροποιούνται στο θέμα αυτό.

Η Καγκελάριος κ. Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής κ. Σόιμπλερ, δέχονται το Ισλάμ ως τμήμα της γερμανικής κοινωνίας, ενώ ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών και πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Σέεχοφερ έκφράζει το αντίθετο. Το θέμα αυτό διχάζει ευρύτερα και τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα της γερμανικής κυβέρνησης, των χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των χριστιανοκοινωνικών(CSU).

Ο Καρδινάλιος τόνισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα. „Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ως Χριστιανοί στη Ευρώπη και στον κόσμο ότι  χωρίς φιλία, συνάντηση και ανοικτοσύνη, δεν υπάρχει κατανόηση για τον άλλο, δεν υπάρχει συμφιλίωση, δεν υπάρχει συμβίωση, με αποτέλεσμα να  δημιουργείται δυσπιστία, φόβος και βία. Πρέπει να προσεγγίσουμε τους γείτονές μας που έχουν άλλο θρήσκευμα. Ή το αντίθετο, να τους προσκαλέσουμε, για να επιτευχθεί μια συνάντηση και κοινωνία. Μόνο έτσι θα αρθούν προκαταλήψεις και παρεξηγήσεις, έτσι θα δημιουργηθεί ένα πνεύμα ειρήνης και μια συνοχή της κοινωνίας.

Χωρίς την αποδοχή της επιθυμίας του άλλου, χωρίς καλή διάθεση και το στοιχείο της φιλίας, δεν υπάρχει πραγματική κοινωνική συνοχή. Ασφαλώς υπάρχουν και άνθρωποι που δεν ακολουθούν αυτή τον οδό, αλλά εάν όμως εμείς οι χριστιανοί δεν το πράξουμε, τότε ποιός άλλος θα μπορούσε να φέρει στη χώρα αυτή ένα τέτοιο πνεύμα ειρήνης και αρμονικής συμβίωσης;“

Στο πνεύμα αυτό μίλησε και ο Ευσγγελικός Επίσκοπος Βαυαρίας και πρόεδρος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας , κ. Χάινριχ Μπέτφορντ-Στρομ, στον καθεδρικό ναό των προτεσταντών στο Μόναχο.

Τα ΜΜΕ και η τηλεόραση κάλυψαν, με εικόνα, φωτογραφίες και ρεπορτάζ, τις σημαντικές αυτές δηλώσεις του Καρδιναλίου και του ευαγγελικού επισκόπου.

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

 

Foto: Kardinal-Malamoussis: Robert Kinderle

Foto:Kreuzweg: Abendzeitung

ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ                                                     ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Στο Πολιτιστικό Κέντρο "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος" στο Μόναχο, έλαβε χώρα η παρουσίαση του βιβλίου "ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΦΩΣ - ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ" από τον κ. Χάρη Σκαρλακίδη, ερευνητή και συγγραφέα του βιβλίου.

Το βιβλίο αυτό έχει ήδη εκδοθεί σε εννέα γλώσσες και συνιστά "την πρώτη πλήρη ιστορική έρευνα περί του Αγίου Φωτός -με παράλληλη παράθεση 20 μεσαιωνικών χειρογράφων από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου" (Σκαρλακίδης).

Ο κ. Σκαρλακίδης κατάγεται από τη Δράμα και είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Σκαρλακίδης βίωσε ο ίδιος την παρουσία του Αγίου Φωτός στον ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα το Μέγα Σάββατο του έτους 1998 και έκτοτε ασχολήθηκε επιστημονικά με την εμφάνιση του Αγίου Φωτός, δια μέσου των αιώνων, με βάση ιστορικές μαρτυρίες, από τον 4ο μέχρι τον 16ο αιώνα και σύγχρονες επιστημονικές έρευνες.

Στο βιβλίο του καταγράφει τις αφηγήσεις 70 ιστορικών διαφόρων εθνικοτήτων και θρησκευμάτων (14 Γάλλοι, 9 Άγγλοι, 7 Βυζαντινοί, 6 Γερμανοί, 5 μουσουλμάνοι άραβες, 5 Αρμένιοι, 4 Ιταλοί, 4 Πέρσες, 3 Ρώσσοι, 3 Ισλανδοί, 2 Κόπτες Αιγύπτιοι, 2 Χαλδαίοι, 1 Σύρος, 1 Αιθίοπας, 1 Μολδαβός, 1 Βέλγος-Φλαμανδός, 1 Αυστριακός και 1 Ελβετός) που αναφέρονται στην αφή του Αγίου Φωτός και τη μεταλαμπάδευσή του στους πιστούς.

Επίσης αναφέρεται σε επιστημονική έρευνα του ρώσσου καθηγητή της Φυσικής Ανδρέι Βολκόφ, που έλαβε χώρα το Μέγα Σάββατο του 2008, με σκοπό τη διερεύνηση του θαύματος του Αγίου φωτός.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, τα επιστημονικά όργανα, που είχαν τοποθετηθεί στο Ναό της Αναστάσεως, κατέγραψαν την ώρα της καθόδου του Αγίου Φωτός ένα ισχυρό ραδιοπαλμό και κύματα του φάσματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με ισχυρές ηλεκτρικές εκκενώσεις.

Οι έρευνες του καθηγητή Βολκόφ επιβεβαιώθηκαν και από άλλους πέντε ρώσσους επιστήμονες και δημοσιεύτηκαν στο ρωσσικό περιοδικό "Επιστήμη και Θρησκεία", τον Απρίλιο 2012.

Άκρως ενδιαφέρουσα είναι και η περιγραφή του κίονα στην είσοδο του Ναού της Αναστάσεως, που διερράγη θαυματουργικά το 1579 από το Άγιο Φως, με τις ιστορικές μαρτυρίες και τις σχετικές επιστημονικές επιβεβαιώσεις από δύο καθηγητές της "Μηχανικής των Θραύσεων και της Φυσικής της Αντοχής των Υλικών", τον ρώσσο καθηγητή στο Ινστιτούτο Φυσικής Μηχανικής της Μόσχας, Εβγένι Μορόζοφ, και τον ομόλογό του, Γεώργιο Παπαδόπουλο, καθηγητή του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου.

Επίσης άκρως ενδιαφέρουσα είναι η παρουσίαση από τον κ. Σκαρλακίδη, της τοπογραφικής αναπαράστασης του Γολγοθά, του Τάφου του Χριστού και του Ναού της Αναστάσεως, με βάση τις πρόσφατες ανασκαφές και τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, εξέφρασε την επιθυμία και την ελπίδα, με την ευλογία της Εκκλησίας μας, να δοθεί μελλοντικά η δυνατότητα της μεταφοράς του Αγίου Φωτός στο Μόναχο και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας

Από τις δοξολογίες για την εθνική επέτειο στο Μόναχο στους ΙΝ των Αγίων Πάντων και Αγ. Γεωργίου                                                      Φωτογραφίες: Λάκης Σπυριδωνίδης, π. Ιωάννης Μηνάς

To πρόγραμμα για το Πάσχα στις Ορθόδοξες Εκκλησίες Μονάχου, Geretsried, Garmisch. (καθώς και πρόγραμμα Landshut)

Στο ΙΝ Μεταμορφώσεως του Σωτήρος θα τελεστεί την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 η δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου παρουσία της Γ. Προξένου της Ελλάδας στο Μόναχο

"Messa da Requiem, Verdi" in der Allerheiligenkirche München

ΙΝ Αγίων Πάντων - πολιτιστικό κέντρο

Διοργανώνει μαθήματα προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις των Μουσικών Τμημάτων των Ελληνικών πανεπιστημίων.
Τα μαθήματα απευθύνονται στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και αφορούν τα δυο ειδικά μαθήματα των πανελλήνιων εξετάσεων στο οποία εξετάζονται οι ενδιαφερόμενοι μαθητές.
Δεν απαιτούνται γνώσεις μουσικής ή μουσικού οργάνου

Πληροφορίες δίνονται από τον κ. Τίρλα Σωκράτη (καθηγητή Θεωρητικών και Σύνθεσης) τηλ. 01603410238 info@musiktonst.de

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στην 150η Ετήσια Ημέρα Μνήμης για τον μεγάλο φιλορθόδοξο και φιλέλληνα Βασιλέα της Βαυαρίας Λουδοβίκο Α΄(+1868-2018)

Ως γνωστό, ο Βασιλέας της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α΄(*1786, + 1868) υπήρξε ο μοναδικός ευρωπαίος ηγέτης που στήριξε με κάθε τρόπο την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Όταν ήταν ακόμη διάδοχος του βασιλικού θρόνου της Βαυαρίας, με ποιήματα και διάφορες ενέργειες ενεθάρρυνε τους σκλαβωμένους έλληνες να "διώξουν την ημισέληνο για να λάμψει και πάλι ο ήλιος της δημοκρατίας", όπως χαρακτηριστικά έγραφε. Οι ενέργειές του ήταν και σε αντίθεση με την τότε πολιτική του πατέρα του, Μαξιμιλιανού, που στήριζε το οθωμανικό κράτος. Όταν το 1825, μετά το θάνατο του πατέρα του, έγινε βασιλέας της Βαυαρίας, έστειλε βαυαρικό στρατό και χρήματα για ενίσχυση των Ελλήνων επαναστατών και το 1828 προσκάλεσε στο Μόναχο 30 νέους, παιδιά των αγωνιστών του 1821, για να σπουδάσουν  και να προετοιμαστούν να αναλάβουν διοικητικές και κρατικες θέσεις στην ελεύθερη πλέον Ελλάδα.  Για τους νέους έλληνες σπουδαστές παρεχώρησε με βασιλικό διάταγμα το 1828 τον Ναό του Σωτήρος, τη γνωστή ιστορική Σαλβάτορκιρχε, δίπλα από το ανάκτορο του Μονάχου, για να τελείται η θεία Λειτουργία με το τυπικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας και στην ελληνική γλώσσα. Το 1832 πρότεινε τον δευτερότοκο υιό του Όθωνα για βασιλέα της Ελλάδος. Επίσης φρόντισε να ανεγερθούν στο Μόναχο δημόσια κτίρια με αρχαιοελληνική κλασσική τέχνη, έτσι ώστε να ονομαστεί το Μόναχο Η Αθήνα του Ίζαρ (Ίζαρ λέγεται ο ποταμός που διασχίζει τη πόλη).
 
Είναι ο πρώτος ηγεμόνας και βασιλέας της τότε Ευρώπης που έδωσε το 1829 στην Ορθόδοξη Εκκλησία τα ίδια κρατικά δικαιώματα που είχαν οι άλλες εκκλησίες, η ρωμαιοκαθολική και η ευαγγελική. Επίσης πρὀσφερε στους Έλληνες φοιτητές και άλλους επιχειρηματίες τη δυνατότητα για ζουν στη Βαυαρία και να καλλιεργούν απρόσκοπτα τα ήθη και έθιμά τους . Αποτελεί ο βασιλέας Λουδοβίκος μοναδικό παράδειγμα προδρόμου της ιδέας της σημερινής Ευρωπαικής Ένωσης.
 
Επειδή το 1802, επί βασιλείας του πατέρα του, το κράτος δήμευσε με βαρβαρότητα το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας της Βαυαρίας, με καταστροφή ναών και μοναστηριών και αναγκαστική υφαρπαγή εκκλησιαστικής περιουσίας, κινητής και ακίνητης, προέβη ο Βασιλέας Λουδοβίκος σε κινήσεις  μερικής επανόρθωσης της βάρβαρης δήμευσης και της αρνητικής απήχησης στο λαό. Έκτισε νέα Μοναστήρια, μεταξύ αυτών και το Μοναστήρι Άγιος Βονιφάτιος, στο κέντρο του Μονάχου και άφησε διαθήκη, όταν πεθάνει να τοποθετηθεί η σαρκοφάγος του μέσα την Μονή αυτή και όχι στην εκκλησία των ανακτόρων, που ήταν όλοι οι λοιποί σαρκοφάγοι του βασιλικού οίκου.
 
Με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Βασιλέα Λουδοβίκου Α΄έλαβε χώρα στις 28 Φεβρουαρίου 2018 στο μοναστήρι Άγιος Βονιφάτιος εκκλησιαστική τελετή, παρουσία του Herzog Franz (του Δούκα Φραντζ) της Βαυαρίας και μελών του βασιλικού Οίκου, και άλλων επισήμων.  Την ακολουθία τέλεσαν ο Ηγούμενος της Μονής κ. Ιωάννης και Ηγούμενοι ιερών Μονών που έκτισε ή στήριξε παντοιοτρὀπως ο βασιλέας Λουδοβίκος Α΄. Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, εφημέριος της Σαλβάτορκιρχε και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία. Η παρουσία των δύο κληρικών εκπροσώπων της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας τόνισε τις πατροπαράδοτες φιλικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Βαυαρίας και την ευγνωμοσύνη των ελληνορθοδόξων πιστών προς τον Βασιλέα Λουδοβίκο Α΄για την βαυαρική παραχώρηση, εσαεί, της Σαλβάτορκιρχε στους Έλληνες του Μονάχου.
 
Ο σημερινός απόγονος του βασιλέα Λουδοβίκου Α΄φέρει τον τίτλο Δούκας Herzog) της Βαυαρίας και θα ήταν ο σημερινός βασιλέας, εάν υπήρχε ακόμη βασιλεία στη Βαυαρία. Ο Δούκας Φρανζ είναι φιλέλληνας και προ τεσσάρων ετών, όταν εόρτασε το 80α γενέθλιά του, παρεκάλεσε τους φίλους και υψηλούς επισκέπτες στην εορτή του, να διαθέσουν, αντί δώρων, χρήματα για τη στήριξη απόρων πολύτεκνων οικογενειών στην Ελλάδα, που επλήγησαν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Συγκέντρωσε το ποσό των 385 χιλιάδων ευρώ και το παρέδωσε, μέσω της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, στην ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄τίμησαν, για το λόγο αυτό, σε δύο ξεχωριστές πανηγυρικές εκδηλώσεις στο Μόναχο τον Δούκα της Βαυαρίας.
 
Στις φωτογραφίες ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης στην εκδήλωση με τον Δούκα της Βαυαρίας Φρανζ, μπροστά στη σαρκοφάγο του Βασιλέα Λουδοβίκου Α΄και με τον Ηγούμενο π. Ιωάννη, της Μονής Άγιος Βονιφάτιος στο Ναό και στη δεξίωση. (Fotos:Robert Kinderle)
 
Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στη διοργάνωση της  75ης Ετήσιας Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του φοιτητικού κινήματος "Άσπρο Τριαντάφυλλο" από τους ναζιστές (1943).

Εφέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη σύλληψη, δίκη και εκτέλεση όλων των μελών του "Άσπρου Τριαντάφυλλου".


 Όπως είναι ήδη γνωστό, υπήρξε στο Μόναχο από το 1942 μέρι 1943 μια αντιναζιστική οργάνωση με την επωνυμία " Άσπρο Τριαντάφυλλο", που συγκροτήθηκε από φοιτήτριες, φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Μονάχου, με σκοπό την αντίσταση κατά του φασισμού και του Χιτλερικού καθεστώτος.
 
Βασικό μέλος της οργάνωσης "Άσπρο Τριαντάφυλλο" ήταν και ο ρώσσος ορθόδοξος φοιτητής της ιατρικής Αλεξάντερ Σμορέλ.
 
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ονομασία της ομάδας  Άσπρο Τριαντάφυλλο. Μεταξύ αυτών είναι και η εκδοχή ότι το όνομα δόθηκε από τον Αλέξανδρο Σμορέλλ, που  είχε επηρεαστεί από έργο του Ντοστογιέφσκι Αδελφοί Καραμαζώφ.
 
Ο Αλεξάντερ Σμορέλ γεννήθηκε το 1917 στο Orenburg της Ρωσσίας. Σε ηλικία 4 ετών ήρθε με τους γονείς του στο Μόναχο, όπου και μετά τη φοίτησή του στο γερμανικό δημοτικό και το γυμνάσιο, ενεγράφη στην ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Μονάχου.
 
Ως φοιτητής δραστηριοποιήθηκε στην αντιναζιστική οργάνωση "Άσπρο Τριαντάφυλλο", συνελήφθη από την Γκεστάπο, δικάστηκε σε θάνατο στις 19 Απριλίου 1943 από το χιτλερικό Λαικό Δικαστήριο στο Μόναχο και στις 13 Ιουλίου εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό, με τη λαιμητόμο των φυλακών Μονάχου.
 
Η ρωσσική ορθόδοξη Εκκλησία τον κατέταξε το 2012 στο αγιολόγιό της, ως νεομάρτυρα.
 
Με αφορμή το φετεινό 75ο τραγικό ιωβηλαίο του "Άσπρου Τριαντάφυλλου", διάφοροι φορείς, οργανώσεις, σχολεία και σύλλογοι της Βαυαρίας οργάνωσαν μια σειρά εκδηλώσεων προς τιμή των ηρώων και παραδειγματισμό της κοινωνίας.
 
Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχει, ως συνδιοργανωτής, και η  Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, διά του Αρχιερατικού Επιτετραμμένου για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση.
 
    Στις 18 Φεβρουαρίου έλαβε χώρα η πρώτη επίσημη εκδήλωση στο ρωμαιοκαθολικό πανεπιστημιακό Ναό του Μονάχου. Διοργανωτές ήταν η Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Μονάχου, η Ευαγγελική Εκκλησία της Βαυαρίας, η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, η Ευαγγελική και η Καθολική Φοιτητική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Μονάχου, η Ορθόδοξη Ποιμαντική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Μονάχου, η Ευαγγελική Νεολαία Μονάχου και το "Σοφία-Σολ-Γυμνάσιο" του Μονάχου. Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος διάβασε απόσπασμα από μια επιστολή του μέλους του Άσπρου Τριαντάφυλλου, Χανς Σολ στο οποίο αναφέρεται στην υπηρεσία του ως στρατιώτου στη Ρωσσία (1942) και εκφράζει, ως ρωμαιοκαθολικός, το θαυμασμό του για την Ορθοδοξία. Ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών, υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου, καθηγητή στο Τμήμα ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου πλαισίωσε με βυζαντινούς ύμνους την εκδήλωση. (Φωτογραφία 9076 και 9096 Kinderle).

    Στις 14 Φεβρουαρίου ο Καρδινάλιος Μονάχου και πρόεδρος της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων Γερμανίας, Αρχιεπίσκοπος Μαρξ, τέλεσε στον καθεδρικό ναό του Μονάχου ακολουθία, με αφορμή την έναρξη της νηστείας του Πάσχα και αφιέρωσε το κήρυγμά του στο μαρτυρικό θάνατο των μελών του Άσπρου Τριαντάφυλλου. Στην λιτανεία της ακολουθίας τέθηκε επικεφαλής και τοποθετήθηκε δίπλα στην αγία τράπεζα ο Σταυρός που ευρίσκετο στον προθάλαμο εκτελέσεων της φυλακής Σταντελχάιμ Μονάχου. Ο προθάλαμος είχε το όνομα: "Το κελλί των φτωχών αμαρτωλών". Το Σταυρό αυτό ενατένισαν για τελευταία φορά, διαβαίνοντας την είσοδο προς τη λαιμητόμο, όλα τα εκτελεσθέντα με αποκεφαλισμό μέλη του Άσπρου Τριαντάφυλλου, μεταξύ αυτών και ο αγ. Αλέξανδρος Σμορέλ. Στην εκδήλωση του καρδιναλίου παρέστη και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. (Φωτογραφία 6044 ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης μπροστά στον ιστορικό Τίμιο Σταυρό. (Foto Kiderle)

    Στις 22 Φεβρουαρίου έλαβε χώρα η  Ημέρα Μνήμης στο χώρο, μέσα στη φυλακή Σταντελχάιμ Μονάχου, όπου εκτελέστηκαν με λαιμητόμο τα μέλη του Άσπρου Τριαντάφυλλου. Μετά την ανάγνωση κειμένων που έγραψαν οι ίδιοι οι εκτελεσθέντες, από φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μονάχου, πένθιμη μουσική με κόρνα, αφή επτά κεριών, κατάθεση  επτά άσπρων τριανταφύλλων και ευχές από τους τρεις εκπροσώπους των εκκλησιών, που είναι επιτετραμμένοι για τη σπουδάζουσα νεολαία του Πανεπιστημίου Μονάχου, του καθολικού ιερέα κ. Holger Adler, του ευαγγελικού πάστορα κ. Dr. Friedemann Steck και του ορθοδόξου Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, μετέβησαν οι προσκεκλημένοι στο διπλανό κοιμητήριο, όπου είναι οι τάφοι των εκτελεσθέντων. Στην εκδήλωση στη φυλακή παρέστησαν ο διευθυντής της φυλακής, συγγενείς των θυμάτων, εκπρόσωποι οργανισμών και συλλόγων, ως επίσης και ο ρώσσος Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Αρτέμοφ.  Η λαιμητόμος ευρίσκεται σε αποθήκη του Βαυαρικού Εθνικού Μουσείου στο Μόναχο, όπου για λόγους επιστημονικής έρευνας και μελέτης έχει αποσυνδεθεί στα βασικά του σκέλη, με μελλοντική προοπτική επανασύνδεσής του και αποκαταστάσής του.   (Η φωτογραφία 6614 είναι από σχετικό ρεπορτάζ της Βαυαρικής Τηλεόρασης  και του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης που παρέστησαν και μαγνητοσκόπησαν την τελετή).

    Στις 19 Απριλίου θα λάβει χώρα μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο Μονάχου και στην αίθουσα όπου δικάστηκαν και καταδικάστηκαν τα μέλη του" Άσπρου Τριαντάφυλλου", ειδική εκδήλωση σε συνεργασία με όλους τους συμβαλλομένους φορείς και με το Βαυαρικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη φωτογραφία 345 ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου Μονάχου. Πίσω του η φωτογραφία του Αλεξάνδρου Σμορέλλ, τρίτη από αριστερά (Φωτ. Μαλαμούσης).

Ενορία Αγ. Πάντων. Δυο μουσικές παραστάσεις για μαθητές

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΑΥΑΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΛΑΜΟΥΣΗΣ              ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
 
Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στην Ημέρα Μνήμης για τα θύματα αναπήρων από το χιτλερικό καθεστώς.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση και προσωπική εξομολόγηση του πρώην Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομικών και νυν επιτίμου προέδρου του Χριστανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας (CSU) στον  Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση.

Στις 26 Ιανουαρίου 2018 η Βαυαρική Βουλή και το κρατικό Ίδρυμα Βαυαρικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης, τέλεσαν στη πόλη της Βαυαρίας Ούρσμπεργκ (Ursberg) την Ημέρα Μνήμης για τους ανθρώπους - θύματα του Χίτλερ-που δολοφονήθηκαν επειδή είχαν σωματική, ή πνευματική και ψυχική αναπηρία.

Επίσημοι ομιλητές ήταν η πρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Μπάρμπαρα Σταμ, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Βαυαρικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης, πρώην βαυαρός υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Καρλ Φρέλλερ, ο υπουργός εσωτερικών της Βαυαρίας κ. Γιοαχίμ Ηέρμαν, και ο πρώην Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών και νυν επίτιμος πρόεδρος του Χριστανοδημοκρατικού Κόμματος της Βαυαρίας (CSU), κ. Δρ. Τέο Βάιγκελ.

Παρέστησαν οι επιζώντες του ολοκαυτώματος, ο Γερμανός κ. Γκρούπε και ο Λιθουανός κ. Ναόρ, υπουργοί, νομάρχες βουλευτές της βαυαρικής Βουλής όλη η γυναικεία μοναστική αδελφότητα του Αγίου Ιωσήφ, που διακονεί το ίδρυμα, μαθητές και μαθήτριες του γυμνασίου κ.α.

Η τελετή Μνήμης περιελάμβανε δύο επί μέρους εκδηλώσεις
Abba Naor...
Trauerakt erinnert an die Opfer der Nazis - weiter lesen auf Augsburger-Allgemeine: http://www.augsburger-allgemeine.de/bayern/Trauerakt-erinnert-an-die-Opfer-der-Nazis-id43986901.html

α) κατάθεση στεφάνων στο "Μνημείο της Ευθανασίας", όπως αποκαλείται, στον προαύλιο χώρο της Μονής του Αγίου Ιωσήφ και

β) ομιλίες, προβολή βίντεο-ντοκουμέντο με τα τραγικά γεγονότα και χορωδιακή παρουσίαση των αναπήρων του ιδρύματος, στην αίθουσα τελετών του σχολικού συγκροτήματος.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης προσκλήθηκε από τους διοργανωτές να παραστεί στη Ημέρα Μνήμης. Όταν έφθασε στον χώρο τελετής, στη πόλη Ursberg , επισκέφθηκε πρώτα τον ιερό ναό του ιδρύματος, όπου με έκπληξη είδε ότι μέσα στο ναό παρευρίσκετο μόνος και προσευχόμενος ο πρώην Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών και νυν επίτιμος πρόεδρος του Χριστανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας (CSU), κ. Δρ. Τέο Βάιγκελ.

Στην άκρως φιλική συζήτηση που ακολούθησε εντός του ναού (λόγω και της πολυετούς γνωριμίας) ο κ. Βάιγκελ εκμνηστηρεύθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στον π. Απόστολο ένα "βάρος" που είχε στη συνείδησή του, σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο ίδρυμα αναπήρων και το οποίο είχε την ακόλουθη ιστορική προέλευση, διαδρομή και επίδραση στη ζωή του. Η προσωπική του μαρτυρία είναι η ακόλουθη.

Γεννήθηκα το 1939 σ΄ένα διπλανό χωριό που απέχει δύο μόνο χιλιόμετρα από την πόλη Ursberg, το ίδρυμα αναπήρων και τον ιερό ναό που βρισκόμαστε τώρα. Στον ναό αυτό βαπτίστηκα και υπηρετούσα ως παπαδάκι στις ιερές ακολουθίες. Μετά τον πόλεμο επισκέφθηκα το δημοτικό σχολείο σ΄αυτό εδὠ το ἰδρυμα. Από κανένα δεν άκουσα και δεν έμαθα για τις ναζιστικές θηριωδίες που έλαβαν χώρα από το 1940 μέχρι το 1945 στο χώρο αυτό, που είμουν και ζούσα κάθε μέρα. Ούτε οι δάσκαλοι, ούτε ο καθολικός ιερέας, ούτε οι μοναχές, ούτε και οι γονείς μου και οι συγγενείς μου, μίλησαν σχετικά. Όλοι οι κάτοικοι απέκρυπταν επιμελώς τα γεγονότα αυτά, δεν είθελαν να μιλήσουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το να μην υπάρχει για πολλά χρόνια μια αξιοπρεπής τιμή και μνήμη των αναπήρων θυμάτων. Πολύ αργότερα έμαθα για τα θύματα των αναπήρων. Η συμπεριφορά των κατοίκων, των γονέων μου και όλων όσοι ζούσαν τότε και γνώριζαν τα τραγικά γεγονότα και δεν μιλούσαν, με πληγώνει ιδιαίτερα, δεν μπορώ να τους δικαιολογήσω. Αυτό με βαραίνει συνειδησιακά και για το λόγο αυτό δέχθηκα να εκφωνήσω στη σημερινή Ημέρα Μνήμης τον επίσημο λόγο, ως αποκατάσταση της αδικίας απέναντι στα θύματα και ως φόρο τιμής.

Στην επίσημη ομιλία του στην Ημέρα Μνήμης ο κ. Βάιγκελ αναφέρθηκε στο ιστορικό, σκιαγραφώντας τη ζωή μερικών θυμάτων και την τότε συμπεριφορά της βαυαρικής κοινωνίας.

Φωτογραφίες: ο Πρωτοπρεσβύτερος Αποστολος Μαλαμούσης στη κατάθεση των στεφάνων και με την πρόεδρο της Εβραικής Κοινότητας κ. Κνόμπλοχ και τον πρώην Ομοσπονδιακό Υπουργό κ. Βάιγκελ. Πίσω από τον κ. Βάιγκελ είναι ο πρόεδρος των Σίντι-Ρομά Βαυαρίας.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη Βαυαρική Βουλή. Φωτογράφος ο κ. Ρολφ Πος.

Bildhinweis ist: Bildarchiv Bayerischer Landtag, Foto: Rolf Poss
 
Σύντομο ιστορικό

Στη πόλη Ούρσμπεργκ της Βαυαρίας η ρωμαιοκαθολική εκκλησία  έκτισε  τον 19ο αιώνα ένα μεγάλο κέντρο-ίδρυμα αναπήρων, με χώρους μόνιμης διαμονής και διάφορα εργαστήρια απασχόλησης τους, εφόσον οι λιγοστές τους δυνάμεις, σωματικές και πνευματικές, το επέτρεπαν.

Την όλη εργασία και ανιδιοτελή προσφορά προς τους αναπήρους την προσέφεραν νυχθημερόν οι μοναχές του Αγίου Ιωσήφ (τάγματος του αγίου Φραγκίσκου), που έχουν τη μοναστική τους αδελφότητα σε Ιερά Μονή, στον ίδιο χώρο.

Για τον Χίτλερ οι ανάπηροι ήταν παράσιτα της κοινωνίας και έπρεπε να εξαφανιστούν από προσώπου της γης. Το απάνθρωπο κυνικό σύνθημα του ναζιστικού καθεστώτος για τους ανάπηρους ανθρώπους ήταν: "Όποιος εμποδίζει (εκριζώνει) τα παράσιτα, προωθεί τα άλλα που έχουν αξία".

Το 1940 ζήτησε το ναζιστικό καθεστώς από την προισταμένη-ηγουμένη του μοναχικού τάγματος και του ιδρύματος να παραδώσει τους φακέλλους με τα προσωπικά στοιχεία των αναπήρων του ιδρύματος. Η Ηγουμένη Κατερίνα αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή, παρά ταύτα όμως οι ναζιστές πήραν δια της βίας πάνω από 500 ανάπηρους, μεταξύ αυτών και παιδιά και τα μετέφεραν σε στρατόπεζα εξόντωσης. 379 ανάπηροι από το ίδρυμα αυτό βρήκαν φρικτό θάνατο.

Σήμερα αυτό το εκκλησιαστικό ίδρυμα των αναπήρων έχει παραρτήματα σε 30 πόλεις της Βαυαρίας και καλύπτει της ανάγκες 4 χιλιάδων αναπήρων.

Η Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας στην Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών

Κάθε χρόνο, κατά κανόνα τον Ιανουάριο, εορτάζεται στη Γερμανία, η Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών. Πρόκειται για μία παράδοση που έχει την απαρχή της στον 19ο αιώνα.

Το Συμβούλιο των Χριστιανικών Εκκλησιών της Γερμανίας (ACK) στο οποίο συμμετέχει εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, ως αντιπρόεδρος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Μύρων, διοργανώνει κάθε χρόνο την κεντρική σχετική εκδήλωση σε κάποια πόλη της Γερμανίας, με συμμετοχή της  ACK του επιμέρους κρατιδίου της Γερμανίας, όσο και της πόλης, όπου λαμβάνει χώρα η σχετική τελετή. Σημειώνεται ότι και σε άλλες πόλεις οι τοπικές Εκκλησίες διοργανώνουν κοινές εκδηλώσεις.

Εφέτος η κεντρική εκδήλωση της ACK Γερμανίας έλαβε χώρα στην ιστορική πόλη Άουγκσμπουργκ (Augsburg) της Βαυαρίας, με σύμπραξη της ACK Βαυαρίας και της ACK Άουγκσμπουργκ.

Στο προεδρείο της  ACK Βαυαρίας, ως γνωστό, εκπροσωπεί όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Βαυαρίας και τις αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες Βαυαρίας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ενώ ως διευθυντής της ACK Βαυαρίας έχει εκλεγεί ο θεολόγος κ. Γεώργιος Βλαντης.

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στην Κοπή της Βασιλόπιτας της Ομογένειας στο Μόναχο

Ο νέος Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς προσκάλεσε στις 20 Ιανουαρίου 2018 τους κληρικούς των ενοριών Μονάχου και τους προέδρους των ελληνικών οργανισμών και συλλόγων Μονάχου στην τελετή κοπής της Βασιλόπιτας 2018, στη Σαλβάτορκιρχε Μονάχου.
Η τελετή έλαβε χώρα στη Σαλβάτορκιρχε παρουσία και της Γενικής Προξένου κ. Παναγιώτας Κωνσταντινοπούλου. Παρέστησαν επίσης ο κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου, ο κ. Κώστας Ορφανίδης, εκ μέρους του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ, η κ. Φανή Αθέρα, πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου, η κ. Ελένη Βούλγαρη, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Μονάχου και των Τμημάτων Μητρικής Γλώσσης, ο κ. Δημήτριος Δρογγίτης εκ μέρους του Ελληνικού Σπιτιού και Συλλόγου Ιονίων Νήσων, η κ. Θεοδώρα Τζιτζιλάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων Μονάχου, ο κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Μονάχου, ο κ. Χρήστος Γουλιαμάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Θρακιωτών Μονάχου, ο κ. Σπύρος Ξενάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου, ο κ. Απόστολος Κώτσης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ, μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής καθώς ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μηνάς, Πρεσβύτερος Αλέξανδρος Κατερινόπουλος, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης.

Τρισάγιο στη μνήμη του Μητροπολίτη Σύμης κυρού Χρυσοστόμου στο Μόναχο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος με εγκύκλιό του προς τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους και τους Ιερατικώς προισταμένους και Εφημερίους της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας  αναγγέλει την εις Κύριον εκδημία του Μητροπολίτη Σύμης κυρού Χρυσοστόμου, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών εφημέριος της Ενορίας Τριών Ιεράρχών στο Αννόβερο και κατόπιν βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επισκοπής Παμφίλου.
 
Καθώρισε δε με την εγκύκλιό του να λάβει χώρα σ΄όλες τις ενορίες της Γερμανίας νεκρώσιμο τρισάγιο την Κυριακή 14 Ιανουαρίου τρ. έτ.
Η εγκύκλιος του Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας επισυνάπτεται.
 
Στην ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου τελέστηκε σήμερα το νεκρώσιμο τρισάγιο από τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Βλέτση και τον διάκονο Νικόλαο Τζώρζη.
Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αννόβερο, αναφέρθηκε στην ομιλία του τις πολλές και παντοειδείς αναμνήσεις που είχε από τον κυρό Χρυσοστόμου, όταν εκείνος υπηρετούσε ως εφημέριος και ως βοηθός επίσκοπος στο Αννόβερο. Η καλωσύνη, η μεγάλη καρδιά, η απλότητα και η εργατικότητα του μακαριστού Μητροπολίτη Σύμης, άφησαν ανεξίτηλα σημάδια ενός γνησίου ορθοδόξου επισκόπου, που εκφράστηκε όχι μόνο στο ποιμαντικό και λειτουργικό του έργο, αλλά και στη δημιουργία μόνιμης μικρής πατρίδας των Ελλήνων του Αννοβέρου, με την εκ βάθρων ανέγερση του περικαλλούς ναού των Τριών Ιεραρχών και του Ενοριακού Κέντρου. Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος γαλουθήθηκε πνευματικά κοντά στο ανάστημα του "Παππού", όπως χαρακτηριστικά αποκαλούσαν στο Αννόβερο, τον αείμνηστο κυρό Χρυσόστομο.
 
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης αναφέρθηκε στη μακροχρόνια σχέση και φιλία με τον κυρό Χρυσόστομο, από την εποχή που ο νεαρός Χρυσόστομος Δημητριάδης εγκατέλειψε μέ βάρκα διά νυκτός τη γενέτειρά του Ίμβρο, ένεκα εχθρικών εκδηλώσεων του τούρκων της νήσου και κατέφυγε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και από στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας της Χαλκιδικής, με κοντά παντελονάκια, όπως χαρακτηριστικά τον συνάντησε και τον θυμάται ακόμη ο π. Απόστολος. Τελείωσε μαζί με τον π. Απόστολο την Εκκλησιαστική Σχολή της Αγίας Αναστασίας και κατόπιν σπούδασε θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Χειροτονήθηκε κληρικός και υπηρέτησε την Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας, ως εφημέριος. Ο π. Απόστολος θυμάται ακόμη την ενεργητικότητα του μακαριστού Χρυσοστόμου, το χιούμορ του, την κοινωνικότητά του και την περισσή αγάπη από τους προσκυνητές της Ιεράς Μονής. Όταν αργότερα πήγε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, αναγκάστηκε πάλι δια νυκτός να δραπετεύσει, μετά από δύο θλιβερά γεγονότα: α) κακοποιοί λήστευσαν το διαμέρισμά του, χωρίς η αστυνομία να παρέμβει εγκαίρως. β) ένα πρωινό μεταβαίνοντας από την οικία του στο γραφείο της ενορίας,  δρασκέλησε τα σκαλοπάτια του γειτονικού ρωμαιοκαθολικού ναού στα οποία έκειτο νεκρός, δολοφονημένος από τη μαφία, ο καθολικός ιερέας. Αμέσως μετέβη στο αεροδρόμιο και ήλθε στη Γερμανία στην οικία του πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση και μετά από μερικές ημέρες, μετέβη στη Βόννη, στο οίκημα της Μητροπόλεώς μας.
 
Ως βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, παρέστη στην τελετή εγκαινίων του ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος. Πολλές φορές επισκέφθηκε τις Ενορίες Μονάχου για τη τέλεση της Θείας Λειτουργίας.
 
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ !
 
Φωτογραφίες από την Τέλεση Τρισαγίου στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου
(από αριστερά) Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ιεροδιάκονος Νικόλαος Τζώρτζης, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης.
Foto: π. Απόστολος Μαλαμούσης

Δημοσίευμα της Μ Μerkur για Ελληνική Κοινότητα Geretsried

Zum sechsten Mal fand im Geretsrieder Hallenbad die Gewässersegnung der griechisch-orthodoxen Kirche statt. Dazu warf Archimandrit Georgios Siomos dreimal hintereinander ein zuvor in Weihwasser getauchtes Holzkreuz ins Becken.
© Hans Lippert
Im Hallenbad
Griechische Gemeinde segnet Gewässer: Die Grundlage allen Lebens
Es ist ein schöner Brauch in Geretsired geworden: Die Griechische Gemeinde führt die Gewässersegnung im Hallenbad durch. Danach gibt es die Vasilopita.
https://www.merkur.de/lokales/wolfratshausen/geretsried-ort46843/griechische-gemeinde-segnet-gewaesser-grundlage-allen-lebens-9503686.html

Αφιέρωμα της Hellas TV στον ΙΝ των Αγίων Πάντων

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ευχές για ένα καλύτερο έτος για την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, εόρτασαν οι ελληνορθόδοξοι πιστοί της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου την ανατολή του Νέου Έτους 2018 στο Μόναχο.

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η ακολουθία Κοπής της Βασιλόπιττας από τον προιστάμενο του Ναού, Αρχιμανδρίτη π. Γεώργιο Σιώμο, πλαισιούμενο από τον καλλικέλαδο 89 ετών Πρεσβύτερο-Οικονόμο Πλούταρχο Κωσταντινίδη και τον ιερολογιώτατο Διάκονο π. Νικόλαο Τζώρτζη. Παρέστησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, οι οποίοι για λόγους ελαφράς ασθενείας δεν μπόρεσαν να λάβουν μέρος στη Θεία Λειτουργία. Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν καλλικέλαδα ο καθηγητής του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, ελλογιμώτατος κ. Αθανάσιος Βλέτσης και ο αρχιψάλτης κ. Πασχάλης Δουγαλής με τη χορωδία του.

 

Στην κοπή της Βασιλόπιττας ο Αρχιμανδρίτης π. Σιώμος, αφιέρωσε τα πρώτα τεμμάχια του άρτου στον Σωτήρα και Λυτρωτή, στην Παναγία Μητέρα και στον άγιο Βασίλειο. Αναφέρθηκε στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και στον Ποιμενάρχη μας κ. Αυγουστίνο και επέδωσε το τεμμάχιον άρτου στον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου, π. Απόστολο Μαλαμούση. Ακολούθως επέδωσε τον άρτο στους συμπρεσβυτέρους, στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου, στο Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟ και στην εορτάζουσα πρόεδρο του κ. Βασιλεία Τριάρχη-Χέρμανν, στην κ. Αναστασία Ντίκ, μέλος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Ευρώπης, στον κ. Θεόδωρο Σιακαβάρα, μέλος του Συλλόγου Κοζανιτών, στους Επιτρόπους και στην κ. Αγάπη Σιακαβάρα, την μακροβιώτερη και αρχαιὀτερη κυρία της Ορθόδοξης Διακονίας της Ενορίας, στους Ψάλτες και στο λοιπό εκκλησίασμα.

 

Συγκινητική ήταν η επίδοση των τεμμαχίων, της Ελλάδας και της Βαυαρίας στα δύο αδέλφια, τον δωδεκάχρονο Ηλία και την δεκάχρονη Ελεάνα Οικονομίδης που προέρχονται από μεικτό γάμο και υπηρετούν, ως παπαδάκια, στον Ναό κάθε Κυριακή και μεγάλη εορτή.

 

Τη νοστιμώτατη Βασιλόπιττα παρεσκεύασαν οι δύο χαριτωμένες νεαρές αδελφές ζαχαροπλάστριες του Μονάχου Θεοδώρα και Ζωή Παλιού.Το νόμισμα το βρήκε η κ. Όλγα Συρανίδου, η οποία υπηρετεί εθελοντικά και αφιλοκερδώς την Ενορία, φροντίζοντας για τη γενική καθαριότητα του Ναού και του Πνευματικού Κέντρου.