Συζήτηση με τους τρεις Έλληνες, μέλη του Συμβουλίου Αλλοδαπών (συμβούλιο ενσωμάτωσης) του Δήμου Μονάχου, ένα χρόνο μετά την εκλογή τους

Τον Γενάρη του 2017 εκλέχτηκαν τρεις Έλληνες στο 40μελές συμβουλευτικό όργανο του Δήμου για θέματα αλλοδαπών, στο Συμβούλιο Ενσωμάτωσης ΣΕ (περισσότερο γνωστό ως Συμβούλιο Αλλοδαπών).


Ο Θεόδωρος  Λουπεγίδης,  με το συνδυασμό «Διεθνής Δημοκρατία» που στήριζε, κυρίως, η SPD και οι Θεοδώρα Σισμάνη και Αθανασία Γκετερίδου με τον «Ελληνικό» συνδυασμό.
Το γεγονός ότι προέρχονται από διαφορετικές λίστες δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην συνεργασία τους. Από την πρώτη στιγμή, όπως οι ίδιοι λένε, λειτούργησαν ως ομάδα, γεγονός που φάνηκε και στη συνάντηση που είχαμε μαζί τους.
Στο συμβούλιο μετέχουν 40 άτομα από 19 διαφορετικές εθνότητες. Πρόεδρος, η Dimitrιna Lang από την Βουλγαρία, με την οποία υπάρχει πολύ καλή συνεργασία, όπως επισημαίνουν και οι τρεις τους.


Για τη Θεοδώρα Σισμάνη είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που εκλέγεται και κουβαλά μαζί της την εμπειρία 7 χρόνων. Στο νέο όργανο έχει τη θέση της πρώτης Αντιπροέδρου.
Η Αθανασία και ο Θεόδωρος εκλέχτηκαν για πρώτη φορά.


Συμμετέχουν, αντίστοιχα, στις επιτροπές «Εκπαίδευσης – Οικογένεια  και Νεολαία» και «Παραμονή, Δίκαιο μετανάστευσης-Πολιτική για πρόσφυγες –Ρατσισμός-Διακρίσεις».
Ο Θεόδωρος είναι αναπληρωτής υπεύθυνος στον τομέα Α1 δηλαδή «Εκπαίδευσης – Οικογένειας  και Νεολαίας»  Επίσης, εκτός από τον τομέα της Παιδείας εστιάζει το ενδιαφέρον του στο θέμα της εργασίας και της αναγνώρισης των ελληνικών πτυχίων, μιας και συμμετέχει  στην επιτροπή Οικονομίας και Εργασίας.


Τα τρία μέλη του ΣΕ απάντησαν στο ερώτημα γιατί να συμμετέχει κάποιος Έλληνας σ ένα όργανο Αλλοδαπών, από τη στιγμή που έχει την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη.
Η Θεοδώρα υποστήριξε ότι είναι χρήσιμο λόγω δυο στοιχείων, τα οποία υπάρχουν στην τοπική κοινωνία και τα οποία αφορούν το σύνολο των μη Γερμανών: «οι διακρίσεις στην αγορά των σπιτιών (εύρεση κατοικίας) και στην αγορά εργασίας».


Πώς αισθάνονται ένα χρόνο μετά ο Θεόδωρος και η Αθανασία, ως νέα μέλη;
Παρότι ο θεσμός έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης και οι δυο παραδέχτηκαν ότι στην αρχή, μέχρι να ενταχθούν ουσιαστικά στις λειτουργίες του οργάνου, υπήρχε μια επιφυλακτικότητα, η οποία με το χρόνο περιορίστηκε.  Και δυο στάθηκαν στα ζητήματα που αφορούν τον Ελληνισμό: «προωθούμε θέματα κυρίως της εκπαίδευσης, είτε έχουν να κάνουν με την εύρεση σχολικού διδακτηρίου, είτε με το οικόπεδο και την ανέγερση σχολικού διδακτηρίου στο Berg am Laim».


Στο ίδιο πνεύμα παραμένει και η «πιο παλιά» στο θεσμό, Θεοδώρα. «Όταν προεκλέχτηκα πριν 7 χρόνια δεν πίστευα ότι υπήρχαν δυνατότητες, ότι όλα όσα είχα σχεδιάσει δύσκολα θα γινόταν αποδεκτά. Όμως, μετά από 3 χρόνια διαπίστωσα ότι με επιμονή και κυρίως, με συνέπεια έχεις πολλές δυνατότητες να συμμετέχεις ουσιαστικά και να παρεμβαίνεις».
Ιδιαίτερα τώρα, που η Θεοδώρα μετέχει ως πρώτη αντιπρόεδρος στο Προεδρείο του Οργάνου γίνεται αποδέκτης όλων των πληροφοριών, καθώς  συμμετέχει σε συναντήσεις με τις δημοτικές ομάδες των κομμάτων και το Δήμαρχο και αντιδήμαρχο της πόλης.


Στο ερώτημα κατά πόσο τους στηρίζουν οι συνδυασμοί που τους εξέλεξαν, παρότι και τα τρία μέλη του Σ.Ε θέλησαν να απαντήσουν διπλωματικά, είναι προφανές ότι πλέον λειτουργούν ως ελληνική ομάδα και σχεδιάζουν μόνοι τους.


«Ούτε ένας ελληνικός σύλλογος δεν έχει κάνει το 2017 αίτηση χρηματοδότησης» μας λέει ο Θόδωρος. «Αλλά εμείς ξεκινήσαμε από μόνοι μας να ερχόμαστε σε επικοινωνία με συλλόγους για να τους ενημερώσουμε. Δεν είμαστε της άποψης ότι επειδή δεν ενδιαφέρονται, δεν μας απασχολεί» επισημαίνει.


Στο κλείσιμο της συζήτησης τονίστηκε ιδιαίτερα το πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του Ελληνισμού στις διεργασίες της πόλης, ώστε να  αποκτήσει ο Ελληνισμός πολιτική δύναμη.
Έτσι λοιπόν, η εμπειρία της Θεοδώρας Σισμάνη  και η διάθεση για κοινή δράση, η όρεξη της Αθανασίας και του Θεόδωρου να βοηθήσουν και να προωθήσουν ελληνικά αιτήματα και θέματα δίνει πολλές προοπτικές στο μέλλον της ομάδας των τριών Ελλήνων στο Συμβούλιο Ενσωμάτωσης του Δήμου του Μονάχου. Απομένει στους οργανωμένους φορείς του Ελληνισμού να τους τροφοδοτήσουν με προτάσεις και σκέψεις και να τους βοηθήσουν στο έργο τους.
Το σημαντικότερο απ όλα είναι ότι και οι τρείς τους έχουν τη διάθεση να «ακούσουν».