Στέλιος Μακρόπουλος ... "Λύρα τση Κρήτης γέννημα και ακριβοθυγατέρα οντ΄αρχινάς να κελαηδείς τη νύχτα κάνεις μέρα"

26.10.2020

 

Όταν ήταν 8 ετών αρχίζει και προσπαθεί υπό την «καθοδήγηση»  του παππού του Στέλιο να μάθει κρητική λύρα.

 

Στα 13 παρακολουθεί 7-8 μαθήματα κρητικής λύρας, μάλιστα σε 3 μαζί με τον Ρος Ντέλι (Ιρλανδός μουσικός, με εξειδίκευση στην κρητική λύρα και το αφγανικό ραμπάμπ)

 

Από όταν γίνεται 14 ετών ξεκινάει μια «κούρσα» μαθημάτων . Έτσι για δυο χρόνια αρμόνιο, στα 16 και για πέντε χρόνια μαθαίνει πιάνο (κλασική μουσική)  ενώ από τα 18 έως στα 21 παράλληλα είναι στο Εθνικό Ωδείο μαθαίνοντας πιάνο.

 

Από τα 17 του είχε ήδη αρχίσει να παίζει σε κρητικές εκδηλώσεις και να καλύπτει κρητικό και λαϊκό πρόγραμμα.

 

Από το 1994 αρχίζει να παραδίδει ο ίδιος  μαθήματα στην Κρήτη .

 

Το 1996 τολμά μαζί με τους Κώστα Κόλλια και Μενέλαο Γκόγκου το βήμα προς το εξωτερικό και  έρχεται στο Μόναχο για να καλύψουν το μουσικό πρόγραμμα στο εστιατόριο Agora 1, στην Lindwurmstr-Aberlestr.  Στην Agora μένει δυο χρόνια για να ακολουθήσει για ένα ακόμη χρόνο παραμονή στο Μόναχο, αυτή τη φορά στο εστιατόριο Lyra στην Rosenheimerstr

 

Το 1999 επιστρέφει και πάλι στην Κρήτη και από το 2000-2006 έχει πλέον στην Ιεράπετρα  δική του μουσική σχολή παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

 

Από το 2006 έως το 2010 εργάζεται ως δάσκαλος στο ωδείο «Μακρύς Γιαλός» στην Ιεράπετρα και συγκεκριμένα παραδίδει μαθήματα κρητικής λύρας, μαντολίνου και κρητικού λαούτου.

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη δεκαετία 2000-2010 συμμετέχει σε κρητικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα (Ορεστιάδα, Ξάνθη, Λέρο κλπ) ενώ τη συγκεκριμένη δεκαετία καλύπτει με την ομάδα του το μουσικό πρόγραμμα σχεδόν όλων των μουσικοχορευτικών συλλόγων του Κρητικού Συλλόγου Μονάχου .

 

Το 2011 επιστρέφει και πάλι στο Μόναχο και αρχικά συνεργάζεται με τον Σάκη Στρατόπουλο και για 4 χρόνια πάλι στην Agora 1  με τον Πέτρο Βαλή.

 

Ως μια από τις ξεχωριστές στιγμές του αναφέρει τη συνεργασία του με τον Αντώνης Φωνιαδάκη  γνωστό χορογράφο και χορευτής και διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στο μπαλέτο της Όπερας της Λυών.

 

Έχει πλέον ξεφύγει από τα «σταθερά» σύνορα και έχει φθάσει σε πολλές χώρες του κόσμου όπως Ελβετία, Αυστρία, Κύπρο, Ντουμπάι, Γαλλία κ.α. Έχει συμμετάσχει σε πρόγραμμα της κρατικής ορχήστρας της Κωνσταντινούπολης ενώ έχει πάει σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, κυρίως καλύπτοντας εκδηλώσεις συλλόγων κρητών.

 

Το 2014 και για δυο χρόνια συμμετέχει στο ΔΣ του Συλλόγου Κρητών Μονάχου και ως ξεχωριστή συμμετοχή του αναφέρει την εκδήλωση αφιέρωμα του συλλόγου στον Ξυλούρη.

 

Στο Μόναχο έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες που έδωσαν παραστάσεις όπως με την τραγουδίστρια Η Αρετή Κετιμέ, τραγουδοποιός και μια από τις πιο γνωστές σαντουρίστες.  (Το σαντούρι είναι έγχορδο κρουστό επίπεδο μουσικό όργανο)της οποίας το ρεπερτόριο περιλαμβάνει παραδοσιακά, ρεμπέτικα και σμυρναίικα ή τον Θανάσης Πολυκανδριώτη γνωστό μουσικοσυνθέτη και από τους κορυφαίους όσον αφορά το μπουζούκι.

 

Ο Στέλιος Μακρόπουλος έχει για εμάς (ΔΟΡΥΦΟΡΟ) μια ξεχωριστή θέση καθώς όλα τα χρόνια συμμετέχει αφιλοκερδώς στις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε μαζί με συλλόγους και φορείς του Μονάχου.