ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ
ΧοροΕργαστήρι Μονάχου "Ο μπάλλος" - Μικρά Ασία και Νησιά -
Μια νέα μουσικοχορευτική ομάδα δημιουργήθηκε στο Μόναχο και ο Δορυφόρος στο πλαίσιο της προβολής δράσεων οργανωμένων φορέων και ομάδων του Ελληνισμού προχώρησε σ ένα μικρό αφιέρωμα. To ΧοροΕργαστήρι Μονάχου "Ο μπάλλος" διοργανώνει διάλεξη με θέμα : ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ της οποίας θα ακολουθήσει μουσικό γλέντι (βλέπε αφίσα)
Στο ερώτημά μας ποιός ο λόγος και στόχος της νέας "ομάδας" ακολούθησε το παρακάτω:
"Ο πολιτισμός της Μικράς Ασίας, τραγούδια μουσική και χορός, έχει επηρεάσει τον ελληνικό χώρο μέχρι και σήμερα. Η σημερινή λαϊκή μουσική για παράδειγμα, στηρίζεται ουσιαστικά στους μικρασιατικούς δρόμους, ρυθμούς και χορούς. Η Μικρά Ασία, κυρίως τα παράλιά της, και τα νησιά θεωρούνται ένας ομοιόμορφος πολιτιστικός χώρος.
Ο στόχος της καινούργιας μας ομάδας εδώ στο Μόναχο είναι η αναβίωση, η διατήρηση και η μετάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας καθώς και του πολιτισμού των νησιών.
Ανάλογα με το πολίτικο τραγούδι:
“Καλώς ανταμωθήκαμε όλα τ’ αγαπημένα
από καιρό χαρούμενα και καλοκαρδισμένα.
σας περιμένουμε στην παρέα μας.
Επικοινωνία:
E-Mail: info@tanzwerkstatt-muenchen.de
Web: www.tanzwerkstatt-muenchen.de (υπό κατασκευή)
FB: ΧοροΕργαστήρι Μονάχου Μικρά Ασία και Νησιά Tanzwerkstatt München
Σάκης Αντωνιάδης
Στο πλαίσιο του αφιερώματος του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ στους Έλληνες, μουσικούς, μουσικά σχήματα, ομάδες, φορείς σήμερα παρουσιάζουμε τον 23χρονο Σάκη Αντωνιάδη.
Γεννημένος στο Μόναχο, παρακολούθησε το ελληνικό σχολείο και από την 10η τάξη κάνει επαγγελματική εκπαίδευση σε εξειδικευμένο προσωπικό στη λογιστική όπου εδώ και 3 χρόνιας εργάζεται πλέον στο
συγκεκριμένο τομέα.
Από μικρό παιδί ασχολήθηκε με τα μουσικά όργανα. Μας λέει "Το 2008 άρχισα μαθήματα ντραμς στην σχολή Ohrwurm στο Laim. Παράλληλα πήγαινα στους συλλόγους όπως Ελασσονιτών, Πανθεσσαλικό και
τελευταία -όπου συνεχίζω ακόμη - ως Νταουλτζής του Συλλόγου Ποντίων Μοναχου.
Τα πρώτα βήματα σαν Νταουλτζής τα έκανα μαζί με τον Μανώλη Καζαντζίδη και η πρώτη μου δημόσια εμφάνιση ήταν σε Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του συλλόγου Σερραίων.
Στη συνέχεια έπαιζα σε μουσικά σχήματα σε μεγάλες ποντιακές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν μεγάλα ονόματα της ποντιακής μουσικής.
Μαθήματα ποντιακής λύρας μου δίδαξε ο Νίκος Μωυσιάδης στη σχολή Kalliton. Αυτή την στιγμή συνεργάζομαι με τον Νίκο Μωυσιάδη και έχουμε εμφανίσεις σε διάφορες όπως χοροεσπερίδες, εκδηλώσεις,
γάμους και βαφτίσια.
Θέλουμε να κάνουμε το Μόναχο να «ηχεί ομορφότερα».
Η KriKri Productions είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία διοργάνωσης συναυλιών που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2015 από ανθρώπους παθιασμένους για τη μουσική. Σκοπεύει να αναδείξει αυθεντικές μουσικές που κυριαρχούν στο σύγχρονο πολιτισμό και σας προσκαλεί σε ποιοτικές εναλλακτικές δράσεις. Μουσικές από όλο το φάσμα της World music, από τη Μεσόγειο στα Βαλκάνια, αλλά και καλλιτέχνες που κυριαρχούν και εξελίσσουν την ελληνική μουσική σκηνή σήμερα. Η Krikri Productions φιλοδοξεί να φέρει το κοινό του Μονάχου πιο κοντά σε μουσικές και καλλιτέχνες που αξίζουν την προσοχή του.
Το πείραμα ξεκίνησε το Νοέμβρη του 2015 με δυό ελληνικές εναλλακτικές συναυλίες για το κοινό του Μονάχου. Οι Villagers of Ioannina City, μία ελληνική μπάντα που παντρεύει τον σκληρό ροκ με τους παραδοσιακούς ηπειρώτικους δρόμους και τις ηλεκτρικές κιθάρες με το παραδοσιακό κλαρίνο. Και έπειτα από κάποιες μέρες, οι Couleur Local του νεαρού βιρτουόζου στο κρητικό λαούτο Γιώργη Μανωλάκη παίζοντας κρητικά παραδοσιακά τραγούδια μπλεγμένα σε τζαζ και ροκ ύφος. Το μουσικό κοινό του Μονάχου- Έλληνες και μη- ήταν παρόν σε αυτές τις συναυλίες, χορεύοντας, τραγουδώντας δυνατά, «αγκαλιάζοντας» τους Έλληνες καλλιτέχνες.
Η συνέχεια έγινε με γνωστούς και αγαπημένους μουσικούς από την Ελλάδα: Χαϊνηδες, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Αγγελάκας, Locomondo, Imam Baildi, Κωσταντής Πιστιόλης. Αλλά και με μπάντες που δημιουργούν δικιά τους τεχνοτροπεία στην μουσική, εκσυγχρονίζοντας τις παραδοσιακές μελωδίες από την Ελλάδα: Xylouris White, Trio Tekke, Balothizer, Baildsa, Koza Mostra.
Συμπληρώντας 4 χρόνια, η Krikri Productions συνεχίζει την προσπάθεια της με στόχο πλέον σαφή: κάνουμε το Μόναχο να «ηχεί ομορφότερα».
Παράλληλα, η ομάδα της Krikri Productions υποστηρίζει ενεργά τα καλλιτεχνικά δρώμενα στο Μόναχο, όπως η Κυπριακή Άνοιξη, το φεστιβάλ Ois Giesing 2018, η φιλανθρωπική εκδήλωση - αφιέρωμα στο έργο του Μάνου Χατζηδάκι στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία τον Νοέμβρη του 2018, αλλά και η δημιουργία του σχήματος «Aman, Yala & Naum Project» με σκοπό συναυλία στα πλαίσια του καλλιτεχνικού φεστιβάλ Import Export Open 2019.
Next Stop:
Oι KOZA MOSTRA ζωντανά στο Μόναχο, την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη! Προπώληση: http://kozamostra.krikri-productions.com/ Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ (προπώληση), 20 ευρώ (ταμείο) Είσοδος: 19:30, Έναρξη: 20:30 Glockenbachwerkstatt Blumenstr. 7, 80331
Οι Koza Mostra είναι ένα συγκρότημα που δημιούργησε ο μουσικοσυνθέτης Ηλίας Κόζας στα μέσα του 2012 και βρίσκεται μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας..λόγω των εκρηκτικών συναυλιών που πραγματοποιούν! Χαρακτηριστικό τους είναι το πάντρεμα έντονων παραδοσιακών στοιχείων με σκα και ροκ ηχοχρώματα. Έγιναν γνωστοί μέσα από την συμμετοχή τους στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2013 ,όπου έλαβαν την 6η θέση στην τελική κατάταξη με το τραγούδι "Alcohol is free" και απέκτησαν πολλές χιλιάδες φίλους παγκοσμίως.
BBC News - «Οι Koza Mostra εξελίσσονται αισίως σε ένα από τα μεγαλύτερα ska συγκροτήματα»
ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΘΕΜΑ
Στόχος όταν ιδρύθηκε το μουσικό σχήμα πριν 3 χρόνια ήταν να ενώσει παραδοσιακές μελωδίες της Ελλάδας με διαφορετικό χρωματισμό π.χ. λύρα Κρήτης με ποντιακή λύρα γι αυτό και το όνομα του σχήματος επιλέχτηκε να είναι το «Παράδοξο Θέμα».
Το σχήμα δημιουργείται από τους : Στέλιο Μακρόπουλο (φωνή, κρητική λύρα και μαντολίνο), Καλλία Γιάννη (φωνή και κιθάρα) , Νίκο Μωυσιάδη (ποντιακή λύρα και μπάσο), Λευτέρη Αλμύρα (κιθάρα και βιολί).
Σύντομα κυριαρχεί η άποψη ότι το αρχικό σχήμα θα έπρεπε να εμπλουτιστεί και απ άλλα όργανα προκειμένου να μπορεί να αναφερθεί καλύτερα σ όλη τη μουσική της Ελλάδας.
Έτσι το σχήμα μεγαλώνει με πιάνο που παίζει ο Παύλος Χαρτοματζίδης, κρουστά με τον Γιάννη Θεοφίλου και κλαρίνο με τον Βαγγέλη Μπουγά.
Η τελευταία προσθήκη στο σχήμα είναι στο τραγούδι η Αλμύρα Φαίδρα.
Όταν η Φαίδρα αποχωρεί στο εξωτερικό λόγω σπουδών τη θέση της παίρνει για ένα διάστημα η Ελπίδα Νάκα. Όμως και την Ελπίδα την καλούν οι υποχρεώσεις στο εξωτερικό και έτσι το σχήμα ολοκληρώνεται με την Δέσποινα Παπαδοπούλου που συνεχίζει μέχρι και σήμερα στο τραγούδι.
Από το σχήμα αποχωρεί το 2018 για προσωπικούς λόγους ο Λευτέρης Αλμύρας.
Το «Παράδοξο Θέμα» δίνει διάφορες συναυλίες κυρίως εκτός Μονάχου όπως Augsburg, Garmisch Patenkirchen, Ντάχαου αλλά και στο Μόναχο όπως π..χ. στην Einsteinkeller.
Αξιοσημείωτο στις συναυλίες τους είναι η συμμετοχή του γερμανικού κοινού.
Υπολογίζεται ότι στο Augsburg οι μισοί που παρακολούθησαν την συναυλία δεν ήταν Έλληνες.
Από ότι μας είπαν μέλη της μουσικής ομάδας η ιδέα συνεχίζει ακόμη να εντυπωσιάζει. Υπάρχουν επίσης κάποιες ιδέες για την μελλοντική πορεία του σχήματος που θα εξελίσσουν αυτό το „Παράδοξο“ μουσικό εγχείρημα ακόμη περισσότερο. Και επειδή το αποτέλεσμα είναι «Παράδοξο» παραμένει να είναι και ελκυστικό.
Νίκος Μωυσιάδης ή αλλιώς το «δικό μας παιδί »
Λίγοι είναι οι Έλληνες μουσικοί που έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει στο Μόναχο και που έχουν συνδέσει την παρουσία τους και με την πολιτιστική δράση των συλλόγων. Ένας από αυτούς είναι ο Νίκος Μωυσιάδης
Η σχέση του με την ποντιακή λύρα ξεκινάει από το σπίτι όταν αξιοποίησε μια ποντιακή λύρα που είχε για διακόσμηση ο πατέρας του. «Τότε άρχισα να γρατζουνώ» μας είπε … Σε ηλικία 11 ετών ο Νίκος αρχίζει μαθήματα αρμόνιου σε γερμανικό ωδείο αλλά η αγάπη του για την ποντιακή λύρα τον οδηγεί να την μάθει μόνος του.
Αρχικά συνόδευσε τα παιδιά του μικρού χορευτικού στις πρόβες του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου.
Θυμάται ότι, ο Παναγιώτης Σαββίδης (χοροδιδάσκαλος) είχε ένα ραφείο στο Μόναχο, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκμάθηση της ποντιακής λύρας, καθώς τον καλούσε χρόνια ολόκληρα να πηγαίνει στο ραφείο και να παίζει λύρα ενώ αυτός τραγουδούσε «Τότε ήταν και η εποχή, που μαζί με τους κολλητούς φίλους μου Θεόφιλο Πουταχίδη και Ηλία Τσαλπαρά δεν αφήναμε γλέντι και λεπτό
την λύρα από τα χέρια μας »
Από τα 16-17 του χρόνια συμμετέχει στις μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις του συλλόγου συνοδεύοντας το τότε βασικό σχήμα που αποτελούσαν οι Γιάννης Πανίδης, Θεόδωρος Βουλγαρίδης, Χρήστος Παρασίδης
Όταν ο Γιάννης Πανίδης επιστρέφει στην Ελλάδα ο Νίκος αναλαμβάνει πλέον τη συνοδεία και του μεγάλου χορευτικού ενώ είναι λυράρης και στο βασικό μουσικό σχήμα του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου.
Σε διάφορες εκδηλώσεις συνοδεύει μουσικά μεγάλους καλλιτέχνες του Ποντιακού τραγουδιού όπως τον Χρύσανθο, τον Κώστα Θεοδοσιάδη, τον Παρχαρίδη Αλέξη , τον Στάθη Νικολαίδη, τον Σοφιανίδη Γιώργο, τον Γιάννη Κουρτίδη, τον Γίωργο Ιωαννίδη, τον Θεόφιλο Πουταχίδη, τον Παναγιώτη Θεοδωρίδη κ.α. και λυράρηδες όπως το Γωγοπούλ, τον Γιώργο Ατματζίδη, τον Δημήτρη Καρασαββίδη, τον Γιάννη Σανίδη, τον Μπάμπη Κεμαναντζίδη κ.α.
Αφού πηγαίνει να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία στην Ελλάδα επιστρέφει και πάλι στο Μόναχο και εντάσσεται ξανά στην υπηρεσία του συλλόγου Ποντίων Μονάχου.
Στην μουσική του πορεία, βρίσκονται και άλλοι καλλιτέχνες κοντά του τους οποίους και συνοδεύει όπως τον Κώστα Αγέρη σε Τηλεοπτική και ραδιοφωνική εκπομπή, Γιάννη Παπαγερίδη κ.α.
Από το 2006 και για 4 χρόνια εντάσσεται στο μουσικό σχήμα GENIMA BAND ενώ το 2013/14 σταματάει ως λυράρης χορευτικού από το σύλλογο Ποντίων «για να δοθεί η δυνατότητα και σε νεότερους» μας λέει.
Το 2014 ξεκινά την διδασκαλία ποντιακής λύρας στο ελληνικό Ωδείο «Kalliton» στο Μόναχο,δίνοντας την δυνατότητα σε νέες και νέους να έρθουν κοντά στην Ποντιακή παράδοση.
Στην ήδη μεγάλη του διαδρομή δεν παραλείπει να κάνει αναφορές και σ άλλες συνεργασίες που είχε όπως με το Νίκο Χονδρογιάννη και Αμαναντίδη Μιχάλη (διαδοχικά διευθυντές της χορωδίας «Φιλαρμονία «στο Μόναχο) αλλά και με άλλους καλλιτέχνες όπως τον γνωστό Ματθαίο Τσαχουρίδη τον τραγουδιστή Πέτρο Ιακωβίδη σε τηλεοπτική εκπομπή, τον Κώστα Αργυρό στο ξεκίνημα του, τον
Ανδρέα Στάμο, τον Σώτη Βολάνη κ.α.
Ο Νίκος Μωυσιάδης συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά σε διάφορες παραδοσιακές, λαΪκές και έντεχνες εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά σχήματα.
Στο τέλος της συζήτησής μας, ο Νίκος δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά, στην προσφορά των συλλόγων και των οργανωμένων φορέων του Ελληνισμού.
«Η προώθηση της πολιτιστικής και εθνικής μας κληρονομιάς εδώ στο εξωτερικό γίνεται μέσω αυτών» επισήμανε
Στέλιος Μακρόπουλος ... "Λύρα τση Κρήτης γέννημα και ακριβοθυγατέρα οντ΄αρχινάς να κελαηδείς τη νύχτα κάνεις μέρα"
Όταν ήταν 8 ετών αρχίζει και προσπαθεί υπό την «καθοδήγηση» του παππού του Στέλιο να μάθει κρητική λύρα.
Στα 13 παρακολουθεί 7-8 μαθήματα κρητικής λύρας, μάλιστα σε 3 μαζί με τον Ρος Ντέλι (Ιρλανδός μουσικός, με εξειδίκευση στην κρητική λύρα και το αφγανικό ραμπάμπ)
Από όταν γίνεται 14 ετών ξεκινάει μια «κούρσα» μαθημάτων . Έτσι για δυο χρόνια αρμόνιο, στα 16 και για πέντε χρόνια μαθαίνει πιάνο (κλασική μουσική) ενώ από τα 18 έως στα 21 παράλληλα είναι στο Εθνικό Ωδείο μαθαίνοντας πιάνο.
Από τα 17 του είχε ήδη αρχίσει να παίζει σε κρητικές εκδηλώσεις και να καλύπτει κρητικό και λαϊκό πρόγραμμα.
Από το 1994 αρχίζει να παραδίδει ο ίδιος μαθήματα στην Κρήτη .
Το 1996 τολμά μαζί με τους Κώστα Κόλλια και Μενέλαο Γκόγκου το βήμα προς το εξωτερικό και έρχεται στο Μόναχο για να καλύψουν το μουσικό πρόγραμμα στο εστιατόριο Agora 1, στην Lindwurmstr-Aberlestr. Στην Agora μένει δυο χρόνια για να ακολουθήσει για ένα ακόμη χρόνο παραμονή στο Μόναχο, αυτή τη φορά στο εστιατόριο Lyra στην Rosenheimerstr
Το 1999 επιστρέφει και πάλι στην Κρήτη και από το 2000-2006 έχει πλέον στην Ιεράπετρα δική του μουσική σχολή παραδοσιακών μουσικών οργάνων.
Από το 2006 έως το 2010 εργάζεται ως δάσκαλος στο ωδείο «Μακρύς Γιαλός» στην Ιεράπετρα και συγκεκριμένα παραδίδει μαθήματα κρητικής λύρας, μαντολίνου και κρητικού λαούτου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στη δεκαετία 2000-2010 συμμετέχει σε κρητικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα (Ορεστιάδα, Ξάνθη, Λέρο κλπ) ενώ τη συγκεκριμένη δεκαετία καλύπτει με την ομάδα του το μουσικό πρόγραμμα σχεδόν όλων των μουσικοχορευτικών συλλόγων του Κρητικού Συλλόγου Μονάχου .
Το 2011 επιστρέφει και πάλι στο Μόναχο και αρχικά συνεργάζεται με τον Σάκη Στρατόπουλο και για 4 χρόνια πάλι στην Agora 1 με τον Πέτρο Βαλή.
Ως μια από τις ξεχωριστές στιγμές του αναφέρει τη συνεργασία του με τον Αντώνης Φωνιαδάκη γνωστό χορογράφο και χορευτής και διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στο μπαλέτο της Όπερας της Λυών.
Έχει πλέον ξεφύγει από τα «σταθερά» σύνορα και έχει φθάσει σε πολλές χώρες του κόσμου όπως Ελβετία, Αυστρία, Κύπρο, Ντουμπάι, Γαλλία κ.α. Έχει συμμετάσχει σε πρόγραμμα της κρατικής ορχήστρας της Κωνσταντινούπολης ενώ έχει πάει σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, κυρίως καλύπτοντας εκδηλώσεις συλλόγων κρητών.
Το 2014 και για δυο χρόνια συμμετέχει στο ΔΣ του Συλλόγου Κρητών Μονάχου και ως ξεχωριστή συμμετοχή του αναφέρει την εκδήλωση αφιέρωμα του συλλόγου στον Ξυλούρη.
Στο Μόναχο έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες που έδωσαν παραστάσεις όπως με την τραγουδίστρια Η Αρετή Κετιμέ, τραγουδοποιός και μια από τις πιο γνωστές σαντουρίστες. (Το σαντούρι είναι έγχορδο κρουστό επίπεδο μουσικό όργανο)
της οποίας το ρεπερτόριο περιλαμβάνει παραδοσιακά, ρεμπέτικα και σμυρναίικα ή τον Θανάσης Πολυκανδριώτη γνωστό μουσικοσυνθέτη και από τους κορυφαίους όσον αφορά το μπουζούκι.
Ο Στέλιος Μακρόπουλος έχει για εμάς (ΔΟΡΥΦΟΡΟ) μια ξεχωριστή θέση καθώς όλα τα χρόνια συμμετέχει αφιλοκερδώς στις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε μαζί με συλλόγους και φορείς του Μονάχου.
Αφιέρωμα στο μουσικό σχήμα τα «Παιδιά του Μονάχου»
Το μουσικό Σχήμα τα «Παιδιά του Μονάχου» ξεκινάει τη διαδρομή εδώ και 32 χρόνια αφού δημιουργείται το 1987. Από τότε, όπως είναι φυσιολογικό, έχει αλλάξει αρκετές φορές η σύνθεση του σχήματος.
Αρχικά συμμετείχαν ο Γούλας Χρήστος στο μπουζούκι, ο Γούλας Σπύρος στην κιθάρα. ο αείμνηστος Γιώργος Κολιός στο βιολί και στο τραγούδι ο Γιώργος Σιδηρόπουλος.
Στο διάβα του χρόνου η σύνθεση αλλάζει και στο μπουζούκι συναντάμε τον Δημήτριο Σκηνίτη, στο αρμόνιο τον Αντώνη Κουτούβαλη, στο κλαρίνο τον Ευάγγελο Μπουγά ενώ σταθερά στο τραγούδι είναι ο Γιώργος Σιδηρόπουλος.
Σήμερα παραμένει στο αρμόνιο ο Αντώνης Κουτούβαλη, ο Μύρτσης Θεόδωρος είναι στο μπουζούκι και ο Βασίλης Αβραάμ στο κλαρίνο. Μελωδός και συντονιστής του σχήματος, ο Γιώργος Σιδηρόπουλος.
Τα παιδιά του Μονάχου συμμετέχουν καλύπτοντας το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα σε πολλές εκδηλώσεις των ελληνικών συλλόγων Μονάχου, της Ελληνικής Κοινότητας, σε γιορτές της ενορίας των Αγίων Πάντων και στην ελληνοβαυαρική.
Τα δύο τελευταία χρόνια καλύπτει αφιλοκερδώς μέρος του προγράμματος της φιλανθρωπικής που διοργανώνουν ελληνικοί σύλλογοι Μονάχου.
Ριζίτες Μονάχου, μια παρέα κρητικών αλλά και φίλων, με αγάπη στην παράδοση της Κρήτης
Ποτέ σου μην τον λησμονάς,
τον τόπο που σ‘ ορίζα.
Και το δεντρό είν‘ άχρηστο,
όταν δεν έχει ρίζα.
Ριζίτες Μονάχου, μια παρέα κρητικών αλλά και φίλων, με αγάπη στην παράδοση της Κρήτης.
Παράδοση, μια λέξη που έχει ιερό χαρακτήρα, μια λέξη που σημαίνει παραλαμβάνεις, διαφυλάττεις, παραδίδεις. Ιερός ο χαρακτήρας της γιατί αναφέρεται στις αξίες, το ήθος και την ιστορία ενός λαού μέσα από τα οποία διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του.
Κάτω από αυτό το πνεύμα μια παρέα κρητικών, μελών του κρητικού συλλόγου, με την πρωτοβουλία του Αδάμ Παραδεισανού έφτιαξαν την παρέα των ριζιτών Μονάχου, με αρχικό σκοπό να αναβιώσουν τις παρέες που έζησαν σαν παιδιά στην Κρήτη, με τις βεγγέρες τις μαντινάδες και τα ριζίτικα τραγούδια.
Ο χρόνος στάθηκε σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια και η παρέα μεγάλωσε, έχει στους κόλπους της εκτός από Κρητικούς και φίλους από άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, βέβαια το πιο χαρμόσυνο μήνυμα για την παράδοση μας είναι ότι στην παρέα υπάρχουν και μέλη που είναι 15 χρονών δίνοντας έτσι σαφέστατο μήνυμα για την διάρκεια.
Το ριζίτικο τραγούδι είναι η ιστορία της Κρήτης μας που δεν διδάσκεται πουθενά. Μέσα από το ριζίτικο μαθαίνει κάποιος τους Κρητικούς, τους αγώνες, τις αγωνίες, την βιοπάλη, τον χαρακτήρα και την υπερηφάνεια τους. Για τους Κρητικούς είναι η μελοποιημένη υπενθύμιση της βαριάς τους κληρονομιάς και η υποχρέωση της διατήρησης και παράδοσής της.
Σήμερα οι ριζίτες Μονάχου,( Βασίλης Μαρής, Μανώλης Κουγιουμουτζής, πάτερ Γεώργιος Βλέτσης, Κώστας Γιαννακάκος, Μιχάλης Δυριδάκης, Μανώλης Κυριακάκης, Δημήτρης Σταυρίδης, Θανάσης Δελιδημητράκης, Γιώργος Ντανέλης, Μανώλης Δυριδάκης, Λευτέρης Αναγνωστόπουλοςκαι Χρήστος Αναγνωστόπουλος) συνδράμουν στο σύλλογο Κρητών Μονάχου να εμπλουτίσει το πολιτιστικό και πολιτισμικό του έργο, ενός συλλόγου με πλούσια δράση και άξιους Κρήτες διαχρονικά στις συνθέσεις του διοικητικού συμβουλίου του.
Αρκετές είναι οι βεγγέρες της παρέας των ριζιτών Μονάχου όπου έσμιξαν πολλά Κρητικόπουλα 2ης και 3ης ακόμα γενιάς με τον τρόπο διασκέδασης των παππούδων τους, με την βραδιά του βοσκού είδαν και έμαθαν πως γίνεται τυροκόμιση στην ύπαιθρο και πως από ένα κομμάτι ξύλο φτιάχνεται η κατσούνα όπως βέβαια και ποιο είναι το μυστικό για να πετύχει το περίφημο αντικριστό.
Τα ριζίτικα λένε ότι χωρίζονται στα της τάβλας και της στράτας, εγώ θα δώσω μια μεγαλύτερη βαρύτητα στα της στράτας και αυτό διότι, σαν ομάδα αποδήμων Κρητών βρισκόμαστε σε μια διαρκή πορεία, σε μια διαρκή στράτα να φέρουμε ή να φτάσουμε κοντά στην Κρήτη.
Κρήτη μου σαν σε θυμηθώ, τα μάτια μου σκουπίζω.
Κάποτε πάλι πως θα‚ ρθω,
σε εσένα ελπίζω.
Χρήστος Αναγνωστόπουλος.
Σημείωση "ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ" Οι "ριζίτες" όμως έχουν και άλλες παρουσίες. Εδώ και χρόνια συμμετέχουν στη "νύχτα των χορωδιών" στις πολιτιστικές ημέρες που διοργανώνει το συνοικιακό συμβούλιο Βέστεντ Μονάχου, φέτος κρατούσαν τον επιτάφιο στην περιφορά στην ενορία των Αγίων Πάντων, συμμετείχαν με πρόγραμμα στο περίπτερο της περιφέρειας Κρήτης στην τουριστική έκθεση του Μονάχου free. Τραγούδησαν στην κοινή επέτειο/μνημόσυνο με το σύλλογο Ποντίων (γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού και επέτειο μνήμης για τους πεσόντες της "Μάχης της Κρήτης" και σε άλλες διάφορες μικρές και μεγαλύτερες δραστηριότητες.
Σύλλογος Βυζαντινής Μουσικής Μονάχου «Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Μονάχου»
Ο Σύλλογος Βυζαντινής Μουσικής ιδρύθηκε (ως μη κερδοσκοπικός Σύλλογος αναγνωρισμένος από το Πρωτοδικείο Μονάχου) στις 3 Οκτωβρίου 2003. Πρόκειται για μια ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα στα γερμανικά δεδομένα ενός Συλλόγου, ο οποίος έχει τα θεμέλιά του στην παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ακόμη πιο συγκεκριμένα στα ήθη, έθιμα και στις λατρευτικές και μουσικές παραδόσεις κυρίως της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Ασφαλώς δεν αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής κι εγγραφής μέλους στο Σύλλογο η εθνικότητα ή η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία ανήκει κάποιος.
Ο Σύλλογος είναι βεβαίως ανοικτός στον πολύπλευρο οικουμενικό διάλογο της Ορθοδοξίας με το λοιπό Χριστιανισμό και κάνει δεκτούς ως μέλη του και χριστιανούς άλλων ομολογιών και παρομοίων πολιτιστικών παραδόσεων κι ενδιαφερόντων.
Ο Σύλλογος δέχεται στους κόλπους του δύο κατηγορίες μελών: α) τα ψάλλοντα μέλη και β) τα μη ψάλλοντα μέλη. Όσοι διαθέτουν ήδη τις απαιτούμενες μουσικές γνώσεις αποτελούν αυτομάτως ως ψάλλοντα μέλη το «Βυζαντινό Χορό Ιεροψαλτών Μονάχου», ο οποίος ανήκει απευθείας και είναι ένα ουσιαστικό συστατικό του Συλλόγου Βυζαντινής Μουσικής.
Ασφαλώς χορωδία βυζαντινής μουσικής στο Μόναχο υπήρχε ανεπίσημα ήδη από το 1987 με πρωτοβουλία του υπογράφοντος. Ως μή ψάλλοντα μέλη μπορούν να εγγραφούν όσοι αγαπούν κι ενδιαφέρονται για τη μουσική παράδοση της Ορθοδοξίας και θέλουν να ενισχύσουν το έργο του Συλλόγου.
Στους βασικούς σκοπούς του Συλλόγου ανήκει η καλλιέργεια, στήριξη και διάδοση της βυζαντινής εκκλησιαστικής αφενός και της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής αφετέρου, κι αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με επιμόρφωση των νεώτερων γενεών. Άλλος σημαντικός σκοπός του Συλλόγου αποτελεί η ενίσχυση του ελληνικού πολιτισμού στη συνάντησή του με άλλους ευρωπαϊκούς και εξωευρωπαϊκούς πολιτισμούς. Δίδεται επίσης ιδιαίτερο βάρος στην καλλιτεχνική ανταλλαγή ανάμεσα σε γερμανικούς κι ελληνικούς φορείς.
Όλοι αυτοί οι σκοποί επιτυγχάνονται απο τη μια πλευρά με τη διοργάνωση μουσικολογικών, θεολογικών και πολιτιστικών συναντήσεων με επιμόρφωση ενδιαφερομένων νέων μαθητών ή ενηλίκων, μουσικών ή ιεροψαλτών. Από την άλλη πλευρά διοργανώνονται είτε μουσικά κοντσέρτα είτε μουσικές εκδηλώσεις με αφορμή διάφορα εκκλησιαστικά γεγονότα, ακολουθίες, οικουμενικές συναντήσεις, καλλιτεχνικές εκθέσεις κ.α., στα οποία ο Σύλλογος καλείται και δίνει μέσω του Χορού Ιεροψαλτών τη μαρτυρία της βυζαντινής μουσικής κληρονομιάς.
Πρόεδρος του Συλλόγου και Χοράρχης: καθηγητής Πανεπιστημίου Μονάχου Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος
E-Mail: info@gmvm.org
Άρης Αριστοφάνους : "Μια ανέντακτη κυπριακή φωνή"
Με αυτόν τον τίτλο παρουσίαζε η κυπριακή εφημερίδα "Η σημερινή" στις 24 Μαίου το 1990 των μουσικό Άρη Αριστοφάνους.
Ο μουσικοσυνθέτης 'Αρης Αριστοφάνου γεννήθηκε στη Λευκωσία και καθ όλη τη διάρκεια με το σχολείο συμμετέχει σε μαθήματα θεωρίας της μουσικής, αρμονία - διδασκαλία, τραγούδι, πιάνο, μουσική ιστορία, κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο Λευκωσίας.
Στα μαθητικά του χρόνια ιδρύει το μουσικό σχήμα - ποπ- „ Prosperity Hermits „ με το οποίο συμμετέχει σε διάφορες συναυλίες στην Κύπρο ενώ το 1969 κερδίζει το 2ο βραβείο στο φεστιβάλ μοντέρνων μουσικών σχημάτων Κύπρου
Το 1971 για πρώτη φορά \το μουσικό σχήμα εμφανίζεται στην Κυπριακή τηλεόραση ενώ αυτή τη φορά κερδίζει στο φεστιβάλ μοντέρνων μουσικών σχημάτων Κύπρου το 1ο βραβείο.
Aπό το 1974 επισκέπτεται το Goethe Institut στο Freiburg για να μάθε τη γλώσσα ενώ ξεκινάει σπουδές οικονομίες στο Freiburg και στη συνέχεια τηλεπικοινωνία στην Καρλσρούη.
Ο μουσικός, συνθέτης και τραγουδιστής Άρης Αριστοφάνους παρακολουθεί το δυο εξάμηνα ηλεκτρονικής μουσικής στο στον καθηγητή Prof. H.M. Fischer στο πανεπιστήμιο στην Καρλσρούη.
Από το 1987 είναι μέλος της GEMA (εταιρεία προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής και ήχου στη Γερμανία) και από το 1996 μέχρι σήμερα είναι τακτικό μέλος.
Το 1997 κερδίζει το βραβείο „Scottish Thistle Award“ για τη μουσική στο σκωτσέζικη παραγωγή της τηλεοπτικής σειράς „Wunderbare Wasserwege“ του Südwestfunks „Loch Ness und der Caledonian Canal“
Συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις παγγερμανικά του ΚΟΤ (Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στη Γερμανίας), σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της Κυπριακής Πρεσβείας " Κυπριακή άνοιξη" που διοργανώνονται κάθε χρόνο σε Βερολίνο και Μόναχο.
Στους πίνακες που ακολουθούν διακρίνει κανείς τη συμμετοχή του σε πολλές εκδηλώσεις , μεγάλη δισκογραφία και μουσικές συνθέσεις.
Ο Άρης Αριστοφάνους διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την ελληνική απροικία στο Μόναχο ενώ συμμετείχε (αφιλοκερδώς) και στην 1η φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δορυφόρος μαζί με ελληνικούς συλλόγους και φορείς τα χρήματα από την οποία δόθηκαν στην "Κιβωτό του Κόσμου'.
Ζει στο Mickhausen , στην ευρύτερη περιοχή του Augsburg
Livekonzerte und Auftritte solo und mit eigener Band
- Bayerischer Rundfunk, WDR-Hörfunk, RTL, TV- München, Bayern III, Tele 5
- Nicosia Festival, Aktion „Rettet die Weltmeere“ Rostock, Open Air des Bayerischen Staatstheaters in München, Tollwood-Festival in München
- Gala der Firma Sauber Mercedes in Zürich, TOP-Magazin Gala in Stuttgart, Studiosus-Gala im Hotel Sheraton („40 Jahre Studiosus“)
- Kaffee Giesing, Wirtshaus im Schlachthof, Gasteig (Carl-Orff-Saal), Metropolis in München, Metropol in Wien, Bürgersaal in Freiburg
- Konzerte in Augsburg, Landsberg, Bad Tölz
- Olympiahalle München: Support von Mike Oldfields Konzert „Tubular Bells“
- CBR München, UNO Wien als Repräsentant der griechischen und zypriotischen Fremdenverkehrszentrale, Roadshows und Katalogvorstellung der Firmen Studiosus, TUI, Neckermann-Reisen (Reisesommer), Alltours-Flugreisen und Attika-Reisen
- Christiane Herzog-Stiftung für Mukoviszidose-Kranke
- Wirtshaus im Schlachthof beim Festival „LeidenSchaft Kunst“ in München
- Konzert „Aris Aristofanous & Friends“ im Rahmen der Veranstaltung „Griechenland und Zypern grüssen Bayern“
- Konzert „Aris Aristofanous & Friends“ im Rahmen der Veranstaltung „Europafest 2012 - Zypern präsentiert sich mit Musik von Aris Aristofanous (Infostand der Fremdenverkehrszentrale Zypern) “
- Konzert „Aris Aristofanous & Friends“ im Rahmen der Veranstaltung „ Europäische Begegnungen, Zypern – Bayern 02. Oktober 2012 “ im Münchner Künstlerhaus
- Konzert im Rahmen der Veranstaltung „KULTURWOCHENENDE SCHWABING-WEST 4. / 5. MAI 2013 - ARIS ARISTOFANOUS & FRIENDS - WELT DER MUSIK IM MITTELMEERRAUM“
- Konzert „Zyprischer Frühling 2014, Aris Aristofanous & Friends – Multikulturelle Demokratie in der Musik“ im Bürgerhaus Unterföhring
- Konzert im Rahmen der Veranstaltung „ Internationales Fest der Kulturen“ 2013, Aris Aristofanous & Friends - „Multikulturelle Demokratie in der Musik“, Odeonsplatz München, Veranstalter: Der Ausländerbeirat der Stadt München. Schirmherr war Oberbürgermeister Christian Ude.
- Konzert im Rahmen der Veranstaltung "Europa sind wir", Dachau 2019
- Konzerte im Rahmen der Veranstaltungen „Tag der Musik“, Der Tag der Musik ist eine Initiative des gesamten deutschen Musiklebens unter dem Dach des Deutschen Musikrates.
- bundesweit regelmäßige Auftritte bei den Roadshows der Fremdenverkehrszentrale Zypern
Komposition, Produktion und Interpretation für Theater, Rundfunk und Fernsehen und Werbung
- Alle Erkennungsmelodien des 1.Hörfunkprogramms des Zypriotischen Rundfunks (CyBC)
- Komposition/Interpretation von „Kypros Thoxasi“ für die offizielle Feier des zypriotischen Nationalfeiertags (Uraufführung April 1993 im (CyBC)
- Bühnenmusik für das Theaterstück „Du hast´n Knall“, ein Kindertheater in Karlsruhe, Inszenierung Rainer Gerlach 1986
- Bühnenmusik für das Shakespeare-Stück „Timon von Athen“ unter der Leitung und Mitwirkung von Martin Lüttge, 1992
- Bühnenmusik für das Theaterstück von Ovid „So trügerisch“, Inszenierung und Mitwirkung von Rainer Gerlach
- Kompositionen/Texte für die 1996 in Griechenland erschienene CD seiner Schwester Maria Aristofanous (Titel: „Maria Aristofanous“)
- Komposition, Interpretation und Produktion der Filmmusiken für die SWR-Sendereihe „Länder, Menschen, Abenteuer“:
- „Heirat auf zypriotisch“ 1993, „Alpen-Zauber“ (Teil 1+2) 1994/95, „Wunderbare Wasserwege“ (Teil 1-4) 1995/96, „In Masuren“ (Teil 1-2) 1997, „Zurück in die Wildnis“ 1997, „Eine malerische Reise in Brasilien“ 1998, „Auf schwarzen Pferden in die Pyrenäen“ 1998/1999, produziert von der Tellux-Film GmbH München im Auftrag des SWR Baden-Baden, Regie: Hans-Jürgen Grundmann
- „Im Irrgarten des Psychomarktes“1994, „Salz im Getriebe“ 1997, produziert von der Tellux-Film GmbH München im Auftrag des ZDF, Regie: Hans-Jürgen Grundmann
- „Design in Deutschland“ 1995, produziert von der Tellux-Film GmbH München im Auftrag für Inter Nationes, Regie: Hans-Jürgen Grundmann
- Video-Clip „Ammochostos“1993, produziert von der Tellux-Film GmbH München
- „Essgeschichten“ 1998, produziert von der Tellux-Film GmbH München im Auftrag des SWR Baden-Baden, Regie: Hans-Jürgen Grundmann
- Komposition, Interpretation und Produktion der Filmmusiken für die 3sat / SWR-Sendereihe „Schätze der Welt“:
- „Bryggen“, „Roeros“, „Rauma“, „Petäjävesi“ 1999,
- „Avignon“, 2000
- „Saint Emilion“, 2000
- produziert von der Tellux-Film GmbH München im Auftrag des SWR Baden-Baden, Regie: Ursula Böhm, Hans-Jürgen Grundmann
- Wirtschaftsfilm der Attika- Reisen GmbH im Rahmen der Roadshow/Katalogvor-
- stellung 1999 (Dia-Synchron-Vorführung)
- Wirtschaftsfilm der Haindl Papier GmbH „150 Jahre Haindl - Wir machen es auf unsere Art“ 1999, Regie: Peter Ehrengruber
- Wirtschaftsfilm der Haindl Papier GmbH „PM 3“ 2001, Regie: Peter Ehrengruber
- „Wonderfull Attika“ Internetseitemusik der Attika- Reisen GmbH. (Komposition, Arrangement, Interpretation) 2006
- "Einzigartiges Zypern" - Multimedia Präsentation, Filmmusik (Komposition, Arrangement, Interpretation und Produktion), im Auftrag der Fremdenverkehrszentrale Zypern 2010
- Ambientmusik für Wartezimmer von Arztpraxen und Telefonwarteschleifen Musik (Komposition, Arrangement, Interpretation und Produktion) – im Autrag des synlab MVZ Labor München Zentrum 2018
- Diverse Filmmusiken für die Filmkunst - Musikverlags- und Produktions-gesellschaft mbH, seit 1999
- Diverse Filmmusiken für die Filmmusik-Library intervox.de, seit 2000
Discographie
- Aris Aristofanous: „In Deiner Nähe“ (Komposition, Arrangement, Interpretation) 1987
- Aris Aristofanous: „Griechische Impressionen – Live“ 1990
- Komponist, Textdichter, Interpret und Produzent des WM-Siegertitels von Sauber-Mercedes „Es ist gut so“
- Aris Aristofanous: „Friede, Freiheit, Leben“ (CD), Munich Records 1993
- „Feuer der Sinne“ (Maxi-CD), (Komposition, Text, Arrangement und Produktion), gesungen von Barbara Haider, Munich Records
- Aris Aristofanous: „Drei Worte“ (Komposition, Text, Interpretation, Arrangement und Produktion), (Maxi CD), Munich Records
- Aris Aristofanous: „Wunderbare Wasserwege“ (CD), (Komposition, Arrangement, Interpretation und Produktion), Musik aus der gleichnamigen Sendereihe des Südwestfunk,-Scottish Thistle Award 1997! Eine Aris Aristofanous und Tellux Musikverlag Produktion, Whoopee Records 1997
- Aris Aristofanous: „Friede-Freiheit-Liebe“, (Komposition, Text, Interpretation, Arrangement und Produktion), Suono-Foneva 1998
- Aris Aristofanous: „Griechische Impressionen“, (Komposition, Text, Interpretation, Arrangement und Produktion), Suono-Foneva 1998 (digital überarbeitete Wiederveröffentlichung)
- „Eliana Mylona- Ich bin wie ich bin“, (Komposition, Text, Arrangement und Produktion), Suono Foneva 1999, Maxi-CD
- „All about EVA“, Suono Foneva 1999, Maxi-CD
- Aris Aristofanous: „TWRA“ (Komposition, Text, Interpretation, Arrangement und Produktion), (CD), FKM Records 1999/2000
- Aris Aristofanous: „STIGMES“ (Komposition, Text, Interpretation, Arrangement und Produktion), (CD), ALPHA Records 2003/2004
- Aris Aristofanous: „Daydreaming“ (CD), (Komposition, Arrangement, Interpretation und Produktion), Bertl´s Records 2018
Salonika Band - Ενα μικρό συγκρότημα με μεγάλη ελληνική καρδιά!
Η κοινή μας πορεία ξεκίνησε το 2017 αν και γνωριζόμαστε σαν φίλοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Ο καθένας απο εμάς έχει διανύσει τη δική του πορεία στα μουσικά δρώμενα του Μονάχου.Η Salonika Band αποτελείται από 3 άτομα.
Πέτρος Βαλής (μπουζούκι): Μουσικός από νεαρή ηλικία και εξαιρετικός μπουζουκίστας. Υπήρξε μαέστρος σε πολλούς χώρους διασκέδασης σε όλη τη Γερμανία και έχει συνεργαστεί με πολλά, γνωστά ονόματα του ελληνικού πενταγραμάμμου.
Μηνάς Κουτζαμπασόπουλος ( πλήκτρα):
Πιανίστας από τους λίγους μέσα στο Μόναχο καθώς εργάζεται και σε Ωδείο.
Η παικτικές του ικανότητες εντυπωσιάζουν σε όλα τα είδη μουσικής.
Δέσποινα Παπαδοπούλου (τραγούδι):
Η έμφυτη αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι την οδήγησε να ξεκινήσει την ενασχόλησή της με αυτό «από πλάκα».
Οι συνάδελφοί της την χαρακτηρίζουν ως «γνήσια λαϊκή φωνή».
Μας ένωσε η αγάπη προς την ελληνική μουσική και αυτό το συναίσθημα προσπαθούμε να μεταδώσουμε στο κοινό μας μέσα από κάθε ζωντανή εμφάνιση.
Η μουσική μας γκάμα είναι μεγάλη..άλλωστε στη μουσική δεν υπάρχουν όρια !
Όποιος έτυχε να μας ακούσει ζωντανά διαπίστωσε ένα μουσικό πέρασμα από όλη την Ελλάδα.
Στις εμφανίσεις μας ηχούν «τραγούδια της ταβέρνας», έντεχνα ελληνικά, ρεμπέτικα, παραδοσιακά ( Θράκη, Ήπειρος, Πόντος, νησιώτικα), παλιά και σύγχρονα λαϊκά κομμάτια, ακουστικά και καμιά φορά ακόμα και ξενόγλωσσα.
Η Salonika Band εύχεται σε όλους καλό καλοκαίρι, ευχάριστες διακοπές και από Σεπτέμβριο ξεκινάμε δυναμικά και με ενθουσιασμό την νέα μουσική χρονιά!!
"Μπουάτ" ... εκεί που οι μικρές παρέες γράψανε ιστορία
Αφηγείται ο Άγγελος Γεωργιάδης
Κάποιες φορές αρκεί μια μικρή σπίθα για να ανάψει μια μεγάλη φωτιά. Η Ιστορία της δικής μας Μπουάτ αρχίζει τον Ιούλιο του 2013 σε μια μεγάλη μπυραρία του Μονάχου στην οποία έπαιζα μουσική. Εκεί μετά την συναυλία θα τύχει να βρεθώ με τον Πατέρα Γεώργιο Βλέτση της ενορίας των Αγ. Πάντων και...θα ρίξει μια μικρή σπίθα. «Δε θα ήταν πολύ ωραίο» μου λέει «να οργανώναμε εκεί σε μας στο Πολιτιστικό κέντρο μουσικές βραδιές, να μαζευόμαστε μερικοί φίλοι να λέμε καμιά κουβεντούλα και κανένα τραγουδάκι;». « Ωραίο ακούγεται του λεω!». Αλλά ποιός θα έρθει να μας ακούσει ... Σκεφτομαι.
Αυτή η η ιδέα θα μείνει απλά μια ιδέα για έναν ολόκληρο χρόνο, ώσπου θα ακούσω τον Πατέρα Γεώργιο να με ξαναρωτάει αν το σκέφτηκα. Ο προβληματισμός μου για το που θα έβρισκα άτομα να το κάνουμε
αυτό, ήταν μεγάλος. Το ρεπερτόριο όχι εντελώς άγνωστο σε μένα, αλλά σίγουρα όχι η μητρική μου μουσική γλώσσα. Κάποιες δικαιολογίες, μερικές αναβολές και ξαναμπαίνει στο ράφι η ιδέα. Βλέπεις μια
σπίθα δεν αρκεί. Πρέπει να φυσήξει και λιγάκι για να πάρει η φωτιά.
Και αυτός ο αέρας θα φυσήξει ένα απόγευμα του Σεπτέμβρη του 2014, όπου εντελώς τυχαία θα βρεθούμε με μερικούς φίλους στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, όλως τυχαίως με όργανα και
αποφασίζοντας να ανοίξουμε τις θήκες από τις κιθάρες να πούμε κανένα τραγούδι ανοίγαμε και το βιβλίο στις σελίδες του οποίου θα γραφόταν έκτοτε τόσες και τόσες μουσικές βραδιές.
Ο Λευτέρης Αρμύρας, η Ηρώ Κωστράκη,η Βαρβάρα Μπίζα, ο Γιάννης Καλύβας, ο Μηνάς Κουτζαμπασόπουλος και ο
Άγγελος Γεωργιάδης, αποφασίζουν να οργανώσουν μια μουσική βραδιά διαφορετική από τις άλλες. Παλιά τραγούδια του νέου κύματος, των Μπουάτ, είναι αυτά τα οποία θα επιλεγούν για την
εμφάνιση αυτή. Και πως θα το ονομάσουμε το σχήμα; Πως αλλιώς; Μπουάτ!
Στην παρθενική μας εμφάνιση συμμετέχουν 50-60 άτομα. Όμως αυτο δε μας πτοεί και μετά από δυο μήνες αποφασίζουμε να το ξαναδοκιμάσουμε! Χριστούγεννα του 2014 και δυο βραδιές γεμίζουν ασφυκτικά την
αίθουσα! Το μήνυμα ελήφθη.
Στην πορεία ο θα προστεθούν ο Γιάννης Καλλίας και η Μαρία Κωστράκη και θα αποχωρήσουν ο Γιάννης Καλύβας με τη Βαρβάρα Μπίζα λόγω επιστροφής τους στην Ελλάδα, και
με αυτή τη σύνθεση η «Μπουάτ» θα εμφανιστεί από τότε πάμπολλες φορές εκεί...στο θεατράκι του Πολιτιστικού Κέντρου των Αγίων Πάντων. Στο δικό μας χώρο. Εκεί από όπου δε φύγαμε ποτέ, εκεί όπου
καθόμαστε μαζί με τον κόσμο και τραγουδάμε.
Καμιά φορά μας ρωτάνε τι είναι αυτό που μας δένει τόσο πολύ. Η διαφορετικότητα! Είμαστε 6 καλλιτέχνες προερχόμενοι από εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Σε αυτό το πάλκο που παίζουμε συναντιέται η
blues, το νέο κύμα, η παραδοσιακή μουσική, το ρεμπέτικο, το έτεχνο, το ροκ, η κλασική μουσική και το θέατρο! Το μυστικό μας είναι πως είμαστε μια παρέα όταν παίζουμε. Και παίζουμε όταν
αισθανθούμε πως μας έλειψε. Όταν αισθανθούμε πως έλλειψε από τον κόσμο. Όταν έχουμε κάτι να «πούμε». Συζητάμε ακόμη και το τί στολισμό θα κάνουμε, τι ντεκόρ, τι θέμα!
Πάνω από όλα όμως η «Μπουάτ» είναι ο κόσμος που έρχεται κάθε φορά να μας ακούσει και να τραγουδήσει μαζί μας. Χωρίς αυτόν τίποτα δε θα είχε γίνει. Χωρίς αυτόν και τη σπίθα του Παπα Γιώργη...
Πόλυς Κάλλης
Ο Πόλυς Κάλλης γιορτάζει 30 χρόνια παρουσίας του στην μουσική σκηνή της πόλης
Η βαλίτσα του γεμάτη αξιομνημόνευτες καλλιτεχνικές εμπειρίες, συνεργασίες, διακρίσεις. Ενας από τους πιο αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, ταλέντο προδιαγραφών εξωτερικού, με διεθνείς συνεργασίες και εμφανίσεις σε ιστορικούς χώρους εντός και εκτός συνόρων. Εξοπλισμένος με φωνή και παρουσία που καθηλώνει και μαγεύει, ο Πόλυς Κάλλης, μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του στον καλλιτεχνικό χώρο και έχοντας συμπράξει μουσικά με μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης, πρωταγωνιστεί στα καλλιτεχνικά δρώμενα και εντυπωσιάζει από το 1989!
Σαν μουσικό γκρουπ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ στο χώρο της Γερμανίας γνωστός. Συμπορευτές του με τα χρόνια πάρα πολλοί αξιόλογοι μουσικοί και καλλιτέχνες.
Ποιός είναι ο Πόλυς ;
Θεωρώ τον εαυτό μου Entertainer. Δεν μπορώ να πω ότι έχω το κάλλος του τραγουδιστή. Υπάρχουν πάρα πολλά ταλέντα εδώ στο Μοναχό που τραγουδιστικά μου αρέσουν. Μου αρέσει η αναζήτηση του παλμού του κόσμου. Δεν παύει να έρχεται ο κάθε πελάτης για αναζήτηση λίγης μουσικής χαράς και χορού. Σκοπός μου > Να φύγει ευχαριστημένος και με την ικανοποίηση ότι πέρασε όμορφα.
Ένα μεγάλο κεφάλαιο στη μουσική μου διαδρομή . ΚΑΡΑΟΚΕ by Polis Kallis.
Ξεκίνησε από ένα καπρίτσιο και τώρα βρίσκομαι στο στάδιο να λέω ότι έχω πάνω από 3500 τραγούδια δημιουργήσει σε μορφή ΚΑΡΑΟΚΕ
Πάρα πολλοί (σχεδόν ολη η Ελλαδα) τραγουδαν με τις παράγωγες μου Καραοκε . Με τιμά ιδιαίτερα αυτό.
Επίσης πολλές μουσικές μου παραγωγές έχουν τραγουδηθεί από πάρα πολλούς καλλιτέχνες όπως ΤΕΡΖΗΣ , ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ κ αλλους
Λίγοι γνωρίζουν όμως ότι τελείωσα μουσική σχολή Goethe εδώ στο Μόναχο.
Έχω γράψει πάρα πολλά έργα Instrumental τα οποία κυκλοφορούν σε διεθνή πλαίσιο
Για τις συνεργασίες του με πάρα πολλούς μεγάλους και αξιόλογους καλλιτέχνες και το πόσο βοηθήσαν στις ζωντανές σου εμφανίσεις και στην επαφή με το κοινό;
Πάρα πολύ.
Η καλλιτεχνική μου διαδρομή μου επέτρεψε να δουλέψω σαν μουσικός μα και σαν μαέστρος με μουσικά ονόματα όπως
Π. Παπαδοπούλου , Στανίση , Γονίδη , Ελένη Δήμου, Σαράντη κ Βασίλη Σαλέα ,Κ. Αργύρο , Θ. Πολυκανδριώτη , Μ. Βάσσου Λ. Βελλη , Μαραγκόζη, Χ. Αυγερινό , Γ. Ντουνας , Λ. Πανταζη , Γ. Τάσσιο , Γ. Πλούταρχο , Βασίλη Μπατη και πάρα πολλούς άλλους.
Μια τεράστια μουσική εμπειρία.
Μου επέτρεψε να ταξιδεψω όχι μονο σ ολη την Ελλαδα αλλα και παγκοσμιως
Λιγες στασεις > Αυστραλια , Κίνα , Αμερική και Ευρώπη
Για το ποιος είναι ο ορισμός του αληθινού καλλιτέχνη;
Ο καλλιτέχνης γεννιέται και γίνεται στην πορεία μέσα από την αγάπη του για την τέχνη και την σκληρή δουλειά.
Είναι αυτός που δεν κλαίει, όταν πρέπει να διασκεδάσει το κοινό, παρόλο που η ψυχή του μπορεί να πονάει. Είναι αυτός που αγαπάει το κοινό του σαν αληθινούς φίλους. Είναι αυτός που παραμερίζει όλες τις ανάγκες του για να είναι συνεπής στο ραντεβού του, αυτό που δίνει από την στιγμή που γεννιέται, την αληθινή δημιουργία.
Αν η δημόσια αναγνώριση από δύο κορυφαίες προσωπικότητες της τέχνης, τον Πολυκανδριώτη και τον Μίμη Πλέσσα τον “δικαιώνει” επαγγελματικά
Αισθάνομαι πολύ μικρός μπροστά στις προσωπικότητες αυτές και, όταν ανατρέχω στη μνήμη μου σε αυτές τις βραβεύσεις, δεν τολμώ να πιστέψω πως ήμουν εκεί. Όμως για μένα το πιο σημαντικό είναι η αναγνώριση του ίδιου του κόσμου που εκδηλώνεται στην καθημερινότητα και έχει διάρκεια, μαζί βέβαια με αυτή που σου δίνουν οι μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης.
Αν η οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα κάνει δυσκολότερο το έργο του
Με στενοχωρεί πολύ και με αγχώνει για το μέλλον, όπως όλους μας, και μάλιστα πολύ παραπάνω λόγω του ότι είμαι γονέας.
Η μια μου η κόρη κόλλησε το καλλιτεχνικό μικρόβιο. Αξιέπαινη και αξιολάτρευτη με μεγάλο φωνητικό ταλέντο. Δυστυχώς η επαγγελματική μουσική πορεία της μέσα στην κράση της Ελλάδας αβέβαιη.
Δεν είναι όμως η οικονομική κρίση το μόνο και το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζω.
Υποψιάζομαι ότι προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης η κρίση αξιών και σε μεγάλο βαθμό την προκάλεσε. Διατηρώ όμως την πίστη μου στο καλό που κρύβουν οι άνθρωποι μέσα τους.
Αν είχε την ετκαιρία να αναβιώσει δισκογραφικά τραγούδια μιας άλλης εποχής, που δεν έχει ερμηνεύσει μέχρι τώρα, ποια δεκαετία θα επέλεγε
Έχω τη χαρά να έχω τραγουδήσει τραγούδια από όλες τις δεκαετίες του περασμένου αιώνα όπως και άλλοι σύγχρονοι τραγουδιστές της δικής μου γενιάς δεκαετίες που μου αρέσουν πολύ είναι αυτή του μεσοπολέμου, τα υπέροχα τραγούδια που έχουν γραφτεί τις δεκαετίες του 40΄, του 50΄,αλλά και του 60΄και του 70΄!!
Για το σχεδιασμό του
Είμαι ευτυχώς από τους λίγους μουσικούς που η μουσική ατζέντα μου είναι πάντα γεμάτη.
Φετος θα ξεκινησω μια συνεργασια με μια αξιολογη παρτενερ την Μαρια Σαπλαχοβα. Μουσικος και δασκαλα φωνητικης.
Όλες οι εμφανίσεις μου μπορούν να ιδωθούν στα κοινωνικά δίκτυα όπως και στην ιστοσελίδα μου
GENIMA-Band
Στο μουσικό περιβάλλον του Musikinstitut GENIMA γεννήθηκε πριν περίπου 13 χρόνια το μουσικό συγκρότημα GENIMA-Band, που αποτελείτε σήμερα από:
Γιώργος Παπαγεωργίου – Keyboards & Arrangement, Bandleader
Νίκος Γιώτας – Μπουζούκι & Μπαγλαμά
Σωτήρης Καμπερίδης – Drums & Percussion
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος – Vocals
Ιωάννης Παπαδόπουλος – Vocals & Keyboards
Εμμανουήλ Καζαντσίδης – E-Guitar & Lyra
Θεόδωρος Παπαγεωργίου – Percussion, Drums, Keyboards, Light-design
Η GENIMA-Band δραστηριοποιείται στο καλλιτεχνικό χώρο του Μονάχου, της Γερμανίας και γενικότερα όλης της κεντρικής Ευρώπης. Πέρα από τα «ζωντανότατα» ελληνικά τραγούδια, παραδοσιακά, ρεμπέτικα, έντεχνα, Rock, έως και επίκαιρα Hits, η GENIMA-Band ερμηνεύει και δικά της τραγούδια, που γράφουν τα μέλη του συγκροτήματος και ηχογραφούνε κατά καιρούς. Βεβαίως, η GENIMA-Band έχει ασχοληθεί και με τραγούδια μη ελληνικού στοίχου. Το γεγονός αυτό ωθεί στο να έχει πλέον όχι μόνο ελληνικό κοινό. Δοκιμάζει συνεχώς κάτι καινούριο σε συνεργασίες με ξένους μουσικούς και τραγουδιστές.
Είναι το πρώτο ελληνικό συγκρότημα στο Μόναχο, που παραμένει, συνεργάζεται και υπάρχει εδώ και 13 χρόνια. Τελικά αυτό που δένει τη GENIMA-Band, δεν είναι μόνο οι ικανότητες και οι γνώσεις στη μουσική, αλλά πολύ περισσότερο η αγάπη και ο σεβασμός απέναντι της και μεταξύ των μουσικών.
Σχεδόν όλα τα μέλη της GENIMA-Band είναι καθηγητές μουσικής στο Musikinstitut GENIMA, όπου ο στόχος είναι η εκμάθηση της μουσικής ως “καλή τέχνη” και “κληρονομιά της κουλτούρας”, ως “τρόπος ζωής και σκέψης”,
ανεξαρτήτως προέλευσης, κοινωνικού στρώματος, θρησκείας, είδος μουσικής,
ηλικίας και μουσικότητας...
Η GENIMA-Band έχει δραστηριοποιηθεί μουσικά σε όλο τον τομέα του ελληνισμού του Μονάχου και γενικότερα της Βαυαρίας. Από τον πιο μικρό σύλλογο έως και τις μεγάλες εκδηλώσεις του ελληνισμού. Πέρα από αυτά, οι μεγαλύτερες «μουσικές στάσεις» ήταν σίγουρα η συναυλία με τους δεκάδες χιλιάδες φιλάθλους της εθνικής Ελλάδας, το 2008 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην Αυστρία, η εμφάνιση στο Allianzarena του Μονάχου σε ματς ελληνικής ομάδας το 2018, εμφανίσεις και συναυλίες με Έλληνες καλλιτέχνες, όπως τον Θανάση Πολυκανδριώτη, την Έλενα Παπαρίζου, τον Ματθαίο Τσαχουρίδη, τον Αντώνη Κυρίτση και πόλους άλλους.
Το 2016 κλείνοντας δέκα χρόνια καλλιτεχνικής πορείας, η GENIMA-Band οργάνωσε συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Μόναχο, όπου μοιράστηκαν τη σκηνή και γιόρτασαν έτσι τα μουσικά τους γενέθλια. Η GENIMA-Band ξεκίνησε εκείνο το ιδιαίτερο βράδυ παίζοντας ελληνικά ροκ κομμάτια, και υποδέχθηκε τον «βασιλιά του ελληνικού ροκ» επί σκηνής. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε το πρόγραμμά του παίζοντας το «Χρόνια πολλά» και έκλεισε την αξέχαστη αυτή βραδιά τραγουδώντας μαζί με την GENIMA-Band «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ».
Το 2018 η GENIMA-Band έφτιαξε τον δικό της καλλιτεχνικό χώρο για Live-εμφανίσεις, το SDI-Kultur Lounge στο Μόναχο. Ένας χώρος όπου διοργανώνονται βραδιές με ζωντανή μουσική, συναυλίες, παρουσιάσεις, χοροεσπερίδες, και πολλά άλλα. Με το κίνητρο «το δικό μας μουσικό στέκι, από εμάς για εσάς, και εμάς μαζί».
Το μέλλον της GENIMA-Band είναι αβέβαιο, ως προς την ερώτηση, «τι μας περιμένει ακόμα»;
Όσο και να έχουν παίξει σε εκατοντάδες χώρους, σε χιλιάδες εμφανίσεις «και στα αλώνια και στα σαλόνια...» όπως συνηθίζουν να λένε τα μέλη του συγκροτήματος, τόσο δεν σταματά η δίψα για μουσικές περιπέτειες πάντως τύπου.
«Δεν χορταίνουν το πατάρι και αυτή τη μοναδική στιγμή του live». Και αυτό το συναίσθημα, να θες μουσικά πάντα ακόμα παραπάνω και να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα, είναι πολύ έντονο και δεν σταματά ποτέ.
Το γεγονός που προέχει τώρα είναι η μετακόμιση του Musikinstitut GENIMA, που είναι η μητρική στέγη της μπάντας, σε νέους μεγαλύτερους χώρους στο κέντρο του Μονάχου. Έτσι η GENIMA-Band θα έχει πλέον το γραφείο της και χώρους υποδοχής στο νέο κτήριο.
Το επόμενο βήμα έως το καλοκαίρι του 2020 είναι η παρουσίαση της νέας δισκογραφικής δουλειάς, με 16 νέα τραγούδια παραγωγής τους.
Και μετά από αυτά; Ο χρόνος τρέχει, δημιουργείται μια νέα ομάδα από νεότερα παιδιά γύρω από την μπάντα, η GENIMA-Band Junior... θα δείξει το μέλλον τι εκπλήξεις ετοιμάζονται. Όπως συνηθίζει να λέει η GENIMA-Band, «μα στα αλώνια μα στα σαλόνια, κάπου θα σας πετύχουμε...»
Τα "Μουρμουράκια"
Τα Μουρμουράκια δημιουργήθηκαν το 2006 με αφορμή την πτυχιακή ταινία της Αγγέλας Μυλωνάκη „Bach und Bouzouki“ η οποία βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους καθώς και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το αρχικό σχήμα αποτελούταν από τους
Νίκο Παπαδόπουλο (μπουζούκι, μπαγλαμά, κιθάρα, τραγούδι)
Δημήτρη Κρεμαλή (κιθάρα)
Νώντα Λαδά (μπουζούκι, τραγούδι)
Νίκο Παλάγκα (βιολί, τραγούδι)
Κώστα Παπαχατζή (κρουστά)
Μετά από διάφορες αλλαγές στη σύνθεση του συγκροτήματος Τα Μουρμουράκια σήμερα αποτελούνται από τους
Νίκο Παπαδόπουλο (μπουζούκι, μπαγλαμά, κιθάρα, τραγούδι)
Νίκο Παλάγκα (βιολί, τραγούδι, κουτάλια, κομπολόι)
Γιάννη Χατζή (κιθάρα, τραγούδι)
Τα Μουρμουράκια ερμηνεύουν ρεμπέτικα τραγούδια των δεκαετιών 1920 έως 1950 και
έχουν εμφανιστεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στα πλαίσια των περιοδειών τους ενδεικτικά να αναφέρουμε: Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα κ.α. καθώς και σε πόλεις της Γερμανίας και της Κεντρικής Ευρώπης.
Σημαντική στιγμή ήταν η ηχογράφηση του πρώτου CD to 2012 με την συμμετοχή της Irena Madzoski στα φωνητικά.
Στοιχεία επικοινωνίας:
facebook: https://www.facebook.com/mourmourakia
ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΕΛΩΔΙΑ
Το νέο αφιέρωμα που ξεκινάει σήμερα ο "Δορυφόρος" έχει αναφορά στα ελληνικά μουσικά σχήματα και σε μουσικούς του Μονάχου.
Για λόγους συμβολισμού ξεκινάμε με την ελληνική παιδική/νεανική χορωδία "Μελωδία", το καμάρι του Ελληνισμού του Μονάχου καθώς όπως και θα διαβάσετε και στο αφιέρωμα αποτελούν μια ξεχωριστή ευχάριστη "νότα" με δράσεις στο Μόναχο αλλά και στο εξωτερικό.
Στο άλλο τμήμα της "Μελωδίας" αυτό της θεατρικής ομάδας αναφερθήκαμε στο πρόσφατο αφιέρωμα "Διάλογος για το σήμερα και το αύριο του οργανωμένου Ελληνισμού του Μονάχου".
ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΕΛΩΔΙΑ
Φωτογραφίες: Γιάννη Σαρακατσάνη
Με αφορμή την 3η Ελληνοβαυαρική Συνάντηση Χορωδιών στις 30.6.2019 που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εκκλησία των Αγίων Πάντων, έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε την Παιδική/Νεανική Χορωδία «Μελωδία» που εδώ και 7 χρόνια κοσμεί το Μόναχο με τις μουσικές της δραστηριότητες.
Για την ιστορία λοιπόν, το 2012 με την προτροπή και επιμονή του Πατέρα Γεώργιου Βλέτση που υπήρξε πρωτοστάτης και προστάτης αυτής της προσπάθειας δημιουργήθηκε η χορωδία «Μελωδία» και από κει και πέρα άνθισε όλα αυτά τα χρόνια και καρποφόρησε η δουλειά αυτών των παιδιών που βρήκαν τρόπο έκφρασης μέσω της μουσικής. Η «Μελωδία» στηρίζεται από την Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου. Ωστόσο λειτουργεί ανεξάρτητα όσον αφορά τις επιλογές ρεπερτορίου και παραστάσεων και απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό. Η χορωδία (που αποτελεί το "έτερον ήμισυ" της ομώνυμης θεατρικής ομάδας) διευθύνεται από την Μαρία Κρινίτι.
Η πολυεθνική σύνθεση είναι ένα από τα γνωρίσματα της «Μελωδίας», τα μέλη της οποίας ηλικιακά κυμαίνονται από 8 έως 18 χρονών. Εκτός από την Ελλάδα, τα παιδιά που συμμετέχουν προέρχονται και από την Γερμανία, Σουηδία, Κροατία και Ιταλία.
Περνώντας στο ρεπερτόριο, αυτό περιλαμβάνει ελληνικά παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια, κλασικούς αλλά και σύγχρονους συνθέτες καθώς και βυζαντινούς ύμνους.
Η χορωδία χωρίζεται σε δύο ομάδες. Την ομάδα των μικρών όπου συμμετέχουν παιδιά μικρότερων ηλικιών που ξεκινούν να αναπτύσσουν τις φωνητικές τους ικανότητες και να παίρνουν τις πρώτες μουσικές γνώσεις όπως να διαβάζουν και να γράφουν νότες, τεχνική αναπνοής, τοποθέτηση της φωνής και μουσικό ρεπερτόριο. Στην ομάδα των μεγάλων (προχωρημένων) τα μεγαλύτερα παιδιά επεκτείνουν το ρεπερτόριό τους σε πολυφωνικά κομμάτια και μαθαίνουν την σωστή έκφραση μέσω του τραγουδιού ανάλογα με την εποχή και το ύφος του.
Η μεγάλη ομάδα είναι και αυτή που εμφανίζεται στο ευρύ κοινό, που με τις εμφανίσεις όλα αυτά τα χρόνια έχει πάρει το «βάπτισμα του πυρός» και έχει μάθει να στέκεται στη σκηνή απέναντι στο κοινό. Σε κάποιες επιλεγμένες παραστάσεις έχει κάνει την εμφάνισή της και η μικρή ομάδα με δικό της ρεπερτόριο ώστε να αρχίσουν τα παιδιά να εξοικειώνονται με την σκηνή και με το κοινό που έχουν απέναντί τους. Στην συναυλία της Κυριακής θα συμμετέχει και η μικρή χορωδία.
Εκτός βέβαια από το μουσικό μέρος η χορωδία δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν να συνεργάζονται, να πειθαρχούν ως μέλη ενός συνόλου που η εύρυθμη λειτουργεία του βασίζεται και στην πειθαρχεία καθώς και να αναπτύξουν τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Οι πρόβες γίνονται στο πολιτιστικό κέντρο της Ενορίας Αγίων Πάντων κάθε Σάββατο απόγευμα και διαρκούν 1,5 ώρα για κάθε ομάδα. Αν και για τα δεδομένα μιας χορωδίας ο χρόνος αυτός είναι πολύ λίγος, εντούτοις η «Μελωδία» έχει ξεπεράσει τα όρια του Μονάχου καθώς έχει διακριθεί με το ασημένιο βραβείο το 2017 στο διαγωνιστικό μέρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών «Voices for Peace» στην Ασίζη της Ιταλίας και επίσης έχει συμμετάσχει το 2018 ως προσκεκλημένη χορωδία στο φεστιβάλ παιδικών χορωδιών Θεσσαλονίκης. Στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, εκτός από την παρουσίαση του δικού της προγράμματος, συμμετείχε μαζί με άλλες 7 χορωδίες στην συναυλία του Νότη Μαυρουδή!
Για να γυρίσουμε στο Μόναχο, φέτος και για 3η συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο των Ελληνοβαυαρικών πολιτιστικών ημερών (θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον και θα γίνει σταθερό μέρος του προγράμματος), η «Μελωδία» δείχνοντας έμπρακτα και στηρίζοντας την άποψη ότι η μουσική ενώνει ανθρώπους και λαούς θα δώσει συναυλία μαζί με την χορωδία δωματίου του ουμανιστικού γυμνασίου Albrecht-Altdorfer από το Regensburg. Οι προηγούμενες συναυλίες ήταν το 2017 πάλι με το γυμνάσιο του Regensburg και το 2018 με την χορωδία δωματίου του γυμνασίου Wittelsbacher του Μονάχου.
Την παραπάνω άποψη, ότι δηλ. η μουσική ενώνει ανθρώπους και λαούς ενισχύει και το γεγονός ότι η «Μελωδία» φέτος, όπως έπραξε και τα τελευταία 2 χρόνια θα συμμετάσχει στις χριστουγεννιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Μονάχου τραγουδώντας στο μπαλκόνι του Δημαρχείου ελληνικά κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια εναλλάξ με συμμετοχές από Βαυαρούς μουσικούς και τραγουδιστές που κάνουν το ίδιο στην βαυαρική γλώσσα!
Κλείνοντας και πριν να παραθέσουμε όλες τις εμφανίσεις της «Μελωδίας» μέχρι σήμερα να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας στα παιδιά και την διευθύντρια κα Μαρία Κρινίτι για την καταπληκτική δουλειά που κάνουν όλοι μαζί, το αποτέλεσμα της οποίας μπορείτε να δείτε και κυρίως να ακούσετε την Κυριακή 30.6 στην εκκλησία των Αγίων Πάντων.
Εμφανίσεις της «Μελωδίας»:
28.11.2014 – Gasteig
Benefizkonzert: „20 Jahre ohne Manos Hadjidakis“.
Das Polytropon Ensemble, der griechische Kinderchor Melodia und das Orpheus Kammerorchester Wien präsentierten ausgewählte Werke von Manos Hadjidakis.
17.3.2015 - LMU Große Aula
Akademische Feier mit Konzert zum 20-jährigen Jubiläum der griechischen Kulturstiftung Palladion
mit ausgewählten Liedern der beiden bedeutendsten Komponisten Griechenlands Manos Hatzidakis und Mikis Theodorakis gespielt und gesungen von “Polytropon Ensemble” und dem Kinderchor „Melodia“
21.3.2015 – BMW Welt
Münchner StiftungsFrühling - Stiftung Palladion
Zum 90. Geburtsjahr von M. Hadjidakis und M. Theodorakis singt der Kinderchor Melodia unter der Leitung von Maria Criniti ausgewählte Lieder der beiden bedeutendsten Komponisten Griechenlands.
22.6.2015 - Άγιοι Πάντες Μονάχου
Παρουσίαση επιλεγμένων τραγουδιών σε εκδήλωση της εκκλησίας
22.11.2015 - Άγιοι Πάντες Μονάχου
Η Μελωδία τραγουδάει σε εκδήλωση παρουσία του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου
27.11.2016 - Άγιοι Πάντες Μονάχου
Ouvertüre - Χριστουγεννιάτικη συναυλία με ελληνικά και ξένα τραγούδια.
19-23.4.2017 – Ασίζη, Ιταλία
Συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ χορωδιών «Voices for Peace»
Ασημένιο Βραβείο στο διαγωνιστικό μέρος στην κατηγορία παιδικών χορωδιών.
Παρουσίαση προγράμματος στο μη διαγωνιστικό κομμάτι
18.7.2017 - Staatliche Antikensammlungen
1η Ελληνοβαυαρική Συνάντηση Χορωδιών
Συναυλία μαζί με την χορωδία δωματίου του γυμνασίου Albrecht-Altdorfer Regensburg
27-28.4.2018- Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Συμμετοχή στο 8ο Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών με πρόγραμμα 5 τραγουδιών.
Συμμετοχή στην συναυλία του Νότη Μαυρουδή τραγουδώντας με άλλες 7 χορωδίες.
1.7.2018 – Künstlerhaus München
2η Ελληνοβαυαρική Συνάντηση Χορωδιών
Συναυλία μαζί με την χορωδία δωματίου του γυμνασίου Wittelsbacher του Μονάχου.
email: kinderchor.melodia@gmail.com
facebook: https://www.facebook.com/kinderchor.melodia/
youtube: https://www.youtube.com/channel/UCeGMlEcE9els4uJaz_Ad-1g