Ανακοίνωση "Δορυφόρου"
07.01.2020
Όπως είχαμε ανακοινώσει πριν τις γιορτές αναλάβαμε την πρωτοβουλία για έναν ανοιχτό και δημόσιο διάλογο για την Κοινότητα Μονάχου (και γενικότερα για τις Κοινότητες στη Γερμανία).
Ο "διάλογος" θα έχει 4 επίπεδα. Το ερωτηματολόγιο που σήμερα δημοσιεύουμε προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σ όποιον θέλει να συμμετέχει μ αυτόν τον τρόπο στο διάλογο μέχρι 09.02.2020).
Με συνεντεύξεις και άρθρα μέχρι 16.02.2020
Με άρθρα που μπορεί ο καθένας να στείλει στο Δορυφόρο και θα δημοσιευτούν
Με ανοιχτή συζήτηση .
40 χρόνια Ελληνική Κοινότητα Μονάχου
Mέσα στις επετείους του έτους που σε λίγες μέρες κλείνει είναι και αυτή της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου των πάλαι ποτέ 4.500 μελών, των 2.500 μελών που ψήφιζαν στις εκλογές ανάδειξης οργάνων και του διασυλλογικού οργάνου.
Σήμερα στη διασπορά οι "Ελληνικές Κοινότητες" ως φορείς εκπροσώπησης του Ελληνισμού βρίσκονται σε κρίση.
Ο "Δορυφόρος" πιστεύει στο θεσμό των Κοινοτήτων ως δημοκρατικό όργανο πολιτικής εκπροσώπησης του Ελληνισμού και ανοίγει σήμερα ένα διάλογο αναζητώντας μέσα από αυτόν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα όπως:
Τι σημαίνει "Ελληνική Κοινότητα" το 2020 ;
Πως εκφράζεται η ενοποίηση των οργανωμένων φορέων στην εποχή μας;
Αν η Κοινότητα με την παλιά της μορφή δεν ανταποκρίνεται στο σήμερα και το αύριο ποια πρέπει να είναι η μορφή της ;
Θέλει ο Ελληνισμός να έχει Κοινότητα ή η ανησυχία που εκφράζεται κατά καιρούς αφορά μόνο μεμονωμένα πρόσωπα;
Εχεις τις δυνάμεις τις οικονομικές και τη θέληση ο Ελληνισμός να στηρίξει ένα ενιαίο όργανο το οποίο δεν θα εξαρτάται από κρατικές χρηματοδοτήσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας ;
Πως μπορεί να μιλήσει μια "Ελληνική Κοινότητα" στη νέα γενιά που πλέον συμμετέχει ενεργά στην τοπική κοινωνία ;
Αν όχι η Κοινότητα, ποια άλλη μορφή είναι αυτή που μπορεί να ενοποιήσει τις δράσεις των οργανωμένων φορέων του Ελληνισμού.
Σ αυτά και ίσως πολλά άλλα ερωτήματα θα αναζητήσουμε απαντήσεις μέσω του ανοιχτού διαλόγου τον οποίο φιλοδοξούμε να ολοκληρώσουμε με τη διοργάνωση 2ου συμποσίου (το πρώτο είχε πραγματοποιηθεί το 2010) και στον οποίο θα επιδώξουμε και τη συμμετοχή Ελλήνων που πρόσφατα έχουν εγκατασταθεί στην πόλη μας καθώς φυσικά και νέων σε ηλικία Ελλήνων.
Σήμερα ο Ελληνισμός του Μονάχου πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να δυναμώσει τη σημερινή Κοινότητα, αν θέλει μια νέας μορφής Κοινότητα ή αν τελικά δεν θεωρεί αναγκαία μια ενιαία και συντονισμένη δράση του Ελληνισμού στην πόλη που ζει.
Σημειώσεις:
1) Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Δορυφόρου και είναι από διάφορες κεντρικές εκδηλώσεις της Κοινότητας (εγκαίνια χώρων Bayerstr, αθλητικές ημέρες, έκθεση ζωγραφικής μαθητών, κεντρική εκδήλωση στην Aula του LMU για τα 25χρονα, καλοκαιρινή εκδήλωση στο νέο κτίριο στην Rüdesheimerstr, εθνική επέτειο στο MTV και Königsplatz, φεστιβάλ ελληνικών χορών στην Löwenbraukeller
2) H Ελληνική Κοινότητα Μονάχου είναι συνέχεια της εκπολιτιστικής Κοινότητας που είχε ιδρυθεί το 1964