Διάλογος για το μέλλον των Κοινοτήτων Συνέντευξη - συζήτηση με τον πρώην Πρόεδρο της Κοινότητας και επί χρόνια μέλος του ΔΣ Γιώργο Τσορακλίδη

09.01.2020

Ήταν Πρόεδρος καθώς και Γραμματέας της Κονότητας τη δεκαετία του 80, στις τελευταίες εκλογές της Κοινότητας το 2012 ήταν επικεφαλής του συνδυασμού που είχαν συγκροτήσει οι περισσότεροι σύλλογοι.


"Τι σημαίνει Κοινότητα σήμερα" τον ρωτήσαμε ξεκινώντας τη συζήτηση. "Κοινωνικό, πολιτιστικό, συντονιστικό, πολιτικό όργανο ;"


"Απ όλα" μας απάντησε. "Κοινωνικό όργανο διότι πρέπει να βλέπει τις ανάγκες τις τοπικής κοινωνίας και να προτείνει λύσεις, πολιτιστικό γιατί οφείλει να στηρίξει τις δράσεις του Ελληνισμού και να τις ενισχύει και πολιτικό διότι πρέπει να διεκδικεί από την Ελληνική και Γερμανική πλευρά".
Στάθηκε στο παράδειγμα της "αποφυγής της διπλής φορολόγησης" και του πιστοποιητικού που οι εφορίες στην Ελλάδα ζητούν και το οποίο ανάλογα με την εφορία είναι διαφορετικό και πολλές φορές έχει κόστος για τον εργαζόμενο που ζει στο εξωτερικό. "Είναι ένα θέμα που π.χ. θα μπορούσε να προωθήσει η Κοινότητα. Κάτι που έκανε στο παρελθόν"
"Αλλά και πολιτικά θέματα πρέπει να προωθούνται,  όπως ήταν για παράδειγμα ο νόμος για το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές από τον τόπο μόνιμης κατοικίας το οποίο πρόσφατα νομοθετήθηκε και για το οποίο ο απόδημος, εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων, δεν είχε τη φωνή που θα έπρεπε"


"Πως θα πρέπει να λειτουργεί μια Κοινότητα για να συμμετέχει σ αυτήν ο γιός σας ή ο εγγονός σας" τον ρωτήσαμε.
Οι νέοι για να έρθουν πρέπει η Κοινότητα να έχει κάτι να τους προσφέρει. Είτε κοινωνικά είτε πολιτιστικά είτε πολιτικά. Αν δεν έχει να τους "πει' κάτι δεν θα την ακούνε.


Το πρόβλημα της Κοινότητας σε οργανωτικό επίπεδο δεν είναι μόνο τοπικό. Οι εποχές που στα συνέδρια της ΟΕΚ συμμετείχαν πάνω από 100 Κοινότητες στη Γερμανία έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τελικά οι παρατάξεις έκαναν τη ζημιά ή η διάλυση των πολιτικών παρατάξεων οδήγησε στη διάλυση των Κοινοτήτων.


"Η συμβολή των παρατάξεων ήταν την συγκεκριμένη διαδρομή των Κοινοτήτων σημαντική γιατί οι Κοινότητες είχαν έντονο πολιτικό λόγο. Σήμερα υπάρχει μια αρνητική προδιάθεση των πολιτών απέναντι στις πολιτικές παρατάξεις. Μπορεί αυτό να έχει και επικίνδυνα στοιχεία γιατί αφήνει περιθώρια στο λαϊκισμό αλλά την εποχή αυτή οι πολιτικές παρατάξεις δεν θα πρέπει να πρωτοστατήσουν σε μια επαναλειτουργία της Κοινότητας. Αντίθετα αυτοί που θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη είναι οι ακαδημαϊκοί, οι Έλληνες που έχουν δυνατότητες πνευματικές και οικονομικές για να προχωρήσει η Κοινότητα σ νέα επίπεδα".

 

Ποιος πρέπει να είναι ο κεντρικός στόχος ;

 

"Η δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου, που θα δώσει χώρο για ποιοτικές δράσεις και χώρο συνάντησης του Ελληνισμού"


Άρα έτσι μήπως οδηγούμαστε οι εκλογές να πρέπει να γίνουν με διαφορετικό τρόπο. Δηλαδή μέσω καθολικής ψηφοφορίας να εκλέγεται ένα εκλεκτορικό σώμα το οποίο θα εκλέγει στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο ;


"Αυτό μπορούμε να το εξετάσουμε. Σημασία έχει ότι το συμπέρασμα πρέπει να βγει μέσα από ανοιχτό διάλογο. Και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι το επόμενο βήμα της Κοινότητας πρέπει να είναι αποτέλεσμα της πραγματικής θέλησής της και για να βγει μέσα από έναν ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο που θα κορυφωθεί με ανοιχτή "συνέλευση" είτε αυτή που υπάρχει μέσω του καταστατικού είτε μας ανοιχτής διαδικασίας αν δεν καλεστεί από το  σημερινό Προεδρείο της Κοινότητας.