Αφιέρωμα:

Παρχαρομάνες Μονάχου: Μια "αθόρυβη" ομάδα γυναικών στο Μόναχο με πλούσια κοινωνική δράση

Στις συζητήσεις μαζί τους τονίζουν ιδιαίτερα ότι η δράση τους ανήκει στο σύλλογο Ποντίων Μονάχου (άλλωστε η γενική συνέλευση του συλλόγου ενέκρινε την δημιουργία της ομάδας που ξεκίνησε τις δράσεις της το χειμώνα του 2012 στο τότε κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου).


Το όνομα το εμπνεύστηκε η επικεφαλής της ομάδας Μαίρη Καρακασίδου. Οι παραχαρομάνες λειτουργούν αυτόνομα όσον αφορά την υλοποίηση των στόχων και σκοπών που ιδρύθηκαν αλλά αποτελούν μια πρωτοβουλία της οποίας ο σύλλογος Ποντίων Μονάχου αξιοποιεί την πολλαπλή δραστηριότητά της.


Οι παρχαρομάνες - για να αναφερθούμε και στα "δικά μας"  εκπροσώπησαν στην ουσία το σύλλογος Ποντίων στις τρεις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις των συλλόγων και φορέων.


Τελευταία δράση τους, που μόλις τις μέρες αυτές ολοκληρώνεται, είναι η συλλογή ειδών τροφής, καθαριότητας και υποδημάτων προς τα παιδιά του κέντρου "πρωτοβουλία για το παιδι" στη Βέροια. Είχε προηγηθεί προ ημερών οικονομική στήριξη ΚΕ.ΠΕ.Π Σιδηρόκαστρου.


30 μεγάλα χαρτόνια (κυρίως με ρουχισμό, παιχνίδια κλπ) συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία των Παρχαρομάνων που οι ίδιες τακτοποίησαν και τα έχουν τοποθετήσει στα γραφεία του συλλόγου Ποντίων προκειμένου, αφιλοκερδώς, να τα μεταφέρει ο Τσιρακίδης Θεόφιλος στον προορισμό τους.


Πως δρούν οι Παρχαρομάνες στο Μόναχο
Οι Παρχαρομάνες συγκεντρώνονται και ετοιμάζουν διάφορα εδέσματα, γλυκά όπως γλυκό κουταλιού κυδώνι και πορτοκάλι, τουρσι( στυπα ) πιπεριές και μελιτζάνες γεμιστές και στη συνέχεια τα πουλούν σε διάφορες εκδηλώσεις (κυρίως του Συλλόγου Ποντίων). Τα χρήματα που συγκεντρώνουν από την πώληση τα εμβάζουν σε διάφορα κοινωνικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.


Αυτό που αξίζει ιδιαίτερη αναφορά και έπαινο είναι ότι οι παρχαρομάνες του συλλόγου Ποντίων Μονάχου, περίπου 13 γυναίκες, δεν υλοποιούν μόνο τις δράσεις αλλά είναι οι ίδιες που τις σχεδιάζουν. Και με το δικό τους τρόπο και "αθόρυβα" έχουν αποδείξει το πόσα πολλά μπορούν να κάνει μια μικρή ομάδα ανθρώπων όταν υπάρχει όραμα, θέληση και μεράκι.


Κλείνοντας το αφιέρωμα ας δούμε τι σημαίνει όμως "Παρχαρομάνα"
Όπως αναφέρουν στο προφιλ της ιστοσελίδας τους


Παρχαρομάνα ή ρωμάνα αποκαλούνταν στον Πόντο, η γυναίκα που αναλάμβανε όλες τις κτηνοτροφικές εργασίες, που γίνονταν στα παρχάρια, τα θερινά βοσκοτόπια.
Η γυναίκα αυτή ζούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα στα παρχάρια, που εκτείνονταν στα οροπέδια και τις πλαγιές των Ποντιακών Άλπεων σε υψόμετρα από 1500 μέχρι και 2500 μέτρα συνήθως. Έτσι αποκτούσε ικανότητα στην οργάνωση και διοίκηση των παρχαρίων.

Ανδρογυναίκα, μέσης ηλικίας συνήθως (μεσοκαιρίτσα), πολλές φορές χήρα, διέμενε στα ψηλά βουνά μήνες ολόκληρους μοχθώντας σκληρά.

Εκτός από τα δικά της ζώα αναλάμβανε και των γειτόνων και συγχωριανών. Το επάγγελμά της ήταν πολύ σκληρό αλλά και επικερδές. Πάλευε με τα στοιχεία της φύσης, διατρέχοντας φυσικούς άλλα και ηθικούς κινδύνους, αφού η απρόοπτη εμφάνιση Τούρκων μπορούσε να της δημιουργήσει προβλήματα.

Σύμφωνα με την παράδοση παρχαρομάνα σκότωσε Τούρκο με το ραβδί της "στουράκ", ματαιώνοντας τα ανήθικα σχέδια του.

Η παρχαρομάνα ήταν ο κυρίαρχος παράγοντας μέσα στη φύση κι η παραμονή της στα παρχάρια ξεκινούσε από το Mάιο και τελείωνε τον Οκτώβρη.

Η άνοδος στα βουνά είχε πανηγυρικό χαρακτήρα και γινόταν με συνοδεία ογρανοπαικτών. Με τον ίδιο τρόπο γινόταν και η επιστροφή.

Τα παραδοσιακά τραγούδια εξυμνούσαν την παρχαρομάνα, με τιμητικά και επαινετικά λόγια.

"Ρωμάνα επαρχάρευεν
κουντούρ' σα λιβαδία"
"Παρχαρομάνα ελάλεσεν, βοούνε τα ραχιόπα
τα χιόνια όλια ελύγανε, τα κρυάδας εχάθαν"

Παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης οι παρχαρομάνες αποκτούσαν φρεσκάδα στο πρόσωπο και την επιδερμίδα εξ αιτίας της αγνής τροφής και του κλίματος του βουνού.

Το άσπρον ταν', το καθαρόν βούτορον, το άσπρο πασκιτάν΄, τα ομοιόμορφα ξερά τσορτάνια θεωρούνταν η προσωπική τους επιτυχία και υπήρχε συναγωνισμός για την ποιότητα και την εμφάνιση των προϊόντων τους.

Τις παρχαρομάνες επισκέπτοταν γυναίκες από τα χωριά και τους έφερναν τρόφιμα, όπως ψωμί, φρούτα, κορκότα, χορταρικά και αλεύρι, ενώ εκείνες τους προσέφεραν γαλακτοκομικά.

Οι άνδρες δεν επισκέπτονταν τις παρχαρομάνες για να αποφεύγονται οι "κακές" οι γλώσσες.
Προκήρυξη διαγωνισμού φωτογραφίας με τίτλο

Οι 13 «Παρχαρομάνες» Μαίρη Καρακασίδου, Ελένη Θεοδωρίδου, Noula Krause, Ουρανία Καλτσόγλου, Αλεξάνδρα Σπυριδωνίδου, Πόπη Κεσίδου, Έη Αλμασίδου, Μαρίνα Γιλτίδου, Εύα Τσαούση, Παπαδοπούλου Ελένη, Κότογλου Ευρύκλεια, Ελευθερία Αγαθαγγελίδου Φούσκα,  Φανή Κεχαγιά