Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου: Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου «Αγία Σοφία, Η εκκλησίες της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» στο πολιτιστικό κέντρο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» την Τρίτη 14. Νοεμβρίου.
Ο αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ιερατικώς προϊστάμενος των Αγίων Πάντων, χαιρέτησε καταλλήλως και αναφέρθηκε στην ευθύνη των Χριστιανών, ιδιαίτερα στον τόπο που ζούμε, να συνδημιουργούν την πραγματικότητα που αναζητούμε.
Ο καθ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, πρόεδρος του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο πανεπιστήμιο του Μονάχου, χαιρέτησε ως βασικός εμπνευστής και παρουσίασε εύστοχα εν συντομία την έκδοση.
Ακολούθησαν δύο εξαιρετικές εισηγήσεις του καθ. συστ. θεολ. π. Στεφάνου Αθανασίου για την έννοια της του Θεού Σοφίας στην θεολογία του Σεργίου Μπουλγκάκοφ και του Δρ. Δρ. Αναργύρου Αναπλιώτη, λέκτορα Κανονικού Δικαίου, για την θρησκευτική ελευθερία και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ.Ο. Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος παρουσιάζοντας τις εργασίες αλλά και τοποθετήσεις επί του θέματος της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν και στην βυζαντινή χορωδία Μονάχου που πλαισίωσαν με ύμνους την εκδήλωση.
Η παρουσίαση συνδιοργανώθηκε από την Ι.Μ. Γερμανίας, Ι.Ν. Αγίων Πάντων, το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου και τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας.
Τι είναι η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας :
Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας είναι μια πολιτική οργάνωση κοινοβουλευτικής συνθέσεως που ιδρύθηκε το 1993, με έδρα τη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα.
Σε ένα πλαίσιο ιστορικών αλλαγών της Ευρώπης την δεκαετία του ’90 φορείς και προσωπικότητες που συμμετείχαν το 1993 σε συνέδριο που συγκάλεσε η Βουλή των Ελλήνων, διαπίστωσαν την ανάγκη παρουσίας της Ορθοδοξίας ως κοινής πολιτισμικής έκφρασης μεγάλου αριθμού Ευρωπαίων πολιτών στην διαμόρφωση της σύγχρονης Ευρωπαϊκής πραγματικότητας. . Η πρωτοβουλία τελικά προέκυψε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, και στην συνέχεια είχε την υποστήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Σήμερα, την ιδιότητα μέλους στη Δ.Σ.Ο. διαθέτουν επίσημες κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες, ενώ συμμετέχουν και ομάδες βουλευτών ή ανεξάρτητες κοινοβουλευτικές προσωπικότητες από τριάντα χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής.
Στόχος του Οργανισμού είναι η ανάπτυξη πολυεπίπεδης πολιτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας προς την κατεύθυνση της ενθάρρυνσης επαφών και διεύρυνσης σχέσεων εμπιστοσύνης, κατανόησης σύγχρονων πολιτικών φαινομένων και κοινωνικών τάσεων και ανάδειξης στοιχείων της Ορθοδοξίας που επηρεάζουν θετικά την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πολιτισμών. Επομένως, δύο πυλώνες πάνω στους οποίους θεμελιώνεται η Δ.Σ.Ο.: αφενός η υπεράσπιση του ανεξάρτητου κοινοβουλευτισμού και αφετέρου η διάδοση και εμπέδωση των αρχών και των αξιών της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης