Schlosspark Nymphenburg: Τo δώρο για τον γιο του που απολαμβάνει όλο το Μόναχο.
Kείμενο και φωτο: Β. Κ.
Στο δυτικό τμήμα του Μονάχου σε μια εκταση περίπου 2000 στρεμμάτων και πίσω απ την επιβλητική αυλή του παλατιού Nymphenburg απλώνεται ένας μικρός επίγειος παράδεισσος που σου δίνει την δυνατότητα χαλάρωσης, ηρεμίας και ενός περιπάτου περισυλλογής χωρίς να χρειαστεί να ανέβεις καν σε αυτοκίνητο. Με τις πολλές πόρτες εισόδου , απο το Μenzing μεχρι το Laim αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τόσο κατοίκους του Μονάχου όσο και του επισκέπτες των ανακτόρων του Nymphenburger Schloss.
Ο Βαυαρός εκλέκτορας Φερδινάνδος Μαρία το έφτιαξε στη σύζυγό του Henriette Adelaide δυτικά της κατοικημένης πόλης του Μονάχου το 1663 με αφορμή τη γέννηση του πολυαναμενόμενου διαδόχου του θρόνου, Max Emanuel. Εδώ η Ηλέκτρα δημιούργησε το «borgo delle ninfe» της, ένα καλοκαιρινό παλάτι με μικρό κήπο.Το 1701 ο κήπος επανασχεδιάστηκε και τοποθετήθηκε ένα κανάλι που έφερνε νερό από το Würm στο πάρκο. Το 1715 έλαβε χώρα η αποφασιστική επέκταση του παλατιού και του κήπου στο ευρέως εξυμνημένο μπαρόκ συγκρότημα. Βασισμένο σε σχέδιο του Dominique Girard, το πάρκο Nymphenburg ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του Joseph Effner. Αυτός ο σχεδιασμένος κήπος συνόδευε το εκτεταμένο πάρκο που μοιάζει με δάσος, στο οποίο κυριαρχούσε το κεντρικό αξονικό κανάλι και δομημένο από πολυάριθμες λεωφόρους και οπτικούς άξονες. Το 1800, ο Βαυαρός εκλέκτορας Max IV Joseph ανέθεσε τον επανασχεδιασμό του τοπίου του πάρκου του παλατιού.. Μεταξύ 1804 και 1823, ο Friedrich Ludwig von Sckell, ο κορυφαίος σχεδιαστής κήπων της εποχής του, πραγματοποίησε τον εξωραϊσμό του συγκροτήματος Nymphenburg. Αντικατέστησε τα υπάρχοντα κανονικά παρτέρια και φράκτες με στοιχεία σχεδίασης φυσικής όψης, με μια ποικιλία δέντρων και θάμνων με τις φυσικές τους μορφές ανάπτυξης, λιβάδια με χώμα με μοντελοποίηση και διαφορετικά ανεπτυγμένα ξυλώδη άκρα, λίμνες και ρυάκια με όχθες και νησιά φυσικού σχήματος και μονοπάτια με καμπύλες πορείες.
Ο Friedrich Ludwig von Sckell πέτυχε να δημιουργήσει έναν κλασικό κήπο τοπίου στο Nymphenburg, με αρμονικήενσωμάτση του παλαιού με το νέο με την ιδιαίτερη γοητεία του οποίου βρισκόταν στη συνεχιζόμενη ύπαρξη εντυπωσιακών στοιχείων του κήπου από την προηγούμενη και θεμελιωδώς διαφορετική στυλιστική εποχή.
Ουσιαστικά πάντρεψε το προηγούμενο στυλ με την ελληνική μυθολογία και έδωσε άλλη εμφαση με το στοιχείο του νερού να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στην γενικότερη εικόνα του πάρκου. Με αυτή τη μορφή, το συγκρότημα έχει παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο στις βασικές του δομές μέχρι σήμερα.
Ενα πάρκο μαγικό, απο αυτά που δεν σε αφήνουν να φύγεις, ειδικά τις ζεστές μέρες του χρόνου απολαμβάνοντας απο τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας το θρόισμα των φύλλων με τα τιτιβίσματα των πουλιών μέχρι λιγο πριν δύσει ο ήλιος που κάνουν την εμφάνισή τους μικρά και μεγάλα ελάφια θέλοντας με της σειρά του να κανουν αισθητή την παρουσία τους και να δώσουν και αυτά με την σειρά τους το στίγμα της ύπαρξής τους.