· 

Γερμανία: Πάνω από 50 χλμ για τον τόπο εργασίας

Οι εργαζόμενοι στην Γερμανία "ταξίδεψαν" κατά μέσο όρο σχεδόν 17 χιλιόμετρα προκειμένου να φθάσουν στο χώρο εργασίας τους 

 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας για τα Κτίρια, τις Αστικές Υποθέσεις και τη Χωρική Ανάπτυξη, 19,6 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία, και επομένως σχεδόν το 60 % όλων των εργαζομένων που υπόκεινται σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, δεν εργάζονταν στον τόπο διαμονής τους. 

 

Για 3,6 εκατομμύρια εργαζόμενους, η μετακίνηση προς την εργασία ήταν μεγαλύτερη από 50 χιλιόμετρα.

 

Το Μόναχο στην κορυφή

Το Μόναχο συνεχίζει να είναι στην κουρυφή του καταλόγου των μεγάλων πόλεων της Γερμανίας με τους περισσότερους "μετακινούμενους" εργαζόμενους: περίπου 400.000 εργαζόμενοι μετακινήθηκαν από τον τόπο κατοικίας τους στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας πέρυσι για να εργαστούν. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο, 385.000 στη Φρανκφούρτη, 355.500 στο Αμβούργο, σχεδόν 327.000 στο Βερολίνο και περίπου 282.000 στην Κολωνία.

 

Σε αραιοκατοικημένες περιοχές και στα περίχωρα των μεγάλων κέντρων της αγοράς εργασίας όπως το Βερολίνο, το Μόναχο και το Αμβούργο, οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες. «Σε σύγκριση όλων των ανεξάρτητων πόλεων και περιοχών, οι εργαζόμενοι που μετακινήθηκαν στο χώρο εργασίας τους ήταν στις περιφέρειες Ludwigslust-Parchim (27,9 χιλιόμετρα), Altmarkkreis Salzwedel (27,3 χιλιόμετρα), Märkisch-Oderland (27 χιλιόμετρα), Landsberg am Lech (26,6 χιλιόμετρα) και Dahme-Spreewald (26 χιλιόμετρα) ανέφερε το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο.

 

Μικρότερες πόλεις  

Λίγες είναι οι μεγάλες πόλεις από τις οποίες κάτοικοι που μετακινούνται εκτός πόλης είναι περισσότεροι από αυτούς που εισέρχονται. 

Αυτό συμβαίνει σε μικρότερες πόλεις που συνορεύουν με τα μεγάλα κέντρα της αγοράς εργασίας - όπως το Fürth, το Offenbach και το Bergisch-Gladbach - καθώς και ορισμένες πόλεις στην περιοχή του Ρουρ, όπως το Oberhausen, το Herne, το Bottrop, το Hamm, το Moers και το Gelsenkirchen. 

 

Η αξιολόγηση από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο βασίζεται σε δεδομένα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης. Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία δεν δείχνουν πόσοι πραγματικά μετακινήθηκαν στο χώρο εργασίας ή εργάστηκαν από το σπίτι. Τα στοιχεία δεν αναφέρουν επίσης και τα μέσα μεταφοράς των εργαζομένων