Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 08.03.2023 - DigitALL: Καινοτομία και τεχνολογία για την ισότητα των φύλων
Η ιστορική διαδρομή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας δε ξεκινά με την υιοθέτησή της από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1977. Πολύ νωρίτερα γιορτάσθηκε στη Νέα Υόρκη η ημέρα της γυναίκας συγκεκριμένα στις 28.02.1909. Ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο κατά τη διάρκεια του δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Κοπεγχάγη μετά από πρόταση των γερμανίδων φεμινιστριών Louise Tzietz, Klara Zetkin και Käthe Duncker να γιορτάζεται κάθε χρόνο. Φυσικά η ψήφος και η ανάδειξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα ήταν τα κεντρικά θέματα της ημέρας.
Στην Ελλάδα ξεχωρίζει η μορφή της Καλλιρόης Παρρέν με το έντυπο “Εφημερίς των Κυριών” και το Λύκειο των Ελληνίδων που ιδρύθηκε από την ίδια η οποία θίγει την εκπαίδευση των κοριτσιών, θέτει τα πρώτα φεμινιστικά αιτήματα για ισότιμη εκπαίδευση, εργασιακά δικαιώματα και ίση μεταχείριση.
Η ημέρα αυτή όμως δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και μία υπενθύμιση των αγώνων που δίνουν καθημερινά οι γυναίκες σε όλον το κόσμο για να κατακτήσουν τη θέση που τους ανήκει.
Σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνεται η καταπίεση των γυναικών και των κοριτσιών και οι επιθέσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα τους παίρνουν ανησυχητικές πλέον διαστάσεις (πχ Ιραν, Αφγανιστάν). Στο δυτικό κόσμο τίθεται θέμα ίσων ευκαιριών στην απασχόληση, ίσης αμοιβής για ίση εργασία και ισότιμης συμμετοχής σε θέσεις ευθύνης. Παρατηρήστε προσεκτικά τη φωτογραφία από το γεύμα των CEO στην σύσκεψη ασφαλείας του Μονάχου το 02/2022. https://pbs.twimg.com/media/FL8SvZaX0AA_2iD?format=jpg&name=medium
Σωστά βλέπετε: Δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα. Πολύ πιθανό να προετοίμασαν γυναίκες το γεύμα και τη σύσκεψη και να τακτοποίησαν το τραπέζι μετά τη λήξη του γεύματος.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 2023 είναι “DigitALL: Καινοτομία και τεχνολογία για την ισότητα των φύλων”.
Διαπιστώνεται ένα ψηφιακό χάσμα μεταξύ των φύλων που εμποδίζει τις γυναίκες να αποκομίσουν πλήρως τα οφέλη της ψηφιακής τεχνολογίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο διαπιστώνεται ότι οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιοποιημένες πληροφορίες και παροχές υπηρεσιών και επομένως σε νέες επαγγελματικές δυνατότητες. Για παράδειγμα στη νότια Ασία 58 % των ανδρών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και μόλις 28 % των γυναικών.
Γεγονός είναι ότι το ανδρικό φύλο είναι αυτό που προγραμματίζει τους αλγόριθμους που επηρεάζουν όλο και περισσότερο τη ζωή μας σύμφωνα με το κοινωνικό τους υπόβαθρο, το οποίο διαμορφώνεται επίσης από τις υπάρχουσες σχέσεις των δύο φύλων. Μερικά αμερικανικά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το Yale, έκαναν πειράματα με τα αποτελέσματα που θα έβγαζαν αλγόριθμοι για υποθέσεις που είχαν ήδη δικασθεί. Η τεχνική νοημοσύνη οδήγησε σε περίπου 90 % των υποθέσεων στο ίδιο αποτέλεσμα. Ενδιαφέρον όμως είναι ότι τα αποτελέσματα στα οποία οδήγησε η εφαρμογή της τεχνικής νοημοσύνης ήταν πιο ρατσιστικά έναντι των γυναικών. Ως αιτία φέρεται το γεγονός ότι οι προγραμματιστές είναι συνήθως λευκοί άνδρες κάτω των 25 ετών.
Μελέτες που έγιναν δείχνουν ότι οι γυναίκες βλέπουν λιγότερα πλεονεκτήματα στην επαγγελματική τους ζωή μέσω της ψηφιοποίησης σε σχέση με τους άνδρες και χρησιμοποιούν λιγότερο συχνά από τους άνδρες ειδικό λογισμικό και ψηφιακές τεχνολογίες στην εργασία. Αυτό το χάσμα διαπιστώνεται κυρίως μεταξύ των εργαζομένων μερικής και ολικής απασχόλησης και οι γυναίκες είναι αυτές που σε μεγάλο ποσό εξασκούν μερική απασχόληση. Οι γυναίκες εργαζόμενες αξιολογούν κατά μέσο όρο ως χειρότερες τις επαγγελματικές τους ευκαιρίες σε έναν ολοένα και περισσότερο ψηφιοποιημένο κόσμο εργασίας.
Τέλος οι απειλές, το μίσος και η σεξουαλικοποιημένη βία στα κοινωνικά μέσα διαδικτύωσης αφορούν συχνότερα γυναίκες. Ειδικά οι γυναίκες δημοσιογράφοι, bloggers και γυναίκες πολιτικοί πλήττονται συχνότερα απ’ ότι οι άνδρες συνάδελφοι τους.
Οι στόχοι της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας έχουν παραμείνει εδώ και 100 χρόνια επίκαιροι: Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Το θέμα των ίσων δικαιωμάτων αφορά όλους μας, για να να γίνει ένα δίκαιος κόσμος πραγματικότητα και να μην παραμείνει ουτοπία. Κι αυτό πρέπει να γίνει όσο γίνεται πιο γρήγορα και ακόμα καλύτερα αμέσως.
Λύκειο των Ελληνίδων – Γραφείο Μονάχου