· 

Löwenbräukeller

 

ΜΟΝΑΧΟ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Προκειμένου να μεταφέρει το Wirtsgarten της Löwenbräu από την Sandstraße στις εγκαταστάσεις του ζυθοποιείου του, ο Ludwig Brey, (ζυθοποιός και ιδιοκτήτης της Löwenbrauerei)  θα αγοράσει  το ακίνητο από τον "Bierwirt" Nikolaus Naßl στην Stiglmaierplatz στα τότε σύνορα μεταξύ Maxvorstadt και Neuhausen. Το 1882/83, το Löwenbräukeller χτίστηκε σύμφωνα με τα σχέδια του Albert Schmidt και εγκαινιάστηκε πανηγυρικά στις 14 Ιουνίου 1883.Το μόνο που του έλλειπε πλέον ήταν ένας π[υργος και γι αυτο ο Schmidt συνεργάστηκε με τον Friedrich von Thiersch, ο οποίος σχεδίασε την πρόσοψη και τον πύργο, ο οποίος από το 1894 κοσμεί την επιβλητική πρόσοψη του κτηρίου.

 

Μετά  την ανακαίνιση, η μία καινοτομία  διαδέχεται την άλλη. Για πρώτη φορά στο Μόναχο, οι επισκέπτες δεν χρειάζεται να ξεπλύνουν μόνοι τους τα ποτήρια τους. Τα τραπεζομάντιλα και οι χαρτοπετσέτες διακοσμούν τα τραπέζια και γίνοντα αναπόσπαστο κομμάτι της διακόσμησης . Αλλά η μεγαλύτερη καινοτομία θα γίνει μακράν ο φωτισμός του κτιρίου με ηλεκτρικούς πλέον λαμπτήρες, εντελώς πρωτοποριακό για την εποχή . 

 

Σύντομα η Löwenbräukeller θα γίνει κέντρο εκδηλώσεων. Γύρω στο 1900 εμφανίζονταν γνωστοί και δημοφιλείς καλλιτέχνες, όπως ο Βιεννέζος Deutschmeister και ο Αμερικανός John Philip Sousa, γνωστός για τις συνθέσεις του σε εμβατήρια. Από το 1890 περίπου, η Löwenbräukeller φιλοξενεί το Redouten, ένα προπύργιο του καρναβαλιού του Μονάχου.

Θα ακολουθήσει η ανακαίνιση του 1910-1911

 

Στις 8 Νοεμβρίου 1923, μία ημέρα πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Χίτλερ, ο Χέρμαν Έσερ, ακόλουθος του Χίτλερ, έδωσε μια ομιλία στο Löwenbräukeller και συνέταξε μια "Διακήρυξη προς τον γερμανικό λαό". Από το 1940 έως το 1943, οι συναντήσεις για την επέτειο του πραξικοπήματος του Χίτλερ το 1923 γίνονταν εδώ, καθώς ο αρχικός χώρος συγκέντρωσης στο Bürgerbräukeller παρέμεινε ακατάλληλος μέχρι το τέλος του πολέμου λόγω της απόπειρας δολοφονίας του Georg Elser. Στις 8 Νοεμβρίου 1942, ο Αδόλφος Χίτλερ εκφώνησε μια 55λεπτη ομιλία στο Löwenbräukeller την παραμονή της 9ης Νοεμβρίου προσπαθώντας να πείσει τους ακροατές του ότι η μάχη στο Στάλινγκραντ ήταν νικηφόρα.

 

Στις17 Δεκεμβρίου 1944 θα βομβαρδιστεί από την βρετανική αεροπορία προκαλώντας σοβαρές ζημιές και καταστρέφωντας ολοσχερώς  την καντρική αίθουσα. Ανακατασκευάστηκε το 1950. Κατά τη διαδικασία αυτή, η σκηνή μεταφέρθηκε από το κέντρο της βόρειας πλευράς στη δυτική πλευρά. Η αίθουσα Schwemme και οι μικρές αίθουσες απέκτησαν ένα πιο μοντέρνο σχέδιο, σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής. Τέλος, η στοά ξαναχτίστηκε στην ανατολική πλευρά. Το 1958 θα τελειώσει η ανακαίνιση, συμπεριλαμβανομένου του πύργου και της πρόσοψης.

 

Στις 12 Απριλίου του 1973, θα γραφτεί μια μαύρη σελίδα στην διασκέδαση του Μονάχου. Mετά από συναυλία του Bravo που πραγματοποιείται στην Löwenbräukeller για τους νέους οι φίλοι του Bravo ψηφίζουν για το κορίτσι της χρονιάς. Τα εφηβικά είδωλα Chris Roberts και Peter Maffay εμφανίζονται, τα εισιτήρια κοστίζουν δύο μάρκα. Πάνω απο 3.000 νέοι στριμώχνονται στο Löwenbräukeller, αν και μόνο 1.800 έχουν δικαίωμα εισόδου. Στο τέλος της συναυλίας  και κατά την αποχώρηση, 3000 νεαροί θαυμαστές της ποπ θα στριμωχτούν μέσα από 99 εκατοστά της μιας μόνο πλευράς της πόρτας  που είναι ανοιχτή. Ξεσπά πανικός, τα πρώτα παιδιά καταρρέουν.  Αποτέλεσμα δύο νεκροί και πάνω απο 40 τραυματίες.

 

Το 1984/85, το Bräustüberl καθώς και πολλά παρακείμενα δωμάτια ανακαινίζονται σύμφωνα με τα κριτήρια προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα, η κουζίνα της αίθουσας δεξιώσεων ανακαινίστηκε πλήρως και οι εξωτερικές εγκαταστάσεις επανασχεδιάστηκαν, διατηρώντας παράλληλα τα παλιά δέντρα. 

 

Τη νύχτα από τις 23 προς τις 24 Ιουλίου 1986, η αίθουσα χορού με τη στοά, το μπαλκόνι και το σκηνικό θα καεί ολοσχερώς. Η ανοικοδόμηση πραγματοποιήθηκε από το κατασκευαστικό γραφείο της ζυθοποιίας σύμφωνα με σχέδια του W. Flaschl. Στις 21 Απριλίου 1990 πραγματοποιήθηκε στο Löwenbräukeller ένα νεοναζιστικό συνέδριο με το σύνθημα "Η αλήθεια σε ελευθερώνει". Κατά τη διάρκεια αυτής, οι παρευρισκόμενοι επιχείρησαν την αναβίωση της ναζιστικής πορείας της 9ης Νοεμβρίου 1923 (Hitler-Ludendorff-Putsch). Οι εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας στο τρίγωνο Nymphenburger-Dachauer-Sandstraße.κατεδαφίστηκαν το 2007 για να δημιουργηθεί χώρος για κατοικίες και κτίρια γραφείων, αφήνωντας „ορφανό“ το κεντρικό κτήριο. 

Ιδιοκτήτης του διατηρητέου κτιρίου είναι ο Wiesnwirt του Μονάχου Eduard Reinbold, ο οποίος είχε αποκτήσει την Löwenbräukeller στα τέλη του 2015 από την Custodia AG. Η AG προέκυψε από την Löwenbräu AG, από τον August von Finck Junior. Διαχειριστής παρέμεινε αρχικά ο Christian Schottenhamel, επίσης Wiesnwirt, μέχρι που ο γιος του Reinbold, Ludwig Reinbold, θα αναλάβει τη διαχείριση τον Απρίλιο του 2018.

 

Löwenbraukeller και Ελληνισμός 

Η μεγάλη αίθουσα της Löwenbraukeller διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο της αίθουσας στην οποία διαχρονικά έχουν πραγματοποιηθεί οι περισσότερες ελληνικές εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα μετά το ,,τέλος,, της Bürgerbräukeller και της Schwabingerbräu (αλλά και το κενό από την περίοδο ανακαίνισης της Salvatorkeller) δεκάδες εκδηλώσεις διοργάνωναν σύλλογοι, Κοινότητα, πολιτικά κόμματα. Ακόμη και συναυλίες (Οικονομόπουλος, Θεοδωρίδου κ.α.) με μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών πραγματοποιήθηκαν στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων.

Μάλιστα τις περισσότερες φορές η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο και αυτό ανεξάρτητα αν οι εκδηλώσεις γινόταν τις γιορτές των Χριστουγέννων ή σε άλλο μήνα του έτους.

Μεγάλοι δημοτικοί καλλιτέχνες , δεκάδες Έλληνες πολιτικοί, ακόμη και αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκαν στην Löwenbraukeller.  

Από τις μεγαλύτερες μουσικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα ήταν το Φεστιβάλ ελληνικών χορών στο οποίο συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα όλων των συλλόγων του Μονάχου.

Ήταν η εποχή που οι σύλλογοι δημιούργησαν «καλά ταμεία» ιδιαίτερα όταν το Service πέρασε σε Self Service και έτσι μειώθηκε το ενοίκιο της αίθουσας,

Έτσι μέσα στην αίθουσα αυτή κρύβονται χιλιάδες αναμνήσεις των Ελλήνων του Μονάχου και περιχώρων.

 

Πηγή: Wikipedia, Löwenbräukeller

Επιμέλεια : Βασίλης Καραμαγκιόλης