O απολογισμός για τον Ελληνισμό του Μονάχου το 2019
Tης συντακτικής επιτροπής του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ
Όπως κάθε χρόνο, και φέτος, θα επιχειρήσουμε τον καθιερωμένο απολογισμό για τον Ελληνισμό του Μονάχου, κυρίως σε σχέση με τους οργανωμένους φορείς του.
Έλληνες στο Μόναχο
26.500 Έλληνες ζούν στο Μόναχο (31.12.2018) Οι περισσότεροι στις περιοχές Milbertshofen - Am Hart, Ramersdorf - Perlach και Feldmoching - Hasenbergl και Allach - Untermenzing.
H χρονιά που τελειώνει είχε δυο κυρίαρχα θέματα. Και αναφερόμαστε σε κυρίαρχα θέματα τα οποία είτε κινητοποίησαν τον Ελληνισμό της πόλης μας είτε τον απασχόλησαν ιδιαίτερα είτε επηρεάζουν το μέλλον του.
Το άδοξο τέλος του υπό ανέγερση σχολικού διδακτηρίου
Η Ελληνική πλευρά συμφώνησε με το Δήμο Μονάχου, το κτίριο βρίσκεται σε φάση κατεδάφισης και η υπόσχεση όπως προβλέπει η συμφωνία είναι ένα σχολικό κτίριο που θα εξυπηρετεί και το διπλανό γερμανικό γυμνάσιο και τα ελληνόπουλα και θα ανήκει στο Δήμο Μονάχου.
Το συμπέρασμα: Από το 2008 που έληξαν τα διαδικαστικά του Δήμου και των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να έχει ολοκληρώσει το έργο και να μη δώσει δικαιώματα στη γερμανική πλευρά. Ακόμη και στην περίοδο της κρίσης μπορούσε να κάνει παρεμβάσεις. Από την άλλη και η γερμανική πλευρά από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι αντιδράσεις του συνοικιακού συμβουλίου ήθελε να βρει μια λύση να πάρει πίσω το οικόπεδο. Πάτησε στην ασυνέπεια της ελληνικής πλευράς και έτσι ένα όνειρο που οι ίδιοι οι φορείς δρομολόγησαν είχε το εφιαλτικό τέλος του.
Η συμμετοχή των Ελλήνων του Μονάχου στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019
O αριθμός των Ελλήνων που ψήφισαν στο Μόναχο Ελληνικά Κόμματα στις Ευρωεκλογές του 2019 αυξήθηκαν σχεδόν κατά 25% με τον αριθμό των προτελευταίων εκλογών αλλά ο αριθμός των 750 είναι μικρότερος άλλων εποχών. Άγνωστος είναι ο αριθμός των Ελλήνων που επέλεξε να ψηφίσει γερμανικά κόμματα αλλά και αυτός δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα μεγάλος.
Οργανωμένοι φορείς - συλλογικότητες - δράσεις
H Hπειρωτική Κοινότητα (50 χρόνια) και ο σύλλογος Ελασσονιτών (35 χρόνια) γιόρτασαν φέτος επετείους γενεθλίων τους.
Η Ηπειρωτική Κοινότητα είχε φέτος αρκετές κεντρικές δράσεις όπως τη διοργάνωση στο Μόναχο του Ανταμώματος των ηπειρωτικών συλλόγων της Ευρώπης, τη συλλογή πλαστικών καπακιών για φιλανθρωπικό σκοπό και ίσως κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή στην παρέλαση παραδοσιακών φορεσιών του Oktoberfest.
Ο Σύλλογος Ελασσονιτών διοργάνωσε μια, κατά γενική ομολογία, όμορφη μουσικοχορευτική επετειακή εκδήλωση για την επέτειό του με αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου στην Ελασσόνα.
O Σύλλογος Ποντίων Mονάχου "ξέφυγε" και φέτος σε διαφορετικές δράσεις. Η έκθεση ποντιακών παραδοσιακών φορεσιών, η έκδοση βιβλίου μαγειρικής ποντιακών εδεσμάτων στην ελληνική και γερμανική γλώσσα η επίσκεψη στο μουσείο μνήμης των θυμάτων του ναζιστικού καθεστώτος στο Μόναχο ήταν μερικές από τις δράσεις του συλλόγου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση της επετείου των 100 χρόνων από το ξεκίνημα της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού. Κορυφαία η επίσημη εκδήλωση (συναυλία στην ενορία των αγίων Πάντων) με συμμετοχή και μηνύματα καλεσμένων της τοπικής κοινωνίας.
Ο Σύλλογος Κρητών είχε και φέτος ιδιαίτερα μαζικές εκδηλώσεις τόσο στις εκδηλώσεις πρωτοχρονιάς όσο και της παραδοσιακής και καθιερωμένης εκδήλωσης με "το ψήσιμο αρνιών".
Προχώρησε όμως και σε θεματικές εκδηλώσεις όπως αυτή για το ,,Μινωικό Πολιτισμό" με τη διευθύντρια του αρχαιολογικού μουσείο Ηρακλείου όπως και την εκδήλωση για την "Κρητική διατροφή"
Οι σύλλογοι Θρακιωτών, Ιονίων, Αιγαίου ενισχύουν την εθνικοτοπική δράση τους, με την λειτουργία χορευτικών συγκροτημάτων, με νέες και νέους, που πλαισιώνουν τις καθιερωμένες πλέον εκδηλώσεις τους ενώ δηλώνουν και ομορφαίνουν με την παρουσία τους κεντρικές εκδηλώσεις όπως π.χ. ελληνοβαυαρική στην Odeonsplatz.
Ο σύλλογος Θρακιωτών πρωτοστάτησε (μαζί με Λύκειο Ελληνίδων, Λέσχη Επιστημόνων και ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ) και στις εκδηλώσεις αφιέρωμα για τον Καραθεοδωρή (πρωτοβουλία της ενορίας των Αγίων Πάντων). Σημειώνεται ότι στην επιτροπή για την εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τον Καραθεοδωρή συμμετείχε και η Βαυαρική Κυβέρνηση, η Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου και το Μουσείο Καραθεοδωρή Κομοτηνής, με σχετικό ρεπορτάζ και της βαυαρικής τηλεόρασης. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε και η τελετή για την επίσημη ονοματοδοσία του Λυκείου Μονάχου σε "Ελληνικό Λύκειο Μονάχου Κωνσταντινος Καραθεοδωρή"
Το 2019 είχε και την επανεμφάνιση/επαναλειτουργία αρκετών συλλόγων.
Μετά από κάποια οργανωτικά προβλήματα ο Σύλλογος Μακεδόνων εξέλεξε νέο ΔΣ το οποίο μάλιστα διοργάνωσε και εκδήλωση. Πρέπει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα των οργανωτικών προβλημάτων ο σύλλογος είχε τα τελευταία χρόνια παρουσία ιδιαίτερα στο θέμα της Μακεδονίας με τη διοργάνωση συγκεντρώσεων ενώ συμμετείχε και σ όλες τις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
Ο ιστορικός Πανθεσσαλικός σύλλογος, μετά από μια παύση δράσης για πολλά χρόνια πραγματοποίησε επανεκκίνηση με την εκλογή νέου ΔΣ, τη δημιουργία χορευτικού και τον προγραμματισμό εκδήλωσης αχρές του νέου έτους.
Το ίδιο ισχύει και για τον ηπειρώτικο σύλλογο "ΣΟΥΛΙ" ο οποίος δημιούργησε χορευτικό συγκρότημα ενώ προωθεί και άλλες δράσεις για τους νέους και το παιδικό τμήμα του συλλόγου (ζωγραφική κλπ). Στο σημείο αυτό οφείλουμε να αναφερθούμε ότι ο σύλλογος στήριξε την φιλανθρωπική αναλαβάνοντας (αφιλοκερδώς) το σχεδιασμό των κεντρικών πλακάτ.
Φέτος ιδρύθηκε και ένας νέος σύλλογος στo πλαίσιο των εθνικοτοπικών συλλόγων και συγκεκριμένα το Χοροεργαστήρι με αναφορά στο Αιγαίο και χορούς της Μικράς Ασίας και του Πόντου.
Οι σύλλογοι Σερραίων και Κοζανιτών απευθύνονται περισσότερο στο στενό κύκλο των μελών και φίλων τους. Και οι δύο σύλλογοι συμμετείχαν και φέτος στην 5η φιλανθρωπική .
Το Λύκειο Ελληνίδων συνεχίζει τις θεματικές και πολιτιστικές τους δράσεις - εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό. Ενώ με το χορευτικό του συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις του Δήμου και άλλων φορέων κάνοντας το άνοιγμα στην τοπική κοινωνία.
Η Λέσχη Επιστημόνων προχώρησε και φέτος σε διάφορες θεματικές εκδηλώσεις με κορυφαία την εκδήλωση με τον καθηγητή Γεώργιο Πρεβελάκη με θέμα «Ποιοι είναι οι Έλληνες; Μια ταυτότητα σε κρίση»
Ο σύλλογος "Φιλαρμονία" έκανε και φέτος, αισθητή την παρουσία του, ενώ είναι από τους ελάχιστους φορείς που απευθύνεται τόσο σε Έλληνες όσο και σε Γερμανούς.
Το Ίδρυμα Παλλάδιον συνέχισε τις δράσεις του στο επίπεδο της προώθησης του πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας με διαλέξεις, ανταλλαγές μαθητών Ελλάδας – Γερμανίας, προγράμματα σε συνεργασία με το Βαυαρικό Υπουργείο Παιδείας.
Φέτος το ΠΑΛΛΑΔΙΟ αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος των δράσεών του στην επέτειο συμπλήρωσης 50 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας ελληνικών σχολείων στο Μόναχο. προχώρησε σε συζητήσει στρογγυλής τραπέζης, ηλεκτρονική έρευνα σε πρώην μαθητές των ελληνικών σχολείων, έκθεση μαθητών των σημερνών σχολείων με αναφορά στους γονείς-παππούδες που πήγαιναν στα σχολεία ενώ για 3η φορά διοργάνωσε τη συνάντηση ελληνοβαυαρικών χορωδιών νέων.
Με δράση στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού στη χώρα μας κινήθηκε και φέτος - πέρα από τις καθιερωμένες δράσεις του - το "Ελληνικό Σπίτι" Μονάχου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εκδηλώσεις και δράσεις για υπερήλικους, αλλά και στη συνεργασία με γερμανικούς φορείς και φορείς άλλων εθνοτήτων, ενώ συνέχισε τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του (π.χ καλοκαιρινή εκδήλωση) και τη συμμετοχή του σε δράσεις του συνοικιακού συμβουλίου του Βεστεντ.
Ο ελληνικοί αθλητικοί σύλλογοι είχαν θετική παρουσία με τον Ηρακλή Μονάχου να συνεχίζει να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, αλλά και τις άλλες ομάδες, όπως Γαλανόλευκος Ντάχαου, FC Pontos και FC Hellas να φέρουν καλά αποτελέσματα. Φέτος η FC Hellas κατόρθωσε να ανέβει κατηγορία βγαίνοντας πρωταθλήτρια. Μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά για τη συγκεκριμένη ομάδα πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι προχωρά σε διάφορες πολιτιστικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες με ταξίδια των νέων στην Ελλάδα.
Άξια αναφοράς είναι η παιδική χορωδία "Μελωδία", υπό την εποπτεία του π. Γεωργίου Βλέτση, η οποία συμμετείχε σε διάφορες ποιοτικές εκδηλώσεις όπως τη 3η Ελληνοβαυαρική συναυλία τον Ιούνιο μαζί με την Χορωδία Δωματίου του Albrecht Altdorfer Gymnasiums Regensburg ενώ βρέθηκε και φέτος στο μπαλκόνι του Δημαρχείου του Μονάχου για να τραγουδήσει τα κάλαντα.
Το θεατρικό τμήμα της "Μελωδίας" ανέβασε φέτος την παράσταση Matilda και εισέπραξε πολλά συγχαρητήρια.
Η "Μπουάτ" καθιερώθηκε απόλυτα στο χώρο της διαφορετικής διασκέδασης στην πόλη και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε όλες τις βραδιές προπωλεί τα εισιτήρια.
Δεν θέλουμε όμως να παραλείψουμε την αναφορά μας στα μουσικά σχήματα που φέτος δήλωσαν αφιλοκερδώς συμμετοχή στην 5η φιλανθρωπική εκδήλωση όπως "Ηχοχρώματα" ,, "ΠΟΛΥΦΩΝΟ", "Μουσικές διαδρομές" αλλά και τα παιδιά του Μονάχου που κάλυψαν αφιλοκερδώς του μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης για την 1η γενιά μεταναστών του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ. Όπως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τα μουσικά σχήματα GENIMA Band, Kώστας και Μενέλαος, τα "Μουρμουράκια" , το ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΘΕΜΑ, Salonika Band που συμμετείχαν στη φετινή παρουσίαση του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ όπως και οι καλλιτέχνες Αρης Αριστοφλανους, Κώστας Παπαδόπουλος, Γιώργος Λαμπρινάκος, Σάκης Αντωνιάδης, καθώς και τα Ωδεία GENIMA και KALLITON.
Αξιοσημείωτες δράσεις σε κοινωνικό επίπεδο είχε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου των ελληνικών σχολείων καθώς και ο Σύλλογος Γονέων από τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ).
Μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι και για τις παραστάσεις της θεατρικής ομάδας «Ελλάς Μονάχου» που συνεχίστηκαν και φέτος.
Kαι τη χρονιά που πέρασε προχώρησε σε ανοιχτές θεματικές εκδηλώσεις η "Πρωτοβουλία Ελλήνων Ιατρών Μονάχου"
Η εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου έχει πλέον καθιερωθεί ως μέρος της προβολής του ελληνικού κινηματογράφου και πραγματοποιήθηκε φέτος για 33η χρονιά προσελκύοντας πολλούς Έλληνες αλλά και φίλους της χώρας μας,.
Η Ελληνοβαυαρική εκδήλωση που διοργάνωσε η Εκκλησία με συλλόγους και φορείς, ο εορτασμός της Ανάστασης ανήμερα του Ελληνικού Πάσχα, οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις των ενοριών , διαλέξεις σε συνεργασία με τη Θεολογική σχολή LMU ήταν μερικές από τις εκδηλώσεις των ορθόδοξων ενοριών (πέρα από το θρησκευτικό τους πρόγραμμα).
Τελευταία αφήσαμε την Ελληνική Κοινότητα Μονάχου. Η δική μας θέση ως "Δορυφόρος" ήταν ξεκάθαρη και παραμένει σταθερή τα τελευταία χρόνια. Για να λύσουμε τα προβλήματα της Κοινότητας υπάρχουν δυο δυνατότητες. Η θεσμικά (καταστατικό) ή μέσω ενός ανοιχτού και δημόσιου διαλόγου. Όλα τα υπόλοιπα μπορεί να αποτελούν πρωτοβουλίες "καλής θέλησης" αλλά όταν δεν γίνονται υπό το φως της ημέρας και μάλιστα επιδιώκουν τη δρομολόγηση αποφάσεων χωρίς ανοιχτό διάλογο δεν εξυπηρετούν το στόχο. Επίσης πιστεύουμε ότι τα προβλήματα της Κοινότητας δεν είναι μόνο τοπικά αλλά υπάρχει θέμα συνολικά με το θεσμό των Κοινοτήτων.
Στο πλαίσιο των περιχώρων του Μονάχου συνέχισαν με δράσεις οι Ελληνικές Κοινότητες Haar, Karlsfeld και Geretsried.
Ευχόμαστε Καλή και Εποικοδομητική χρονιά σε όλο τον Ελληνισμό
Τον απολογισμό για τον Ελληνισμό της Γερμανίας μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ