Πως ζει οικονομικά η νεολαία στην Γερμανία

Πως ζει οικονομικά η νεολαία στην Γερμανία

Με αφορμή της ,,παγκόσμιας ημέρας των νέων, (12 Αυγούστου) η Ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία παρουσίασε στοιχεία όσον αφορά την οικονομική ζωή των νέων στην Γερμανία.

 

Kεντρικά συμπεράσματα:

  • Το ποσοστό των νέων που ζουν κυρίως από τη δική τους εργασία έχει μειωθεί τα τελευταία 30 χρόνια από 47% σε 39%
  • Η ανεργία των νέων στο 5,9% το 2023 είναι το ίδιο χαμηλή όπως το 2019 (5,8%)
  • Το μερίδιο των νέων 15 έως 24 ετών στο συνολικό πληθυσμό παραμένει χαμηλό (10,1% στο τέλος του 2023 )

 

Αναλυτικά: 

Το 60% των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών δεν οικονομικά ανεξάρτητο το 2023, αλλά εξαρτώνταν κυρίως από την οικογενειακή υποστήριξη ή από κρατικές παροχές για τα προς το ζην. Αντίθετα, μόλις το 39% κέρδιζε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του μόνο του, δηλαδή κυρίως από τη δική του απασχόληση. Για μόλις το 1%, τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία αποτελούσαν την πηγή του βιοπορισμού τους ακόμη και σε νεαρή ηλικία. Αυτό ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στις 12 Αυγούστου με βάση τα αποτελέσματα της μικροαπογραφής. 

 

Οι μισοί από τους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών (49%) ζούσαν κυρίως από το εισόδημα των γονέων τους ή άλλων συγγενών τους. Ένας στους εννέα νέους (11%) αντλούσε τα προς το ζην το 2023 κυρίως από δημόσιες παροχές, όπως το BAföG, υποτροφίες ή το επίδομα του πολίτη (Burgergeld)

 

Οι μισοί ενήλικες νέοι έως 24 ετών ζουν από το δικό τους εισόδημα

Στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 24 ετών, το ποσοστό εκείνων που εξαρτώνται κυρίως από το εισόδημα των συγγενών ήταν χαμηλότερο: το 2023, ήταν 35%. Αντίθετα, λίγο περισσότεροι από τους μισούς (51%) νέους ηλικίας 18 έως 24 ετών κέρδιζαν ήδη το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους μόνοι τους. Το 13% εξαρτιόταν κυρίως από δημόσιες παροχές και το 1% ζούσε ήδη κυρίως από τα δικά του περιουσιακά στοιχεία.

 

Εργασία

Το 1993, το 47% των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών εξακολουθούσε να κερδίζει τα προς το ζην κυρίως από τη δική του εργασία, δηλαδή σχεδόν 9 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι το 2023. Αντίθετα, το ποσοστό εκείνων που εξαρτώνταν κυρίως από την οικονομική στήριξη της οικογένειας ή από κρατικές παροχές ήταν ακόμη χαμηλότερο πριν από 30 χρόνια: Τότε, το 43% βασιζόταν στο εισόδημα από συγγενείς και το 9% σε κρατικές παροχές ως κύρια πηγή διαβίωσης. 

Η τάση των τελευταίων δεκαετιών είναι επίσης πιθανό να αντανακλά το γεγονός ότι ένα αυξανόμενο ποσοστό των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών εξακολουθεί να φοιτά στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο ή στην επαγγελματική κατάρτιση αναφέρει η στατιστική υπηρεσία