ΜΟΝΑΧΟ. Ταξίδι στο χρόνο
Το κτίριο του Hertie στο Schwabing
Επιμέλεια: Βασίλης Καραμαγκιόλης
Πηγή: Πηγή: Wochenanzeige.de, Foto: Pacifi11
Schwabing - Για περίπου τρεις δεκαετίες, το πολυώροφο Hertie στην οδό Leopoldstraße ήταν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κτίρια του Μονάχου. Του χρόνου 2024, το μαύρο γυάλινο παλάτι θα μπορούσε να γιορτάσει τα 60ά του γενέθλια.
Δεν ήταν απλά ένα κτήριο ανάμεσα στα τόσα άλλα. Ηταν ,,το κτήριο,, είχε μια άλλη αίγλη και ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο τόσο με τα άψυχα που το περιέβαλαν , όσο και με τις χιλιάδες κόσμο που πηγαινοέρχονταν καθημερινά . Να φανταστείτε ότι το προσωπικό του παραδοσιακού πολυκαταστήματος, το οποίο κατεδαφίστηκε το 1992, εξακολουθούσε να συναντιέται τακτικά για να θυμάται τις περιπετειώδεις εποχές μέχρι και πρίν την πανδημία. Γιατί ο “ουρανοξύστης“ ήταν μέρος της κουλτούρας του Schwabing, όπου συναντιόντουσαν οι περισσότεροι επιφανείς της περιοχής για να ψωνίσουν.
Όταν ο “ουρανοξύστης Hertie“ χτίστηκε το 1964 υπό τον τότε δήμαρχο Hans-Jochen Vogel, όχι πολύ μακριά από τη Münchner Freiheit, ξέσπασε θύελλα διαμαρτυριών ότι ο “γίγαντας“ θα καταβροχθίσει τους πάντες και τα πάντα. Το ογκώδες, ύψους 50 μέτρων οικοδομικό τετράγωνο προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους και εφημερίδες όπως η "Die Zeit" έγραψαν τον τίτλο: "Η γειτονιά καταστρέφεται. Όταν το ενδεκαώροφο κτίριο κατεδαφίστηκε το 1992, λόγω της λήξης της κληρονομικής μίσθωσης του κτιρίου (Erbbaurecht), υπήρχε ακόμα συζήτηση για σχέδια επισκευής ή ακόμη και μερικής ανακατασκευής.
Για τους κατοίκους της περιοχής όμως και γενικότερα του Μονάχου, όπως γίνεται τις περισσότερες φορές το κτίριο είχε παγιωθεί και είχε γίνει ένα από τα ορόσημα του Schwabing. "Όταν χτίστηκε το κτίριο, όλοι γκρίνιαζαν - και όταν εξαφανίστηκε, όλοι έκλαιγαν", θα πεί ο Wolfgang Neumann, ο οποίος διευθύνων συμβουλος του τμήματος τροφίμων του καταστήματος( 1964-1992).
Το πολυκατάστημα ήταν τόπος συνάντησης για πολλούς καλλιτέχνες και ηθοποιούς που ζούσαν τότε στη γειτονιά: Με ποιό συχνούς τους Iris Berben, Uschi Glas, Gert Fröbe, Marianne Sägebrecht, Ruth Maria Kubitschek, Schimanski Götz George, Nastassja Kinski κόρη του Αείμνηστου Κlaus Kinskiεσωρούχων, ερχόταν συχνάπυκνά και πάντα με τη μητέρα της, η οποία ζούσε τότε στο Βερολίνο θα μας πούν κάποιοι που ξημερωβραδιάζονταν με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι, νέοι τότε δημοσιογράφοι για κάποιο ρεπορτάζ της εποχής. Το υποκατάστημα Hertie στο Schwabing ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα καταστήματα. Οι πωλήσεις του ήταν υψηλότερες ακόμη και από τις πωλήσεις του Kaufhaus des Westens (KaDeWe) στο Βερολίνο. Εν τω μεταξύ, ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού έχει εδώ και χρόνια συνταξιοδοτηθεί. Αλλά οι πρώην εργαζόμενοι των πολυκαταστημάτων δεν έχουν χάσει ο ένας τον άλλον από τα μάτια τους θα τονίσει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος όπως προείπαμε: "Ήταν μια υπέροχη εποχή που μας συνδέει μέχρι σήμερα".
Ελληνισμός και Hertie
Oμως το συγκεκριμένο κτίριο είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένο και με τον ελληνισμό του Μονάχου. Στην Schwabingerbräu γινότανε δεκάδες εκδηλώσεις - μουσικοχορευτικές συλλόγων αλλά και πολιτικές εκδηλώσεις κομμάτων. Σύλλογοι, Κοινότητα, κόμματα γέμιζαν την αίθουσα. Επίσης ακριβώς δίπλα από την αίθουσα μέσα στο κτίριο ήταν και η αίθουσα (disco club) Star Dash, χώρο που σύχναζαν Έλληνες μαθητές και φοιτητές και αποτελούσε στέκι γι αυτούς κυρίως τις Κυριακές.