· 

AΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ 

Γράφει η Εύα Γρίβα

 

Παλαιότερα οι άνθρωποι είχαν θεοποιήσει τη φύση, την αντιμετώπιζαν με σεβασμό και δέος. Στους καιρούς μας αντίθετα αδιαφορούμε για το φυσικό περιβάλλον και το καταστρέφουμε, έτσι ώστε το έτος 1972 χρειάστηκε επιτροπή του ΟΗΕ στη Στοκχόλμη να ορίσει την 5η Ιουνίου ως παγκόσμια ημέρα προστασίας της φύσης.

 

Η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Μυρσίνη Σαμαρά συνεισφέρει φέτος με το έργο της „Η Περσεφόνη και η μεγάλη συνάντηση στο Καταφύκι της Ερμιόνης“ στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μικρών της φίλων στο θέμα αυτό. 

 

H εκπαιδευτικός Mυρσίνη Σαμαρά από την Ερμιόνη της Αργολίδας αποσπάστηκε το 2003 από το Λύκειο Αναβρύτων στην Αθήνα για πέντε χρόνια στο 2ο Λύκειο Μονάχου.

 

Δίδαξε στα μεταναστόπουλα την Ελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία και Αρχαία Ελληνικά. Δεν περιορίστηκε όμως μόνο στο ωράριό της. Διέθεσε αφειδώς και αφιλοκερδώς τον ελεύθερό της χρόνο στη διδασκαλία της δημιουργικής γραφής στους μαθητές της. Τους ενθάρρυνε να αποτυπώσουν στο χαρτί τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Τους παρότρυνε να πάρουν μέρος με επιτυχία σε διαγωνισμούς και τους καλλιέργησε τη φιλομάθεια και τη  φιλαναγνωσία. 

Η αγάπη της για τα παιδιά εκδηλώνεται και πάλι στο καινούργιο της βιβλίο με τίτλο: „ Η Περσεφόνη και η μεγάλη συνάντηση στο Καταφύκι της Ερμιόνης„.

Ξεφυλλίζοντάς το μια πανδαισία χρωμάτων απλώνεται μπροστά σου. Η ελληνική γη „στην καλύτερη της ώρα„. Το βιβλίο σε ταξιδεύει στον χρόνο, από τους μυθικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Πάμπολλα τα ιερά της θεάς Δήμητρας και της κόρης  της, της Περσεφόνης,  όπως αναφέρονται σε πηγές ή αναδείχτηκαν μετά από ανασκαφές

.

Η συγγραφέας τοποθετεί όμως τον μύθο, λόγω της μορφολογίας του εδάφους και των ακουσμάτων που είχε από παιδί ακόμη, στην ιδιαίτερη πατρίδα της στην Πελοπόννησο, στη γη που γέννησε θεούς και ημίθεους στο φαράγγι Καταφύκι της Ερμιόνης, στην Αργολίδα.  Εκεί απ΄όπου ο Ηρακλής, εκτελώντας έναν από τους δώδεκα άθλους του, ανέσυρε τον Κέρβερο από τον Άδη για να τον πάει στον βασιλιά των Μυκηνών Ευρυσθέα. Εμπνέεται από χαρακτηριστικά τοπωνύμια και πορεύεται μέχρι τους μυθικούς χρόνους, τότε που ο θεός του Άδη, ο Πλούτωνας, άρπαξε την Περσεφόνη, την πανέμορφη κόρη της θεάς Δήμητρας, για να την κάνει βασίλισσά του στον Κάτω Κόσμο. Και τότε ο Δίας, ο βασιλιάς των Θέων, βλέποντας την οδύνη της μάνας για το χαμένο της παιδί  αποφασίζει, η Περσεφόνη να περνά έξι μήνες στον επάνω κόσμο κοντά στη μητέρα της και έξι στον Άδη.   

 

Ο μύθος της αρπαγής της Περσεφόνης, είναι συγκινητικός, γεμάτος μυστήριο, αλλά και ελπιδοφόρος. Συμβολίζει τον αέναο κύκλο της φύσης, τον αέναο κύκλο της ζωής, τη ζωή και τον θάνατο. Την λουλουδιασμένη Άνοιξη, τα όμορφα Καλοκαίρια όσο η Περσεφόνη βρίσκεται κοντά στη μητέρα της στον Επάνω Κόσμο και το χρυσαφένιο Φθινόπωρο όταν αρχίζει η επιστροφή της, η κάθοδός της προς τον Άδη, τον παγωμένο και σκοτεινό Χειμώνα.

 

Αυτό το θέμα επέλεξε η συγγραφέας για να μυήσει τα παιδιά μας στη Μυθολογία, να τα ταξιδέψει στον χρόνο και στον χώρο.Να τους καλλιεργήσει τη φιλαναγνωσία, αλλά και να τα ευαισθητοποιήσει επίσης από την τρυφερή τους ακόμη ηλικία  για το πολύ σημαντικό θέμα της προστασίας της φύσης.

 

Επιχειρεί με το έργο της να τους βοηθήσει να συνηδειτοποιήσουν, ότι οι ομορφιές της φύσης και η ευφορία της γης δεν είναι αυτονόητες.

Ανάμεσα στην έξοχη και παραστατική εικονογράφηση της Δήμητρας  Ντρούλια, τους ζωηρούς χρωματισμούς από την Eliza Hübel (HildegArt Dimouli) κυλάει η αφήγηση με ένα συναρπαστικό κείμενο και η περιπέτεια της Περσεφόνης γίνεται μοναδική. Σύντομα θα μεταφραστεί και στη γερμανική γλώσσα.

 

Έτσι η Μυρσίνη Σαμαρά γράφει τη δική της ιστορία για να θυμίσει σε μικρούς και μεγάλους ότι εμείς οι γήινοι είμαστε υπεύθυνοι για  τον ερχομό της Περσεφόνης επί της γης.

 

Διότι το ερώτημα για το τι θα γινόταν, εάν η Περσεφόνη δεν ξαναγύριζε ποτέ πια στον επάνω κόσμο, παραμένει ανοιχτό.

Ο ποιητής Νίκος Γκάτσος στο ποίημά του, πραγματικά προφητικό, «Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης» στην πρώτη στροφή γράφει:

«Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα

Κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο

Τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα

Και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο…»

Ευχόμεθα το βιβλίο αυτό να είναι καλοτάξιδο, να μη λείπει από καμία παιδική βιβλιοθήκη. 

Το βιβλίο  μπορείτε να προμηθευτείτε μετά από επικοινωνία στο mersinisamara@yahoo.gr