Eλληνικό Λύκειο Μονάχου. Στιγμιότυπα από την εκδηλωση για την επέτειο του πολυτεχνείου
Επέτειος Πολυτεχνείου 2023
50 χρόνια μετά…
Ελληνικό ΓΕΛ Μονάχου “Kωνσταντίνος Καραθεοδωρή»
«Κι αν οι μνήμες μιας γενιάς δίνουν μάχη κάθε μέρα.
Αν οι λέξεις έχουν γίνει συννεφάκια στον αέρα.
Ο Νοέμβρης θα ‘ναι πάντα για τα νιάτα μια γιορτή.
Θα ‘ναι πάντα μια ευκαιρία για να σπάσει η “σιωπή”» .
Παράφραση του τραγουδιού «Η γιορτή» από τους Goin’ through
H σχολική μας γιορτή για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήταν μια ευκαιρία να διδαχθούν τα παιδιά σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας μας, να τα ερμηνεύσουν και να εμπνευστούν από τον αγώνα των συνομηλίκων τους πριν από πενήντα χρόνια για Δημοκρατία, Ελευθερία και Δικαιοσύνη. Τα δημοκρατικά πολιτεύματα και η καθιέρωσή τους επιτυγχάνεται μέσα από αγώνες και δράσεις των πολιτών και ιδίως της νεολαίας που αποτελεί το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας.
Σε αυτό το πνεύμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εκκλησίας των Αγίων Πάντων, την Παρασκευή, ανήμερα της επετείου, σύσσωμο το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή», γιόρτασε βιωματικά «το Πολυτεχνείο», μέσα από τα Θεατρικά Δρώμενα και τη Μουσική. Μετά την γεμάτη μηνύματα για τη νέα γενιά παρέμβαση του Διευθυντή του Σχολείου κου Σταύρου Ελευθεριάδη, οι μαθητές πήραν το λόγο…
Όλη η εκδήλωση δομήθηκε πάνω στο σπονδυλωτό θεατρικό έργο «Εκείνη τη Νύχτα», που έγραψε ο μαθητής της Γ’ Τάξης Αλέξανδρος Παπαθανασίου και ερμήνευσαν με ταλέντο και μεράκι μαθητές/τριες όλων των τάξεων του Σχολείου.
Ο Φιλόσοφος, ο Πρέσβης, η πληγωμένη Ελλάδα, οι Μητέρες που θρηνούν τα αδικοχαμένα παιδιά τους, οι Νέοι που αγωνίζονται κατά της δικτατορίας, η σπαρακτική κραυγή των φοιτητών που ήταν κλεισμένοι στο Πολυτεχνείο, λίγο πριν τα τανκς εισβάλουν, ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια όλων, αποσυμβολίστηκαν και άγγιξαν την ψυχή τους. Σε αυτό συντέλεσε και η διάνθιση του θεατρικού με αποσπάσματα κορυφαίων ποιητικών έργων (όπως ο «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου, το «Άξιόν Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, ο «Τάφος» του Κωστή Παλαμά και το «Απομεσήμερο ενός φαύλου» του Γιώργου Σεφέρη) αλλά και τα τραγούδια που ερμήνευσαν οι μαθητές της χορωδίας. Η γιορτή έκλεισε με τους μαθητές και τους καθηγητές στη σκηνή να τραγουδούν όλοι μαζί για τους αγώνες των Ελλήνων για Ελευθερία και Ισότητα.
Τη γενική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η κα Πανάγου Ευαγγελία (ΠΕ11). Τη χορωδία συντόνισε ο κος Δημήτρης Καραμήτρος (ΠΕ02), σε συνεργασία με τον κο Γιάννη Γιαννόπουλο (ΠΕ03), που συνόδεψε τη χορωδία με την κιθάρα του. Στην απόδοση του θεατρικού συνεπικούρησαν οι κες Γραφιαδέλλη Μαρία (ΠΕ02) και Σκαμπαρδώνη Αγορίτσα (ΠΕ02). Τέλος στην επιτυχή πραγμάτωση της εκδήλωσης συντέλεσε όλος ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών του Σχολείου με επικεφαλής τον διευθυντή, κο Σταύρο Ελευθεριάδη (ΠΕ11).
Συμμετείχαν οι μαθητές:
Σενάριο θεατρικού-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Παπαθανασίου
Θεατρική ομάδα:
Αυγουστάκης Αριστείδης,
Δαχρετζή Μάρθα, Διαμαντόπουλος Γεώργιος,
Δρυστέλλας Δημήτριος, Θεοδώρου Περσεφόνη,
Θεολόγου Αργύριος, Θυμιοπούλου Ρία
Καραμήτρου Αικατερίνη, Μανώλη Μελίνα,
Μούτου Κωνσταντίνα, Μπασονίδης Ανδρέας
Ναίσκε Χριστιάνα,
Πολίτη Μαριάννα, Προβίδα Ελένη,
Σαφαρίδου Μάρθα, Τάπας Ραφαήλ
Χορωδία:
Αθανασιάδου Αλεξάνδρα, Βασιλείου Κοσμάς, Δαχρετζή Μάρθα,
Καρακασίδης Θοδωρής Καραλή Αθηνά, Καραμαγκιόλη Κωνσταντίνα,
Μανώλη Μελίνα, Μεράι Μελίνα, Μίνος Κωνσταντίνος,
Ποτσεχβερίδης Αλέξανδρος, Μπάσα Άννα Μαρία, Παρτάλα Πασχλίνα
Σαφαρίδου Μάρθα, Σεϊρανίδου Νικολέττα, Σωτηρίου Αλίκη,
Τάπας Ραφαήλ, Χαλκιά Φανή, Χρυσάφη Τατιάνα, Χύσα Ηλιάνα.
Μουσικά όργανα. Κιθάρα:
Ναίσκε Χριστιάνα, Πεταλάς Πασχάλης,