· 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

Άκρως συμβολική εκδήλωση για την Ουκρανία στο πρώην Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου.

 

Με αφορμή τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία έλαβε χώρα στην ευαγγελική εκκλησία, που βρίσκεται στο χώρο του πρώην ναζιστικού Στρατοπέδου Νταχάου, εκδήλωση συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό, με διαθρησκευτική συμμετοχή και με την παρουσία εκπροσώπων της Βαυαρικής Πολιτείας.

 

Η εκδήλωση για την Ουκρανία στο πρώην Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου έχει ένα άκρως ιδιαίτερο συμβολισμό, για το λόγο ότι οι ναζιστές δολοφόνησαν εκεί πάνω από 15 χιλιάδες Ουκρανούς κρατουμένους. Αρκετοί από τους διασωθέντες ή συγγενείς των θυμάτων επισκέπτονται κατ’ έτος τον χώρο αυτό για να αποτίσουν φόρο τιμής στους συγγενείς τους και στα άλλα θύματα του ναζισμού.

Η τωρινή φρικαλέα διαξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία έφερε στη θύμηση τις φρικαλεότητες του Χίτλερ και των ναζιστών, ως κατακτητών άλλων κρατών και λαών.

 

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος ο ευαγγελικός πάστορας κ. δρ. Björn Mensing, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, η μοναχή Irmengard Schuster, Ηγουμένη της ρωμαιοκαθολικής Μονής που είναι κτισμένη στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Νταχάου και ο ελληνοκαθολικός ουκρανός κληρικός Zoryan Augustin Atamanyuk.

 

Ο πάστορας κ. Mensing άναψε το στολισμένο με πλούσιο συμβολισμό „Κερί της Ειρήνης“ στο οποίο είναι αποτυπωμένα ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, μαχόμενος το κακό, και ένα περιστέρι με τον κλάδο ελαίας περιτυλιγμένο από ένα ουράνιο τόξο και την σημαία της Ουκρανίας, με τα χρώματα μπλε και κίτρινο. Το κερί είναι δώρο της γειτονικής γυνακείας ρωμαιοκαθολικής Μονής και κατασκευάστηκε από την μοναχή Βενεδίκτη, που ως μικρό κορίτσι βίωσε τους βομβαρδισμούς του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, κρυμμένη σε ένα καταφύγιο στη Βιέννη.

Ο π. Απόστολος ανέγνωσε μια προσευχή για την κατάπαυση του πολέμου και την ειρήνη στην Ουκρανία. H Ουκρανή σοπράνο Natalia Ruda, η οποία έφθασε προ ημερών στο Μόναχο, ως πρόσφυγας από την Ουκρανία, σκόρπισε ρίγη συγκίνησης με την απόδοση ύμνων και τραγουδιών της Ουκρανίας.

Παρέστησαν επίσης ο ιμάμης κ. Seref Ovali (Διαπολιτισμικό Κέντρο Διαλόγου, Μόναχο) και ο ραββίνος Steven Langnas (Ισραηλιτική Κοινότητα Μονάχου).

Από πλευράς της Βαυαρικής Πολιτείας περέστησαν ο Πρίγκιπας της Βαυαρίας Christoph Prinz von Bayern με τη σύζυγό του, ο εκπρόσωπος της Βαυαρικής Βουλής κ. Bernhard Seidenath, ο Αρχιδήμαρχος Νταχάου κ. Florian Hartmann, και οι εκπρόσωποι της Νομαρχίας Νταχάου, κυρίες Marese Hoffmann και Marianne Klaffki.

 

Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση βιογραφιών πέντε Ουκρανών, πρώην κρατουμένων στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου. Με τον 97 ετών επιζώντα κ. Vasyl Volodko, κάτοικο Κιέβου, υπήρξε μια τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία στις 2 Μαρτίου 2022 και έκτοτε δεν είναι γνωστό το εάν ακόμη ζει.

 

Η παριστάμενη ρωσσίδα κ. Mayya Bakulina κατέθεσε μια μαρτυρία ματωμένης ψυχής με τον δικό της χαιρετσμό, στον οποίο μεταξύ των άλλων ανέφερε τα ακολουθα.

 

Θα σας πω τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Πεθαίνουν άνθρωποι και δεν υπάρχει καμμιά πολιτική συγνώμη. Καταστρέφονται κατοικίες και δεν υπάρχει καμμιά συγνώμη από πλευράς της οικονομίας. Οικογένειες εγκαταλείπουν το βιός τους και γίνονται πρόσφυγες και δεν υπάρχει καμμιά ιδεολογική συγνώμη.  Εγκατέλειψα την πατρίδα μου (Ρωσσία) το 2014. Δεν πίστευα σε ένα καλύτερο μέλλον για τη Ρωσσία, τουλάχιστο στο χρονικό διάστημα της επίγειας ζωής μου. Δεν ήμουν πρόθυμη να προσφέρω τη ζωή μου στο θυσιαστήριο του πολέμου κατά του πολιτικού συστήματος. Έφυγα και δεν το μετάνοιωσα ούτε μια φορά. Από τα 31 χρόνια της ζωής μου τα 23 τα έζησα εκεί. Η Ρωσσία είναι στο αίμα μου, είναι στη σκέψη μου, είναι στην καρδιά μου. Αυτό που συμβαίνει σήμερα, δηλαδή ένας πόλεμος που η πατρίδα μου διαξάγει ενάντια σε ανθρώπους άλλης χώρας που μέχρι τώρα θεωρούσα συγγενείς, ένας πόλεμος που η πατρίδα μου κάνει ενάντια στους ίδιους τους πολίτες της - καταπίεση, λογοκρισία, καταδιώξεις, βασανιστήρια - μου δημιουργεί ένα ισχυρό αίσθημα πόνου, ντροπής και απέχθειας. Η κατάσταση αυτή θα έχει συνέπειες και στον υπόλοιπο χρόνο της ζωής μας και θα παραμείνει μόνιμα ένας κρυφός πόνος στις καρδιές μας και στις σκέψεις μας. Σήμερα στο χώρο αυτό του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης, που είναι αφιερωμένος στον μεγάλο πόνο πολλών ανθρώπων, φέρνω στη σκέψη μου τους ανθρώπους της Ουκρανίας, η ζωή των οποίων καταστρέφεται και καίγεται.

 

Ο Πολωνός κ.Jan Kwiatkowski αναφέρθηκε στην κάθε είδους βοήθεια που προσφέρει η χώρα του στα 2 εκατομμύρια των ουκρανών προσφύγων, ταλάνισε την δημιουργία τείχους και συρμάτινου πλέγματος από την Λευκορωσία στα σύνορά της με την Πολωνία και τις παράνομες απελάσεις και εκδιώξεις Ουκρανών στη Λευκορωσία που διοικείται από ένα δικτάτορα, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται και όπου υπάρχουν βασανιστήρια.

 

Με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ουκρανίας και την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία περατώθηκε η εκδήλωση συμπαράστασης στον Ουκρανικό λαό.

Ακολούθησε πομπή στο παρακείμενο μνημείο των Εβραίων όπου ο Ραββίνος  κ. Langnas τόνισε στη σύντομη ομιλία του ότι δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι και η γη της Ουκρανίας ποτίστηκε με εβραικό αίμα, όπως συνέβη και με το ολοκαύτωμα στην εποχή του ναζισμού.

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Μόναχο

Fotos: Niels P. Jørgensen και Björn Mensing

Ο φωτογράφος κ. Niels P. Jørgensen και ο κ. Mensing παρεχώρησαν τα δικαιώματα δημοσίευσης των φωτογραφιών τους στο π. Απόστολο Μαλαμούση.