· 

Παράδοση της ορθόδοξης εικόνας της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας στο παρεκκλήσι της, στην κωμόπολη Arget της Βαυαρίας

Παράδοση της ορθόδοξης εικόνας της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας στο παρεκκλήσι της, στην κωμόπολη Arget της Βαυαρίας

 

10 Οκτωβρίου 2021

 

Η Αγία Κορώνα μαρτύρησε το β΄ αιώνα μ.Χ. και η μνήμη της τιμάται από την ορθόδοξη Εκκλησία στις 11 Νοεμβρίου, ως Αγία Στεφανίδα, και στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία στις 14 Μαΐου, ως Αγία Κορώνα. Σύμφωνα με το Συναξάριο οι δήμιοι λύγισαν τις κορυφές δύο δένδρων, έδεσαν εκεί τα χέρια της Αγίας και κατόπιν άφησαν ελεύθερες τις δύο κορυφές, με αποτέλεσμα το σώμα της μάρτυρος να διαμελιστεί. Η Αγία είναι γνωστή και για τη μεσιτεία της προς Κύριον ενάντια σε πανδημίες. Πολλοί ρωμαιοκαθολικοί ιεροί ναοί στη Γερμανία και στην Αυστρία φέρουν το όνομα της Αγίας Κορώνας.

 

Στην κωμόπολη Arget της Βαυαρίας (κοντά στο Μόναχο) κτίστηκε το 1599 ένα παρεκκλήσι προς τιμή της Αγίας Κορώνας, μετά από μια θαυμαστή παρέμβαση της Αγίας. Το 1820 κατεδαφίστηκε το παρεκκλήσι και μετά από νέα παρέμβαση της Αγίας επανακτίστηκε το 1820 και διασώζεται μέχρι σήμερα, ως διατηρητέο μνημείο του βαυαρικού κρατιδίου.

 

Όταν πέρυσι η πανδημία του κορωνοϊού εισέβαλε στη Βαυαρία και το Μόναχο, οι ιερείς της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης επισκέφθηκαν, στις 15 Μαρτίου 2020, το παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας και προσευχήθηκαν για τη σωτηρία της ανθρωπότητας από την πανδημία, τη θεραπεία των ασθενούντων από τον κορωνοιό  και την ενίσχυση των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

 

Ο π. Απόστολος Μαλαμούσης εξέφρασε πάραυτα την επιθυμία να δωρίσει η Εκκλησία μας μια ορθόδοξη βυζαντινή εικόνα της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας. Ανέθεσε στον ιεροψάλτη του ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου και αγιογράφο κ. Πασχάλη Δουγαλή να αγιογραφήσει με βάση την ορθόδοξη βυζαντινή παράδοση μια εικόνα της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας με σκοπό την μόνιμη τοποθέτησή της στο παρεκκλήσι της, ως αέναη συνοδό των προσευχών των πιστών. Τα βαυαρικά ΜΜΕ (βαυαρικές εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση), καθώς επίσης και γερμανικές, ελληνικές, ιταλικές  ιστοσελίδες και εφημερίδες αναφέρθηκαν τότε διεξοδικά στο γεγονός αυτό, με εκτενή ρεπορτάζ και φωτογραφίες.

 

Λόγω των διετών πολιτειακών περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας, η εικόνα παρέμεινε στο ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου και ορίστηκε τελικά η Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 για την επίσημη παράδοσή της στο παρεκκλήσι στο Arget.

 

Ο ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης μετέφεραν την εικόνα της Αγίας και στα πλαίσια μιας σύντομης τελετής την επέδωσαν στον ρωμαιοκαθολικό ιερέα κ. Josef Steinberger και την τοποθέτησαν στο εσωτερικό του παρεκκλησίου. Στο πίσω μέρος της εικόνας αναγράφηκαν τα ονόματα των δωρητών της εικόνας, εις μνημόσυνον αιώνιον.

 

Στην τελετή έλαβαν μέρος ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Μονάχου υπό τη διεύθυνση του Προέδρου του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας ελλογ. καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου και η εκκλησιαστική χορωδία της ρωμαιοκαθολικής ενορίας της πόλεως Sauerlach. Το Απολυτίκιο της Αγίας Κορώνας συνέθεσε ο πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Μύρων, ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κολωνίας.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας επευλόγησε το γεγονός με χαιρετισμό, στον οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι η πανδημία μετατρέπει το ερώτημα για το νόημα της ζωής σε ερώτημα για τον Θεό και ότι η αναζήτηση του Θεού συνοδεύεται με τη μαρτυρία των Αγίων. Αυτή η πανδημία μας έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε και πάλι τη μαρτυρία και το μαρτύριο της Αγίας Κορώνας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι αυτό λαμβάνει χώρα από κοινού, με διεκκλησιαστική ομόνοια και αρμονία. Επιτρέψτε μου ένα ακόμη σχόλιο. Στην εποχή μας γίνεται πολύς λόγος για μια „επιστροφή στην κανονικότητα“. Για μας τους Ορθοδόξους χριστιανούς η παρουσία του Θεού και των Αγίων Του στην καθημερινή μας ζωή ΕΙΝΑΙ μία βιωμένη και μεστή εμπειρίας κανονικότητα.

 

Επίσης ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράισινγκ, Καρδινάλιος Reinhard Marx, με τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι με την πανδημία στράφηκε η προσοχή των πιστών στην Αγία Κορώνα και στο παρεκκλήσι της στο Arget, χάρηκε ιδιαίτερα για την διεκκλησιαστική τιμή στην Αγία, ευχαρίστησε την Ενορία των Αγίων Πάντων για την δωρεά της εικόνας και ευχήθηκε στους πιστούς που επισκέπτονται το παρεκκλήσι της Αγίας να έχουν την ευλογία του Θεού σε όλα τους τα προβλήματα.

 

Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ανέφερε το ότι η δωρεά της εικόνας στο παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας έλαβε χώρα με το τριπλό σκεπτικό: α) το παρεκκλήσι βρίσκεται μέσα στο δάσος, όπου ο άνθρωπος συναντά με την προσευχή το Θεό μέσα από το φυσικό περιβάλλον, με το θρόισμα των δένδρων, με τα αρωματικά φυτά και λουλούδια, με το τιτίβισμα των πουλιών και με τα ζώα του αγρού (οικολογία και προσευχή), β) το παρεκκλήσι εορτάζει το 200ο ιωβηλαίο του, με την εκ νέου ανοικοδόμηση το 1820 και έχει παράλληλη ιστορία με το 200o ιωβηλαίο της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021) και γ) δίνεται μαρτυρία για την κοινή των δύο αδελφών εκκλησιών, ορθοδόξου και ρωμαιοκαθολικής, τιμή των Αγίων της Εκκλησίας της πρώτης χιλιετίας μ.Χ.

 

Ο χρονικογράφος της περιοχής κ. Helmut Berthold ανέφερε εν ολίγοις βασικούς σταθμούς της ιστορίας του παρεκκλησίου της Αγίας Κορώνας στο Arget από το έτος 1599 μέχρι σήμερα και παρουσίασε μια μικρή έκθεση με φωτογραφίες σχετικά με την ιστορία του.

 

Η βαυαρική τηλεόραση παρουσίασε τρίλεπτο ρεπορτάζ σχετικά με την εκδήλωση στην εκπομπή Abendschau στις 11.10.21 με την δημοσιογράφο κ. Iris Tsakiridis και η μεγάλης κυκλοφορίας βαυαρική εφημερίδα Merkur με δύο ρεπορτάζ στις 06.10. και στις 12.10.21 αναφέρθηκε διεξοδικά στην προετοιμασία και στην παράδοση της εικόνας στο παρεκκλήσι.

 

Στην τελετή παράδοσης παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος Μονάχου Δρ. Βασίλειος Γκουλούσης με τη σεβαστή μητέρα του, η Δήμαρχος της πόλης Sauerlach κ. Barbara Bogner, ο Dr. Armin Wouters διευθυντής των διοικητικών υπηρεσιών (Ordinariat) της Αρχιεπισκοπής Μονάχου, ως εκπρόσωπος του Σεβ. Καρδιναλίου Μονάχου κ. Marx, η πρώην Δημοτική Σύμβουλος Μονάχου κ. Barbara Schöne, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Παλλάδιον Δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Χέρρμανν, η αρχαιoλόγος-φιλόλογος και καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου κ. Μαρία Λιάνου, οι δωρητές της εικόνας κ. Ελένη Νταλάσου-Mertz με το σύζυγό της και η κ. Όλγα Συρανίδου, το ζεύγος Θεοδώρου και Ελένης Σιακαβάρα κ.ά.

 

Ο διευθυντής της ιστοσελίδας bavariagr.de κ. Νικόλαος Σκριτλής παρευρέθη στην τελετή παράδοσης  και ανήρτησε στο Facebook (στις 11.10.21) φωτογραφίες από την εκδήλωση.

 

Στις 11 Νοεμβρίου 2021, ημέρα εορτής της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας θα τελεστεί στις 11 π.μ. παράκληση της Αγίας και το παρεκκλήσι θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τις 3 μ.μ. για ξεναγήσεις των πιστών.

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

 

Φωτογραφίες: Βασίλειος Αδημούδης/ π. Απόστολος Μαλαμούσης και Robert Kinderle