· 

Στο Μόναχο η πρώτη μεταπολεμική ληστεία με ομήρους

Mόναχο, ταξίδι στο χρόνο. Η πρώτη ληστεία σε τράπεζα με ομήρους στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.

 

Στις 4 Αυγούστου 1971 ο 24χρονος Dimitri Todorov και ο 31χρονος σύντροφός του Hans-Georg Rammelmayr εισβάλλουν βαριά οπλισμένοι στην Deutsche Bank στην Prinzregentenstraße και παίρνουν ομήρους τους 18 παρόντες στο κατάστημα. Επιλέγουν πέντε από αυτούς και απελευθερώνουν τους υπόλοιπους υπαλλήλους και πελάτες. Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες ζητούν ένα αυτοκίνητο διαφυγής και λύτρα δύο εκατομμυρίων μάρκων.

 

Ενώ ξεκίνησε η διαδικασία να συγκεντρωθούν τα χρήματα, έξω από το κατάστημα της τράπεζας είχαν μαζευτεί όχι μόνο αρκετές εκατοντάδες αστυνομικοί, αλλά και χιλιάδες θεατές. Στη βεράντα του εστιατορίου delicatessen Käfer, εικοσάρηδες με κοστούμια άνοιγαν σαμπάνιες", περιέγραψε τότε ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας “Die Zeit”. Το γκουρμέ εστιατόριο γιόρταζε τα εγκαίνιά του την ίδια ημέρα. Κατόπιν αιτήματος του τότε αρχηγού της αστυνομίας, ο εστιάτορας Gerd Käfer τοποθέτησε μάλιστα προσωπικά καλάθια με τρόφιμα μπροστά από την εξώπορτα της τράπεζας για τους ομήρους.

 

Περίπου στις 11 μ.μ. διατίθεται ο σάκος με τα δύο εκατομμύρια μάρκα που ζητούσαν οι δυο ληστές. Ο ταμίας της τράπεζας συνοδεύει μια από τις ομήρους, μια νεαρή γυναίκα, δεμένη στα χέρια και με δεμένα μάτια, στο αυτοκίνητο διαφυγής και την βάζει μέσα. Είχε προσφερθεί εθελοντικά.

 

Ωστόσο, ο επικεφαλής εισαγγελέας Erich Sechser αναλαμβάνει την επιχείρηση ενάντια στην αντίσταση του αρχηγού της αστυνομίας και αποφασίζει να εξοντώσει τους δράστες. Όταν ο συνεργός του Todorov πηγαίνει στο όχημα διαφυγής και μπαίνει μέσα, η αστυνομία ανοίγει πυρ. Ο δράστης της ομηρίας ανταποδίδει τα πυρά. Το χαλάζι των σφαιρών - 28 πυροβολισμοί καταμετρώνται αργότερα - διαλύει το αυτοκίνητο, σκοτώνοντας τόσο τον ίδιο όσο και την 20χρονη Ίνγκριντ Ρέπελ, η οποία πεθαίνει στο χειρουργικό τραπέζι λίγο αργότερα. Μια έρευνα αργότερα αποκαλύπτει ότι χτυπήθηκε από τρεις σφαίρες από το όπλο του Rammelmayer. 

Η αστυνομία εισβάλλει στην Deutsche Bank και εξουδετερώνει τον Dimitri Todorov

Οι αστυνομικοί εισβάλλουν στην τράπεζα από την οποία ο Dimitri Todorov είχε προηγουμένως ρίξει προειδοποιητική βολή εναντίον αστυνομικού. Αυτό ήταν καθοριστικό για την καταδίκη του. Η αστυνομία βρίσκει τον Todorov μαζί με έναν όμηρο κάτω από ένα γραφείο. Παραδίδεται. Καταδικάστηκε για απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού τον Οκτώβριο του 1971 και εξέτισε 22 χρόνια πίσω από τα κάγκελα μόνο γι' αυτό, αν και οι όμηροι και άλλοι αστυνομικοί τον αθώωσαν με τις καταθέσεις τους.

Πηγή: Stern Foto: px