Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μονάχου (Salvatorkirche) 

 

Έφυγε από τη ζωή στις 3/3/21 ο γνωστός Ιατρός Μιλτιάδης Σινιόσογλου!

 

Ο χρήστης Thomas έστειλε Σήμερα στις 6:32 μ.μ.

 

Η νεκρώσιμη τελετή θα λάβει χώρα στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μονάχου (Salvatorkirche) την Δευτέρα 08 Μαρτίου 2021 & ώρα 11:30 π.μ.

 

Ο ενταφιασμός θα πραγματοποιηθεί στις 13:30 στο Κοιμητήριο Ostfriedhof!

Λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν μπορούν να εισέλθουν στο Ναό περισσότερα από 50 άτομα!

 

Γι’ αυτό το λόγο, όσοι δεν θα μπορέσουν να παραβρίσκονται στην νεκρώσιμη τελετή θα έχουν τη δυνατότητα να συνοδεύσουν τον κεκοιμημένο αδελφό μας στην τελευταία του κατοικία!

 

Η νεκρική πομπή στο κοιμητήριο θα ξεκινήσει έξω από τον νεκροταφειακό Ναό του OSTFRIEDHOF 13:30.

 

Παρακαλούμε θερμά να τηρηθούν με ακρίβεια τα μέτρα (Μάσκα και απόσταση 1,5 m)!

Σύλλογος Ποντίων Μονάχου

28 Φεβρουαρίου 

⚫️...πόσο κρίμα, σήμερα έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων ένας ακόμη δικός μας άνθρωπος, σήμερα απεβίωσε ο δικός μας ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ...καλό παράδεισο, ελαφρύ να είναι το χώμα που θα σε σκεπάσει!

Τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του! 🙏🏼⚫️

Νεκρός ανασύρθηκε σήμερα το πρωί στο Στόμιο στη Λάρισα ο 82χρονος Θανάσς Βίτκος.

Ο Θανάσης Βίτκος, εργάστηκε επί χρόνια στην MTU στο Karlsfeld, ήταν δραστήριο μέλος της τοπικής κοινωνίας του Μονάχου και ιδιαίτερα στο Καρλσφελντ συμμετείχε επί χρόνια στην τοπική Ελληνική Κοινότητα ενώ είχε δράση στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Μανώλης Κουγιουμουτζής, Πρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και πρ. Πρόεδρος Κρητικού Συλλόγου Μονάχου

 

Νιώθω την ανάγκη να εκφράσω δημόσια τα πιο βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των Γιώργο Αγγελάκη και Μαρία Πεδιαδιτάκη οι οποίοι μας άφησαν για το τελευταίο τους ταξίδι.

 

Και οι δυο ήταν πρώτα απ όλα φίλοι αλλά και μέλη του Συλλόγου Κρητών Μονάχου και μαζί με τον καθένα ξεχωριστά ζήσαμε πολλές κοινές στιγμές και προσωπικές αλλά και μέσα από το σύλλογό μας.

Οι σκέψεις μου είναι μαζί  με τα μέλη των οικογένειών τους , αυτή τη δύσκολη στιγμή.

 

Εκφράζω  σε όλους  τα θερμά μου  συλλυπητήρια,  εύχομαι  ο Θεός  να σας  χαρίσει αντοχή  και δύναμη   σ’ αυτή την οδύνη.

 

Καλό παράδεισο Γιώργο, καλό παράδεισο Μαρία 

Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε η φετινή σαιζόν για τα ελληνόπουλα στο διεθνές Πρωτάθλημα Bodensee Cup 2019

Άλλη μια μεγάλη επιτυχία αυτή τη φορά στο διεθνές Πρωτάθλημα Bodensee Cup 2019 για τα ελληνόπουλα της TSV Dachau 1865.

Ο μαθητής του πρώτου Δημοτικού σχολείου Μονάχου Νίτσας Χρήστος απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι είναι από τους καλύτερους στην κατηγορία του. Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο αφού ηττήθηκε μόλις στον τελικό από τον ιταλό αθλητή ο οποίος ήταν και μεγαλύτερός του.

Ασημένιο μετάλλιο όμως και για τα αδέρφια Πασχάλης και Βασίλης Ναλμπάντης που έφθασαν επίσης στον τελικό στις κατηγορίες τους. 

Θρίαμβος ελληνόπουλων του Μονάχου/Νταχάου στο Bavaria Open Final 6 Serie στη Νυρεμβέργη

Για άλλη μία φορά θριάμβευσαν σε διεθνές Πρωτάθλημα στην Νυρεμβέργη Bavaria Open Final 6 Serie ελληνόπουλα από την TSV Dachau 1865 

Συγκεκριμένα: 

Ο 9χρονος Χρήστος Νίτσας από το πρώτο Δημοτικό Σχολείου Μονάχου  μετά από τρεις καταπληκτικούς αγώνες κατέκτησε  το χρυσό Κύπελλο όπως και ο δεκάχρονος Βασίλης Ναλμπαντης  ο οποίος στην κατηγορία του και μετά από δύο καταπληκτικούς αγώνες κατέκτησε επίσης το χρυσό Κύπελλο.

Ο δεκάχρονος Δημήτρης Νάτσικας έδωσε τρεις αγώνες και ηττήθηκε μόλις στον τελικό και κατέκτησε το ασημένιο κύπελλο

Συγχαρητήρια !!!

Χάλκινο μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ο Κωνσταντινίδης Ιορδάνης 20 ετών από το Νταχάου

Κωνσταντινίδης Ιορδάνης 20 ετών από την TSV Dachau 1865 πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στην Αγγλία στο Manchester την περασμένη εβδομάδα και μετά από τέσσερις καταπληκτικούς αγώνες κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Στον ημιτελικό ηττήθηκε απο τον χρυσό  Ολυμπιονίκη του 2016 στο Ρίο τον Κινέζο Shuai Zhao.

Η „Κυρά της Κανδήλας του Μονάχου“ έσβυσε στην επίγεια ζωή.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Η „Κυρά της Κανδήλας του Μονάχου“ έσβυσε στην επίγεια ζωή.

Στις 24 Μαίου 2019 έλαβε χώρα στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου η επικήδειος ακολουθία της μακαριστής κ. Αγάπης Ιωακειμίδου, μακροχρόνιας, εθελόντριας „διακόνισσας“ στον ιερό αυτό Ναό.

Την ακολουθία τέλεσαν ιερείς των τριών Ενοριών Μονάχου, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Απόστολος Μαλαμούσης, Γεώργιος Βλέτσης, Ιωάννης Μηνάς, ο Πρεσβύτερος Θωμάς Καραμήτσος και ο Διάκονος Νικόλαος Τζώρτζης. Το ψαλτήριο κόσμησε ο ο καθηγητής στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, κ. Αθανάσιος Βλέτσης.

Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και λόγω της ιδιαίτερης, μακροχρόνιας αγαστής συνεργασίας του με τη μακαρίτισσα στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, στον οποίο ο π. Απόστολος υπηρέτησε επί 33 χρόνια ως προιστάμενος της Ενορίας.

Στον επικήδειο λόγο του είπε τα εξής.

Μία „Κανδήλα“ της Εκκλησίας μας στο Μόναχο έσβυσε στην επίγεια ζωή. Εκοιμήθη η σεβαστή Αγάπη Ιωακειμίδου, σε ηλικία 94 ετών

Η μακαριστή κ. Αγάπη γεννήθηκε στις 04.07.1925 στο χωριό Κλείτος Κοζάνης από γονείς που, ως κυνηγημένοι πρόσφυγες από την Σεβάστεια του Πόντου, έφθασαν στην Ελλάδα, μέσω Τουρκίας, Συρίας, Λιβάνου και από εκεί με πλοίο στον Πειραιά, με τελικό σταθμό το χωριό Κλείτος Κοζάνης.

Σε ηλικία 18 ετών η Αγάπη αρραβωνιάστηκε και στα 19 τέλεσε το γάμο της με τον Ανδρέα και απέκτησε τη μονάκριβη κόρη της Ελένη. Σε ηλικία 22 ετών έμεινε χήρα και από τότε, παρά τις πολλές προτάσεις από συγγενείς και φίλους να δημιουργήσει και πάλι μια νέα ζωή, εκείνη αφιερώθηκε αποκλειστικά στην ανατροφή και αποκατάσταση της κόρης της.

Σε ηλικία 43 ήρθε ως μετανάστρια στη Γερμανία, αφήνοντας στη Ελλάδα τη κόρη της για να συνεχίσει τη σχολική της σταδιοδρομία, με αρχικό προορισμό τη πόλη Lübeck και μετά από τρία χρόνια ήρθε στο Μόναχο, όπου έζησε μέχρι του θανάτου της.

Δύσκολα χρόνια για μια όμορφη νέα χήρα κοπέλλα να στερηθεί τις απλές χαρές της ζωής μέσα από το γάμο της και επί πλέον να γευτεί και το πικρό ψωμί της ξενητειάς.

Η κ. Αγάπη βίωσε με υποδειγματική εργατικότητα, υπομονή και καρτερία τα χρόνια της μετανάστευσης και πάλεψε με αξιοζήλευτη αντοχή όλες τις αντιξοότητες της ζωής της.

Η θυγατέρα της Ελένη, ο γαμπρός της Θεόδωρος Σιακαβάρας και οι δύο εγγονές της, η Μαρία (ιατρός, ειδική παθολόγος-πνευμονολόγος) και η Αντριάννα (χημικός-μηχανικός), με τους συζύγους τους στάθηκαν στο πλευρό της με περισσή αγάπη και της πρόσφεραν τα πάντα, ώστε να είναι η κ. Αγάπη πολύ υπερήφανη και ευτυχισμένη για την ανέκφραστη αγάπη με την οποία την περιέβαλαν.

Ένα δεύτερο σημαντικώτατο πόλο της ζωής της αποτέλεσε και η ενεργή συμμετοχή της στη λατρευτική ζωή της Ενορίας μας στο Μόναχο.

Επί δεκαετίες άναβε κάθε μέρα τις 17 κανδήλες της Αγίας Τραπέζης και του Τέμπλου του ιερού ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, προσφέροντας τη δική της καθημερινή εκκλησιαστική διακονία και προσευχή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και την Παροικία μας στο Μόναχο.

Την χαρακτήρισα ως την „Κυρά της Κανδήλας του Μονάχου“.

Ζύμωνε κάθε Κυριακή και μεγάλη εορτή τα πρόσφορα, καθάριζε το ιερό Βήμα, φρόντιζε επιμελώς για την τακτοποίηση των ιερών καλυμμάτων της Αγίας Τραπέζης και της Αγίας Πρόθεσης και επέβλεπε αυστηρά τη διάταξη της τοποθέτησης των πολλών κολλύβων κάθε Κυριακή. Επίσης επί πολλά χρόνια διάβαζε στην ιερά Ακολουθία του Όρθρου τον Εξάψαλμο και στον Εσπερινό τον Προϊμιακό Ψαλμό.

Η συναναστροφή της με το ιερατείο της Εκκλησίας μας, τους Επισκόπους μας και τον Σεβασμιώτατο κ. Αυγουστίνο ήταν μια καρδιακή σχέση, με μια οικειότητα και λεκτικό ύφος που μας αιχμαλώτιζε και μας έκανε να την αγαπάμε περισσότερο. Δεν σήκωνε „μύγα στο σπαθἰ της“, έλεγε πάντα ευθέως και χωρίς περιστροφές ό,τι πίστευε ότι είναι σωστό.

Είναι πολλά τα χαριτωμένα ανέκδοτα που ζήσαμε μαζί σ΄όλα τα χρόνια. Θα αναφέρω δύο μόνο χαρακτηριστικά.

Όταν κάποτε ήλθε στο Ναό να τελέσει την ακολουθία του Εσπερινού ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αριανζού κ. Βαρθολομαίος, τότε πήγε στο ψαλτήρι και πήρε, χωρίς να ζητήσει άδεια, από τα χέρια του Επισκόπου το βιβλίο για να διαβάσει εκείνη τον Προϊμιακό Ψαλμό, λέγοντας: „Εσύ Δεσπότη μου τον διαβάζεις και αλλού κάθε μέρα, σήμερα εδώ θα τον διαβάσω εγώ“.

Και όταν κάποτε σε μια εκδρομή της Ενορίας μας της είπε ο διάκονος π. Νικόλαος Τζώρτζης μέσα στο λεωφορείο, να σταματήσει να μιλά γιατί τώρα ήρθε η ώρα του άδειν (δηλαδή να ψάλλουν), εκείνη δεν κατάλαβε και του απάντησε αυθόρμητα. „Εσύ να πας στον Άδη και όχι εγώ“.

Έφυγε από την εδώ ζωή αφού κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων. Και όπως ήταν εδώ στο Ναό μας δίπλα στην αγιογραφική παράσταση της Αγίας Αγάπης, που η ίδια δώρησε, όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία της δίπλα από το φέρετρο, της ευχόμαστε έτσι να είναι και στο Παράδεισο, παρέα με την Αγία Αγάπη.

Ο γαμπρός της κ. Θεόδωρος που τελευταία είχε αναλάβει εκείνος τη διακονία να ανάβει τα κανδήλια, όταν πλέον η μακαριστή κ. Αγάπη δεν μπορούσε να ανεβαίνει στη μικρή σκάλα, θα συνεχίσει εκείνος να ανάβει τις κανδήλες όχι μόνο για τον Ελληνισμό του Μονάχου, όπως έκανε η πεθερά του, αλλά και για την αγαπητή μας κ. Αγάπη.

Και όταν πηγαίνει στο μνήμα της θα της σιγοτραγουδά το τραγούδι „Σ΄αγαπώ γιατί είσαι ωραία“, που εκείνη ιδιαίτερα αγαπούσε και τακτικά το τραγουδούσανε μαζί, μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της ζωής της.

Ευχόμαστε ο Κύριος της Ζωής και του Θανάτου να την αναπαύει σε χώρα Ζώντων. Αμήν
_._

Ακολούθως ο Διάκονος π. Νικόλαος Τζώρτζης έψαλλε ένα εκκλησιαστικό ασμάτιο στην κ. Αγάπη, που συνέταξε ο ίδιος.

Ω Κύριε των ζώντων και των νεκρών,

εν χώρα των αγίων και αγγέλων των φωτεινών,

την δούλην σου Αγάπην συν τω αυτής συζύγω,

ανάπαυσον και σώσον ως πολυεύσπλαγχνος.

Επί του τάφου ο γαμπρός της μακαρίτισσας, ο επίσης μακροχρόνιος συνεργάτης της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου κ. Θεόδωρος Σιακαβάρας, τραγούδησε το αγαπημένο της τραγούδι „Σ΄αγαπώ γιατί είσαι ωραία“, συνοδευόμενος με κιθάρα από τον μουσικό καλλιτέχνη και λαικό τραγουδιστή κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο. Ο κ. Παπαδόπουλος αφιέρωσε και ένα δεύτερο τραγούδι στη κ. Αγάπη.

Ακολούθησε δεξίωση και γεύμα στην αίθουσα της Ενορίας μας, στη διάρκεια του οποίου ο π. Απόστολος Μαλαμούσης και ο π. Ιωάννης Μηνάς αναφέρθηκαν και σε άλλα χαριτωμένα περιστατικά της ζωής της κ. Αγάπης, ενώ άκρως συγκινητική ήταν και η προσωπική αφιέρωση σε facebook της ζαχαροπλάστριας Ζωής Παλιού, στη κ. Αγάπη που παρόλο που δεν είναι συγγενείς, την έζησε ως και δική της γιαγιά.

Με ευχές

Πρωτoπρεσβύτερος Απόστολος μαλαμούσης

Φωτογραφίες: Βασίλειος Αδημούδης και Μανώλης Κουγιουμουτζής

Καμαρώνουμε τρια ελληνόπουλα που πήραν σήμερα χρυσό !!!

Βροχή μεταλλίων στο σημερινό Βαυαρικό πρωτάθλημα στο Kirchseeon. Ο Πασχάλης Ναλμπάντης πήρε την πρώτη θέση στα -29 κιλά και ο αδερφός του Βασίλης μετά από τρεις αγώνες επίσης την πρώτη θέση στα -35κιλα .
Χρυσό και ο γνωστός από το αφιέρωμα που είχαμε κάνει Χρήστος Νίτσας

Ο Βασίλης Ναλμπάντης 10 ετών (πρόσωπο χρονιάς του Δορυφόρου το 2018) έλαβε σε διεθνές πρωτάθλημα Saarland Open 1 η θέση .. Και ο Πασχαλης 7 ετών , μαθητής της πρώτης ταξης ΤΕΓ έχει ήδη διακριθεί και αυτός με 2 χρυσά και ένα κύπελλο σε διεθνή πρωταθλήματα της Γερμανίας. Ο σύλλογος τους είναι η tsv Dachau

Συγχαρητήρια

Xρυσό και πάλι ο 8χρονος Χρήστος Νίτσας από το Μόναχο (Κάρλσφελντ) σε διεθνές πρωτάθλημα Ταεκβοντο στο Sauerlach    θερμά συγχαρητήρια

Ολοκληρώθηκε η πασχαλινή δράση της ομάδας της κας Σοφίας Μισαηλίδου που στηρίχτηκε από το "Δορυφόρο".

Η κα Σοφία Μισαηλίδου ετοίμασε (αφιλοκερδώς) λαμπάδες που πουλήθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Από τη δράση συγκεντρώθηκε το τελικό ποσό των 1.000 € που σήμερα εμβάστηκε στον τρ. λο. του Δημήτρη.

Ο Δημήτριος Μηνάς Μαθητής της Β΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλυθιών, (θα ήταν Γ΄ τάξη πλέον, αν όλα πήγαιναν καλά), εδώ και ένα χρόνο αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας (εγκεφαλίτιδα) δίνοντας τη δική του μάχη εδώ και αρκετό διάστημα. Αρχικά, ήταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια αποφασίστηκε από τους ιατρούς του νοσοκομείου να μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης στη ΛάρισαΚΑΑ ANIMUS. Ωστόσο μια τέτοια ενέργεια απαιτεί μηνιαίως 1200 ευρώ το μήνα

Ευχαριστίες και στην Ενορία των Αγίων Πάντων που στήριξε την συγκεκριμένη προσπάθεια

3η θέση στο πρωτάθλημα σκάκι των σχολείων βαυαρίας για το γυμνάσιο Dorfen με ελληνική συμμετοχή

Ο Σάκης Στιμονιάρης Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της 1860 Μονάχου

Η 1860, δεύτερη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα του Μονάχου, ανακοίνωσε ότι νέος Πρόεδρος (ομόφωνα) ορίστηκε ο Σάκης Στιμονιάρης.

Ο Στιμονιάρης θα πάρειτη θέση του Yahya Ismaik, αδερφού του μεγαλομέτοχου της ομάδας ο οποίος όμως θα παραμείνει στο εποπτικό συμβούλιο.

Η δουλειά είναι πολύ συναρπαστική και ελκυστική ", δήλωσε ο Στιμονιάριος, προσθέτοντας ότι θα δώσει όλες τις δυνάμεις του στην ομάδα για να εργαστεί όληη ομάδα καλύτερα μεταξύ της. Όλοι θέλουμε το καλύτερο για το 1860 συμπλήρωσε το συνδικαλιστικό στέλεχος - Πρόεδρος του εργατικού συμβουλίου όλης της MAN και μέλος του Εποτικού Συμβουλίου - στην AZ

Ο Στέλιος Ρουσσάκης ήταν μεταξύ των 5 μαθητών της ομάδας του σχολείου του (5η και 6η τάξη)  που κατέκτησε την 3η θέση.


Ο Στέλιος Ρουσσάκης είχε επιλεγεί πέρσι στα "πρόσωπα της χρονιάς" για τις επιδόσεις του στο σκάκι και συνεχίζει και φέτος τις επιτυχίες του


Συγχαρητήρια

O μαθητής (4η δημοτικού) από το Μόναχο, Χρήστος Νίτσας, κέρδισε χρυσό σε αγώνες κυπέλλου Taekwondo στο Memmingen

Ο Χρήστος Νίτσας "έκλεισε" ήδη θέση στα "πρόσωπα της χρονιάς" του Δορυφόρου αν και η χρονιά είναι ακόμη στην αρχή !300 αθλητές συμετείχαν στους αγώνες το περασμένο Σάββατο και στη δική του κατηγορία ο Χρήστος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.  Με τίνος καθοδήγηση ; Μα με της αδερφής του Δέσποινας Νίτσα (πρόσωπο χρονιάς 2018). 

 

Συγχαρητήρια

Η Ελευθερία "ξαναχτύπησε" μετάλλιο !!!

Ή Ελευθερία αγωνίστηκε  σήμερα στο Bad Kissingen στην Bayerische Meisterschaft και πήρε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία B-Jugend U-14

Aπεβίωσε ο Λάμπρος (Μπάμπης) Σταυρέκας

Ο Λάμπρος Σ. Σταυρέκας, γεννημένος το 1942 στο Βαλτινό έζησε για πολλά χρόνια στο Μόναχο και είχε το εστιατόριο Artemis στην Adelzreiter στην Goethplatz. Τα παιδιά του Γεωργία και Μαρία παιδιά της δεύτερης γενιάς μετανάστευσης πήγαν στα ελληνικά σχολεία και μετά σπούδσαν στην Ελλάδα όπου συνεχίζουν να ζουν εκεί.

Το αγαπημένο όργανο του Μπάμπη ήταν το  ακορντεόν, που όταν περνούσε η ώρα στο μαγαζί καθότανε και έπαιζε και τραγουδούσε. Η σύζυγός του η Ελένη τον μάλωνε καμιά φορά γιατί φοβόταν μήπως ενοχλούσε τους πελάτες.

Όμως οι πελάτες διασκέδαζαν μαζί του.

Ο Μπάμπης είπε πριν λίγα χρόνια, συνταξιούχος πλέον στην Ελλάδα: "Θέλω όμως, για να ολοκληρώσω την επιθυμία μου, να βάλω μια πινακίδα, αφιερωμένη στον μετανάστη που να γράφει επάνω τη φράση «Ο άγνωστος Μετανάστης», ο οποίος δεν έχει προορισμό, δεν ξέρει τι τον ξημερώνει και γενικά δεν έχει σίγουρο μέλλον" . Αναφερόμενος στο σπίτι του, στην κατοικία του.
Ο Μπάμπης Σταυρέκας ένας "πραγματικός,, μετνάστης έφυγε. Δεν είναι πια κοντά μας.
Η κηδεία του θα γίνει  αύριο 28.02.2019 στις 3 μμ στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Βαλτινό Τρικάλων.

Πολλοί Έλληνες αποχαιρέτησαν πριν από λίγο το Σάββα Παλαιστή στο τελευταίο του ταξίδι .Φωτογραφίες Ilias Ntalakidis (Thyra 7)

Έφυγε ο φίλος .... τελικά δεν είχε παράταση ο αγώνας

To Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 μετά τον εσπερινό (18.30) θα τελεστεί τρισάγιο για τον Σάββα Παλαιστή στον ΙΝ του Αγίου Γεωργίου, Gollier str 55

Την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της δεύτερης μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονάχου, την 1860, ανακοίνωσε ο Σάκης Στιμονιάρης

 Θα είναι η δεύτερη φορά που το μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ομάδας θα θέσει υποψηφιότητα. Η πρώτη ήταν το 2015, στην οποία είχε επικρατήσει ο σημερινός Πρόεδρος Robert Reisinger .

Ο Στιμονιάρης (Πρόεδρος του συμβουλίου εργαζομένων της ΜΑΝ στο σύνολό της) είναι εκπρόσωπος τύπου του μεγαλομέτοχου της ομάδας Hasan Ismaik .

Πάντως ψηφοφορία μεταξύ των δυο στη συνέλευση των μελών που προορίζεται για το καλοκαίρι δεν θα γίνει.

Το εποπτικό συμβούλιο αναμένεται να προτείνει και πάλι τον Robert Reisinger ο οποίος πρέπει να ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία. Αν δεν λάβει τις ψήφους τότε θα ανοίξουν οι δρόμοι για τον Αθανάσιο (Σάκη) Στιμονιάρη.

Πάντως σε "δημοσκόπηση" στην εφημερίδα Abendzeitung ο Στιμονιάρης παίρνει 51,2 % των ψήφων ενώ ο Robert Reisinger 48,8%. Μέχρι σήμερα έχουν "ψηφίσει" 5.000 άτομα στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που φυσικά δεν είναι αντιπροσωπευτική.

Χρυσό κύπελλο ο 9χρονος Χρήστος Νίτσας, ασημένιο η αδερφή του Δέσποινα

Στο διεθνές Πρωτάθλημα στο Reutlingen Tübingen Pokal #CretiCup2019 το Σάββατο στις 19.01.2019  ο μόλις 9 χρονών μαθητής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χρήστος Νίτσας (TSV Dachau 1865 ) κατέκτησε με την Εθνική Βαυαρίας Bayerische Taekwondo Union το χρυσό Κύπελλο .

Η αδερφή του, μαθήτρια Γ Λυκείου (είχε επιλεγεί από το Δορυφόρο στα πρόσωπα του 2018) κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο !!!

εξόδιος ακολουθία του Σωτήρη Λιόλιου

Την Πέμπτη 17.01.2019 και από ώρα 13:15, στην αίθουσα / ναό μέσα στο νεκροταφείο, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του Σωτήρη Λιόλιου στο νεκροταφείο Nordfriedhof (Ungererstr. 130) απέναντι από την εκκλησία των Αγιων Πάντων.

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου η κηδεία του Γιώργου Αυτσίδη στο Nordfriedhof (απέναντι από την ενορία των Αγ. Πάντων στις 2 μ.μ.)

Βασίλης Ναλμπάντης

Ο Έλληνας μαθητής 4ης δημοτικού σχολείου Βασίλης Ναλμπάντης, ασχολείται ενεργά με το ταεκβοντο μέσω του συλλόγου του TSV Dachau 1865, μετρώντας ήδη αρκετές διακρίσεις σε διεθνή και εθνικά πρωταθλήματα την τελευταία διετία (όπως θα διαπιστώσετε και στον πίνακα).

Συγχαρητήρια

Ελευθερία Σουλεμέζη: 2η στην κατάταξη ξιφασκίας Βαυαρίας

Η Ελευθερία Σουλεμεζη είναι δεύτερη στην κατάταξη του Bayerischer Fechterverband στην κατηγορία B Jugend.

Φέτος πήρε την άδεια διαιτησίας ( E Lizenz) και συμμετέχει πλέον και σαν διαιτητής σε αγώνες.

Στόχος της είναι να αποκτήσει τού χρόνου, στα 14 της, την άδεια προπονητή και να προπονεί τους μικρούς ξιφομάχους στο Fechtclub München, κάτι πού εξασκεί ήδη με πολύ αφοσίωση και αγάπη.

Στην περσινή σεζόν κατάφερε μεταξύ άλλων τη δεύτερη θέση στο Oberbayerische Meisterschaft A Jugend στο Weilheim, δεύτερη θέση στη Bayerische Meisterschaft B Jugend στο Füssen.

Η Ελευθερία επισκέπτεται την 8η τάξη στο γερμανικό γυμνάσιο.

ΝΕΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ στο βαυαρικό πρωτάθλημα Taekwondo για την Δέσποινα Νίτσα αλλά και για τον 9χρονο αδερφό της Χρήστο

Μια ακόμα διάκριση για την μαθήτρια της 3ης Λυκείου Μονάχου Δέσποινα Νίτσα η οποία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο πρωτάθλημα της Βαυαρίας που έγινε το Σάββατο στο Rottenburg an der Laader.

Την έκπληξη την έκανε όμως και ο μικρός 9χρονος μαθητής, αδερφός της, Χρήστος Νίτσας ο οποίος αγωνίστηκε στην κατηγορία των εντεκάχρονων και κατάφερε να πάρει ασημένιο μετάλλιο

Μαρία Μαδεμλή: Στα τοπ 20 των κοριτσιών στο μπάσκετ στο Bezirk Oberbayern. Ταυτόχρονα έχει άδεια διαιτητή !!! ενώ συμμετέχει και σε φιλανθρωπικά προγιεκτ της ομάδας στη Ρουμανία

Η Μαρία είναι 13 ετών, επισκέπται γερμανικό γυμνάσιο και τα ΤΕΓ. 

 

6 ετών ανακάλυψε την αγάπη της για το μπάσκετ και έγινε μέλος στον σύλλογο των BC Hellenen στο Μόναχο! 

 

Τώρα παίζει στην U14 του συλλόγου και μάλιστα στην Bezirksoberliga.

Είναι πάντα πρόθυμη σε εθελοντικές εργασίες, γι'αυτό πηγαίνει με την αποστολή του συλλόγου στη Ρουμανία (Bögöz), όπου πραγματοποιεί ο σύλλογος ένα φιλανθρωπικό πρότζεκτ, χτίζοντας γήπεδο μπάσκετ σε μια φτωχή περιοχή της.

Φέτος πήρε και την άδεια διαιτησίας κι έχει σφυρίξει αρκετούς αγώνες.

Το ερχόμενο έτος προορίζεται να πάρει και την άδεια για να γίνει, στα 14 της, προπονήτρια της ακαδημίας των BC Hellenen.

 

Με την αγάπη και αφοσίωσή της για το άθλημα της καλαθοσφαίρισης η Μαρία θα ακουστεί και στο μέλλον!

Στέλιος Ρουσσάκης

Νικητής στη διοργάνωση πρωταθλήματος -Oberbayerische Jugend-EM 2018 (U12 - κάτω των 12 ετών- στο Wartaweil.
Ο Στέλιος Ρουσσάκης είναι άλλο ένα ελληνόπουλο που διακρίθηκε φέτος με τις επιδόσεις του και συγκεκριμένα στο σκάκι.

EIvαι 12 χρονών, πηγαίνει στην 6η τάξη στο γερμανικό γυμνάσιο και παρακολουθεί ελληνικά στα ΤΕΓ Mονάχου
Είναι μέλος στο σύλλογο PSV Dorfen εδώ και 6 χρόνια

Ραφαέλα Ιωαννίδου : Το κορίτσι από το Μόναχο που χορεύει στον πάγο

 Η Ραφαέλα Ιωαννίδου ζει μόνιμα τα τελευταία πέντε χρόνια στο Rosenheim με τους γονείς της.
Είναι μαθήτρια της 4ης δημοτικού και κάθε Σάββατο παρακολουθεί μαθήματα ελληνικών στο Σχολείο Αριστοτέλης (ΤΕΓ) που βρίσκεται στο Μόναχο.

Οταν οι γονείς της πήραν την μεγάλη απόφαση (μέσω κρίσης ) να ξενιτευτούν στο εξωτερικό η Ραφαέλα ήταν 4 ετών. Έψαξαν να βρουν τρόπους για να γεμίσουν τον χρόνο της με δραστηριότητες ώστε να προσαρμοστεί άμεσα στη νέα τους ζωή.

Εκεί ήρθε σε πρώτη επαφή με το άθλημα του καλλιτεχνικού πατινάζ.
Είναι αθλήτρια του SV Pang ( Rosenheim).

Εχει λάβει μέρος σε αρκετούς αγώνες έχοντας μέχρι σήμερα 17 κύπελλα.Το έτος 2018 κατάφερε να κατακτήσει 2 φορες την πρώτη θέση 1 φορά την δεύτερη θέση και 1 φορά την Τρίτη θέση στη κατηγορία της σε αντίστοιχες διοργανώσεις με συμμετοχή 25 συλλόγων απο όλη τη Βαυαρία

Για τη Νίκη

Ηταν για δεκαετίες η ψυχή του Ελληνικού Σπιτιού της Ευαγγελικής Εκκλησίας στο Βεστεντ. Την προηγούμενη εβδομάδα διοργανώθηκε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση καθώς αποφάσισε να αποχωρήσει. Χρόνια μέλος του συνοικιακού συμβουλίου της περιοχής μέλος του Seniorenbeirat, στοιχεία  που αποδεικνύουν την πολλαπλή δράση της στην τοπική κοινωνία.
Σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα. Τελικά, καταλήξαμε ότι τίποτε δεν θα είναι για την ίδια (αλλά και για εμάς) πιό συγκινητικό, πιό αντιπροσωπευτικό από τη μικρή δήλωση της κόρης της Χριστίνας στο Δορυφόρο, μια ανθρώπινη δήλωση που θα βρεί πάρα πολλούς που θα τους εκφράζει και όχι μόνο τη Νίκη.


Χριστίνα Χατζηπαρασίδου : Είμαι πολύ ευγνώμων που από το 89 που ξεκίνησε η μαμά μου να δουλεύει στο ελλ.σπίτι μπορούσα να παρακολουθήσω το κοινωνικό της έργο όχι μόνο στο ελλ σπίτι αλλά και στο Westend . Ανέβασε τον πήχη πολύ ψηλά ! Είναι το πρότυπό μου και η ψυχή του ελλ. Σπιτιού εύχομαι και εγώ να τα καταφέρω όπως αυτή !
Κ. Τ. (Δορυφόρος)

Ελληνίδα μαθήτρια 2η σε διεθνές τουρνουά Taekwondo στο Bielefeld

Η μαθήτρια της 3ης τάξης του Λυκείου Μονάχου Νίτσα Δέσποινα (που για πρώτη φορά αγωνίστηκε στης γυναίκες και όχι στην κατηγορία κοριτσιών) ξεκίνησε τη σεζόν κατακτώντας την 2η θέση σε διεθνές πρωτάθλημα του Taekwondo στο Bielefeld το περασμένο ΣάββατοΤο προφίλ των τουριστών που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους

Ελευθερία Ζεγγίνη: Διευθύντρια του νέου Ινστιτούτου Μεταφραστικής Γονιδιωματικής του ερευνητικού Κέντρου Helmholtz στο Μόναχο.

H  καθηγήτρια Ελευθερία Ζεγγίνη, αναλαμβάνει διευθύντρια του νέου Ινστιτούτου Μεταφραστικής Γονιδιωματικής του ερευνητικού Κέντρου Helmholtz στο Μόναχο.

Στην ιστοσελίδα του το ίδρυμα αναφέρεται στη ,,διεθνώς διάσημη και αναγνωρισμένη  επιστήμονα για τις έρευνές της που συνδυάζουν την επιδημιολογία με την ανάλυση των μεγάλων δεδομένων (big data) ..Συνέχεια

Δευτεραθλήτρια σε βαυαρικό πρωτάθλημα η Ελευθερία Σουλεμέζη

Ακόμη μια διάκριση για την Ελευθερία Σουλεμέζη. Συμμετέχοντας στις  Bayerische Florett Meisterschaften στο Füssen κατέκτησε τη 2η θέση στην κατηγορία B-Jugend.


Μετά από πέντε νίκες και δύο ήττες στον πρώτο γύρο και έναν συναρπαστικό ημιτελικό τον οποίο κέρδισε με 10:9 κατάφερε να προκριθεί στη δεύτερη θέση και να κατακτήσει τον τίτλο της Bayerische Vizemeisterin .

Φθάνοντας η χρονιά στο τέλος της θα ήταν μεγάλη μας παράλειψη να μην αναφερθούμε σε μια ιδιαίτερη στιγμή του 2017 για το ΔΟΡΥΦΟΡΟ

..  που ήταν όταν η χρυσή ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη και ο ανερχόμενος πρωταθλητής αδερφός της Διονύσης Κορακάκης προώθησαν την εκδήλωση του των συλλόγων και φορέων για την συγκέντρωση χρημάτων για το ορφανοτροφείο ΜΕΛΙΣΣΑ

 

Η χρυσή ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη και ο αδερφός της ήταν τις ημέρες εκείνες σε αγώνες στο Μόναχο και είχαν συναντηθεί με την Ελληνική Κοινότητα του Haar όπου ο Πρόεδρός της κος Κώτσης τους πληροφόρησε για την εκδήλωση. 

Μάλιστα με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε πριν λίγες εβδομάδες την με ανακοίνωσή της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επέλεξε τη χρυσή Ολυμπιονίκη της σκοποβολής Άννα Κορακάκη ως αθλήτρια -πρότυπο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, που θα γίνουν το επόμενο καλοκαίρι στο Μπουένος Αϊρες.

300 προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του Μονάχου στο καθιερωμένο "κατσικάκι" του Σταύρου Κωσταντινίδη

Το καθιερωμένο "κατσικάκι" που προσφέρει κάθε Δεκέμβριο ο Έλληνας δικηγόρος Σταύρος Κωσταντινίδης σε προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Βαυαρίας είχε και φέτος τη δημοσιότητά του. 

Μάλιστα η παρουσία του νέου υποψηφίου Πρωθυπουργού Söder και η παράλληλη απουσία του νυν Πρωθυπουργού Seehofer (ήταν ασθενής) προκάλεσε το κεντρικό θέμα του αφιερώματος που έκανε για την εκδήλωση το τοπικό κανάλι muenchentv https://www.muenchen.tv/mediathek/video/zickleinessen-bei-stavros-muenchens-high-sociaty-gibt-sich-harmonisches-stelldichein/

Eπιπλέον αφιέρωμα είχε και η BILD Zeitung στο περιφερειακό της μέρος της έκδοσης με τον τίτλο ¨Ποιος είναι ο Έλληνας που τόσοι πολλοί επίσημοι ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του".  Αλλά και το γεύμα (Reitschule) είχε την τιμητική του αφού καλεσμένος δεν δίσταξε να τονίζει στην τηλεόραση ότι είναι καλύτερο από τα γεύματα της προεδρίας της Γερμανίας.

Η  Ελευθερία Σουλεμέζη από το Μόναχο σε  "μαραθώνιο" ξιφασκίας στο Παρίσι

Στις επιτυχίες της μόλις 12χρονης Ελευθερίας έχουμε πρόσφατα αναφερθεί. 

Ο Δορυφόρος επιδιώκει την ανάδειξη ταλαντούχων ελληνόπουλων σε όλες τις κατηγορίες (κοινωνικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές κλπ) γι αυτό και σήμερα δημοσιεύουμε μια ακόμη επιτυχία της Ελευθερίας που προέκυψε πρόσφατα σε ένα "μαραθώνιο" ξιφασκίας στο Παρίσι.

Όπως σε ειδικό αφιέρωμα στην ιστοσελίδα του συλλόγου μπορεί να διαβάσει κανείς http://fechtclub-muenchen.de/ για την Ελευθερία ήταν το πρώτο μαραθώνιο τουρνουά. Εκεί κατόρθωσε να περάσει 4 γύρους !!! με το σύστημα κ.ο. και να ηττηθεί από την αντίπαλή της από το Χονκ Κονγκ κατακτώντας τελικά την 28η θέση στην κατάταξη.

Διάκριση για την 12χρονη Ελευθερία Σουλεμέζη από το Μόναχο στη ξιφασκία

Η Ελευθερία Σουλεμέζη, αθλήτρια ξιφασκίας από το Fechtclub München, ολοκλήρωσε τη φετινή σεζόν με αργυρό μεταλλιο στο πρωτάθλημα Άνω Βαυαρίας (Oberbayerische Meisterschaft) στο Weilheim.
Διαγράφει μια ανοδική πορεία στον τομέα αυτό, επιτυγχάνοντας χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια και κύπελλα σε τουρνουά σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας ( Nürnberg, Stuttgart, Füssen, Neu-Ulm...) αλλά και του εξωτερικού ( Treibach και St. Johann- Αυστρία, Παρίσι  - Γαλλία).
Της ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην περαιτέρω πορεία της.

Στο εποπτικό συμβούλιο της TSV 1860 ο Αθανάσιος Στιμονιάρης

Στην εκλογή οργάνων της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονάχου 1860 ο Αθανάσιος (Σάκης) Στιμονιάρης εκλέχτηκε στο εποπτικό συμβούλιο.

 

Ο Σάκης Στιμονιάρης είναι Πρόεδρος του εργατικού συμβουλίου της ΜΑΝ που είναι χορηγός της 1860.

To blog της επίσημης ιστοσελίδας της πόλης του Μονάχου είχε συνέντευξη με την συμπαιτριώτισσά μας blogerin Δέσποινα Τσόκου

"Fit für den Arbeitsmarkt". 810.000 € από φιλανθρωπική εκδήλωση για καλύτερη ένταξη προσφυγόπουλων στην αγορά εργασίας

Στην φιλανθρωπική εκδήλωση Fit für den Arbeitsmarkt που οργάνωσε ο δικηγόρος στο Μόναχο Σταύρος Κωσταντινίδης στο Prinzregententheater συγκεντρώθηκαν 810.000 € τα οποία θα διατεθούν σε περίπου 500 πρόσφυγες προκειμένου να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες ένταξής τους στην αγορά εργασίας κυρίως οι μαθητές στις επαγγελματικές σχολές . Βίντεο 

Αστυνομία: Η σύζυγος του θύματος γνώριζε για το σχέδιο δολοφονίας

Η κοινή συνέντευξη τύπου της αυστριακής και γερμανικής αστυνομίας για την δολοφονία του Έλληνα στο Τιρόλο που δόθηκε σήμερα στην Αυστρία. Συνέχεια 

Ομολογία της δολοφονίας από τον 28χρονο - Βίντεο

Σε ρεπορτάζ της Έλλης Κοκάλη για την neakriti.gr αποκαλύπτει ότι οι Αυστριακές αρχές απέσπασαν ομολογία από τον 28χρονο κρατούμενο - ύποπτο για την άγρια δολοφονία του 32χρονου Αντώνη Χριστοφάκη, από το Σίβα του Δήμου Φαιστού, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στα σύνορα Γερμανίας - Αυστρίας. Συνέχεια

Ερωτική τραγωδία πίσω απο τη δολοφονία του Έλληνα από το Ottobrunn;

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την σύλληψη και της συζύγου του θύματος από τις αστυνομικές αρχές.
Παρότι οι έρευνες κινούνται σε διάφορες κατευθύνσεις όσον αφορά τα κίνητρα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η δολοφονία ήταν αποτέλεσμα ερωτικού δράματος. ΣΥΝΕΧΕΙΑ

neakriti.gr: Νέα στοιχεία για τη δολοφονία 32χρονου Κρητικού από το Ottobrunn

Ρεπορτάζ των Φιλία Σαριδάκη-Γιώργο Σαχίνη για την ηλεκτρονική σελίδα neakriti.gr αναφέρεται στην προ ημερών δολοφονία ενός Έλληνα στο Τιρόλο της Αυστρίας ο οποίος ζούσε στο Ottobrunn.
Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο δολοφονημένος 32χρονος Κρητικός με καταγωγή από το Σίβα είχε μετακομίσει πρόσφατα στη

Γερμανία, ενώ χαρακτηρίζει τραγικές τις προεκτάσεις της υπόθεσης αφού συνελήφθη η σύζυγός του και ένας 28χρονος ομογενής. Τραγική φιγούρα η 6χρονη κόρη του ζευγαριού μπροστά στα μάτια της οποίας εκτυλίσσονται τα δραματικά γεγονότα, που άλλαξαν για πάντα τη ζωή της. Συνέχεια

Έλληνες από το Ottobrunn θύμα και δολοφόνος του Τιρόλου (Αυστρίας)

Ο 31χρονος Έλληνας από το Ottobrunn που βρέθηκε νεκρός σε ένα φαράγγι στο Τιρόλο της Αυστρίας δολοφονήθηκε από έναν 28χρονο ομοεθνή, ο οποίος, επίσης, κατοικούσε στην ίδια πόλη, γεγονός που υποδεικνύει ότι δολοφόνος και θύμα μπορεί να ήταν γνωστοί.

Το πτώμα του 31χρονου Έλληνα που είχε δεχθεί πολλές σφαίρες στο στήθος, βρέθηκε πεταγμένο σε ένα φαράγγι.  Στο σημείο που το πέταξε ο δολοφόνος θα ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστεί καθώς σε 150 μέτρα βάθος θα το κάλυπτε το χιόνι. Όμως, το πτώμα σκάλωσε σε ένα δένδρο και έτσι το εντόπισε ένας οδηγός φορτηγού.

Ο δολοφονημένος δεν είχε κανένα στοιχείο επάνω του που να τον ταυτοποιεί, αλλά τελικά, αποκαλύφθηκε ότι ζούσε στο Ottobrunn περιοχή δίπλα στο Μόναχο. Εκεί οδήγησαν τα ίχνη και στον 28χρονο Έλληνα, ο οποίος προφυλακίστηκε με την κατηγορία της δολοφονίας.

Για ποιό λόγο βρέθηκαν, όμως, τα δυο άτομα από το Ottobrunn στην Αυστρία; Τα αυστριακά ΜΜΕ ερμηνεύουν την δολοφονία ως συνέχεια μιας αντιπαράθεσης που σχετίζεται με λαθρεμπόριο προσφύγων από τα Βαλκάνια. Κάτι, όμως, που δεν επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία. 

Απόστολος Ζιάγκας

Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου Απόστολος Ζιάγκας στο Δομένικο Ελασσόνας

Την Παρασκευή 30.09 η κηδεία του Παντελή Τζερεμέ

Η νεκρώσιμη ακολουθία του Παντελή Τζερεμέ θα τελεστεί στο Ostfriedhof την Παρασκευή 30.09.2016 και ώρα 9.00 μ.μ. 

Συνέντευξη Σταύρου Κωσταντινίδη στην Βαυαρική Τηλεόραση

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου α.σ. Σταύρος Κωσταντινίδης έδωσε συνέντευξη στην Βαυαρική τηλεόραση.

Τη συνέντευξη μπορείτε να την δείτε εδω

Η Ελληνική Ακαδημία βράβευσε την Πρόεδρο της Βαυαρικής Βουλής Barbara Stamm

Συνάντηση φίλων προς μνήμη του Δημήτρη Καλογήρου

Στις 16 Οκτωβρίου και ώρα 11 π.μ. θα συναντηθούν οι φίλοι του Δημήτρη Καλογήρου στο Freizeitheim Westend, Westendstr 66a.

 

Στη ζωή και στον Δημήτρη Καλογήρου θα αναφερθούν οι :

Λεωνίδας Ρίζος, Γραμματέας ΤΟ ΠΑΣΟΚ Μονάχου

Γιάννης Τσιάντας, συγχωριανός και φίλος

Γιώργος Τσορακλίδης, πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου

CNN Greece: Μαρία Κωστράκη: Μια “διεθνής Ελληνίδα” του λυρικού θεάτρου

Αφιέρωμα στην γνωστή στο Μόναχο και στην Γερμανία καλλιτέχνη Μαρία Κωστράκη δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το CNN Greece.

"Στο διεθνή καλλιτεχνικό χώρο, ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός και όσο περνά ο καιρός γίνεται και σκληρότερος, λέει στο CNN Greece η κυρία Μαρία Κωστράκη, καλλιτέχνης του λυρικού θεάτρου, υψίφωνος, που ζει στη Γερμανία και εργάζεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη μουσική στη γενέτειρά της Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια μετακόμισε στο Μόναχο 
όπου σπούδασε και καταξιώθηκε επαγγελματικά, έχοντας μέχρι σήμερα συνεργασίες με τις μεγαλύτερες όπερες της Γερμανίας. Συνέχεια

Εφυγε ο Δημήτρης Καλογήρου

Ο φίλος μας Δημήτρης, επί πολλά χρόνια δραστήριο μέλος της τοπικής κοινωνίας Μονάχου (Κοινότητα, Σύλλογο Γονέων, αντιδικτατορικό αγώνα) απεβίωσε απρόσμενα χθες τη νύχτα στο χωριό του στην Πετρούσα Δράμας.

 

Ο Δορυφόρος εκφράζει στην οικογένειά του και στους φίλους του τα θερμά συλλυπητήρια του

Ενορία Αγ. Γεωργίου Μονάχου

Η Eνορία μας έχασε σήμερα ένα παληκάρι της. Έναν άγγελο, τον Γιώργο μας, το καμάρι μας, το φως μας. 

Έφυγες με τη μηχανή σου πολύ γρήγορα Γιώργο. Το φως των κεριών θάμπωσε, δάκρυσε η Παναγιά απ´τον πόνο της μάνας σου, του πατέρα σου, του αδελφού σου, των φίλων σου, ολονών μας. Χάθηκε το χαμόγελό σου και μ´αυτό έσβησε η χαρά. Έγινες άγγελος. Έφυγες πάνω στη μηχανή για πολύ ψηλά. Μόνη παρηγοριά η προσευχή!

Καλό Παράδεισο, Γιώργο!

Η Παναγιά μας η Παρηγορήτρια να στηρίζει και να αγκαλιάζει τους δικούς σου στον πόνο τους.

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας στα γενέθλια του Κωσταντινίδη στο Μόναχο

Όπως περιγράφει το αφιέρωμα του TV München σχεδόν ολόκληρο του Υπουργικό Συμβούλιο της Βαυαρικής Κυβέρνησης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Έλληνα δικηγόρου από το Μόναχο Στάυρο Κωσταντινίδη για να του ευχηθεί για τα 50χρονα γενέθλιά του.
Επίσης άλλες πολλές προσωπικότητες που όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Seehofer του βρίσκει κανείς όλους μαζί στην Καγκελαρία ή στο Βατικανό.
Το βίντεο του Tv Muenchen
https://www.muenchen.tv/mediathek/181576/

Συνάντηση φίλων στην μνήμη του Τάκη Πουρνάρα

Η συνάντηση φίλων στην μνήμη του Τάκη Πουρνάρα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Απριλίου και ώρα 10.30 στο Freizeitheim Westend, Westendstr 66a

Προσοχή στους δρόμους με τα ακουστικά

Στις αρχές Μαρτίου το τρίτο θανατηφόρο ατύχημα νέου ανθρώπου (μέσα σε δυο εβδομάδες) στο Μόναχο. Και στις δυο περιπτώσεις οι νέοι άκουγαν μουσική με ακουστικά κινητού τηλεφώνου και αγνόησαν το λεωφορείο -τράμ.

 

Ο αδερφός της Julia (15 ετών) βρέθηκε μαζί με δημοσιογράφους της εφημερίδας "tz" στο τόπο του δυστυχήματος και έκανε έκκληση στους νέους ανθρώπους να βάλουν στην άκρη τα ακουστικά όταν είναι στους δρόμους και να προσέχουν την κυκλοφορία.

Απεβίωσε ο Δημήτρης Πουρνάρας 

Τα ξημερώματα της Κυριακής απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών ο Δημήτρης Πουρνάρας.

Ο Δημήτρης Πουρνάρας που εργάστηκε επί χρόνια ως διερμηνέας στην BMW εργάστηκε στη συνέχεια για 11 σχεδόν χρόνια 1995-2006 στην Υπηρεσία Παροχής Πληροφοριών της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου προσφέροντας πληροφορίες και ενημερώνοντας τους συμπολίτες μας για θέματα εργασιακά, φορολογικά και ασφαλιστικά.

Μάλιστα από το 2000 που εργαζότανε τυπικά μισή μέρα ο ίδιος διατηρούσε την Υπηρεσία μέχρι αργά το απόγευμα.

Τα χρόνια που εργαζότανε στην Κοινότητα είχε ταυτιστεί η παρoυσία του με το μεγάλο άνοιγμα της Κοινότητας στην τοπική κοινωνία αφού καθημερινά δεκάδες πολίτες επέλεγαν την Κοινότητα σαν χώρο που αναζητούσαν λύσεις σε πάρα πολλά θέματα.

Ο Δορυφόρος, που έζησε πολύ κοντά την δράση του Δημήτρη Πουρνάρα και της συζύγου του Σοφίας μεταφέρει τα συλλυπητήρια στην γυναίκα του τον γιό του και την νύψη του και σ όλους τους συγγενείς και φίλους.

Τιμητική διάκριση από την Βαυαρική Πολιτεία για την Αναστασία Ντικ

Η Υπουργός Κοινωνικών θεμάτων, Οικογενειών, ένταξης Emilia Moller, εκ μέρους της Βαυαρικής Κυβέρνησης τίμησε πρόσωπα του κρατιδίου για την προσφορά τους για το 2015.

 

Μεταξύ αυτών και η Ελληνίδα, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Μονάχου που τιμήθηκε μεταξύ άλλων για την κοινωνική της προσφορά, την προσφορά της στο σύλλογο, στην ανάδειξη του ζητήματος της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και την προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας. 

 

Ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ συγχαίρει την κα Ντικ για την διάκρισή της. 

Έλληνας δικηγόρος τιμήθηκε με το "Βαυαρικό Μετάλλιο Αξίας"

Ο δικηγόρος Σταύρος Κωσταντινίδης τιμήθηκε χθες με το Βαυαρικό Μετάλλιο Αξίας, (Bayerischer Verdienstorden) το ανώτατο παράσημο της Βαυαρικής Πολιτείας  . Η τελετή έλαβε χώρα στην επίσημη αίθουσα τελετών των ανακτόρων Μονάχου και το παρσημο επέδωσε προσωπικά ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Χορστ Σεεχόφερ.
Ο Σ. Κωσταντινίδης τιμήθηκε για το πολυσχιδές έργο του για τις ελληνοβαυαρικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή διάστασή τους. 
Ο δικηγόρος Σταύρος Κωσταντινίδης γεννήθηκε το 1966 στο Μόναχο. Οι γονείς του γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Κωνσταντινούπολη και αναγκάστηκαν με τα γεγονότα του 1955 να μεταναστεύσουν στο Μόναχο. Ο πατέρας του χειροτονήθηκε προ ετών κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως στο Μόναχο. Ο Σταύρος Κωσταντινίδης σπούδασε νομικά στα πανεπιστήμια Μονάχου και Θεσσαλονίκης. ΣΥΝΕΧΕΙΑ 

‎Xeniteas Ehingen Donau‎ 

Πριν απο λίγες μερες, σας ενημερώσαμε και ζητήσαμε την στήριξη σας για τον μικρό Μάριο απο το Μόναχο.
Την στήριξη σας, για να κανουμε πιο όμορφη και λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητα του.
Σημερα και με μεγάλη συγκίνηση θελουμε να σας ενημερώσουμε ότι χάρη στην ανθρωπια όλων, μπορέσαμε να συνεισφέρουμε, μπορέσαμε να δούμε την χαρά στα μάτια του Μαριου. 
Την αγάπη και την δύναμη που εισπράξαμε εμείς απο τον Μάριο και την οικογένεια του, θελουμε να σας την μεταφέρουμε.
Ευχαριστούμε θερμά, έναν προς έναν όλους εσάς, εντός και εκτός Γερμανίας, για την τεράστια αγκαλια και την αγάπη που δειξατε στο πρόσωπο του Μαριου.

Σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσαμε όμως να μην πούμε ενα πολυ μεγάλο ευχαριστώ στην Μαρια Παπαδοπούλου και το QUEENS C στο Κιλκίς, για την άψογη και πάνω απο όλα γρήγορη εξυπηρετήσει της, αμέσως μετά την επικοινωνία μας μαζί της.

Στο Μόναχο η νεκρώσιμη ακολουθία του Pierre Brice 

Η νεκρώσιμη ακολουθία του Winnetou θα γίνει στις 18 Ιουνίου στην Jesuitenkirche St. Michael στην Neuhauser Straße. H ακολουθία θα ξεκινήσει στις 14.00 ενώ νωρίτερα από τις  9 έως στις 12 Uhr θα είναι η Εκκλησία ανοιχτή προκειμένου οι φίλοι του Γάλλου ηθοποιού - που ζούσε μαζί με την γερμανίδα γυναίκα του στο Garmisch-Partenkrichen - να μπορούν να τον αποχαιρετίσουν. 

Η Μαρία Παπαοικονόμου το 5.000ο μέλος της IGM στην ΜΑΝ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του συνδικάτου Μετάλλου IGM, το 5.000ο μέλος του Συνδικάτου στο εργοστάσιο της MAN είναι Ελληνίδα και συγκεκριμένα η Μαρία Παπαοικονόμου.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Zum ersten Mal wird eine Studie zu Buchmarkt und Literaturpolitik während der Militärdiktatur in Griechenland am Beispiel des Verlags Stochastes in Athen publiziert. Großer Teil der Recherchen basiert auf persönlichen Angaben des Verlegers Loukas Axelos. Das besondere Interesse für diese Zeitspanne und die aufschlussreichen Resultate der Studie sind sowohl für die Wissenschaft als auch für ein breites Publikum wertvoll.

Die letzte Militärdiktatur in Griechenland begann im April 1967 und dauerte bis Juli 1974. Sie begann blutig und endete genauso blutig. Die Obristen stellten sich als ‚Retter‘ Griechenlands dar und 'mussten' das Land - dem Diktator Papadopoulos zufolge - ‚in Gips‘ legen, weil es ‚krank‘ war. Dies sollte eine Rettung von der Gefahr aus dem Norden sein. Dabei existierten weder Gefahr noch Akzeptanz der neuen Situation durch das griechische Volk. Dem abrupten Ende der Demokratie folgten Festnahmen von Personen aus den Bereichen Politik, Literatur und des öffentlichen Lebens, es gab Folterungen, Freiheitsentzug und Einschränkung der freien Meinungsäußerung.

Im vorliegenden Buch wird nicht nur der historische Kontext der behandelten Zeitspanne skizziert, vielmehr stehen folgende Fragen im Mittelpunkt: „Wie sah der Buchmarkt unter der letzten Diktatur in Griechenland aus?“, „Welche Verlagshäuser haben überhaupt publiziert und unter welchen Bedingungen?“, „Wie sehr beeinflusste die Zensur die Verbreitung und den Inhalt der Publikationen?“ „Wie viele chronologische Phasen erlebte die Zensur?“ Zusätzliche Fragen beruhen auf die Zusammenhänge zwischen Griechenland und Deutschland im Hinblick auf die behandelte Thematik.

Als Beispiel zur Erläuterung der Bedingungen dient der Verlag Stochastes, der 1969 (also während der Militärdiktatur) von Loukas Axelos gegründet wurde und bis heute für unabhängige und anspruchsvolle Literatur steht. „Wie sahen die Anfänge aus?“, „Wie konnte der Verlag die Hindernisse überwinden und sich durchsetzen?“, „Welche Faktoren unterstützten die Gründung solcher Verlage unter der Militärdiktatur?“

Zusätzlich werden neben der kurzen Darstellung von Gründungen kleiner Verlage wie Keimena und Kalvos die damals noch existierenden Verlagshäuser Kedros und Hestia vorgestellt.    

            Dr. Evanthia Tsigkana

München, im Februar 2015

Η Κηδεία του Γιώργου Γιαννίδη

Η κηδεία του Γιώργου Γιαννίδη θα γίνει στο Μόναχο στις 2 του Δεκέμβρη στις 10 το πρωϊ στο OSTFRIEDHOF KREMATORIUM St.-Martinstr. 41