ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

Ας μου επιτραπεί από τον φιλόξενο χώρο του Δορυφόρου να παραθέσω τις σκέψεις μου με αφορμή την ανοιχτή επιστολή ομάδας ελλήνων Γονέων του Μονάχου προς τον Υπ. Παιδείας. Αλλωστε, σκοπός μιας «ανοιχτής» επιστολής είναι να προκαλέσει και απαντήσεις από κάθε πολίτη και μάλιστα με «ανοιχτά» χαρτιά.

 

Πράγματι, είναι σημαντικού περιεχομένου αυτή η ανοιχτή επιστολή. Αν και προέρχεται από ένα – δυστυχώς- μικρό και αδύναμο σύλλογο, δείγμα υψίστης αδιαφορίας των Γονέων, ( αν αναλογισθεί κανείς πως τη δεκαετία 80-90 εκπροσωπούσε περισσότερο από 1100 άτομα) , δεν παύει να είναι άξια η προσπάθεια του διοικούντος συμβουλίου. Οι εκτιμήσεις του Συλλόγου για την ελληνική Ομογένεια της Βαυαρίας είναι βέβαια σωστές , αν και πολύ-ειπωμένες. ΄Οσο για τις «κομβικές» σχέσεις των μελών μας στην γερμανική κοινωνία, αυτό μπορεί να αποτελεί ευχή αλλά δεν είναι καθόλου πραγματικότητα: Πρώτα, διότι οι περισσότεροι έλληνες ακαδημαϊκοί στην περιοχή μας δεν έχουν ( και φοβάμαι, ότι δεν θέλουν να έχουν) καμία ανάμιξη με τα κοινοτικά δρώμενα. Δεύτερον, διότι έχουν ανεπαίσθητα «εκγερμανισθεί», έχουν δηλ. αφομοιωθεί κατά πλειονότητα στην γερμανική «τροπή βίου» ( ή και εν-τροπή) και Τρίτον, διότι η ελληνική Πολιτεία δεν έδειξε ποτέ την διάθεση να «κερδίσει» αυτούς τους επιστήμονες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, να τους εκμεταλλευθεί θετικά για το καλό του Ελληνισμού. ΄Οσοι λοιπόν από αυτούς παραμένουν και στηρίζουν την ελληνική Ομογένεια, το κάνουν διότι οι ίδιοι το θέλουν, διότι οι ίδιοι είναι καρπός αυτών των ελληνότροπων οικογενειών τους.

 

Και ενώ το βασικό αίτημα του Συλλόγου Γονέων είναι (ορθά) και παραμένει απαραίτητη η επίσημη διαβεβαίωση του Υπουργείου Παιδείας για την διατήρηση των Λυκείων, που συγχρόνως θα αποτελεί και στήριξη της συνέχειας της ελληνικής Παιδείας στη Βαυαρία, όπως άλλωστε δίκαιο είναι και το αίτημα για επαναλειτουργία του σχολείου Dachau, φαίνεται ότι κάπου έχει παρεισφρήσει στο σκεπτικό του Συλλόγου ένα λάθος: Ουδέποτε υπήρξε κάποια σχέση κονδυλίου ύψους 26 εκ. ευρώ γενικά για τα σχολεία της Βαυαρίας, αλλά μόνο για το υπό ανέγερση σχολείο.

 

Σωστό είναι, ότι με απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Ανάπτυξης μετά από παρέμβαση του Πρωθυπουργου Α.Σαμαρά εγγράφηκε στον κρατικό προϋπολογισμό και σε ειδικό λογαριασμό του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων ( τωρα Κτηριακές Υποδομές ΑΕ) - και ό χ ι όπως πιστεύεται στο Υπ.Παιδείας-, το ποσόν των 26 εκ. προκειμένου να διατεθεί για την ανέγερση του δίγλωσσου Ελληνικού Σχολείου στο Μόναχο, το οποίο θα αποτελέσει και κόσμημα ελληνικού Πολιτισμού στην Βαυαρία.

 

Η διάθεση του ποσού αυτού αποτελεί υποχρέωση που έθεσε ο Δήμος Μονάχου , ζητώντας «εγγυήσεις» από την ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει και η ανάλογη συγχρηματοδότηση του 70% από την πλευρά της Κυβέρνησης Ανω Βαυαρίας. Επομένως, αν και πολλές φορές ενημερωμένα από τον υπογράφοντα τα μέλη του ΔΣ, δημαγωγούν αδίκως, ζητώντας την «αξιοποίηση» του κονδυλίου αυτού για άλλους σκοπούς, από ότι έχει νόμιμα αποφασιστεί. Με το πέρας της ανέγερσης, 30% του ποσού αυτού θα διατεθεί για τά έξοδα ανέγερσης και το υπόλοιπο ποσόν θα επιστρέψει στον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Διαφορετικά βέβαια είναι τα πράγματα αν ζητηθεί, και αυτό θα έπρεπε πραγματικά να σκεφτεί το ΔΣ, η αξιοποίηση κονδυλίου ύψους 1 εκ. ευρώ ετήσια, το οποίο είναι το ποσόν που εξοικονομεί το ελληνικό Κρατος από τα ενοίκια των σχολείων, που θα συστεγασθούν στο νέο σχολικό κτήριο. Πραγματικά, αυτό το ποσόν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις λειτουργικές και μισθολογικές ανάγκες του Λυκείου. Και αυτό είναι για τον υπογράφοντα, μια ορθή εναλλακτική λύση, είναι πρόταση ουσίας προς το Υπ. Παιδείας, το οποίο έχει να αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα που προκάλεσε η ακρισία των μέχρι σήμερα κυβερνώντων και η οικονομική κρίση που προκάλεσαν, όσοι κυβερνούν τον πλανήτη.

 

 

Γιώργος Βλαχόπουλος

Νομ.Σύμβουλος Υπ.Παιδείας για το Ελλ.Σχολείο Μονάχου

τ.Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου

τ.Μέλος Προεδείου ΔΣ Ομοσπονδίας Γονέων Βαυαρίας

 

Ανοιχτή επιστολή Συλλόγου Γονέων Μονάχου στον Υπουργό Παιδείας

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή αιτούμαστε την έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξη της Ελληνικής πολιτείας προς την Ελληνική Ομογένεια.

Η Ελληνική ομογένεια της Βαυαρίας, μετρώντας πάνω από ενάμιση αιώνα ζωής, συνεχίζει να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα:

• Αποτελεί τον ισχυρότερο πρεσβευτή της πατρίδας μας στο εξωτερικό, καθώς είναι ένα ενσωματωμένο κομμάτι στην Βαυαρική κοινωνία που μεταφέρει με τον πλέον ζωντανό τρόπο τις Ελληνικές αξίες και πολιτισμό, προσφέροντας ενεργά και ουσιαστικά στην τοπική κοινωνία.

• Αποτελεί ένα μοχλό άσκησης εξωτερικής πολιτικής καθώς επικοινωνεί τις Ελληνικές θέσεις στην Βαυαρική κοινωνία, υπερκαλύπτοντας άλλα κανάλια επικοινωνίας, ενώ παράλληλα ασκεί ισχυρή πολιτική πίεση, καθώς τα μέλη της συμμετέχουν συντονισμένα στην εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών, έχοντας το δικαίωμα να επιλέξουν είτε Έλληνες είτε Γερμανούς υποψήφιους.

• Οι κομβικές θέσεις που κατέχουν τα μέλη της Ελληνικής ομογένειας στον Γερμανικό κοινωνικό ιστό αποτελούν καύχημα της Ελληνικής παιδείας και τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο προβολής αυτής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Ελληνική ομογένεια είναι 2η σε αριθμό ακαδημαϊκών, μετά την Γαλλική. Έτσι όχι μόνο διαφημίζεται το Ελληνικό πνεύμα αλλά και προσφέρεται στην πατρίδα η ευκαιρία να δημιουργήσει και γιατί όχι και να εξελίξει της εκπαιδευτικές της υπηρεσίες με όλα τα σχετικά οφέλη για την χώρα και τους πολίτες της.

• Αποτελεί ένα ισχυρότατο μέσο προώθησης των οικονομικών συμφερόντων της χώρας, καθώς αποτελεί κοινωνό στην Γερμανική αγορά και κοινωνία των Ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.

• Ως η μεγαλύτερη κοινότητα μεταναστών στο Μόναχο, η οποία μάλιστα απολαμβάνει και ιδιαίτερα προνόμια από το κρατίδιο της Βαυαρίας, όπως:

◦ η παραχώρηση κεντρικών ναών για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών,

◦ καθώς και η χρηματοδότηση των Ελληνικών σχολείων σε ποσοστό που αγγίζει το 70%

αποτελεί το καλύτερο μέσο διάδοσης του Ελληνικού πολιτισμού.

• Τέλος, την δύσκολη αυτή για την πατρίδα περίοδο κρίσης, οπού ένα νέο κύμα μεταναστών έρχεται στην Γερμανία αυξάνοντας το μέγεθος της Ελληνικής ομογένειας στο Μόναχο σε 32.000, οι ανάγκες της Ελληνικής ομογένειας αυξάνονται.

Η παρούσα κατάσταση:

Η Βαυαρία είναι το πλουσιότερο κρατίδιο της Γερμανίας και η Ελληνική ομογένεια στη Βαυαρία είναι η μεγαλύτερη στη Γερμανία. Την τριετία 2011 - 2013, σύμφωνα με τη Βαυαρική στατιστική υπηρεσία, η Ελληνική ομογένεια αυξήθηκε κατά 15% και συνεχίζει να διευρύνεται. Τα Ελληνικά σχολεία που λειτουργούν στο κρατίδιο καλύπτουν και τις τρείς βαθμίδες της εκπαίδευσης και επισημαίνουμε ότι ανέκαθεν -εκ παραδόσεως και συμβατικά- ενισχύονται οικονομικά σε σημαντικό ποσοστό (έως και 70%) από το βαυαρικό προϋπολογισμό.

Το Ελληνικό κράτος με τον νόμο 40/27, ουσιαστικά υποδαυλίζει την Ελληνική Παιδεία στο σύνολο της, καθώς με την κατάργηση των Ελληνικών Λυκείων, δημιουργεί ασυνέχειες στην εκπαιδευτική διαδικασία και αίσθημα ανασφάλειας σε γονείς και μαθητές. Συνέπεια της κατάστασης αυτής, αποτελεί η μειωμένη συμμετοχή των Ελλήνων ομογενών και στις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης και η συνολική απαξίωση της ελληνικής παιδείας, εγκυμονώντας έτσι κίνδυνο σταδιακού αφελληνισμού της κοινότητας των ομογενών.

Βάσει των ανωτέρω, αν και σημειώθηκαν περιπτώσεις στις οποίες η διαχείριση δεν ήταν η ενδεικνυόμενη με αποτέλεσμα να πληγεί το κύρος της Ελληνικής πολιτείας έναντι της βαυαρικής πλευράς, κρίνουμε ως απολύτως απαραίτητη τη διασφάλιση της συνέχειας της λειτουργίας των αμιγώς Ελληνικών σχολείων στο κρατίδιο της Βαυαρίας. Συγκεκριμένα, αιτούμαστε:

• Να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των Ελληνικών σχολείων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και να αξιοποιηθούν το ποσό των 26.000.000€ (ποσό που επιδοτείται κατά 70% από τους Γερμανούς) που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό του κράτους για τον σκοπό αυτό.

• Την επαναλειτουργία του ελληνικού σχολείου στο Νταχάου (Dachau) μετά από 1 χρόνο μη λειτουργίας αυτού.

• Τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας μας στην Γερμανική κοινωνία. Συγκεκριμένα την αποστολή Ελληνικού κλιμακίου όπου θα εξασφαλίσει από τους Βαυαρούς ομολόγους την συνέχιση της υποστήριξης στην Ελληνόφωνη παιδεία.

• Την οριστική κατάργηση του νόμου 40/27, όπου προβλέπει το κλείσιμο των Ελληνικών Λυκείων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργία των Ελληνικών σχολείων, καθώς και, κατά την κρίση σας, την αποστολή κλιμακίου αποτελούμενου από στελέχη των Υπουργείων Εθνικής Παιδείας και δια βίου μάθησης και Οικονομικών, για να διαβουλευτούν με τους αρμοδίους Βαυαρούς αξιωματούχους, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία μας και να τεθεί η οικονομική λειτουργία των Ελληνικών σχολείων σε νέα βάση.

• Την πιλοτική εφαρμογή του δίγλωσσου Ελληνικού σχολείου, αφήνοντας το περιθώριο στους Έλληνες ομογενείς να το επιλέξουν και όχι επιβάλλοντας αυτό, χωρίς καμία σχετική ενημέρωση.

 

Κλείνοντας, δηλώνουμε την υποχρέωσή μας να κινητοποιηθούμε με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο για την επίτευξη των στόχων μας, καλώντας τόσο την Ελληνική πολιτεία, όσο και τους υπόλοιπους κοινωνικούς φορείς να στηρίξουν έμπρακτα τον απόδημο Ελληνισμό και να πάρουν μια σαφή και ξεκάθαρη θέση απέναντι στο ζήτημα της κατάργησης των Ελληνικών Λυκείων του εξωτερικού.

 

Με τιμή.

 

Ο πρόεδρος Η γραμματέας

θεοδοσιάδης Χρήστος Κοντοπούλου Αγγελική

 

Εορτή Τριών Ιεραρχών

Η (κάποτε) καθιερωμένη γιορτή για σχολικό (κλπ.) εορτασμό δίνει, νομίζω, μια πολύ καλή ευκαιρία να ανανεώσουμε τον προβληματισμό μας με τα καίρια που στοιχειοθετούν την παράδοσή μας. Με δύο εκδηλώσεις θέλουμε να τιμήσουμε ως θεολογική εκπαίδευση και εκκλησία τη μνήμη των μεγάλων Πατέρων που σφράγισαν ανεξίτηλα το διάβα του πολιτισμού μας, αφήνοντας παρακαταθήκη πολύτιμη ανά τους αιώνες.

 

Α. Την Τετάρτη 29. Ιανουαρίου στις 18.30 στην Salvatorkirche (που την έχουμε και ως πανεπιστημιακό μας ναό) θα ψάλλουμε τον πανηγυρικό εσπερινό της εορτής, στον οποίο θα χοροστατήσει ο επίσκοπος του Νόβισαντ (από τη Σερβία) Ειρηναίος (Bulovic), ο οποίος θα εκφωνήσει και το κήρυγμα στη γερμανική γλώσσα. O επίσκοπος Ειρηναίος είναι μια ιδιαίτερη μορφή της σύμπασας Ορθοδοξίας, Καθηγητής και για πολλά χρόνια ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Βελιγραδίου, Ελληνομαθέστατος (τα ελληνικά του ξεπερνούν με βεβαιότητα τα ελληνικά πολλών από μας), αλλά και οικουμενικότατος, αφού εκπροσωπεί την Ορθοδοξία σε πλείστες όσες οικουμενικές και πανορθόδοξες συναντήσεις και επαφές (ως γλωσσομαθέστατος επίσης). Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά μια από τις εξέχουσες μορφές της Ορθοδοξίας μας και έτσι μαζί να συνεορτάσουμε τους προστάτες αγίους του Τμήματός μας. Άλλες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στην ανακοίνωση που επισυνάπτεται.

 

Β. Την Παρασκευή 31. Ιανουαρίου στις 19.00, θα γίνει πρώτα σύντομα μια αρτοκλασία στον Ναό των αγίων Πάντων και μετά στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου θα προβληθεί ένα πολύ όμορφο ντοκυμανταίρ (της ΕΡΤ) για τον Μέγα Βασίλειο. Το ντοκυμανταίρ μιλάει από μόνο του, λίγα όμως σχόλια για την καλύτερη κατανόηση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας της εποχής του Μ. Βασιλείου, περισσότερο βοήθεια για ένα προσανατολισμό σε όσους δε θυμούνται καλά πρόσωπα και πράγματα, θα καταθέσει η ελαχιστότητά μου, για να ακολουθήσει μετά συζήτηση. Η εκδήλωση αυτή θα γίνει στην Ελληνική γλώσσα.

 

 Ringvorlesung:

 Tη σειρά των παραδόσεων του Τμήματός μας με γενικό τίτλο "Östliches Christentum im Westen:Die Orthodoxe Kirche und Theologie – Gestern und Heute”, την οποία διοργάνωσε το Τμήμα μας (βλέπε συνημμένο αρχείο) είχα την ευκαιρία να την κάνω γνωστή και στις αρχές του τρέχοντος ακαδημαϊκού εξαμήνου. Οι παραδόσεις αυτές, τις οποίες παρακαλούθησε ένας ικανοποιητικός αριθμός Γερμανών συμπολιτών μας (οι Ορθόδοξοι και δή οι Έλληνες ήταν σίγουρα η πολύ μικρή μειονότητα στην αίθουσα), φθάνουν στο τέλος τους με δύο ιδιαίτερες εκδηλώσεις, τις οποίες θα μου επιτρέψετε με ιδιαίτερο τρόπο να υπογραμμίσω.

 

Την επόμενη Πέμπτη 30. Ιανουαρίου θα μιλήσει ο επίσκοπος του Νόβισαντ Ειρηναίος, τον οποίο ήδη σας συνέστησα παραπάνω. Για όσους δεν θα μπορέσουν να έρθουν στον εσπερινό της 29. Ιανουαρίου θα είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν το μεγάλο επίσκοπο από κοντά στην παράδοση της επόμενης Πέμπτης.

 

Την Πέμπτη 6. Φεβρουαρίου θα κλείσει η σειρά των παραδόσεων με την ομιλία του καθηγητή κ. Κάλλη από το Münster, με ένα θέμα που σίγουρα θα προκαλέσει πολύ γόνιμα, όπως νομίζω, τα πράγματα της καθ ημάς Ορθοδοξίας. Ο κ. Κάλλης είναι, όπως και ο κ. Νικολάου, από τους πρωτεργάτες της Ορθόδοξης Θεολογίας στα γερμανικά πανεπιστήμια, οι πρώτοι οι οποίοι ξεκίνησαν και καθιέρωσαν ουσιαστικά, με το έργο τους και την προσωπικότητά τους, την παρουσία της Ορθόδοξης Θεολογίας στα πανεπιστημικά δρώμενα της χώρας που ζούμε. Περισσότερα για το πρόσωπο (και βασικά για τα έργα του) μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου που ο ίδιος διευθύνει (www.theophano.de).

 

Θα χαρώ, λοιπόν, να ανταλλάξουμε σε κάποια από τις εκδηλώσεις αυτές τις εόρτιες ευχές από κοντά.

 Μέχρι τότε χαιρετώ εγκάρδια

Prof. Dr. Athanasios Vletsis

Vorsitzender der Gemeinsamen Kommission