"Der unbeugsame Versöhner" - Toυ πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Μαλαμούση
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο για τον κ. Κωνσταντίνο Γιαννακάκο, διευθυντή του γνωστού σε όλους μας "Ελληνικού Σπιτιού Βέστεντ Μονάχου".
Η δημοσίευση έλαβε χώρα με αφορμή την φετεινή συνταξιοδότηση του κ. Γιαννακάκου και την αποχώρησή του από την διεύθυνση του Ελληνικού Σπιτιού και του Ευαγγελικού Κέντρου Μετανάστευσης.
Στο άκρως επαινετικό αυτό άρθρο σκιαγραφείται η ζωή και το έργο του κ. Γιαννακάκου που επί 30 χρόνια σφράγισε με το πολυποίκιλο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό του ταλέντο, το Ελληνικό Σπίτι Βέστεντ και το κατέστησε γνωστό στην βαυαρική κοινωνία ως χώρο ζεστής φιλοξενίας και παροχής συμβουλών προς τους συμπατριώτες μας και ως χώρο ελληνοβαυαρικής φιλίας και συνεργασίας.
Η συμβολή του στα κοινά υπήρξε άκρως δημιουργική, όχι μόνο με συνεργασίες του με ελληνικούς και ελληνοβαυρικούς συλλόγους και ιδρύματα, αλλά και με την Εκκλησία μας στο Μόναχο, την οποία στήριξε σε πολλά προγράμματά της που έχουν σχέση με μετανάστευση, πρόσφυγες, κοινωνικές παροχές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η εκλογή του και ο διορισμός του ως Δημοτικού Συμβούλου Μονάχου αποτέλεσε ένα λαμπρό σταθμό της ζωής του και τιμή για την παροικία μας.
Λόγω των ισχυόντων πολιτειακών μέτρων προφύλαξης από την λαίλαπα του κορωνοἳού, δεν μπόρεσε να λάβει χώρα μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση. Οι συγγενείς και φίλοι του όμως προγραμματίζουν για το ερχόμενο καλοκαίρι μια εκδήλωση ευχαριστιών για την τριακονταετή ευδόκιμη υπηρεσία του στον απόδημο Ελληνισμό της Παροικίας μας.
Θεατρική παράσταση "Αθάνατες" : Δελτίο τύπου ενορίας Αγ. Πάντων
Την Παρασκευή, 19.11.2021, έλαβε χώρα στο Μόναχο μία πρωτότυπη θεατρική παράσταση για την ηρωική ελληνική επανάσταση του 1821, η οποία εστιάζει στη ζωή και τον αγώνα των εμβληματικών γυναικών που τη σημάδεψαν ανεξίτηλα. Η παράσταση «ΑΘΑΝΑΤΕΣ» της Τάνιας Χαροκόπου και σκηνοθεσία του Λεωνίδα Λοϊζίδη πραγματοποιήθηκε το πρωί για τα εν Μονάχω Ελληνικά Σχολεία και το απόγευμα μία δεύτερη παράσταση για ευρύτερο κοινό στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίων Πάντων Μονάχου.
Η παράσταση «Αθάνατες» έχει συμπεριληφθεί στις προτεινόμενες δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και έχει λάβει την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και του ΕΟΤ, και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Γενικό Προξενείο Μονάχου, τον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Μονάχου και την Ελληνική Κοινότητα Χάαρ.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους συντελεστές, τους ηθοποιούς Μαίρη Βιδάλη σε φιλική συμμετοχή (Μπουμπουλίνα), Χρυσανθη Γεωργαντίδου (Μαντώ Μαυρογένους), Κωνσταντίνος Ζαμπάρας (παπάς), Βασίλης Μπατσακούτσας (καπετάνιος), και την αρμόδια της θεατρικής ομάδας του Ι.Ν. Αγίων Πάντων ΑΡΤΙΟΝ, Ηρω Κωστράκη, για την άρτια διοργάνωση.
Aνακοίνωση των Ενοριών του Μονάχου για την τριπλής επισκοπικής παρουσίας με αφορμή το διπλό ιωβηλαίο του Προέδρου του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου ελλ. καθηγητή δρ. Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου, δηλαδή 60 έτη ζωής και 30 έτη επιστημονικής και καθηγητικής εργασίας και θυσιαστικής προσφοράς στο Τμήμα της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου
„Επιστροφή“ του Αγίου Λουκά, ιατρού και Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας στο Μόναχο (04.11.2021)
Μετά από 124 χρόνια το Μόναχο φιλοξενεί και πάλι τον Άγιο Λουκά τον ιατρό και Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, με ένα απότμημα λειψάνου και ιερών αμφίων του, που δώρησε στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος (Ναύπλιο) κ. Νεκτάριος.
Ως γνωστό, ο άγιος ιατρὀς Λουκάς, (με το κοσμικό του όνομα Βαλεντίν Φέλιξοβιτς Βόινο-Γιασενέτσκι) γεννήθηκε στην πόλη Κερτς της Κριμαίας στις 14 Απριλίου 1877. Λόγω οικονομικών δυσκολιών η οικογένειά του μετεκόμισε στο Κίεβο όπου και ο νεαρός Βαλεντίνος τελείωσε το γυμνάσιο και παράλληλα σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Κιέβου. Σε ηλικία 20 ετών ήλθε στο Μόναχο (1897) για να συνεχίσει τις σπουδές του στη ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών Μονάχου, κοντά στον διάσημο καθηγητή κ. Κνιρρ. Παρέμεινε στο Μόναχο μερικούς μήνες και επέστρεψε στο Κίεβο για να σπουδάσει ιατρική κα κατόπιν να αφιερώσει τη μαρτυρική ζωή του στη διακονία των συνανθρώπων του, ως ιατρός και ως κληρικός της Ορθόδοξης Ρωσσικής Εκκλησίας. Κοιμήθηκε εν Κυρίω στις 11 Ιουνίου 1961, Κυριακή των Αγίων Πάντων.
Ένας άριστος βιογράφος της ζωής και του έργου του Αγίου Λουκά του ιατρού είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Αργολίδος κ Νεκτάριος, ο οποίος επισκέφθηκε επανειλημμένα το Κίεβο και όλες τις πόλεις μέχρι τη Σιβηρία όπου έζησε, έδρασε και μαρτύρησε ο Άγιος Λουκάς, συνομίλησε με μέλη-απογόνους της οικογενείας του Αγίου, με πνευματικά του τέκνα και φίλους του, συνέγραψε βιβλία με πληροφορίες, εμπειρίες και φωτογραφίες από τα ταξίδια αυτά και μετέφερε στη Ελλάδα ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος επισκέφθηκε τη Γερμανία, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, και με αφορμή τη συμμετοχή του στο 51ο Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, με το γενικό θέμα „Εκκλησία και πανδημία“ που έλαβε χώρα από 1ης μέχρι 4ης Νοεμβρίου στη πόλη Augsburg της Βαυαρίας. Στο συνέδριο ήταν κύριος ομιλητής και ανέπτυξε με επιστημονική ακρίβεια και γλαφυρότητα λόγου το θέμα: „Εκκλησία και πανδημία. Πειρασμοί, διλήμματα, προκλήσεις, προοπτικές“, ενώ ο επίσης προσκεκλημένος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης κ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος ανέπτυξε με το χάρισμα που διαθέτει το θέμα: "Τα ψυχολογικά προβλήματα των ιερέων τον καιρό της πανδημίας".
Το απόγευμα της 4ης Νοεμβρίου, μετά το πέρας του συνεδρίου, επισκέφθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος την Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου, όπου και έλαβε μέρος στον Εσπερινό και ομίλησε στο εκκλησίασμα - και με προβολή διαφανειών -, για τη ζωή και το έργο, τις κακουχίες, το μαρτυρικό τέλος και την αγιοποίηση του Αγίου Λουκά του ιατρού. Οι εκκλησιασθέντες πιστοί με επικεφαλής το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ, και τους κληρικούς των Ενοριών Μονάχου, Αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, Πρωτοπρεσβυτέρους Απόστολο Μαλαμούση, Ιωάννη Μηνά, Γεώργιο Βλέτση, Πλούταρχο Κωσταντινίδη και Διάκονο Νικόλαο Τζώρτζη, είχαν την ιδιαίτερη ευλογία να ασπασθούν τεμμάχια Λειψάνου του Αγίου Λουκά, που έφερε μαζί του ο Μητροπολίτης Αργολίδος.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος δὠρησε απότμημα ιερού Λειψάνου του Αγίου Λουκά του ιατρού στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, ως μόνιμη παραμονή στο Ναό και διηνεκή ευλογία των πιστών.
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Φωτογραφίες: π. Απόστολος Μαλαμούσης
Στους Αγίους Πάντες Μονάχου ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος παρουσίασε την ζωή και το έργο του Ρώσου Οσίου Λούκα του Ιατρού, από τους νεώτερους Άγιους της Ορθοδόξου εκκλησίας.
Foto Kugiumutzis Manolis
Παράδοση της ορθόδοξης εικόνας της Αγίας Κορώνας /Στεφανίδας στο παρεκκλήσι της, στην κωμόπολη Arget της Βαυαρίας
ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΜΟΝΑΧΟΥ
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η - Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Ως γνωστό η Αγία Κορώνα ή Στεφανίδα τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 11 Νοεμβρίου και από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις 14 Μαἲου ως Αγία, που μας προστατεύει από πανδημίες.
Μόλις απλώθηκε προ έτους η πανδημία του κορωἳού στο Μόναχο και Βαυαρία οι κληρικοί της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης επισκέφθηκαν το παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας στη κωμόπολη Arget της Βαυαρίας για να προσευχηθούν για τη σωτηρία από την πανδημία, τη θεραπεία των πασχόντων και την ενίσχυση των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.
Αυθόρμητα εκφράστηκε η επιθυμία να δωρήσει η Εκκλησία μας στο παρεκκλήσι μια εικόνα της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας - και με αφορμή και το ιωβηλαίο των 200 χρόνων από την επαναλειτουργία του παρεκκλησίου (1820) - για μόνιμη παραμονή της εικόνας εκεί, ως συνοδεύτριας των πιστών στις προσευχές τους. Για το λόγο αυτό ανετέθη στον ιεροψάλτη του Ι.Ν. των Αγίων Πάντων και αγιογράφο Πασχάλη Δουγαλή, να αγιογραφήσει μια εικόνα της Αγίας, σύμφωνα με τη βυζαντινή παράδοση.
Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 στις 3 μ.μ.
θα λάβει χώρα στο παρεκκλήσι στης Αγία Κορώνας στο Arget η επίσημη παράδοση της εικόνας από τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο και τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση στον ρωμαιοκαθολικό ιερέα Josef Steinberger και θα τοποθετηθεί για πάντα στο εσωτερικό του παρεκλησίου.
Η παράδοση και παραλαβή θα συνοδεύεται από ύμνους, αναγνώσματα και παρακλήσεις. Ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Μονάχου υπό την διεύθυνση του καθηγητή της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου κ. Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο θα ψάλλει ορθοδόξους ύμνους, ενώ η χορωδία της ρωμαιοκαθολικής Ενορίας της πόλης Sauerlach θα λάβει μέρος με ύμνους της εκκλησιαστικής τους παράδοσης.
Ο γνωστός στη Βαυαρία ιστορικός-χρονικογράφος κ. Helmut Berthold θα κάνει μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του παρεκκλησίου, που κτίστηκε το 1648, κατεδαφίστηκε το 1807 και κτίστηκε εκ νέου το 1820. Το παρεκκλήσι έχει ανακηρυχθεί και ως διατηρητέο μνημείο από το Βαυαρικό Κράτος.
Επισυνάπτεται λεπτομερές σχεδιάγραμμα της μετάβασης από το Μόναχο στο παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας στο Arget.Το σχεδιάγραμμα επιμελήθηκε ο κ. Βασίλειος Αδημούδης.
Η Παροικία μας στο Μόναχο και την ευρύτερη περιοχή είναι εγκάρδια προσκεκλημένη στην εκδήλωση αυτή.
Πληροφορίες: π. Απόστολος τη: 089 36 15 788 E-Mail: am@ellines.de
Το βίντεο από την προχθεσινή επετειακή εκδήλωση στον ΙΝ των Αγίων Πάντων Μονάχου (25 χρόνια Ενορία - 200 από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης)
Από τη σημερινή εκδήλωση για τα 25χρονα γενέθλια των Αγίων Πάντων στο Μόναχο και τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης παρουσία του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου