Λειτουργίες ΙΝ Αγ. Γεωργίου Μονάχου  
Χριστούγεννα  Θεία Λειτουργία  10:00  - 11:00
                         Θεία Λειτουργία  12:00  - 13:00
Κυριακή           Θεία Λειτουργία   12:00  - 13:00
Tel.       089 988 950
Handy   0152 33 764 094

Το πρόγραμμα λειτουργιών στην Salvatorkirche τον Δεκέμβριο

Πρόγραμμα λειτουργιών Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου τον Δεκέμβριο

11.10.2020  Ενορία Αγίου Γεωργίου Μονάχου: π. Ιωάννης Μηνάς2020 Σημερινή σοδειά  Καρδίτσα !!!! 2017 πάλι μάζευε ο Άγιος Γεώργιος για τη Μανδρα Αττικής ....και συνεχίζουμε

π. Ιωάννης Μηνάς (Ενορία Αγίου Γεωργίου)

 

Άρχισε χθες στον Άγιο Γεώργιο η βοήθεια για την πληγείσα Πατρίδα.

Μέχρι 27 Οκτωβρίου ......

Ευχαριστώ για την αγάπη σας, απλά είμαι χωρίς φωνή.... το παράκανα πάλι !!!!

05.10.2020

Για πολλά χρόνια Επίσκοπος στο Μόναχο και εκπαιδευτικός στα ελληνικά σχολεία.

 

06.09.2020

 

Ο Επίσκοπος Θερμών Δημήτριος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την Προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, σε Μητροπολίτη Μετρών και Αθύρων.

Aνακοίνωση Ενορίας Αγίου Γεωργίου Μονάχου

 

ß9.07.2020

Σάββατο: Παράκληση του Αγίου Παισΐου και της Παναγίας Τριχερούσας.

 

Κυριακή: θα τους "μικροπανηγυρίσουμε χωρίς Πανηγύρι" αλλά θα έχουμε πακεταρισμένα σουβλάκια  και γλυκά 

 

Παραγγελίες μπορούν να γίνουν στο τηλ. 089 988950 

 

Η πώληση σουβλακιών και γλυκών από ώρα 12.30 έως 15.30 Gollier str 55, 80 339 München Westend

 

ΠΩΛΗΣΗ ΣΟΥΒΛΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΓΛΥΚΩΝ ΑΠΟ 12.30 ΜΕΧΡΙ 15.30 

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στην Ελληνο-Βαυαρική Ημέρα Μνήμης για τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη στο Μόναχο

17.06.2020

 

Στις 15 Ιουνίου 2005 δολοφονήθηκε εν ψυχρώ μέσα στο κατάστημά του στη συνοικία Westend Μoνάχου, από τη νεοναζιστική οργάνωση NSU, ο συμπατριώτης μας Θεόδωρος Βουλγαρίδης.

 

Όπως είναι γνωστό η δολοφονία του αποδόθηκε (από το 2005 μέχρι το 2011) από τις ανακριτικές αρχές και τα ΜΜΕ σε εμπλοκή του μακαρίτη με τον υπόκοσμο και τη μαφία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μια οδυνηρή οδύσσεια για όλους τους συγγενείς του μακαρίτη, με αποτέλεσμα την απομόνωσή τους από γνωστούς και φίλους και την ηθική και οικονομική καταστροφή τους. Το 2011 αποκαλύφθηκε μετά από ένα τυχαίο περιστατικό ότι οι εν Μονάχω δολοφονίες του Θεοδώρου Βουλγαρίδη (2005), του τουρκικής καταγωγής Habil Kilic (2001) ήταν σατανικό έργο των νεοναζιστών.

 

Με αφορμή τη 15η μαύρη επέτειο Έλληνες και Βαυαροί τέλεσαν στις 15.6.20 μια Ημέρα Μνήμης με σκοπό την τιμή και μνήμη στον αδικοχαμένο συμπατριώτης μας Θεόδωρο και τον Habil Kilic, αλλά και τη δημόσια διακήρυξη ότι ο νεοναζισμός και η τρομοκρατία δεν έχουν θέση στη κοινωνία μας.

 

Την Ημέρα Μνήμης διοργάνωσε η πολιτιστική Επιτροπή „Το Westend έχει πρόσωπο“ σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, την Ευαγγελική Ενορία, στην οποία στεγάζεται και η ελληνορθόδοξη Ενορία του Αγίου Γεωργίου, τη ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Μονάχου και Φράισινγκ, το Κέντρο Μεταναστών στο Ελληνικό Σπίτι Βέστεντ και τους καλλιτέχνες Wolfgang Gebhard, Helga Seewann και Manuela Serafim.

 

Το πρόγραμμα περιελάμβανε κατάθεση στεφάνων στον τόπο του εγκλήματος, στο κατάστημα όπου εργαζόνταν και δολοφονήθηκε ο μακαριστός Θεόδωρος και μια καλλιτεχνική εκδήλωση στον ευαγγελικό ναό της περιοχής, στον οποίο λειτουργεί από ετών η Ενορία του Αγίου Γεωργίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας.

 

Στην αναμνηστική πλακέτα που είναι τοποθετημένη στον τόπο του εγκλήματος και στην οποία αναγράφεται το όνομα του Θεοδώρου Βουλγαρίδη και τα ονόματα όλων των θυμάτων της NSU οι συγγενείς του μακαριστού Θεοδώρου, η οικογένεια του αδελφού του Γαβριήλ Βουλγαρίδη τα παιδιά τους και οικογένειες των εξαδέλφων του κατέθεσαν λουλούδια και άναψαν κεριά.

 

Εκ μέρους του Δήμου Μονάχου κατέθεσαν στεφάνι, η Αντιδήμαρχος κ. Katrin Habenschaden και η πρόεδρος του Δημοτικού Συνοικιακού Συμβουλίου κ. Sibylle Stöhr, καθώς επίσης στεφάνι κατέθεσε και μία βαυαρική αντιφασιστική οργάνωση.

 

Στην κατάθεση των στεφάνων παρέστησαν επίσης ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, η συντονίστρια της διαρκούς επιτροπής για την αναγνώριση της Γενοκτονίας της ΟΣΕΠΕ κ. Αναστασία Ντικ και άλλοι εκπρόσωποι  της κοινωνίας του Μονάχου, μεταξύ αυτών και η Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Μονάχου κ. Charlotte Knobloch.

 

Μετά την κατάθεση στεφάνων έλαβε χώρα η εκδήλωση στον ευαγγελικό ναό με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. Η Αντιδήμαρχος Μονάχου κ. Katrin Habenschaden και η κουρδικής καταγωγής βουλευτής στο Βαυαρικό Κοινοβούλιο κ. Gülseren Demirel εκφώνησαν πύρινους λόγους ενάντια στον ρατσισμό και στην τρομοκρατία και κατηγόρησαν τις βαυαρικές ανακριτικές αρχές για τον αδέξιο τρόπο και τις αστοχίες τους για τη διελεύκανση της υπόθεσης, όσο και τους βαυαρούς δικαστές για την όλη πορεία και εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας.

 

Στη συνέχεια ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά στη δολοφονία του Θεοδώρου Βουλγαρίδη, όπως τη βίωσε ο ίδιος προσωπικά στις 15 Ιουνίου 2005 και στη ποιμαντική του μέριμνα για την οικογένεια Γαβριήλ Βουλγαρίδη, αδελφού του θύματος. Επίσης αναφέρθηκε και στη δοόφονία του τούρκου Habil Kilic και στην εν γένει συμπαράστασή του και στην οικογένεια αυτή.

 

Ιδιαίτερη τιμή της Βαυαρικής Πολιτείας στην Ενορία της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας στη πόλη Taufkirchen της Βαυαρίας

02.06.2020

 

Η Ενορίας μας στη πόλη Taufkirchen της Βαυαρίας έτυχε ιδιαίτερης τιμής εκ μέρους του Νομάρχη κ. Martin Bayerstorfer και του Δημάρχου κ. Stefan Haberl με αφορμή την τοποθέτηση του Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Βλέτση, ως ιερέως της ενορίας. Για πρώτη φορά συμμετέχουν εκπρόσωποι της Βαυαρικής Πολιτείας σε τέτοιου είδους ορθόδοξη ενοριακή εκδήλωση.

 

Στη πόλη Taufkirchen που απέχει από το Μόναχο περίπου 60 χλμ ζουν και εργάζονται σήμερα 300 Έλληνες. Ήδη από την πρώτη στιγμή της άφιξης ελλήνων μεταναστών στη πόλη αυτή, στη δεκαετία 1970, η Εκκλησία μας στάθηκε στο πλευρό των συμπατριωτών μας με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και άλλων ιερών ακολουθιών στον ευαγγελικό ναό της πόλης.

 

Με αφορμή την τωρινή κρίση του Κορωνοἲού κρίθηκε αναγκαίο να ανασταλεί η μέχρι τώτα λειτουργική και πνευματική εξυπηρέτηση της Ενορίας αυτής από τον εκ Κωνσταντινουπόλεως καταγόμενο πολιό ενενηντάχρονο κληρικό Πρωτοπρεσβύτερο Πλούταρχο Κωσταντινίδη και να ανατεθεί στο νεώτερο στην ηλικία Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Βλέτση, ο οποίος υπηρετεί παράλληλα και την Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου.  

 

Η επίσημη τελετή παραλαβής της Ενορίας έλαβε χώρα την Κυριακή 31 Μαἳου 2020, στα πλαίσια Θείας Λειτουργίας, παρουσία των ελληνορθοδόξων πιστών της πόλης, του Νομάρχη της περιοχής και του Δημάρχου, οι οποίοι και προσκλήθηκαν προς τούτο από τον προἲστάμενο της Ενορίας Αγίων Πάντων, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο.

 

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία καλοσώρισε στο ναό τους επισήμους εκπροσώπους της Βαυαρικής Πολιτείας (Νομάρχη και Δήμαρχο) και τόνισε στον χαιρετισμό του τις αρμονικές σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Βαυαρών στη πόλη Taufkirchen και την επιτυχημένη ενσωμάτωση των συμπατριωτών μας τη βαυαρική κοινωνία.

 

Στις αντιφωνήσεις τους και οι δύο επίσημοι προσκεκλημένοι, εξέφρασαν τη χαρά και ευχαριστία τους για την πρόσκληση, επήνεσαν την πολυετή προσφορά της Εκκλησίας μας και των ελληνικών Συλλόγων στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και διεμήνυσαν ότι είναι στο πλευρό των Ελλήνων της πόλης για κάθε τους πρόβλημα.

 

Ιδιαίτερα τόνισαν το γεγονός ότι η δημόσια αυτή τελετή της ελληνορθὀδοξης Ενορίας αυτή συμβάλλει τα μέγιστα στην τόνωση του ηθικού κατοίκων της πόλης, που υποφέρουν από τα περιοριστικά μέτρα που επεβλήθηκαν για τη προστασία μας από τον Κορωνοἲό. Οι ορθόδοξοι κληρικοί, τόνισε ο Νομάρχης, παρέχουν προσανατολισμό και προοπτικές σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

 

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης επέδωσε ως δώρα στους επισήμους ομιλητές από μία εικόνα της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας, ως προστάτιδας όλων όσων υποφέρουν από τον Κορωνοἳό, και από δύο φιάλες ελληνικό οίνο, ως συμβόλων, ήδη από τα αρχαία συμπόσια, του διαλόγου, της (επι)κοινωνίας προσώπων και της καλλιέργειας του στοχασμού και της φιλοσοφίας περί Θεού και κόσμου.

 

Και οι δύο εκπρόσωποι της Βαυαρικής Πολιτείας έδωσαν στον π. Απόστολο τη διαβεβαίωση ότι οι εικόνες της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας θα έχουν μια εξέχουσα, τιμητική και προσκυνηματική θέση στα γραφεία τους.

 

Μετά το πέρας των χαιρετισμών ο Πρωτοπρεσβύτερος παρουσίασε στους επισήμους Βαυαρούς και στο εκκλησίασμα τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Βλέτση, ως τον νέο ποιμένα της Ενορίας, τονίζοντας μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα:

 

Σήμερα έχουμε τη μεγάλη χαρά να αναθέτει η Εκκλησία μας την εκκλησιαστική και ποιμαντική διακονία σας στον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Βλέτση.

 

Ο π. Γεώργιος έχει την καταγωγή του από το χωριό του Ολύμπου Σκοτίνα και από κει προικίστηκε με ολύμπια παρουσία σωματική και φωνητική. Στη Σκοτίνα υπήρχαν μικρές βιομηχανίες κατασκευής υφασμάτων για κάπες και πανιά για μεγάλα καράβια που ταξίδευαν σ’όλο τον κόσμο.Ίσως και αυτή η ιδοτυπία να επηρέασε τον π. Γεώργιο να ανοίξει τα πανιά του για το μεγάλο του ταξίδι του στη Γερμανία στο Μόναχο και στο Taufkirchen. Κατάγεται από ιερατική οικογένεια και είναι ζυμωμένος μέ το εκκλησιαστικό πνεύμα και φρόνημα,αυτοθυσίας, προσφοράς, προσευχής, αγάπης και κατανόησης. Έχει μια μακροχρόνια εμπειρία στο ιερατικό έργο, λειτουργικό και εξομολογητικό. Αγκαλιάζει με συμπάθεια τον πονεμένο συνάνθρωπό του και του σταλάζει ρανίδες βάλσαμου και θεραπείας, με τα εκκλησιαστικά μέσα, όπως αυτά πηγάζουν από τα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας μας. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η διακονία του εδώ θα αφήσει αποτυπώματα πνευματικής παρουσίας, θα αποτελέσει στήριγμα της Ενορίας και καύχημα της Ορθοδοξίας στη βαυαρική κοινωνία.

 

Αγαπητέ π. Γεώργιε, αναλαμβάνεις μια Ενορία που έχει μια μακροχρόνια, σχεδόν πενήντα ετών παρουσία και ζωή στη πόλη αυτή.Η Ενορία μπόρεσε σ’όλα αυτά τα χρόνια να παραμείνει ζωντανή και δημιουργική χάρις στην εθελοντική και θυσιαστική προσφορά επιτρόπων, ανδρών και γυναικών. Τα τελευταία χρόνια οι κυρίες Σοφία Παρασκευά, η Ελευθερία Ορφανίδου, η Σαββατώ Κουγιουμτζίδου και η Σώζα Μπαλδεράνου, κράτησαν σταθερά τα ηνία της Ενορίας και με την βοήθεια των οικογενειών τους και άλλων μελών της παροικίας μας μπόρεσαν να διατηρήσουν την απρόσκοπτη λειτουργία της Ενορίας, στο πλευρό των κατα καιρούς κληρικών της Μητρόπολής μας που λειτουργούσαν εδώ και κυρίως στον π. Πλούταρχο Κωσταντινίδη και στον π. Ιωάννη Μηνά.Το γεγονός ότι η κ. Σωζα Μπαλδεράνου είναι άπό ετών και δημοτική συμβουλος και από από τώρα και νομαρχιακή σύμβουλος, αυτό προσδίδει στην ενοριακή ζωή μια νέα δυναμική και είναι ένας εξαίρετος σύνδεσμος και μια γέφυρα μεταξύ της Βαυαρικής Πολιτείας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.  Η Μητρόπολή μας οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στις κυρίες αυτές για το θαυμαστό εκκλησιαστικό έργο τους. Π. Γεώργιε, σου παραδίδω μια όμορφη ενορία και σου εύχομαι καλή δύναμη στο έργο σου που θα συνοδεύεται πάντα από τους εκλεκτούς και αφοσιωμένους συνεργάτες σου.

 

Ακολούθησε η Θεία Λειτουργία με λειτουργό τον π. Γεώργιο Βλέτση, τους ιεροψάλτες τον Νικόλαο Λαμπρινάκο (υπεύθυνο μηχανογραφικών συστημάτων στο αεροδρόμιο Μονάχου) και τον θεολόγο Γεώργιο Βλαχώνη. Τα καθήκοντα του εκκλησιάρχη ανέλαβε ο Βασίλειος Αδημούδης (σύμβουλος επιχειρήσεων).

 

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος άναψαν κερί στην εικόνα της Παναγίας και παρέμειναν στη Θεία Λειτουργία, από την αρχή μέχρι και το τέλος της.

 

Λόγω των εκτάκτων μέτρων της Βαυαρικής Πολιτείας για την κρίση του Κορωνοἳού έπρεπε και στην τελετή και στη Θεία Λειτουργία να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

 

Την ευθύνη και τον συντονιστικό ρόλο για την απρόσκοπτη συμμετοχή των επισήμων και των πιστών ανέλαβε εθελοντικά και η Σώζα Μπαλδεράνου, η οποία στις πρόσφατες βαυαρικές δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές πέτυχε την εκλογή της ως νομαρχιακή σύμβουλος, καθώς επίσης και την επανεκλογή της ως δημοτική σύμβουλος.

 

Τόσο ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, όσο και ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος επήνεσαν ιδιαίτερα στους χαιρετισμούς των τη συμβολή της κ. Σώζας Μπαλδεράνου (συμβούλου μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας στη Βαυαρία) στις ελληνοβαυαρικές σχἐσεις και ιδιαίτερα στη θυσιαστική εθελοντική προσφορά της για την υλοποίηση προγραμμάτων της Πολιτείας για μετανάστες, ηλικιωμένους, αθλητισμό, εθελοντική εργασία κ.α.

 

Ο π. Απόστολος ευχαρίστησε όλους τους εκκλησιαστικούς συνεργάτες της ενορίας και ιδιαίτερα τις κυρίες Σοφία Παρασκευά, Ελευθερία Ορφανίδου και Σαββατώ Κουγιουμτζή, τις οικογένειές τους και όλους όσοι στήριξαν με μακροχρόνια εθελοντική εργασία το έργο της Ενορίας μας. Επίσης ευχαρίστησε τον ευαγγελικό πάστορα Edson Schumacher για τη μακροχρόνια δωρεά διάθεση του ευαγγελικού ναού για τις λατρευτικές ανάγκες της Ενορίας.

 

Οι μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες Süddeutsche Zeitung και Merkur αφιέρωσαν στην έντυπη έκδοσή τους εκτενές άρθρο με φωτογραφία από την εκδήλωση αυτή.

 

Φωτογραφίες Βασίλειος Αδημούδης

 

Με ευχές

 

Πρωτοπρεσβύτερος Αποστολος Μαλαμούσης

Κοινή ευχαριστήρια επιστολή Ορθόδοξης Εκκλησίας Μονάχου (Ενορία Αγίων Πάντων) και Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών προς τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη στα Ανώγεια

Πρακτικές Οδηγίες για λειτουργίες από την Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας - Πρόγραμμα ΙΝ Αγίων Πάντων

Eνορία Αγίου Γεωργίου Μονάχου: Ο π. Ιωάννης Μηνάς καλεί τους πιστούς της ενορίας για οικονομική ενίσχυση στο τρ. λο. SPENDENKONTO: Για τον Αη Γιώργη μας την Ενορία του ΠαπαγιάννηGriechisch-orthodoxe Metropolie | IBAN: DE35 7015 0000 0000 0742 29 | BIC: SSKMDEMMXXX ή για μόνιμη  χορηγία χρησιμοποιώντας το παρακάτω έντυπο

Επιστολή του Μητροπολίτου Γερμανίας Αυγουστίνου προς το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεώς Γερμανίας -Aνακοίνωση Ενορίας Αγίων Πάντων

Dauerauftrag.pdf
Adobe Acrobat Dokument 742.4 KB

Αγαπητοί αδελφοί,

 

αυτές τις πρωτόγνωρες στιγμές που ζούμε, όλοι προσπαθούμε να προσαρμοστούμε, να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας που θα επηρεάσει και στο βαθύτερο μέλλον τις ζωές μας.

 

Η ενορία μας, όπως και όλες οι ενορίες της Μητροπόλεως μας, ζούμε κυριολεκτικά από τον κόσμο που μας εμπιστεύεται και όλοι μας προσπαθούμε να διακονήσουμε τον Θεό και τον λαό Του με τον καλύτερο τρόπο.

 

Η ενορία μας προσφέρει πολύπτυχο ποιμαντικό, πολιτιστικό αλλά και φιλανθρωπικό έργο που πηγάζει μέσα από το πνευματικό και λειτουργικό της έργο. Αυτό προσφέρεται σε όλους τους ανθρώπους με τους οποίους και εμείς αγωνιούμε και συμπάσχουμε ενώ στηριζόμαστε μόνο στην αγάπη των ανθρώπων και σε αυτό που συνεισφέρουν πολλές φορές από το υστέρημα τους.

 

Για αυτόν τον λόγο και για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να εμπλουτίσουμε το έργο μας παρακαλούμε και εσείς να μας στηρίξετε σε αυτήν την προσπάθεια.

 

Η δύναμη της Ορθοδοξίας στο Μόναχο και σε όλη τη Γερμανία είναι η αγάπη των πιστών της – και μόνον αυτή!

 

Σας καλούμε, λοιπόν, να γίνουμε όλοι τακτικοί συνδρομητές, να δώσουμε δηλαδή τη λεγόμενη διαρκή εντολή (Dauerauftrag) στην τράπεζα μας για να συμβάλλει ο καθένας ελεύθερα, ανάλογα με τις δυνατότητες του, στη στήριξη της ενορίας μας.

 

 ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ!

 

 ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΣΟΥ!

 

Με ευχές

 

π.Γεώργιος Σ.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ -ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΑΥΑΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

 

30.04.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Με αφορμή την 75η επέτειο από την ναζιστική απελευθέρωση (Απρίλιος 1945 - Απρίλιος 2020) δημοσιεύουμε ένα οδοιπορικό της Εκκλησίας μας στο Μόναχο, στα ίχνη της φοιτητικής αντιστασιακής ομάδας " Άσπρο Τριαντάφυλλο" (Weiße Rose)

 

Το κείμενο της ανακοίνωσης σε PDF και όλες τις φωτογραφίες σε μεγάλη ανάλυση υπάρχουν, για κάθε χρήση, στην ιστοσελίδα:

 

https://hellas-bayern.de/1/wp-content/uploads/2020/04/Weisse-Rose-75.-Jubil%C3%A4um-1945-2020.pdf

Mόναχο 25 Μαρτίου 2020: Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον ΙΝ Αγίων Πάντων κεκλεισμένων των θυρών του Ναού

25.03.2020

Ανακοίνωση τύπου Εκκλησίας

 

Η Εκκλησία μας στο Μόναχο εόρτασε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, κεκλεισμένων των θυρών του Ναού.

 

Οι ιερείς της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης και ο Ιεροδιάκονος Νικόλαος Τζώρτζης τέλεσαν, ως "ελεύθεροι πολιορκημένοι" από τον κωρονοϊό, τη Θεία Λειτουργία και την καθιερωμένη Δοξολογία για την 25η Μαρτίου.

 

Επειδή, λόγω της πανδημίας, δεν μπόρεσαν τα ελληνικά σχολεία Μονάχου να παραστούν στη Δοξολογία με σημαίες, για το λόγο αυτό ανέλαβε ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης να κρατήσει τη σημαία, ως ένδειξη ότι το φρόνημα της Εκκλησίας μας και της Παροικίας μας παραμένει αλώβητο από κάθε είδους πανδημίες και ορατούς και αοράτους εχθρούς.

 

Στη φωτογραφία από αριστερά: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Ιεροδιάκονος Νικόλαος Τζώρτζης, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης

 

Με ευχές

 

π. Απόστολος Μαλαμούσης

Γερμανία: Σταματούν οι λειτουργίες στους Ορθόδοξους ναούς

Ανακοίνωση / εγκύκλιος της Ελληνικής Ορθόδοξης Μητρόπολης Γερμανίας για τα μέτρα τα οποία έχουν σαν στόχο να συμβάλλουν όλοι στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού και τα οποία θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι 11 Απριλίου 

 

Αναστέλλονται όλες - εκτός των ιερών ακολουθιών - ενοριακές εκδηλώσεις, συναθροίσεις μετά τη θεία λειτουργία στις ενοριακές αίθουσες, κατηχητικές συνάξεις ενηλίκων και παίδων και κάθε είδους εκκλησιαστικές πολιτιστικές ή άλλες εκδηλώσεις

 

Ειδικά για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου θα λάβουν χώρα μόνο η θεία λειτουργία και η Δοξολογία χωρίς καμία άλλη εκδήλωση.

 

Προκαλούνται – αναφέρει η ανακοίνωση - όλοι οι πιστοί να απέχουν εντός και εκτός των ιερών ναών από ασπασμούς και εναγκαλισμούς αλλά και από χειραψίες. 

 

Αλλάζει επίσης προσωρινά ο τρόπος διαμονής του αντίδωρου. "Κάθε πιστός θα λαμβάνει μόνος του το αντίδωρο κατά την έξοδό του από τον ΙΝ ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να γίνει ιερέας, εξαιτίας της καθημερινής επικοινωνίας του με πλειάδα ανθρώπων, πολλαπλασιαστής της νόσου».

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 13.3.2020.pdf
Adobe Acrobat Dokument 1.2 MB

Επίσκεψη σε Γερμανο-Κουρδικό Πολιτιστικό Σύλλογο στο Μόναχο

11.03.2020

 

Ύστερα από πρόσκληση της κ. Songül Akpinar ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία και ο κ. Γεώργιος Βλαντής, Διευθυντής του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας, επισκέφθηκαν στις 8 Μαρτίου 2020 τον Γερμανο-Κουρδικό Πολιτιστικό Σύλλογο Mizgefta Ehmede Hane στο Μόναχο.

 

Ο ιμάμης και μέλη του συλλόγου υποδέχθηκαν τον π. Απόστολο και τον κ. Βλαντή με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα και τη γνωστή πατροπαράδοτη κουρδική φιλοξενία και είχαν μια λίαν ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων στο Μόναχο και με την ενσωμάτωση της κουρδικής κοινότητας στη βαυαρική κοινωνία.

 

Στη συνάντηση παρέστησαν και εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής του Μονάχου, όπως λ.χ. ο Βαυαρός δημοτικός σύμβουλος κ. Thomas Ranft, ο τουρκικής καταγωγής υποψήφιος του νεοϊδρυθέντος κόμματος «Μαζί για τη Βαυαρία» για τη θέση του αρχιδημάρχου κ. Cetin Oraner, η κουρδικής καταγωγής υποψήφια του κόμματος των Πρασίνων κ. Songül Akpinar και ο Τούρκος δικηγόρος κ. Ugur Kör, εκπρόσωπος της Αλεβιτικής Κοινότητας Μονάχου στο «Συμβούλιο των Θρησκειών Μονάχου».

 

Ο ιμάμης τόνισε στον χαιρετισμό του τον ειρηνικό χαρακτήρα του Κορανίου και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι πολλές φορές εργαλειοποιείται το ιερό βιβλίο της θρησκείας του από εξτρεμιστές μουσουλμάνους για τη δικαιολόγηση πράξεων βίας και μισανθρωπίας.

 

Η επιτετραμμένη για θέματα γυναικών του Γερμανο-Κουρδικού Συλλόγου αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό της εορτής της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η οποία εορταζόταν στις 8 Μαρτίου, και διάβασε τις σχετικές σούρες από το Κοράνιο, όπου γίνεται λόγος για την ισοτιμία ανδρών και γυναικών και για την τιμωρία της αδικίας εναντίον των γυναικών.

 

Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο, στις καλές και αρμονικές σχέσεις των μεταναστών στην πόλη, επαίνεσε την κουρδική κοινότητα για το άνοιγμά της στη βαυαρική κοινωνία και τόνισε την ανάγκη να γνωστοποιηθεί ευρύτερα το φιλειρηνικό πνεύμα της κουρδικής κοινότητας με διαλέξεις και εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους. Προέτρεψε δε την κουρδική ομογένεια να προσέλθει στις δημοτικές εκλογές που θα λάβουν χώρα στις 15 Μαρτίου 2020 και να στηρίξει τα δημοκρατικά κόμματα, αποκλείοντας την ανάδειξη ακροδεξιών μορφωμάτων που εκφράζονται εναντίον των μεταναστών και της ποικιλομορφίας της βαυαρικής κοινωνίας. Επίσης, προσκάλεσε τον ιμάμη και τα μέλη της κουρδικής κοινότητας να επισκεφθούν τον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων και το «Πολιτιστικό Κέντρο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», με σκοπό την περαιτέρω καλλιέργεια των πολιτιστικών σχέσεων Κούρδων και Ελλήνων.

 

Ακολούθως έλαβε το λόγο ο κ. Γεώργιος Βλαντής, ο οποίος αναφέρθηκε στη δομή και το έργο του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας και περιέγραψε τις προϋποθέσεις και τις προκλήσεις του διαχριστιανικού διαλόγου. Ο διάλογος μεταξύ των χριστιανών διαφοροποιείται μεθοδολογικά και ως προς τους στόχους τους έναντι του αντίστοιχου διαθρησκειακού, ο πρώτος όμως προσφέρει σημαντικά εναύσματα και για τον δεύτερο. Ο κ. Βλαντής υπογράμμισε τη σημασία της ειλικρινούς ανταλλαγής απόψεων ανθρώπων από διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμικές συνάφειες, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε θεσμικό επίπεδο, ενώ επίσης επισήμανε την αναγκαιότητα συνεργασίας των θρησκειών για την προώθηση των αξιών της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Τόνισε ότι η βαυαρική κοινωνία έχει να κερδίσει από την πολλότητα των παραδόσεων που εκπροσωπείται εντός της και τη δυναμική της ποικιλομορφίας αυτής.

 

Αξἰζει να υπογραμμιστεί ότι την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εόρτασε η γυναικεία ομάδα της κουρδικής κοινότητας με συμμετοχή όχι μόνο των γυναικών, άλλά και των ανδρών, προκειμένου να τονιστεί η ευθύνη και συμβολή του ανδρικού φύλου στο θέμα ισοτιμίας και αναγνώρισης των δικαιωμάτων των γυναικών. 

 

Το γεγονός αυτό επισήμανε στη προσλαλιά του ιδιαίτερα ο π. Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος επαίνεσε και συνεχάρη την ομάδα γυναικών της κουρδικής κοινότητας για αυτή την ωραία και μεστή συμβολισμών εκδήλωσή της.

 

Θερμές ευχαριστίες εκφράστηκαν προς την κ. Songül Akpinar, η οποία οργάνωσε τη συνάντηση αυτή. Η κ. Akpinar κατάγεται από την πόλη Μardin της ανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας. Η γιαγιά της ήταν ορθόδοξη χριστιανή, ενώ η ίδια ανατράφηκε σε μουσουλμανικό περιβάλλον και σε ηλικία 16 ετών αναγκάστηκε, λόγω των εκεί διωγμών των Κούρδων, να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς και να καταλήξει στο Μόναχο. Σήμερα εργάζεται ως διερμηνέας και είναι δραστήριο μέλος επιτροπών του Δήμου Μονάχου και οργανώσεων για μετανάστες και πρόσφυγες. Η κ. Akpinar είναι επίσης σύμβουλος του κουρδικού πολιτιστικού συλλόγου Μονάχου.

 

Σημείωση: Σεβόμενοι παράκληση των οργανωτών δεν αναφέρονται τα ονόματα του ιμάμη και της επιτετραμμένης για θέματα γυναικών, καθώς και άλλων συνεργατών τους, από φόβο για αντίποινα στην Τουρκία. Σύμφωνα με δήλωσή τους, κάθε δεύτερος Κούρδος συλλαμβάνεται στην Τουρκία, όποτε δραστηριοποιείται εντός ή εκτός Τουρκίας σε χώρο που δεν είναι αρεστός στο εκεί καθεστώς.

 

Με ευχές

π. Απόστολος

Φωτογραφίες: Κουρδικός Σύλλογος Μονάχου, Μαλαμούσης

Kυριακή της Ορθοδοξίας : Η μεγάλη εικονομαχική έριδα, η οποία συντάραξε κυριολεκτικά την Εκκλησία  για περισσότερα από εκατό χρόνια

08.03.2020

Φωτο: Λάκης Σπυριδωνίδης 

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάζεται η ανάμνηση του γεγονότος της εκκλησιαστικής ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο επισυνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840 – 843 μ.Χ.).

Δηλαδή η μεγάλη εικονομαχική έριδα, η οποία συντάραξε κυριολεκτικά την Εκκλησία  για περισσότερα από εκατό χρόνια.

Το 726 μ.Χ. ο αυτοκράτωρ Λέων ο Γ’ ο Ίσαυρος (717 – 741 μ.Χ.) αποφάσισε να επιφέρει στο κράτος ριζικές μεταρρυθμίσεις. Μια από αυτές ήταν η απαγόρευση προσκύνησης των ιερών εικόνων, παίρνοντας αφορμή από ορισμένα ακραία φαινόμενα εικονολατρίας, πίστευε πως η χριστιανική πίστη παρέκλινε στην ειδωλολατρία. 

Η αναταραχή ήταν αφάνταστη. Η αυτοκρατορία χωρίστηκε σε δύο αντιμαχόμενες ομάδες, τους εικονομάχους και τους εικονολάτρες. Στα 787 μ.Χ. συγκλήθηκε η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία διατύπωσε με ακρίβεια την οφειλόμενη τιμή στις ιερές εικόνες. Σε αυτή επίσης διευκρινίστηκαν και άλλα δυσνόητα σημεία της χριστιανικής πίστεως, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρη αποκρυστάλλωση του ορθοδόξου δόγματος .

Ανακοίνωση τύπου Ενορίας Αγίων Πάντων 

 

Bαυαρική Βουλή :  Παρoυσίαση του βιβλίου με τον τίτλο „Das Meer der Tränen“ ("Η Θάλασσα των δακρύων") που εξιστορεί πως καπετάνιος με το πλοίο του ΕΛΕΟΝΩΡΑ και με εξαμελές πλήρωμα αποτελούμενο από νέους εθελοντές, διέσωσε 110 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων που ευρίσκοντο στη Μεσόγειο.

 

12.02.2020 

H Εκκλησία μας σε εκδήλωση με το ναυαγοσώστη καπετάνιο Claus-Peter Reisch, που σώζει πρόσφυγες που επιπλέουν στη παγωμένη θάλασσα  της Μεσογείου.

Μια άκρως συγκινητική εκδήλωση έλαβε χώρα στη Βαυαρική Βουλή με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του καπετάνιου Claus-Peter Reisch, που με κίνδυνο ζωής και με ιταλικές δικαστικές καταδίκες έσωζε ζωές προσφύγων, που οι έμποροι του θανάτου τους είχαν εγκαταλείψει στη Μεσόγειο.

 

Στο βιβλίο του με τον τίτλο „Das Meer der Tränen“ ("Η Θάλασσα των δακρύων") εξιστορεί ο καπετάνιος το πως με το πλοίο του ΕΛΕΟΝΩΡΑ και με εξαμελές πλήρωμα αποτελούμενο από νέους εθελοντές, διέσωσε 110 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων που ευρίσκοντο στη θάλασσα της Μεσογείου, μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας σε πλαστική βάρκα που είχε ξεφουσκώσει, δεν είχε βενζίνη, ή άλλους που έπλεαν αγκαλιασμένοι με μια σανίδα, απομεινάρι μιας βυθισμένης βάρκας, ενώ  πολλοί είχαν ήδη βρει τραγικό θάνατο στη Μεσόγειο θάλασσα. Επίσης έκανε με δικά του έξοδα περιπολίες στη Μεσόγειο Θάλασσα και έσπευδε εκεί που υπήρχαν ναυαγοί, ενημερωμένος από ένα ασύρματο.

Περιέγραψε τις άθλιες συνθήκες των προσφύγων, όπως τις έζησε και μέσα στο στενό χώρο του πλοίου του ΕΛΕΟΝΟΡΑ με κατάστρωμα 250 τετραγωνικών, όπου επί επτά ημέρες οι 110 πρόσφυγες δεν είχαν χώρο να κοιμηθούν, ήταν όλοι όρθιοι στριμωγμένοι, στο έλεος τρικυμιών και καταγίδων, με ασθένειες και έλλειψη επαρκούντων χώρων υγιεινής (τουαλέτες ντούς κ.λ.π.). Μόνο το καθημερινό μαγείρευμα για 110 άτομα σε μια υποτυπώδη κουζίνα του πλοίου, ήταν μια εσταυρωμένη αγάπη και αξιοθαύμαστη θυσιαστική προσφορά του πενταμελούς πληρώματος.

 

Οι Ιταλοί δεν επέτρεπαν επί μία εβδομάδα το πλοίο ΕΛΕΟΝΩΡΑ με τους ναυαγούς να εισέλθει και να προσδέσει σε ιταλικό λιμάνι, όμως ο καπετάνιος με τη μεγαλειώδη ανθρωπιά του, αψήφησε τις προειδοποιήσεις των λιμενικών Αρχήν, προσέδεσε στο λιμάνι της Μάλτας, έσωσε τους πρόσφυγες, συνελήφθη πάραυτα από την ιταλική αστυνομία και καταδικάστηκε σε πρόστιμο τριακοσίων χιλιάδων ευρώ. Με συνεχείς δικάσιμες οδυνηρές διαδικασίες και πολύμηνες αναβολές έκδοσης δικαστικής απόφασης, τελικά και άκρως απρόσμενα, κρίθηκε αθώος και επέστρεψε στη Βαυαρία. Ήταν η εντολή της ιταλικής κυβέρνησης να παρεμποδίσουν πάση θυσία οι συνοριακές Αρχές και με κάθε τρόπο την άφιξη προσφύγων στην Ιταλία.

 

Στη συζήτηση που επακολουθησε μετά και την προβολή βίντεο διάσωσης έλαβε το λόγο ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος τόνισε ότι αυτή ακριβώς η άθλια κατάσταση των προσφύγων λαμβάνει χώρα και στα ελληνικά  νησιά του Αιγαίου Πελάγους, αφού οι χώρες της Ευρώπης δεν ενδιαφέρονται να λύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εκεί ελληνική τοπική κοινωνία. Η τοπική κοινωνία, συνέχισε ο π. Απόστολος κάνει πορείες διαμαρτυρίας όχι εναντίον των προσφύγων, τους οποίους συμπαραστέκεται με την άδολη ελληνική φιλοξενία, αλλά οι πορείες διαμαρτυρίας έχουν ως παραλήπτες τους λαούς της Ευρώπης που κλείνουν απάνθρωπα τα σύνορά τους στο προσφυγικό ρεύμα. Επίσης θα πρέπει η Ευρώπη να φροντίσει να λείψουν οι αιτίες προσφυγιάς, να προβεί στις απαραίτητες ενέργεις να σταματήσει ο πόλεμος και να επενδύσει σε προγράμματα στις χώρες, όπου υπάρχει φτώχεια και ανεργία, για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

 

Τέλος ο π. Απόστολος τόνισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία μας βιώνει το δράμα των προσφύγων και ότι η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας μετέχει σε εκδηλώσεις των εκκλησιών Γερμανίας για την αφύπνιση των πολιτικών για επίλυση του προσφυγικού δράματος.

Ο καπετάνιος κ. Claus-Peter Reisch χαιρέτισε και επιβεβαίωσε την παρέμβαση του π. Αποστόλου και επήνεσε τους Έλληνες για τη φιλοξενία των προσφύγων και επεσήμανε την αδιαφορία ευρωπαϊκών „χριστιανικών κρατών“ να λύσουν όλοι μαζί το κοινό αυτό ευρωπαϊκό πρόβλημα.

 

Την εκδήλωση στη Βαυαρική Βουλή οργάνωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Markus Rinderpacher (SPD), ο οποίος είχε ταξιδεύσει με το πλοίο ΕΛΕΟΝΩΡΑ και με τον καπετάνιο Claus-Peter Reisch, τον Σεπτέμβριο 2019, για να ζήσει από κοντά το δράμα των προσφύγων και της διάσωσής τους.

 

Εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω, ο κ. Markus Rinderpacher (SPD) είναι ο μόνος πολιτικός που ταξίδευσε με δικά του έξοδα σε λιμάνι της Ιταλίας για να ανεβεί σε ναυαγοσωστικό πλοιάριο και να λάβει μέρος σε επιχείρηση διάσωσης προσφύγων. !!

 

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Στις φωτογραφίες ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με τον καπετάνιο Claus-Peter Reisch και με τον αντιπρόεδρο της Βαυαρικής Βουλής κ. Markus Rinderpacher,

Φωτογραφίες: BayernSPD-Landtagsfraktion, Μαλαμούσης

 

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του Οικουμενικού Πατριάρχη στο πολιτιστικό κέντρο του ΙΝ των Αγίων Πάντων

Ο γερμανικός εκδοτικός Οίκος Ferdinand Schöningh μετέφρασε το βιβλίο στα γερμανικά, το εξέδωσε με τον τίτλο „Begegnung mit dem Mysterium. Das orthodoxe Christentum von heute vertehen“ 

 

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, ενώ την παρουσίαση του Βιβλίου έκανε ο Καρδινάλιος Reinhard Marx.

 

Στην εκδήλωση ήταν επίσης η Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο, ο Πρόεδρος το Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανώλης Κουγιουμουτζής, ο Διευθυντής του Ελληνικού 

Σπιτιού Μονάχου Κώστας Γιαννακάκος 

 

Φωτογραφίες για Δορυφόρο Lakis Spiridonidis

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

21.01.2020

Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄ συνέγραψε ένα βιβλίο σχετικά με την ιστορία, τη ζωή, τη διδασκαλία και την πνευματικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

Ο γερμανικός εκδοτικός Οίκος Ferdinand Schöningh μετέφρασε το βιβλίο στα γερμανικά, το εξέδωσε με τον τίτλο „Begegnung mit dem Mysterium. Das orthodoxe Christentum von heute vertehen“ και το παρουσιάζει επίσημα στο κοινό

 

την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, στις 11 π.μ.

 

στο Πολιτιστικό Κέντρο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος»  (Ungererstr. 131, 80805 München).

 

 Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, ενώ την παρουσίαση του Βιβλίου θα κάνει ο Καρδινάλιος Reinhard Marx.

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής

 

         Έναρξη: 11 π.μ.

 

Βυζαντινός ύμνος: Ψάλλει ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου

Χαιρετισμός: Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος

Χαιρετισμός: Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος         

Παρουσίαση του βιβλίου και του περιεχομένου του: Prof. Dr. Martin Illert, (Verlag Schöningh)

Βυζαντινός ύμνος

Συνέντευξη με τον Σεβ. Καρδινάλιο Marx  από τον κ. Γεώργιο Βλαντή, διευθυντή της Ομάδας των Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας

Βυζαντινός ύμνος

Δεξίωση

Το βιβλίο προλογίζει ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος και ο Ευαγγελικός Επίσκοπος Βαυαρίας και Πρόεδρος της Συνόδου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (EKD), καθηγητής Heinrich Bedford-Strohm.

 

Επίσης επαινετικό λόγo έγραψε και ο πρωθυπουργός της Βάδης-Βυτεμβέργης κ. Winfried Kretschmann.

 

Επισυνάπτεται το εξώφυλλο του βιβλίου και ο πίνακας περιεχομένων του, με τον πρόλογο του Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου.

 

Προσκαλείται εγκάρδια η Παροικία μας στην εξαίρετη αυτή εκδήλωση που παρουσιάζει στο γερμανικό κοινό τη σύγχρονη φωνή του Σεπτού Κέντρου της Ορθοδοξίας, αλλά και αποτελεί και μια ευλογημένη μαρτυρία της αγαστής συνεργασίας των Εκκλησιών της Γερμανίας, με τη συμμετοχή των προκαθημένων της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης της Γερμανίας (Μητροπολίτης Αυγουστίνος,OBKD), της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (kardinal Marx, DBK) και της Ευαγγελικής Εκκλησίας (Bischof Heinrich Bedford-Strohm, EKD).

 

Με ευχές

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Επίσημη επίσκεψη του Δημάρχου της πόλης Νταχάου Florian Hartmann, στον ΙΝ των Αγίων Πάντων στο Μόναχο

 

Δελτίο τύπου 14.01.2020

 

Μετά από πρόσκληση του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, Αρχιερατικού Επιτετραμμένου για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, ο Αρχιδήμαρχος της πόλης Νταχάου κ. Florian Hartmann επισκέφθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2020 τον ιερό ναό των Αγίων Πάντων και το Πολιτιστικό Κέντρο „Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“ στο Μόναχο.

 

Η πρόσκληση-επίσκεψη του αρχιδημάρχου κ. Hartmann έλαβε χώρα ως ανταπάντηση στις προσκλήσεις του Δήμου Νταχάου προς τον επί σειρά ετών Επιτετραμμένο για τα Βαυαρικά Στρατόπεδα Συγκέντρωσης Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, σε εκδηλώσεις του Δήμου Νταχάου που έχουν σχέση με την ιστορία του ναζιστικού Στρατοπέδου Συγκέντρωσης στη πόλη αυτή.

 

Τον αρχιδήμαρχο υποδέχθηκαν και καλοσώρισαν ο προϊστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο Δρ. Λάμπρος Τσίνας, ως εκπρόσωπος του Πρωτοπρεσβυτέρου Αντωνίου Βήχου, προϊσταμένου της Ενορίας Αγίου Στεφάνου Νταχάου. Ο κ. Δρ. Τσίνας είναι εθελοντής εκκλησιαστικός Επίτροπος στην Ενορία Νταχάου και έχει μια λαμπρή επαγγελματική καριέρα. Σπούδασε Αεροναυπηγική και Αεροδιαστημική στη Γερμανία, με διδακτορική διατριβή επί αυτονόμων αυτοκινήτων.

 

Ο Αρχιδήμαρχος κ. Hartmann παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή τη ξενάγηση στο ναό και στην υπέροχη βυζαντινή αγιογράφησή του και ενημερώθηκε διεξοδικά για την ιστορία, τη ζωή και δράση  του Ελληνισμού στο Μόναχο. Κατόπιν μετέβησαν όλοι στο γραφείο του π. Αποστόλου Μαλαμούση, όπου ο αρχιδήμαρχος έθεσε την υπογραφή του στο βιβλίο των επισήμων επισκεπτών και γεύτηκε ελληνικά παραδοσιακά γλυκίσματα, που ετοίμασε και διέθεσε το „Ζαχαροπλαστείο Παλιός“ στο Μόναχο.

 

Στη συζήτηση που επακολούθησε υπήρξε αναφορά στα κοινωνικά και πολιτικά θέματα της πόλης Νταχάου και στη παρουσία και προσφορά της Ενορίας Αγίου Στεφάνου και της ελληνικής παροικίας. Ο αρχιδήμαρχος συμμετείχε, όπως ο ίδιος τόνισε, πολλάκις σε εορτές της Εκκλησίας μας τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και σε άλλες εκδηλώσεις της Ενορίας και των ελληνικών Συλλόγων.

 

Υπήρξε επίσης αναφορά και στις πολιτικές και πολιτιστικές προοπτικές ενόψει και των δημοτικών εκλογών, στα μέσα Μαρτίου 2020. Ο κ. Ηartmann επήνεσε ιδιαίτερα τη δημιουργική συμμετοχή των Ελλήνων Δημοτικών Συμβούλων στο Δήμο Νταχάου και εύχεται να συνεχιστεί και με τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, η δυναμική παρουσία του Ελληνισμού στα δρώμενα της πόλης Νταχάου.

 

Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος προσκάλεσε το Δήμο Νταχάου και τον Αρχιδήμαρχο προσωπικά να λάβουν μέρος στη φετεινή Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα, τον Ιούνιο στο Μόναχο.

 

Η όλη φιλική και εγκάρδια συνάντηση και συζήτηση έλαβε πέρας με τις ευχές να χαρίζει ο Θεός υγεία, δύναμη και φωτισμό στον αρχιδήμαρχο κ. Hartmann και στους Έλληνες Δημοτικούς Συμβούλους Νταχάου να επιτελούν το έργο τους, για το καλό της κοινωνίας μας.

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

12 Ιανουαρίου - Αγιασμός των υδάτων στο Ρέγκενσμπουργκ

Την τελετή Αγιασμού των υδάτων στο Ρέγκενσμπουργκ τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, η Δήμαρχος της πόλης κ.  Gertrud Maltz-Schwarzfischer και ο Επίσκοπος του Ρεγκενσμπουργκ  Rudolf Voderholzer.

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στη πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του Βαυαρού Πρωθυπουργού

Κάθε χρόνο ο Βαυαρός Πρωθυπουργός προσκαλεί στη πρωτοχρονιἀτικη δεξίωση της Βαυαρικής Πολιτείας περί τις 1.800 προσωπικότητες της Βαυαρικής κοινωνίας, όπως ανωτάτους εκπροσώπους της Πολιτείας, της Βουλής, των Εκκλησιών, των Δικαστικών Αρχών, των Δήμων και Κοινοτήτων, των Πανεπιστημίων, των βαυαρικών ιδρυμάτων, καθώς επίσης και προσωπικότητες από τη τέχνη, τη μουσική, το θέατρο, τις επιστήμες κ.λ.π.

 

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας προσκαλείται κάθε χρόνο στη δεξίωση της Βαυαρικής Κυβέρνησης.

 

Εφέτος προσκλήθηκαν από τον Βαυαρό Πρωθυπουργό κ. Μάρκο Söder και έλαβαν μέρος ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας και προϊστάμενος της Ενορίας της Σαλβάτορκιρχε Μονάχου, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο προϊστάμενος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.

 

Συμμετείχαν επίσης η αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, ιατρός Δρ. Αργυρή Παρασύρη-Μπάουερ και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρος Κωσταντινίδης με τη σύζυγό του Σάσκια.

 

Στη δεξίωση παρέστη και ο Ρώσσος Μητροπολίτης Βερολίνου και Γερμανίας, Σεβασμιώτατος κ. Μάρκ, συνοδευόμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο Νικολάι Αρτέμοφ.

 

Ο Ρώσσος Μητροπολίτης Σεβασμιώτατος κ. Μαρκ και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης αντήλλαξαν απόψεις σχετικά με το πρόβλημα της διαταραχής των σχέσεων μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας, εξ αιτίας του Ουκρανικού θέματος και αμφότεροι εξέφρασαν την άποψη και συμφώνησαν στο ότι οι κοινωνικές και ποιμαντικές σχέσεις των δύο Εκκλησιών στο Μόναχο (Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και Ρωσσικής εκκλησίας) πρέπει να συνεχίσουν να διατηρηθούν και περαιτέρω, σε κλίμα συνεργασίας και εκατέρωθεν αδελφικών επαφών και συνεργασιών, όπως λ.χ. στο μάθημα των Ορθοδόξων Θρησκευτικών στα Βαυαρικά σχολεία και σε άλλα θέματα.

 

Με ευχές

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

 

Στη πρώτη φωτογραφία 1583 (από αριστερά): η ιατρός κ. Δρ. Αργυρή Παρασύρη-Μπάουερ, η Πρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Ilse Aigner και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης (Φωτο: Μαλαμούσης)

 

Στη δεύτερη φωτογραφία (από αριστερά) : ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάρκ του Πατριαρχείου Μόσχας  ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο ρώσσος Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Αρτέμοφ. (Φωτο: Δρ.Παρασύρη-Μπάουερ).

 

Στη τρίτη φωτογραφία η αντιπροσωπεία της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας με τον Βαυαρό Πρωθυπουργό, τη σύζυγό του και την ιατρό Δρ. Παρασύρη-Μπάουερ (Φωτο: Γραφείο Πρωθυπουργού).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Θεοφάνεια στη  γαλανόλευκη και ηλιόλουστη Αθήνα του Ίζαρ ( Μόναχο)

 

Με κάθε μεγαλοπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και η ελληνική παροικία Μονάχου εόρτασαν στις 6 Ιανουαρίου 2020 τα Θεοφάνεια με τη Θεία Λειτουργία. τον Μέγα Αγιασμό στις τρεις Ενορίες της πόλης και τον αγιασμό του ποταμού Ίζαρ στην καρδιά του Μονάχου. Όπως είναι γνωστό ήδη από τον 190 αιώνα το Μόναχο, λόγω των πολλών ελληνικών κλασσικών του κτισμάτων, αποκαλείται από τους βαυαρούς ανθρώπους της τέχνης, ιστορίας και πολιτισμού, ως η Αθήνα του Ίζαρ.

 

Η τελετή αγιασμού του ποταμού Ίζαρ έλαβε χώρα στη κεντρική γέφυρα Ludwigsbrücke Μονάχου, δίπλα από το Deutsches Museum, το μεγαλύτερο τεχνικό τεχνικό μουσείο του κόσμου.

 

Στην τελετή έλαβαν μέρος ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Πλούταρχος Κωσταντινίδης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικήτας Mansour (Πατριαρχείο Αντιοχείας και ο Διάκονος Heraklit  (Πατριαρχείο Γεωργίας).

 

Ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Μονάχου υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Προέδρου του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου έψαλε καλλίφωνα τα τροπάρια του αγιασμού στα ελληνικά, ενώ υπήρχαν και μέλη της χορωδίας που έψαλαν το „εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε“  στα αραβικά και στα σλαβικά (βουλγαρικά).

 

Σύμφωνα με τη πολυετή παράδοση στο Μόναχο, ο Τίμιος Σταυρός ρίπτεται διαδοχικά τρεις φορές στον ποταμό Ίζαρ και ανασύρεται από τρεις διαφορετικούς κολυμβητές. Εφέτος κολύμβησαν τα τρία αδέλφια ο Γεώργιος, ο Αλέξανδρος-Σοφρώνιος και η δωδεκάχρονη Καίτη-Δανάη, τέκνα της οικογένειας του Ιωσἠφ και της Φωτεινής Μαντζαρίδη, καθώς επίσης και ένα βαυαρός ναυαγοσώστης.

 

Στην τελετή έλαβαν επίσης μέρος και απηύθυναν χαιρετισμό ο καθολικός Επίσκοπος Ruppert, ως εκπρόσωπος του Καρδιναλίου Μονάχου, ο Πάστορας Gottfried v. Segnitz, ως εκπρόσωπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας και ως πρόεδρος της Ομάδας των Χριστιανικών Εκκλησιών Μονάχου, η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, η Περιφερειάρχης κ.  Maria Els, ως εκπρόσωπος της Βαυαρικής Κυβέρνησης, και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Marion Offman. Παρέστησαν επίσης ο Αρχιδήμαρχος της πόλης Germering k. Haas, ο Διευθυντής της Ομάδας των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας Γεώργιος Βλαντής, ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρος Κωσταντινίδης και άλλοι εκπρόσωποι ελληνικών και βαυαρικών Συλλόγων και οργανισμών.

 

Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος καλοσώρισε τους επισήμους επισκέπτες και το πλήθος των πιστών που είχε κατακλύσει τις δύο όχθες του ποταμού και αναφέρθηκε, στα γερμανικά και στα ελληνικά, στο θεολογικό νόημα των Θεοφανείων και του αγιασμού των υδάτων. Η φράση του „όπως ο ποταμός Ίζαρ διασχίζει τη Βαυαρία και διαχέεται στις πεδιάδες και λίμνες της, έτσι να διαχέεται και η Χάρη του Θεού στις καρδιές των πιστών“ έγινε θερμώς αποδεκτή από όλους και ιδιαίτερα   από τον καθολικό επίσκοπο, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας για την ωραία τελετή του αγιασμού του Ίζαρ, που ρίζωσε ήδη στην εκκλησιαστική ζωή της Βαυαρίας.

 

Η βαυαρική τηλεόραση αφιέρωσε δίλεπτο ρεπορτἀζ στο Δελτίο Ειδήσεων της ημέρας, καθώς επίσης και η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Merkur και η εφημερίδα TZ αναφέρθηκαν με κείμενο και φωτογραφίες στο γεγονός αυτό.

 

Με ευχές

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

 

Φωτογραφίες: Ingrid Grossmann

Εμπλουτίστηκε μια γωνιά της Βαυαρίας με τα Ορθόδοξα ελληνικά Χριστούγεννα

Η κωμόπολη Taufkirchen της Άνω Βαυαρίας, που κείται στους πρόποδες των Άλπεων, εμπλουτίστηκε το βράδυ των Χριστουγέννων με την ορθόδοξη χριστουγεννιάτικη ψαλμωδία και ελληνικά κάλαντα.

 

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, εφημέριος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης μετέβησαν στη βαυαρική κωμόπολη Taufkirchen, όπου τέλεσαν την Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, στον ευαγγελικό ναό της πόλης, όπου τελούν ήδη από το 1965 οι ελληνορθόδοξοι πιστοί τις ιερές ακολουθίες.

 

Δίπλα στο χριστουγεννιάτικο φωτισμένο δένδρο και στη βαυαρική Φάτνη που είχε τοποθετήσει εντός του ναού η ευαγγελική ενορία, στήθηκε μια Ορθόδοξη Εκκλησία, με τις ωραιότατες, μεγάλου μεγέθους βυζαντινές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας,  με το ιερό Ευαγγέλιο στην αγία τράπεζα, το Ποτήριο, Δισκάριο και τα πρόσφορα στη Πρόθεση (Προσκομιδή) και με την εικόνα της Γέννησης του Κυρίου στο προσκυνητάρι, στο κέντρο του ναού. Ο καλλιφωνότατος ιεροψάλτης των Ενοριών Μονάχου κ. Ανανίας Κυριόσογλου και η εθελόντρια Λαμπαδάριος κ. Σαββατώ Κουγιουμτζίδου, που εργάζεται στο νοσοκομείο της πόλης, στόλισαν με τη ψαλμωδία τους την όλη εορταστική πνευματική ατμόσφαιρα, ενώ το αγιορείτικο θυμίαμα, προσέδωσε μια ακόμη λειτουργική "οσμή ευωδίας πνευματικής".

 

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ερμήνευσε στο εκκλησίασμα το θεολογικό περιεχόμενο της εικονογραφικής παράστασης της Γέννησης του Κυρίου, ενώ ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης ανέγνωσε το εξαίρετο Μήνυμα Χριστουγέννων του Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, προσθέτοντας και τις δικές του προσωπικές ευχές προς το εκκλησίασμα. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο π. Γεώργιος κάλεσε μπροστά στις εικόνες τα παιδιά για να ψάλλουν, με συνοδεία τυμπάνου, το "Καλήν εσπέραν άρχοντες..", ενώ η Εκκλησιαστική Επιτροπή μοίρασε δωράκια στα παιδιά.

 

Η Εκκλησία μας ευχαριστεί θερμά τις κυρίες Σοφία Παρασκευά και Ελευθερία Ορφανίδου, τους συζύγους των και την οικογένεια Μπαλδεράνου για την εθελοντική προσφορά τους στη διαμόρφωση του ευαγγελικού ναού σε ορθόδοξο τόπο και τρόπο λατρείας, με την τοποθέτηση των εικόνων, κηροστασίων και λοιπών ιερών αντικειμένων, καθώς επίσης και για την επακολουθήσασα καθαριότητα του ναού. Επίσης ευχαριστεί θερμά τη Δημοτική Σύμβουλο Σώζα Μπαλδεράνου για τη συνεχή ολοπρόθυμη διαμεσολάβησή της στις τοπικές βαυαρικές Αρχές (Δήμο και Νομαρχία) για θέματα που απασχολούν τους Έλληνες της περιοχής.

 

Η κωμόπολη Taufkirchen, η γωνιά αυτή της Άνω Βαυαρίας εμπλουτίστηκε το βράδυ των Χριστουγέννων με τη θαυμάσια ορθόδοξη λατρεία και πνευματικότητα, χαρίζοντας στους Ορθοδόξους Έλληνες βιώματα πίστης αλλά και ρίγη συγκίνησης από τις αναμνήσεις τους από τα Χριστούγεννα, όπως τα εόρταζαν στην ιδιαίτερη Πατρίδα τους στην Ελλάδα. 

 

Χαιρόμαστε, ως Έλληνες και ως Ορθόδοξοι πιστοί για το γεγονός, ότι οι εκκλησιαστικές, δημοτικές και πολιτικές Αρχές της κωμόπολης Taufkirchen δέχονται και εκτιμούν την παρουσία και δραστηριότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στη πόλη αυτή ως εμπλουτισμό της βαυαρικής κοινωνίας.

 

Φωτογραφίες: Μαλαμούσης

 

Με ευχές

 

π. Απόστολος

 

Ο ιδιαίτερος ιερός δεσμός του Τόπου Μνήμης του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Νταχάου με την Εκκλησία μας στο Μόναχο.

ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΤΎΠΟΥ

 

 

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019 τελέστηκε στο γυνακείο μοναστήρι Karmel Hl. Blut, που βρίσκεται στο χώρο Μνήμης του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Νταχάου, από τον Καρδινάλιο Μονάχου και Πρόεδρο της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων της Γερμανίας, Αρχιεπίσκοπο Μονάχου και Φράισινγκ κ. Reinhard Marx θεία Λειτουργία, σε ανάμνηση της προ 75 ετών χειροτονίας μέσα στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου του ρωμαιοκαθολικού κληρικού Karl Leisner, ο οποίος αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του από τα βασινιστήρια των ναζιστών και το 1996 ανακηρύχθηκε άγιος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από τον τότε Πάπα Παύλο-Ιωάννη Β΄.

 

Η τελετή της χειροτονίας του Karl Leisnner έλαβε χώρα στις 17 Δεκεμβρρίου 1944, στη παράγκα 26 των κληρικών φυλακισμένων του Στρατοπέδου, με πλήρη μυστικότητα και χωρίς να το αντιληφθούν η Γκεστάπο και οι αρμόδιοι φύλακες, από τον επίσης κρατούμενο Γάλλο Επίσκοπο von Clemont Gabriel Piguet. Τα απαραίτητα για τη χειροτονία ιερά αντικείμενα τα μετέφερε από το Μόναχο η εικοσάχρονη μαθήτρια και δόκιμος μοναχή Josefa Mack, με την έγκριση του τότε Αρχιεπισκόπου Μονάχου, Καρδιναλίου Μιχαήλ Faulhaber και με τη βοήθεια ενός κρατουμένου κληρικού που πωλούσε ζαρζαβατικά από τον κήπο του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης, τα προώθησε στη παράγκα 26. Επίσης άλλοι κρατούμενοι του στρατοπέδου κατεσκεύασαν κρυφά τα υπόλοιπα ιερά αντικείμενα, ράβδο, δακτυλίδι και μίτρα, για την τελετή της χειροτονίας.

 

Όπως είναι γνωστό την εποχή εκείνη ήταν φυλακισμένοι στο ίδιο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης και οι Έλληνες κληρικοί, Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Γαλανόπουλος και Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Χατζόπουλος. Ο π. Μελέτιος Γαλανόπουλος ήταν εφημέριος στη Σαλβάτορκιρχε Μονάχου και στη Λειψία και συνελήφθη το 1942 από την Γκεστάπο με την κατηγορία ότι είχε προσδέσει στη καμπάνα του ιερού Ναού μια κεραία ραδιοφώνου και άκουγε τις ειδήσεις ραδιοφωνικών σταθμών που ήταν απαγορευμένοι από το ναζιστικό καθεστώς. Μετά την απελευθέρωση του Στρατοπέδου από τους Αμερικανούς στις 29 Απριλίου 1945, ο π. Μελέτιος παρέμεινε για ένα χρονικό διάστημα στη Σαλβάτορκιρχε και μετέπειτα επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου εξελέγη Μητροπολίτης Κυθήρων.

Ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Χατζόπουλος εξελέγη το 1950 Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας και το 1957 Μητροπολίτης Δημητριάδος (Βόλος).

 

Μέσα στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου και οι Ορθόδοξοι Κληρικοί παρεσκεύασαν κρυφίως λειτουργικά αντικείμενα, όπως λ.χ. ένα άμφιο του Επισκόπου, το Ωμοφόριο, το οποίο μετέφεραν αργότερα στην Ελλάδα. Το 1965  ο Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Γαλανόπουλος,χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο με το Ωμοφόριο του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Νταχάου, Στο Μουσείο του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης έχει αναρτηθεί μια αναμνησική μεταλλική πλακέτα με τα ονόματα των δύο Ελλήνων κληρικών.

 

Στο 75 ιωβηλαίο της χειροτονίας του ρωμαιοκαθολικού ιερέα-μάρτυρα Karl Leisner στη Μονή Karmel Hl. Blut, παρέστη και ο Επιτετραμμένος για τα Μνημεία Στρατοπέδων Συγκέντρωσης Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος έχει ένα ιδιαίτερο πνευματικό δεσμό με αυτή τη γυνακεία Μονή, με την Ηγουμένη Irmergard Schuster και τη μοναχή Βερονίκη. Η μοναχή Βερονίκη είναι καθολική αγιογράφος και με πρόταση του π. Αποστόλου Μαλαμούση, αγιογράφησε και στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου με βυζαντινό στύλ την αγία Βερονίκη, αφού πρώτα πήρε τις κατάλληλες πρακτικές οδηγίες από τον Αγιογραφικό Οίκο Βουτσινά της Θεσσαλονίκης. (Βλέπε συνημμένη φωτογραφία). Όπως είναι γνωστό από την εκκλησιαστική μας παράδοση, η αγία Βερονίκη ήταν παρούσα στη πορεία του Χριστού στον τόπο του μαρτυρίου το Γολγοθά και σκούπισε με ένα μανδήλιο τον ιδρώτα και το ματωμένο από τα βασανιστήρια πρόσωπο του Χριστού. Στο μανδήλιο αυτό αποτυπώθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, η μορφή του Χριστού.

 

Μετά τη θεία Λειτουργία ο Καρδινάλιος Μονάχου Marx, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και η Ηγουμένη της Μονής Irmergard είχαν στην αυλή της Μονής μια σύντομη εγκάρδια συζήτηση σχετικά με τη τιμή των Αγίων στη Ρωμαιοκαθολική και στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

 

Τόσο η παλαιότερη ιστορία με τον Αρχιμανδρίτη Μελέτιο Γαλανόπουλο και τη Σαλβάτορκιρχε, όσο και νεώτερη συνεργασία της Ενορίας των Αγίων Πάντων με τη μοναχή Βερόνικα, δείχνουν το διαχρονικό ιδιαίτερο διεκκλησιαστικό δεσμό μεταξύ του τόπου του μαρτυρίου του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Νταχάου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας στο Μόναχο.

 

Φωτογραφία: Στέφανος Μπραζιώτης / Μαλαμούσης

 

 

π.Απόστολος

 

Το Άγιο Φως από τη Φάτνη της Βηθλεέμ φώτισε εφέτος το Μόναχο   με ένα αντιστασιακό, αντιναζιστικό και αντιρατσιστικό τραγούδι

 

Μια πρωτόγνωρη διεκκλησιαστική εκδήλωση στον Καθεδρικό Ναό του Μονάχου.

 

 Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος οι εκκλησίες του Μονάχου παρέλαβαν στις 15 Δεκεμβρίου 2019 ένα μεγάλο κερί αναμμένο από την ιερή κανδήλα που ευρίσκεται στο μέρος όπου έκειτο η Φάτνη του Χριστού, στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ. Το Άγιο Φως μεταφέρθηκε αεροπορικώς από το Τέλ Αβίβ στη Βιέννη και ακολούθως με το σιδηρόδρομο στο Μόναχο, όπου και μοιράστηκε και άλλες γερμανικές πόλεις. Την πρωτοβουλία της μεταφοράς του Φωτός της Φάτνης στην Ευρώπη είχε ήδη το 1986 η αυστριακή Ραδιοφωνία και τη διοργάνωσή της στη Γερμανία την έχουν αναλάβει ομάδες προσκόπων των εκκλησιών.

 

Το φετεινό σύνθημα της υποδοχής και διανομής του Αγίου Φωτός ήταν „Θάρρος για Ειρήνη“ και είχε ως κεντρικό θέμα την καταπολέμηση της βίας, του ναζισμού και του ρατσιμού και τη θαρραλέα επιδίωξη της ειρήνης, απανταχού της γης.

 

Η επίσημη υποδοχή του Αγίου Φωτός στο Μόναχο έλαβε χώρα στον Καθεδρικό Ναό (DOM) του Μονάχου στα πλαίσια ειδικής εκκλησιαστικής εκδήλωσης, με συμμετοχή του ρωμαιοκαθολικού βοηθού Επισκόπου Μονάχου Wolfgang Bischof, ως εκπροσώπου του Καρδιναλίου Μονάχου και προέδρου της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων της Γερμανίας, του Ευαγγελικού Επισκόπου Βαυαρίας και προέδρου της Ευαγγελικής Συνόδου της Γερμανίας Heinrich Bedford-Strohm και του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, Αρχιερατικού Επιτετραμμένου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας  για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.

 

Στην τελετή έγινε αναφορά με πλακάτ σε παγκοσμίως γνωστά θύματα του ρατσισμού, όπως λ.χ. στα μέλη της γερμανικής αντιστασιακής ομάδας „Άσπρο Τριαντάφυλλο“(1943), στον Επίσκοπο Oscar Romero (1980), στον Nelson Mandela (1963-90), καθώς επίσης και σε σύχρονα παραδείγματα για την ειρήνη, όπως της Πακιστανής νομπελίστας Malala Youszafi και της εκ Σουηδίας καταγομένης Greta Thunberg.

 

Δίπλα από την αγία τράπεζα είχε τοποθετηθεί ένας ξύλινος σταυρός, αποτελούμενος από  δύο σανίδες από ένα πλοιάριο που μετέφερε πρόσφυγες από την Αφρική στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας και είχε εξωκοίλει στα παράλια της Λαμπεντούζας.

 

Ιδιαίτερη αίσθηση και ρίγη συγκίνησης προκάλεσε το ιστορικό τραγούδι της γερμανικής αντιστασιακής ομάδας Edelweißpiraten, που τραγούδησε στο ναό η χορωδία νεανίδων και νέων, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

 

Οι Edelweißpiraten („Πειρατές με εντελβάις“) ήταν μια ομάδα της γερμανικής νεολαίας που στο διάστημα της χιτλερικής ηγεσίας και ναζιστικής κατοχής (1942-1945), δεν υποτάχθηκε στα κελεύσματα του Χίτλερ και της Γκεστάπο και πρόβαλλε πολύπλευρη αντίσταση, με αποτέλεσμα τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το θάνατο. Το έμβλημά τους ήταν το λουλούδι Εντελβάις, (edel=ευγενές) και weiß=λευκό), που φυτρώνει στις Άλπεις, και το οποίο έφεραν ως σήμα κεντημένο ή ζωγραφισμένο σε καρφίτσα στα ενδύματά τους.

 

Είναι άκρως  συγκινητικό να ακούει κανείς από τη σημερινή γερμανική νεολαία μέσα σε χώρο λατρείας, στον Καθεδρικό Ναό του Μονάχου, ένα αντιφασιστικό, αντιναζιστικό τραγούδι.

 

Με την αναφορά τους στην υποδοχή του Αγίου Φωτός ευχήθηκαν οι νέες και νέοι, με παρεμβάσεις τους, επί λέξει τα ακόλουθα:

 

Σήμερα υποδεχόμαστε και διαμοιραζὀμαστε το Φως της Ειρήνης από τη Βηθλεέμ εδώ στον Καθεδρικό Ναό. Το Φως ανάφθηκε στο Σπήλαιο της γέννησης του Χριστού, με θαρραλέα χέρια μεταφέρθηκε μέσα από τείχη και σύνορα και έφθασε σήμερα σε μας για να σηκωθούμε και να το μεταφέρουμε στον κόσμο.

 

Το Φως της Φάτνης φωτίζει το σκοτάδι, παίρνει το φόβο, χαρίζει ελπίδα, παρέχει ειρήνη, είναι σημάδι της χάριτος του Θεού. Σηματοδοτεί ένα καινούργιο αύριο. Ο Θεός ο ίδιος έρχεται σε μας, ως ένας από εμάς, ως άνθρωπος σε μας τους ανθρώπους, για κατοικήσει μεταξύ μας και να μας δείξει το πως μπορεί να επιτύχει η ειρήνη, όταν εμείς έχουμε το θάρρος να τη ζήσουμε.  

 

Ακολούθως οι τρεις εκπρόσωποι των Εκκλησιών μετέδωσαν το Φως της Φάτνης στους πιστούς στον κατάμεστο καθεδρικό ναό. Ήταν οπτικά μια θεάρεστη εικόνα το να βλέπει κανείς τα φωτισμένα, από το Φως της Φάτνης, προσωπάκια των παιδιών.

 

Στο τέλος της εκδήλωσης οι κληρικοί και οι νεάνιδες και νέοι σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από την αγία τράπεζα του ναού, όπου με σταυρωμένα χέρια κρατούσε ο ένας τον άλλο, σε ένδειξη αλληλεγγύης, αδελφωσύνης και κοινής προσπάθειας για την ειρήνη στον κόσμο.

 

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1500 πιστοί, στη πλειοψηφία τους παιδιά, παρέστησαν στην τελετή και έλαβαν το Άγιο Φως για να το μεταφέρουν στα σπίτια τους, σες εκκλησίες, σε σχολεία, στη Βαυαρική Καγκελαρία και Βαυαρική Βουλή, σε δημόσιες Υπηρεσίες (Νομαρχίες, Δήμους, Αστυνομίες), σε εμπορικά κέντρα, σε νοσοκομεία, νηπιαγωγεία, ιδρύματα ευγηρίας, καταλύματα αστέγων, φυλακές κ.λ.π.

 

Το Μόναχο φωτίστηκε εκείνο το βράδυ με το Φως της Φάτνης της Βηθλεέμ που κρατούσαν με φαναράκια στα χέρια τους οι πιστοί του Μονάχου και των άλλων πόλεων.

 

Με ευχές

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

 

//////////////////////////////////////////////////////

 

Φωτογραφίες: Robert Kiderle

 

//////////////////////////////////////////////////////////

 

 

 

Το τραγούδι των "Πειρατών με το Έντελβάις" όπως το παρουσίασε η νεανική χορωδία.

 

      Die Edelweißpiraten

 

Sie saßen oft am Märchensee beim Lagerfeuer.

 

Sie wollten leben, wie es ihnen gefiel.

 

Der neue Kurs im deutschen Land war nicht geheuer.

 

Sie wollten frei sein, mit Gesang, Gitarrenspiel.

 

Mit ihrer Kleidung nahmen sie's nicht so genau.

 

Ganz offen trugen sie das Edelweiß zu Schau.

 

Sie hatten Mut, und das war gut.

 

 

 

Sie hatten nichts im Sinn mit braunen Nazihorden.

 

Sie hielten nichts von dem Geschrei vom "Heil und Sieg".

 

Was war denn nur aus ihrem Vaterland geworden?

 

Man schürte offen den verbrecherischen Krieg.

 

Da gab's nur eins zu tun Ѱ befrei'n wir dieses Land.

 

Da durfte keiner ruh'n Ѱ wir leisten Widerstand.

 

Sie hatten Mut, und das war gut.

 

Vielleicht wird morgen schon eine neue Zeit anfangen.

 

Vielleicht ist morgen schon der Spuk vorbei.

 

 

 

Da gab's 'nen Güterzug mit Kriegsgeräten, Waffen.

 

Und was man sonst noch braucht für einen Völkermord.

 

Da machten sie sich an den Gleisen kurz zu schaffen.

 

Der Zug erreichte niemals den Bestimmungsort.

 

Und Essensmarken vom Parteibüro der Stadt,

 

waren plötzlich weg und Zwangsarbeiter wurden satt.

 

Sie hatten Mut, und das war gut.

 

 

 

Sie glaubten fest daran, dass sie den Sieg erringen.

 

Sie glaubten fest daran, aus Schaden wird man klug.

 

Sie glaubten fest daran, als sie zum Galgen gingen.

 

Sie glaubten fest daran, als man sie vorher schlug.

 

Und diese Angst, die hinter jeder Folter steht,

 

die ist so groß, dass man den besten Freund verrät.

 

Versteht man gut, versteht man gut

 

 

 

Sie stehen heute noch auf manchen schwarzen Listen.

 

Ich möchte fast sagen, heut' ist's wieder mal soweit.

 

Auf unseren Straßen pöbeln Alt- und Neufaschisten.

 

Der braune Sumpf, der macht sich wieder mal hier breit.

 

Doch seh´ ich Jung und Alt, und das beruhigt mich sehr,

 

die vergessen nicht – die zeigen Widerstand und Wehr!

 

Und das ist gut – denn das macht Mut

 

 Und dann wird morgen schon eine neue Zeit anfangen.

 

und dann ist morgen schon der Spuk vorbei.

 

Sie hatten Mut, und das war gut.

Τα 90α χρονα γενέθλια του Π. Πλούταρχου γιορτάστηκαν σήμερα στη λειτουργία των Αγίων Πάντων Φωτο @lakis spiridonidis 15.12.2019