Χρήστος Θεοδοσιάδης : « Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τις εξουσίες των συνοικιακών συμβουλίων στις επόμενες δημοτικές εκλογές»

06.02.2020

Ο επιχειρηματίας και παράλληλα ιδιοκτήτης σχολής τένις και υποψήφιος (Freie Wähler) τόσο για το Δημοτικό όσο και για το Συνοικιακό (Schwabing-Freimann) Συμβούλιο του Μονάχου μιλάει στο Δορυφόρο για τις Δημοτικές Εκλογές του Μαρτίου αλλά και για την Κοινότητα Μονάχου.

 

Στο δημοτικό συμβούλιο είναι πολύ δύσκολη η εκλογή σας. Υπάρχουν όμως πιθανότητες εκλογής στο συνοικιακό συμβούλιο . 

Ναι σωστά υπάρχουν καθώς οι Freie Wähler είχαν στις τελευταίες εκλογές 2 έδρες και εγώ  είμαι στην 5η θέση του ψηφοδελτίου.

 

Μήπως έχουμε υποτιμήσει το συνοικιακό συμβούλιο σχετικά με τις αρμοδιότητές του ; .

Απόλυτα . Το συνοικιακό συμβούλιο έχει πάρα πολλές αρμοδιότητες και αποφασίζει για πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με τη καθημερινότητά μας.  Αν στη συνοικία που ζούμε θέλουμε ένας δρόμος με ανώτατη ταχύτητα για τα ΙΧ 30 χλμ, μέχρι την ενίσχυση πολιτιστικών δράσεων.

Για θέματα νηπιαγωγείων, ώρες λειτουργίας καταστημάτων. Αλλά μην πάμε μακριά. Εμείς ως Έλληνες είδαμε τη δύναμη του συνοικιακού συμβουλίου στην υπόθεση του οικοπέδου για την ανέγερση σχολικού διδακτηρίου.

Σήμερα το συνοικιακό συμβούλιο είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια μικρή πόλη.

Προσωπικά θεωρώ λάθος ότι έχουμε μόνο 2 υποψήφιους στα συνοικιακά συμβούλια (ίσως και περισσότερες καθώς δεν έχουν επισημοποιηθεί όλες οι υποψηφιότητες ακόμη). Υπάρχουν τόσα πολλά δραστήρια μέλη στην παροικία μας που δεν θα ήταν δύσκολο να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές. Κυρίως στις συνοικίες που ζουν πολλοί Έλληνες.

 

Θα συμμετέχει ο Ελληνισμός στις εκλογές στις 15 Μαρτίου ; Πως το κρίνετε ;

Νομίζω ναι. Με λίγη ενημέρωση ελπίζω ότι θα ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Άλλωστε ανεξάρτητα το τι θα ψηφίσει πρέπει να καταγραφεί ως πολιτική δύναμη. Ακόμη και τις υποψηφιότητες που δεν έχουν εκλόγιμη θέση για το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να τις στηρίξουμε για να μπορούν να δημιουργηθούν δεδομένα για την επόμενη φορά.

Το θέμα της Κοινότητας δείχνει να είναι συνδεδεμένο με τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γι αυτό προχωρήσαμε σ έναν ανοιχτό και δημόσιο διάλογο ως Δορυφόρος. Ποια είναι η άποψή σας. Εσείς είχατε αναλάβει και μια πρωτοβουλία.

Ο Ελληνισμός στο Μόναχο δείχνει να βρίσκεται σε μια φάση έντονης  αντιπαράθεσης διαφόρων μεταξύ τους και αυτό δεν είναι καλό.  Πήγα πρόσφατα σε μια εκδήλωση και είδα ότι υπάρχουν πολλοί νέοι τόσο σε ηλικία όσο και νέοι που πρόσφατα ήρθαν από την Ελλάδα. Αυτό με κάνει αισιόδοξο για το μέλλον.

Εμείς οι παλιοί ας μείνουμε ένα βήμα παραπίσω και ας αφήσουμε τους νέους μπροστά. Αλλά ήρθε και η ώρα των Ελλήνων επιχειρηματιών, των ακαδημαϊκών να αναλάβουν ευθύνες.  Να μπουν μπροστά και να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος μιας νέας προσπάθειας.

Και επειδή ακούω για το χρέος της Κοινότητας στο Δήμο. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Θα το συγκεντρώσουμε με δυο-τρεις εκδηλώσεις. Χρειάζεται ένα όραμα που πρέπει να δώσουμε στον Ελληνισμό και έτσι θα στηρίξει την προσπάθεια.

 

Να είναι ανοιχτή στην τοπική κοινωνία ;

Φυσικά αλλά με προτεραιότητα στα προβλήματα των Ελλήνων.

 

Και το εκλογικό σύστημα εκλογής ;

Σκέφτηκα ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ενταχθούν και οι σύλλογοι μέσα στην προσπάθεια. Δηλ. να βρεθεί ένας τρόπος στο σχήμα του ΔΣ να συμμετέχουν οι Πρόεδροι των συλλόγων. Ας είναι ένα διευρυμένο ΔΣ, ας είναι επικεφαλής θεσμοθετημένων επιτροπών.  Και εδώ πρέπει να συμπληρώσω ότι για όλα αυτά πρέπει η Κοινότητα να επανακτήσει την κοινωφέλεια. Γιατί θα είναι πρόβλημα αν δεν μπορεί να δώσει αποδείξεις δωρεάς που θα εκπίπτουν τα ποσό από την εφορία. Δεν θα μπορούμε έτσι να προσεγγίσουμε τους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες ή κάθε έναν που θα θέλει να δώσει μεγαλύτερη δωρεά.

 

Καλή επιτυχία στις εκλογές

 

Ευχαριστώ πολύ και ευχαριστώ που δώσατε σε μένα αλλά και σ όλους τους υποψηφίους τη δυνατότητα προβολής τους.